leoni

Kultura

Ardian Ramadani: Një libër me vlerë e një autoreje të vyeshme e atdhetare

Më 18 shtator 2013 , në Prishtinë, u promovua libri «Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë» me autore Fetnete Ramosajn. Autorja e cila është mjaft e njohur, vjen nga Deçani, Republika e Kosovës, e dalluar mjaft me pjesëmarrjen e saj aktive në lëvizjet ilegale dhe gjithëpopullore në Kosovë, si dhe mbi …

Më shumë...

Fadil Shyti: Protestë kundër sulmeve që po i bëhen simbolit të rezistencës shqiptare, Adem Demaçi

  A SULMOHET DRITJONI ORE?!   “Se goditet ari prej gurit, Mos u çudit aspak, Vleftë e gurit, nuk iu shtua, Edhe arit, nuk iu mpak” (Poezi perisane).   Çfarë janë këto zhurma, Nga të shkretat turma, Çfarë janë, këto fyerje, Këto mallkime,-dështime?!……   Ndaj heroit tonë, Dritjon Demaçit?! Që …

Më shumë...

Adil Fetahu: Pasuritë e shqiptarëve në Greqi

Për krimet, spastrimin etnik dhe gjenocidin e shtetit, kishës dhe bandave greke kundër shqiptarëve në Greqi,  është shkruar e folur në media e forume të ndryshme. Një përmbledhje e atyre ngjarjeve është botuar në librin e Hajredin Isufit, me titull: “Çamëria, nëpërmjet kronikave të kohës 1902 – 1940,” kushtuar martirëve …

Më shumë...

Mr. Prof. Nezir Beqiri: Kullat Shqiptare, djegia, rrënimi dhe ri ngritja e tyre

Në këtë shkrim do të shkruajmë për pasurinë gjithë kombëtare, për trashëgiminë kulturore, konkretisht do të theksojmë për Kullat Shqiptare dhe të kaluarën e lavdishme të kombit shqiptar duke kaluar nëpër  etapa të ndryshme prej shumë dekadash. Kombi Shqiptar njëherit nuk do të humb kurrë trashëgëmin e të parëve e …

Më shumë...

Adil Fetahu: Misionari i shqiptarizmës

(Arben Kondi: “BARBARËT”, roman; Vepra e zgjedhur, “ILAR”, Tiranë 2012, fq.179) Nga opusi prej 20 librave të botuara deri më tash të shkrimtarit çam, Arben Kondi, në Njëqintvjetorin e pavarësisë së Shqipërisë, vitin e kaluar u botuan tetë vepra të zgjedhura, me titull simbolik e domethënës: K o s o …

Më shumë...

Kadri Rexha: Habia e ngritur në mallkim

(Çast me poezinë “Habia” e poetit Isuf Sherifi, botuar në vëllimin poetik “Hije mbi tokë”, MKRSDÇJ, Prishtinë, 2004)              Cila zemër shkërdhehet me terrin          Cila dorë ia lëshoi perden diellit          vrau pikturën e ëndërruar të shekullit         Kolltuku paska pushtet të madh!       Kolltuku qenka …

Më shumë...

Radosllav Katiçiq: Zanafilla e shqipes

Shqipja është një gjuhë satem indo-evropiane, e cila formon një degë më vete, njësoj si greqishtja e armenishtja. Nëse Pederseni ka të drejtë në postulimin e ligjit mbi asibilimin e labio-velarëve para zanorëve qiellëzore në shqip, atëherë ajo nuk është e llojit satem por gjuhë në të cilën asibilohen bashkëtingëlloret …

Më shumë...

Isuf I. Bytyçi: Bashkimi i Shqipërisë së vogël…fillimi i drejtësisë së madhe !

Ishte kjo parulla në manifestimin-protestë  të 19 korrikut 2013, që u zhvillua në prag të 100-vjetorit të Konferencës famëkeqe të Londrës, prej orës 18:00 deri 20:30, në sheshin qëndror të Munihut, në Gjermani. Nuk ishin shoqatat shqiptare, që jetojnë e veprojnë në Mynih, ato që e organizuan këtë eveniment, siç …

Më shumë...

