Fillimi / Kultura (faqe 112)

Kultura

Ahmet Qeriqi: Kultura e tolerancës fetare ndër shqiptarë, shembull sublim i paqes në historinë e qytetërimit

  Në fjalën e tij hyrëse, të paraqitur në seancën vjetore të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, e cila u mbajt në vjeshtë të vitit 2006, në Nju Jork, Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Kofi Anan, ka paralajmëruar për rrezikun e një luftë të re fetare, ...

Më shumë...

Shpëtim Doda: Mjerë një komb që kultivon një Neron

Vështrim gjuhësor për romanin e Ben Blushit “Të jetosh në ishull”In media res, – po futem drejt e në temë: në një kohë kur gjithçka është peng i sizmikes, i një lëkundshmërie dramatikisht shkundulluese në jo pak rrafshe, sfera, deri edhe në qoka konceptesh dhe nocionesh nga më të rëndomtat, ...

Më shumë...

Begzad Baliu: MOTIVET DENOMINUESE NË ANTROPONIMINË E TË DËBUARVE TË KOSOVËS (1998-1999)

Nuk e di a do te bashkohet Kosova dhe Shqipëria, por e di se, nisur nga evidenca e antroponimisë së fëmijëve, secila familje shqiptare ne Kosova ke një Shqipëri brenda! Historia mijëvjeçare e popullit shqiptar është historia e përpjekjeve për ndërtimin e identitetit kulturor, gjuhësor, etnik dhe kombëtar, prandaj është e ...

Më shumë...

Monika Stafa: Kosova, nën morinë e njëmijë e një kufijve!

  Me shkas nga një konferencë ndërkombëtare me titull: “Letërsia shqipe dhe Kosova”. Mendje të sëmura po projektojnë që Kosova të ketë si gjuhë letrare gegërishten e njësuar dhe koha të vendosë pastaj se nga do të shkojë tradita letrare gegërishte e Shqipërisë shtetërore: me toskërishten standard apo me gegërishten ...

Më shumë...

Beqir Elshani: KUR ARSYEJA FLE, PËRBINDËSHI VJEN

  Piktori i shquar spanjoll, Francisko de Goja (1746-1828), për nga fatkeqësia e shurdhimit, për nga lufta kundër pushtuesit francez dhe për nga idetë përkrahëse të Revolucionit Francez është binjak me kompozitorin Ludvig van Bethoven. Ai pikturoi kryesisht në pallatin e mbretit spanjoll në Madrid. Në pikturat e tij, Goja ...

Më shumë...

Mr. Kadrush Radogoshi: ROMAN EPISTOLAR, I PERSONAZHIT, AUTOBIOGRAFIK APO ENCIKLOPEDI E SHPIRTIT

  (Adem Demaçi: ,,Dashuria kuantike e Filanit” ,,Buzuku” dhe ,,Interpress Group”, Prishtinë, 2007-10-14) Në mes të satanizimit dhe adhurimit Adem Demaçi, 28 vjet i burgosur politik nëpër burgjet e ish Jugosllavisë, është ndër figurat më komplekse në jetën politike dhe artistike të Kosovës. Pas 28 vjetëve, sa ishte në burg, ...

Më shumë...

Ndue Ukaj: FUNKSIONALIZIMI UNIVERSAL I ARTIT POETIK

( Përkitazi me librin poetik me titull SPIRITUS, të shkrimtarit Fehmi Ajvazi. Botoi: T-Kom, Shkup 2007. Faqe: 59 ) Poezia e krijuar në Kosovë e dy dekadave të fundit evokon një katrahurë të jetuar; katrahurë kjo që bart në vete strategjinë tekstuale në variante të ndryshme të këndimit dhe krijon ...

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: DERVISH SHAQA-RAPSOD I KOMBIT

(Në 24-vjetorin e vdekjes së Rapsodit) Ndër rapsodët më të talentuar të shekullit të kaluar Dërvish Shaqa shquhet si krijuesi dhe interpretuesi më i mirë i këngëve epike shqiptare. Duket se në këngën epike, veçanërisht në atë me temë historike, Dervish Shaqa e gjeti vetveten për shumë arsye. Arsyeja e parë ...

