Kultura

Prof. Dr. Zymer Ujkan Neziri: KONFERENCA SHKENCORE NDËRKOMBËTARE NË PEKIN PËR STUDIMET EPIKE

Akademia Kineze e Shkencave Sociale në Pekin, Institituti i Letërsisë Etnike, më 17 e 18 nëntor 2012 organizoi konferencën shkencore ndërkombëtare për studimet epike, «Konferenca ndër­ko­m­bëtare 2012 e studimeve epike: drejt diversitetit, kreativitetit, qëndrueshmërisë». Kjo konfere- ncë, në të cilën morën pjesë shtatëdhjetë e një studiues  të epikës nga Azia, …

Më shumë...

Hilmi Saraçi: Nga recensioni me rastin e promovimit të veprës: “Rilindjet e orës arbërore “ të autorit Dr. Zenun Gjocaj

Tani sikur jemi mësuar të kemi në dorë dhe  me ëndje të lexojmë   veprat e Dr. Zenun Gjocajt, autor i njohur në fushën e gjuhësisë  dhe në fushën e letërsisë. Ai shkroi disa vepra  me vlerë të veçantë shkencore dhe letrare.Vepra  “Rilindjet e orës arbërore”- pjesa e parë e trillogjisë …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Liria është një lloj buke që popujt duhet ta nxjerrin me djersën e ballit

Eseja e Dibran Fyllit, “Prekazi-brezni trimash”, është një sprovë historike, në formën e një tablloje e karaktereve njerëzore heroikë të “territorit të qëndresës kosovare”, Drenicës, shumë e shkurtër por tepër e thukët, ku pasqyrohen ide, të cilat shërbejnë për t’u thelluar lexuesi dhe krijuesit. Këto karaktere njerëzore nuk janë figura …

Më shumë...

Besëpremja dhe tradhtia në disa këngë shqiptare

Stigmatizimi i tradhtisë në këngët tona rapsodike dhe popullore është një temë e veçantë, e cila shtrihet në sinkroni e diakroni në kohë dhe hapësirë, duke filluar nga antikiteti, te këngët legjendare të Mujit e Halilit e deri te mallkimi i tradhtisë në luftën tonë çlirimtare e paskëtaj. Kur merret …

Më shumë...

Mexhid Yvejsi: Dita e Flamurit, Dita e Pavarësisë, Dita e Përgjegjësisë

28 Nëntori Dita e Flamurit, Dita e Pavarësisë, ditëlindja e Adem Jasharit, simbolit të qëndresës, simbolit të pavarësisë së Kosovës… Me hajr, për hajr, ditëlindja o Adem Jashari! Për hajr edhe Dita e Flamurit, Dita e Pavarësisë…! Ti e pate ndjenjën e përgjegjësisë, ti e pate guximin për të njohur …

Më shumë...

Isuf Ismajli: Bacë Ademi me palcë Shqipërie

Isuf Ismaili: Radio Kosova e Lirë, radio e nderit dhe lavdisë shqiptare

Gjithë natën kishte rënë shi, edhe ditën herë pas herë binte. Shiu dhe lagështira e të ftohtit sikur na futen në palcë. Kjo kohë me shi me mjegull e lagështirë të kujton romanin ”Mërgata e qyqeve” të shkrimtarit të mirënjohur të letërsisë së sotme shqipe Nasho Jorgaqi. Mërgatë e qyqeve …

Më shumë...

Kadri Rexha: KREJT EVROPA NË KAMBË ASHT ÇUE

(Epika e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit në repertorin e rapsodit Dervish Shaqa. Botohet në 100-vjetorin e Shtetit shqiptar)       Nëse nisemi nga fakti se krijimtaria gojore, në thelb, është pasqyra më besnike e jetës, e veprës dhe e gjakimit të një populli, atëherë me plot gojën mund të thuhet se …

Më shumë...

Filmi “Besa” i Srgjan Karanoviqit, është një realizim i shquar filmik, një si përpjekje për t’ i thyer kornizat shoviniste, antishqiptare

Filmi “Besa” i Srgjan Karanoviqit, pa dyshim se është një realizim i shquar filmik, në radhë të parë për temën që trajtohet,  por edhe për të gjitha segmentet krijuese, të cilat  e përbëjnë një film të arrirë. E veçanta e këtij filmi është edhe për faktin se është xhiruar 10 …

Më shumë...

