Kultura

Zenun Gjocaj: Meditime për romanin “Meditime në arrati” të A. Qeriqit

Kaluan 40 vjet që kur Ahmet Qeriqi, pos tjerash, merret me veprimtari aktive të pandërprerë politike e luftarake, përgjithësisht patriotike formash të ndryshme ilegale e legale. Si i tillë, pak a shumë, u burgos katër herë, duke përjetuar tortura të shumta nga organet e sigurimit “shtetëror” jugosllav. Përjetimet e tilla …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Morali i degjeneruar i shoqërisë borgjeze, në romanin “Sonata e Krojcerit”, të shkrimtarit botëror, Leon Tolstoj

Gjeniu i prozës ruse, por edhe i letërsisë botërore në përgjithësi, Leon Tolstoj, në romanin e tij të shkurtër “Sonata e Krojcerit” ka trajtuar problemet fondamentale morale, jo vetëm të shoqërisë ruse të kohës, por edhe të krishterimit në përgjithësi. Në romanin e tij të famshëm “Ringjallja” ai ka segmentuar …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Veprat e Vasil Tabakut

Vasil TABAKU (10.9.1953). Lindi në Lushnje, në një familje me origjinë nga Gramshi. Pas disa muajsh familja e tij do të transferohet në zonën e Mallakastrës në qytetin e Ballshit, ku e kaloi fëmijërinë dhe rininë. Arsimin tetëvjeçar e kreu në Ballsh, sikurse edhe atë të mesëm në Shkollën e Mesme të Bashkuar “Derivsh Hekali”. Poeti, shkrimtari dhe publicisti Vasil Tabaku, …

Më shumë...

A.Q. Motivet biblike, homerike dhe historike në këngën e Luftës së Kosovës të vitit 1389, kënduar nga këngëtari martir, Hamëz Xhema në vitin 1923

Eposi shqiptar i Luftës së Kosovës, solli  në kujtesën e popullit tonë një ngjarje historike, të vjetër  620 vjeçare, të padeformuar, por të perfeksionuar nga aspekti stilistik e metaforik, duke e ruajtur tërë kompleksitetin e rrëfimeve, të cilat përbëjnë një tërësi të fuqishme kompozicionale. Kënga për luftën e Kosovës, është  kënduar nga këngëtari, …

Më shumë...

Prof. Dr. Zymer Neziri: Epika gojore shqiptare në simpoziumin ndërkombëtar të Univerisitetit të Harvardit

Në simpoziumin shkencor ndër­kom­bëtar të Universitetit të Harvardit, Ke­­mbrixh, SHBA: «Këngëtarët dhe rrëfenjat në shekullin e 21-të: Tra­shë­gimitë e Millmen Perit (Milman Parry) dhe të Allbert Llordit (Albert Lord)», që u mbajt nga data 3 deri më 5 dhjetor 2010, në Kembrixh, mora pjesë me ku­m­te­së dhe ku­m­tesën e kemi …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Bota e trishtuar, fatale dhe absurde e Franc Kafkës

Shkrimtari i madh austriak  me origjinë hebraike, Franc Kafka (1883-1924) është një krijues i veçantë nga të gjithë shkrimtarët botërorë. Kushdo, që për herë të parë lexon ndonjë vepër të tij, heton se Kafka nuk është dhe nuk shkruan si të tjerët, se  bota e tij e shprehur në tregime, novela apo romane është tjetër …

Më shumë...

Dr: Rexhep QOSJA: Ringjallja kërcënuese

1. Duhet të brengosemi! Duhet të brengosemi pse është ringjallur zyrtari i lartë i regjimit të Sllobodan Millosheviqit në Kosovë. Ringjalljen e tij e kanë ndihmuar disa anëtarë të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës. E kuptueshme: kanë obligime të vjetra të ndërsjella! E kuptueshme: kanë leverdi të …

Më shumë...

ARSIM SEJDIU: Vështrim i shkurtër lidhur me librin e Bedri Islamit: “Lindje e përgjakur-Lëvizja”

Libri  i emërtuar ”Lindje e përgjakur”, i cili u promovua ditë më parë një sallë të ngushtë të Institutit Albanologjik të Prishtinës, nga bashkëbiseduesit, Ibrahim KELMENDI dhe Bedri ISLAMI, bashkëbisedim ky, me dy pole rolesh të ndara; pra njëri në atë të pyetësit, B. ISLAMI dhe tjetri, I.  KELMENDI, të përgjegjësit, apo …

Më shumë...