Më shumë...

Mr. Kadrush Radogoshi: 50-vjetori i botimit të romanit “Gjarpinjtë e gjakut” të Adem Demaçit

Pasi botoi një numër të konsiderueshëm tregimesh në revistat dhe gazetat e Kosovës, 50 vjet më parë, Adem Demaçi botoi romanin e tij ,,Gjarpinjtë e gjakut”. Ky roman u botua në revistën letrare ,,Jeta e Re” nr. 1 dhe 2 në vitin 1958. Me tregimet dhe romanin e tij tërhoqi ...

Më shumë...

Kadri Rexha: LIBËR MBI FATIN E PROMETHEUT BASHKËKOHOR

  ( Xhafer Shatri: “Pse dergjet në burg Adem Demaçi”, monografi, KIOB, 1990 ) Njerëzit e shquar të historisë, të shkencës dhe të kulturës përherë kanë qenë dhe janë gurrë frymëzimi për krijimin e veprave zhanresh të ndryshme. Me këtë veprimtari krijuesit sikur synojnë t’i realizojnë dy ideale qenësore të ...

Më shumë...

Hysen Ibrahimi: KRIJIMTARIA POETIKE E SHEFKI OLLOMANIT

  Krijimtaria dhe veprimtaria e z. Shefki Ollomani, tani më ka lënë gjurmët e saj në krijimtarinë e tij poetike, publicistike dhe atdhetare.Në fushën poetike, z. Ollomani, del me librin e tij me poezi të zgjedhura 1995-2000, libër ky i titulluar – ”…. Për lirinë, për Shqipërinë”. Vet titullimi ”…. ...

Më shumë...

Ismail Kadare: Një pasdite me shokun Enver Hoxha

  Tani që udhëheqësi ynë nuk është midis nesh, kujtimet për të marrin një përmasë e vlerë të veçantë. Ato janë pjesë e veprës së tij monumentale, por një pjesë sui generis, që nuk përfshihet në librat, fjalimet, ditaret, porositë e letrat e tij, por është e shpërndarë në qindra, ...

Më shumë...

SALIH BYTYÇI: Tematologjia: ose plagjiatura postmoderne e Sabri Hamitit

HyrjaNë fushën e shkrimit shqip sot, si asnjëherë më parë, po lulëzon fenomeni i plagjiaturës, i kiçit dhe i botimeve krejt të pavlera. Këtë dukuri e ndeshim si në botimet shkollore e universitare, ashtu edhe në shkresurinat e akademikëve tanë, të cilët nuk reshtin të prodhojnë gjithfarë gatesash të pashije ...

Më shumë...

Dr. Sadri Fetiu: ME ÇFARË TEKSTESH MËSIMORE MËSOHET LETËRSIA NË SHKOLLAT TONA?

Gjatë vitit 2007 në Kosovë janë botuar tetë tekste mësimore për letërsinë në shkollat e mesme. Katër prej tyre trajtojnë letërsinë shqipe e katër të tjerë – letërsinë botërore. Disa nga këto tekste janë ribotime, por kjo e dhënë nuk është shënuar askund, për arsye që mund t’i dinë vetëm ...

Më shumë...

Këngëtarë meritorë të këngës burimore shqiptare: Shkurte Fejza, Ilir Shaqiri, Dava Gjergji, Thanas Moraiti

 Për specifikat dhe vlerat antologjike të këngës shqiptare sa e sa herë është folur dhe është shkruar nga muzikologët shqiptarë dhe të huaj. Kënga shqiptare mbërthen me vete shumë segmente të jetës sonë, të historisë së dhembshme, tragjike dhe heroike, por edhe shumëllojshmërinë e formave dhe trajtave, në të cilat ...

Më shumë...

Poezia e Jusuf Zenunajt sipas kritikës rumune

  Një proverb i stërlashtë persian thotë se “lulet më të bukura rriten në baltë”. Duke e eksploruar, mund të themi se dashuria për shpirtin shqiptar është kripa e ëmbël e mbijetesës në kohë të vetmisë dhe arratisjes, ikonë për të shpresuar dhe për të vdekur, madje, në lutjen e ...

Më shumë...