Kultura

Kadri Rexha: POEMA „KËNGËT E MILOSAOS” DHE FOLKLORI

Jeronim De Rada është romantiku ynë i parë, i cili e pa se letërsia popullore e përdorur në vepra luan një rol të rëndësishëm në pasurimin e tyre. Ai, siç dihet, u muar edhe me mbledhjen e folklorit në viset e ndryshme ku jetonin arbëreshët, në radhë të parë, në …

Më shumë...

Nadjezhda Shamova: Shqiptarët, pjesë e historisë së Odesës në Ukrainë

  Linguistja dhe historiania ukrainase, Nadjezhda N. Gicko-Shamova, hedh dritë mbi kontributin e shqiptarëve, përkrah kombësive të tjera, në zhvillimet historike të formimit të rajonit të Odesës në Ukrainë. Bazuar në lidhjet e saj me Shqipërinë dhe shqiptarët gjatë periudhës 1955-1960, si dhe në fakte historike e referenca letrare të …

Më shumë...

Perlat humoristike satirike të spektaklit “Portokallia”

  Shfaqjet humoristike-satirike të trupës “Portokallia” para publikut dhe në “Top Chanel” shquhen për humor të shëndoshë dhe shumë të larmërishëm. Për dallim nga shfaqjet e tjera, të tilla, sidomos në Kosovë, ku humori sajohet duke shtrembëruar gojën, duke ndragur gjuhën e fjalorin e duke majmunizuar veprimet, me qëllim për …

Më shumë...

( 15.11.2007 ) Mehmet Bislimi: MË NË FUND E PA ZOTI

  – Fole një fjalë Patër Celi, ç’je ngrysur kështu? Vërtetë ai ka qenë burrë i mirë, por ja që e ka parë perëndia dhe ia mori shpirtin paqësisht. Gojët e liga po thonë se zoti paska hequr të zitë e ullirit deri sa e ke zënë të ndjerin për …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kultura e tolerancës fetare ndër shqiptarë, shembull sublim i paqes në historinë e qytetërimit

  Në fjalën e tij hyrëse, të paraqitur në seancën vjetore të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, e cila u mbajt në vjeshtë të vitit 2006, në Nju Jork, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Kofi Anan, ka paralajmëruar për rrezikun e një luftë të re fetare, …

Më shumë...

Shpëtim Doda: Mjerë një komb që kultivon një Neron

Vështrim gjuhësor për romanin e Ben Blushit “Të jetosh në ishull”In media res, – po futem drejt e në temë: në një kohë kur gjithçka është peng i sizmikes, i një lëkundshmërie dramatikisht shkundulluese në jo pak rrafshe, sfera, deri edhe në qoka konceptesh dhe nocionesh nga më të rëndomtat, …

Më shumë...

Begzad Baliu: MOTIVET DENOMINUESE NË ANTROPONIMINË E TË DËBUARVE TË KOSOVËS (1998-1999)

Nuk e di a do te bashkohet Kosova dhe Shqipëria, por e di se, nisur nga evidenca e antroponimisë së fëmijëve, secila familje shqiptare ne Kosova ke një Shqipëri brenda! Historia mijëvjeçare e popullit shqiptar është historia e përpjekjeve për ndërtimin e identitetit kulturor, gjuhësor, etnik dhe kombëtar, prandaj është e …

Më shumë...

Monika Stafa: Kosova, nën morinë e njëmijë e një kufijve!

  Me shkas nga një konferencë ndërkombëtare me titull: “Letërsia shqipe dhe Kosova”. Mendje të sëmura po projektojnë që Kosova të ketë si gjuhë letrare gegërishten e njësuar dhe koha të vendosë pastaj se nga do të shkojë tradita letrare gegërishte e Shqipërisë shtetërore: me toskërishten standard apo me gegërishten …

Më shumë...