Adil Olluri: Haraqia, nuk ka të ndalur

Ministri i Kulturës në kabinetin Çeku, Astrit Haraqija, me veprimet e tij të deritanishme, na bën ta quajmë ministër të jokulturës, të shundit dhe kulturës komerciale. Këtë na e dëshmon vetë ai me veprimet e tij të pandalshme në dëm të vlerave të mirëfillta të kulturës dhe buxhetit të varfër …

Më shumë...

Dr. Zenun Gjocaj: Fjalë recenzore, me rastin e promovimit të monografisë “Feniksët e lirisë 8”

Të nderuara familje dhe farefis të dëshmorëve, bashkëluftëtarë e pjesëmarrës të tjerë! Me botimin serik shumëvëllimëshe në vazhdim të monografisë me përmasa historiagrafike kombëtare “Feniksët e lirisë”, i teti ky me radhë, Redaksia po e kryen një punë madhore e një pjesë të borxhit, një detyrë e një mision të rëndësishëm …

Më shumë...

Analiza letrare-Gogoli dhe Taras Bulba

Pa dyshim se krijimtaria letrare e N. Vasileviq Gogolit është ndër më të arrirat në letërsinë botërore, e veçmas në letërsinë ruse të shekullit XIX.Krahas Tolstoit, Dostojevskit, Shçedrinit, Lermantovit, Turgenievit, Pushkinit, Çehovit dhe tërë një plejade kolosësh të letërsisë së asaj kohe, Gogoli megjithatë shquhet për një krijimtari të veçantë, …

Më shumë...

Margaritarë të mendimit filozofik dhe politik shqiptar

Kristë MALOKU: Perëndimor apo lindor? (“Përpjekja Shqiptare” 1937)Lindorizma shqiptare është një sistem mendimesh, ndjenjash dhe instinktesh, si çdo sistem tjetër jetese, me një botëkuptim të tijën. Si më të parën karakteristike të lindorit shqiptar marrim proverbin e çdo qelepirxhiu të pashpirt: “Haja qenit, pija qenit”. Lindori shqiptar i pret të …

Më shumë...

JUSUF GËRVALLA: A IKËN LEJLEKËT E VERËS

( SHTATË NET NË DUBOVIK ) I dëgjoj do kambana asnjë pirg përbrivetëm bar e hithër anë lugjesh livadhee një qyqe vjeshte tash më kot gjëmoni dëgjoj do zëre frymësh që s’janë mënjë hije dhe një kërrutë që përvidhettatëpjetë shtegut për në log, o vëlla kjo është rrjedhë e ngadalshme …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Tre Halilët e legjendave dhe historisë shqiptare

Në traditën e  rrëfimeve popullore dhe në historinë shqiptare  njihen personazhet  e rrëfimeve popullore Muji e Halili, Halili e Musliu dhe Halili e Musa i Vogël. Muji dhe Halili janë personazhet e njohura të këngëve, të emërtuara në traditën folklorike, si “Këngë të Kreshnikëve”. Ende nuk dihet se kur janë krijuar këto këngë, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Paraqitja e Hyjit JHVH, para Mojsiut në Malin Sinaj dhe urdhëresat e ndalesat

Tre librat e shenjtë, Toreja, Bibla dhe Kur’ani pranojnë se profeti Mojsi ka biseduar me Hyjin, në Malin Sinaj. Është i vetmi nga profetët që ka folur me Zotin dhe ka shkruar fjalët dhe porositë, që ka marrë nga ai. Biseda, sipas librave të shenjtë është bërë në mënyrë specifike, meqë …

Më shumë...

Kadri Rexha: Poetët nuk vdesin

(Homazh për Teki Dervishin)Ishin ato netët e gjata të Jusufit me shokë, një copë qielli atdheu me yje që digjen zjarr, tashti diku një botë fort e largët edhe e dashur si kujtimi: pritje e takime të ngrohta miqësh të helmuar me fjalë herezie, gota të mbushura mall dehës e …

Më shumë...