A. Qeriqi: Serbia, kjo tokë sodomie e Sodomës së Evropës

Krimet, që ka kryer Serbia dhe serbët përgjithësisht në Ballkan, janë krimet më monstruoze, që njihen historikisht qysh nga krijimi i shtetit të parë vasal serb në shekullin 19-të. Të mbështetur ushtarakisht e materialisht dhe të ndërsyer nga Rusia, serbët kanë sulmuar të gjithë popujt e Ballkanit, me të cilët …

Më shumë...

Mr. Nezir Beqiri: Në Ballkan dhe në botë jetojnë më shumë se 14 milionë shqiptarë

Në Shtetin amë të Shqipërisë jetojnë 3 milionë e 600 mijë e 523 shqiptarë. Ndërsa në Republikën e Kosovës janë mbi 2 milionë e katër qind mijë shqiptarë autoktonë Dardanë. Në Maqedoni parashikohet se jetojnë shqiptarë që përbëjnë gjysmën e popullsisë dhe mendohet se numri i shqiptarëve është e mundur …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: 2 NËNTORI

Bacë Osmani, nesër është 2 nëntori … a thua do të trokas dikush në derën e vjetër prej druri   po ka dhe s’ka mundësi tani në breg të diellit bëhet fushatë hahet mish i pjekur dikush edhe e ha bukën thatë dikush pi raki dikush bënë tregti dikush lypës …

Më shumë...

Antigonë Salihu: Krijimtaria letrare e shkrimtarit Herman Hesse dhe romani Sidarta

Hyrje I. Tema, Letërsia gjermane e shekullit XX, ka për qëllim të nxjerrë në dritë, një segment të  rëndësinë e kësaj letërsie, jo vetëm për letërsinë dhe kulturën gjermane, por edhe për letërsinë e përgjithshme, botërore. Duke qenë se shumë vepra të kësaj letërsie janë përkthyer edhe në gjuhën shqipe, …

Më shumë...

Azem Deliu: Kohësia e letërsisë dhe “bestsellerët përballë parimeve”

Është gjykuar, dhe vazhdon të gjykohet, roli i letërsisë si letërsi në jetën e një qytetërimi, dhe roli i shkrimtarit si individ e intelektual në udhën e popullit të tij. Letërsia që prej lindjes së saj, e gjer më sot, ka pasur disa detyra prioritare, por, për të mos i …

Më shumë...

Tre rapsodë të mirënjohur të këngës burimore shqiptare në Kosovë: Rifat Berisha, Rifat Draga dhe Fatmir Bajra

Lufta fitimtare e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, që i solli lirinë popullit shqiptar të shtypur e të robëruar ndër shekuj, ka hapur dimensione të reja dhe të shumta në krijimtarinë artistike në përgjithësi,  por edhe në të gjitha llojet e artit e të muzikës në veçanti. Fitorja historike kundër robërisë …

Më shumë...

“Fati i luleve”, një vepër monumentale për jetën dhe veprën e Jusuf Gërvallës, shkruar nga bashkëveprimtari, Kadri Rexha

Është e mirënjohur legjenda biblike mbi fatin e Josifit, birit të Jakobit, të cilin vëllezërit ziliqarë e kishin shitur si skllav, meqë ata konsideronin se babai e donte më shumë nga të tjerët. Jusufi i historisë shqiptare, ka diçka të përbashkët me emnakun e tij të kujtesës biblike. Jusufi ynë …

Më shumë...

A. Q. Kur mësimdhënësi vdes duke shkuar në shkollë…

Në moshën 56-vjeçare ka vdekur, në Shtime, mësimdhënësi i gjuhës shqipe, Hilmi Uka. Ai  ishte pjesëtar i një familjeje të ndjekur dhe të persekutuar nga ish-regjimi komunist i Shqipërisë dhe ish-regjimi jugosllav. Edhe pse në kushte tejet të rënda ekonomike, Hilmiu, falë vullnetit, zgjuarsisë dashurisë së pashuar për dituri, ka …

Më shumë...