Gjokë Dabaj: Një libër për Dervish Shaqën

(Mr. Kadri Rexha: DERVISH SHAQA, monografi, RKL, Prishtinë, 2012) Kur, në qershor të këtij viti, u takuam në Prizren, Kadri Rexha s’e kish me vete librin për Dervish Shaqën, prandaj, para se të largohej për në Zvicër, ma kish lënë te vëllai në Prishtinë. E lexova me interes të veçantë. …

Më shumë...

Takime në rrugën e lirisë

(Një kujtim me rastin e vdekjes së veprimtarit, të burgosurit politik të viteve 60, Zeqir Hajrizi)   Më 10 shtator, 2012 derisa po redaktoja lajmet, në faqen e Radios, në kompjuter, më erdhi një lajm pikëllues për vdekjen e Zeqir Hajrizit, i burgosur politik i viteve ‘60. Ishte edhe vëlla i …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: BESA fenomen unikat i jetës shpirtërore dhe dokesore shqiptare

Fenomeni i “besës” ndër shqiptarë paraqet vlerat më sublime etike, fetare, dokesore dhe shpirtërore.Ky fenomen mbart me vete vlerat më të larta morale të shqiptarit, vlera mjaft autentike, me të cilat shqiptarët, sidomos në të kaluarën, dalloheshin nga popujt e tjerë. Besa, si fenomen unikat nuk mund të përkufizohet thjesht …

Më shumë...

Ymer Gashi: Një roman realist-autobiografik mbi golgotën shqiptare

(Ahmet Qeriqi, “Burgu” roman, botoi “Radio-Kosova e lirë”, Prishtinë. 2004) Proza është shfaqje e së vërtetës me anë të të folurit e të zgjedhurit artistik, konstatonte dikur De Rada, në “Parimet e Estetikës”. Në fakt ky nuk është vetëm përcaktim teorik i mëhershëm, por është një argument pothuajse përherë i qëndrueshëm, …

Më shumë...

Serbizimi i disa tablove artistike

Falsifikimi dhe serbizimi i tablove me motive nga shpërngulja e krishterëve nga Kosova në shekullin XVIII Historiografia, arti dhe tradita gojore serbe është e mbushur me shembuj të shumtë të falsifikimeve. Pa e tepruar fare mund të thuhet se janë të shumtë historianët serbë, të cilët kanë bërë përpjekje të pareshtura, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Rikthimi përmes këngëve në një perceptim realist të Betejës së Kosovës të vitit 1389

Vështrim rreth librit “Beteja e Kosovës e vitit 1389, një epikë shqiptare”, vepër e autores, Anna di LellioBeteja e Kosovës e vitit 1389 është rikthyer në këtë 620-vjetor, me një libër të shkëlqyer të studiueses dhe publicistes së njohur, Anna di Lellio, e cila pasi ka gjurmuar shumë nga burimet …

Më shumë...

Fehmi Ramadani:“Shpija e Kosovës“ pseudo-vlerë mediale

Në Kosovën e pasluftës ka një devijim të madh të krijimtarisë së mirëfilltë artistike dhe kulturore. Këtu nuk ka më vepra artistike dhe mediale të karakterit soc-realistë, të cilat kishin shije, formë, përmbajtje, ngjyrë, vlerë, por edhe mesazhin e tyre artistik. Shumica e këtyre veprave artistike (të gjitha zhanret) kanë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Halil Patrona, heroi i madh i shqiptarëve ende i mbetur jashtë teksteve të Historisë së Shqipërisë

(Fjala e Ahmet Qeriqit, mbajtur në Akademinë përkujtimore kushtuar kryengritësit shqiptar, Halil Patrona, organizuar nga Radio-Kosova e lirë, mbajtur më 28 shtator 2010, në Amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare, në Prishtinë).   Shumë të respektuar pjesëmarrës në këtë Akademi Përkujtimore, në nderim të jetës dhe veprës së Halil Patronës, …

Më shumë...