Beqir Elshani: KUR ARSYEJA FLE, PËRBINDËSHI VJEN

  Piktori i shquar spanjoll, Francisko de Goja (1746-1828), për nga fatkeqësia e shurdhimit, për nga lufta kundër pushtuesit francez dhe për nga idetë përkrahëse të Revolucionit Francez është binjak me kompozitorin Ludvig van Bethoven. Ai pikturoi kryesisht në pallatin e mbretit spanjoll në Madrid. Në pikturat e tij, Goja …

Më shumë...

Mr. Kadrush Radogoshi: ROMAN EPISTOLAR, I PERSONAZHIT, AUTOBIOGRAFIK APO ENCIKLOPEDI E SHPIRTIT

  (Adem Demaçi: ,,Dashuria kuantike e Filanit” ,,Buzuku” dhe ,,Interpress Group”, Prishtinë, 2007-10-14) Në mes të satanizimit dhe adhurimit Adem Demaçi, 28 vjet i burgosur politik nëpër burgjet e ish Jugosllavisë, është ndër figurat më komplekse në jetën politike dhe artistike të Kosovës. Pas 28 vjetëve, sa ishte në burg, …

Më shumë...

Ndue Ukaj: FUNKSIONALIZIMI UNIVERSAL I ARTIT POETIK

( Përkitazi me librin poetik me titull SPIRITUS, të shkrimtarit Fehmi Ajvazi. Botoi: T-Kom, Shkup 2007. Faqe: 59 ) Poezia e krijuar në Kosovë e dy dekadave të fundit evokon një katrahurë të jetuar; katrahurë kjo që bart në vete strategjinë tekstuale në variante të ndryshme të këndimit dhe krijon …

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: DERVISH SHAQA-RAPSOD I KOMBIT

(Në 24-vjetorin e vdekjes së Rapsodit) Ndër rapsodët më të talentuar të shekullit të kaluar Dërvish Shaqa shquhet si krijuesi dhe interpretuesi më i mirë i këngëve epike shqiptare. Duket se në këngën epike, veçanërisht në atë me temë historike, Dervish Shaqa e gjeti vetveten për shumë arsye. Arsyeja e parë …

Më shumë...

Mr. Kadrush Radogoshi: 50-vjetori i botimit të romanit “Gjarpinjtë e gjakut” të Adem Demaçit

Pasi botoi një numër të konsiderueshëm tregimesh në revistat dhe gazetat e Kosovës, 50 vjet më parë, Adem Demaçi botoi romanin e tij ,,Gjarpinjtë e gjakut”. Ky roman u botua në revistën letrare ,,Jeta e Re” nr. 1 dhe 2 në vitin 1958. Me tregimet dhe romanin e tij tërhoqi …

Më shumë...

Kadri Rexha: LIBËR MBI FATIN E PROMETHEUT BASHKËKOHOR

  ( Xhafer Shatri: “Pse dergjet në burg Adem Demaçi”, monografi, KIOB, 1990 ) Njerëzit e shquar të historisë, të shkencës dhe të kulturës përherë kanë qenë dhe janë gurrë frymëzimi për krijimin e veprave zhanresh të ndryshme. Me këtë veprimtari krijuesit sikur synojnë t’i realizojnë dy ideale qenësore të …

Më shumë...

Hysen Ibrahimi: KRIJIMTARIA POETIKE E SHEFKI OLLOMANIT

  Krijimtaria dhe veprimtaria e z. Shefki Ollomani, tani më ka lënë gjurmët e saj në krijimtarinë e tij poetike, publicistike dhe atdhetare.Në fushën poetike, z. Ollomani, del me librin e tij me poezi të zgjedhura 1995-2000, libër ky i titulluar – ”…. Për lirinë, për Shqipërinë”. Vet titullimi ”…. …

Më shumë...

Ismail Kadare: Një pasdite me shokun Enver Hoxha

  Tani që udhëheqësi ynë nuk është midis nesh, kujtimet për të marrin një përmasë e vlerë të veçantë. Ato janë pjesë e veprës së tij monumentale, por një pjesë sui generis, që nuk përfshihet në librat, fjalimet, ditaret, porositë e letrat e tij, por është e shpërndarë në qindra, …

Më shumë...