Kultura

Shefqet Dibrani: PROZA E MUHARREM BLAKAJT

(SILOGJIZMI LETRAR PËR SIMBIOZËN ME THESARET Muharrem Blakaj: “THESARET E HUMBURA”, roman, botoi ShKSh “Mëmëdheu”, St. Gallen / Prishtinë 2005, faqe 156. ISBN: 9951-423-04-3) Romani i Muharrem Blakajt “THESARET E HUMBURA”, është një vepër letrare e veçantë, qoftë për tematikën e qoftë për mënyrën e rrëfimit, sidomos për konceptimin e ngjarjes. Muharrem Blakaj ka arritur …

Më shumë...

Dilaver GOXHAJ: Grimca mendimesh mbi krijimtarinë poetike të Raimonda Moisiu

Letërsia e gjuhës shqipe e periudhës post komuniste nuk mund të kuptohet kurrë më, pa letërsinë e gjithë emigracionit shqiptar. Ajo është një letërsi e gjithanshme, e gjithë gjinive, e cila ka një  prurje të jashtëzakonshme, shumë herë më shumë se ajo çka prodhohet e botohet në Tiranë, Prishtinë, Shkup, Preshevë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Qortimi i nënës drejtuar të birit në dy këngë të trimërisë “Sylë Rezalla” dhe “Shtatë shaljanët”

Qortimi i nënës drejtuar birit apo bijës është dukuri e pranishme në traditën tonë morale patriarkale, e shprehur shpesh edhe në traditën e pasur folklorike. Nëna shqiptare, është përballur jo vetëm me vështirësitë e saj si femër dhe edukatore, por edhe me kanunin e egër, i cili në të kaluarën …

Më shumë...

Vlerësime për librin: “Martirët e Shqipërisë Etnike nga Derë e Stak Mark Mirditës, shkruar nga dr. Muhamet Pirraku

Prof. Dr.Hakif Bajrami: TRAJTIMI OBJEKTIV SHKENCOR  E RINGJALL PËR TË JETUAR TË KALUARËN E NDRITSHME HISTORIKE   Prof .Dr.  Muhamet Pirraku, “Martirët e Shqipërisë Etnike nga Derë e Stak Mark Mirditës në kujtesën historike”, Prishtinë 2011 fq. 430 ( Botim i Shoqatës të Burgosurve Politikë) Libri është shkruar në emërore përkushtuese nga një …

Më shumë...

Arben LLALLA: Gjuha shqipe e ruajtur në shekuj nga arvanitasit

Elementi kryesor që dallon arvanitasit nga popujt e tjerë që përbëjnë shtetin grek, është gjuha shqipe, që ata flasim brenda në rrethin familjar. Deri në shekujt e mëparshëm gjuha shqipe nuk shkruhej nga masa e gjerë e popullit të saj, nuk përbënte gjuhën e shkollimit, këtë gjuhë e flisnin njerëzit …

Më shumë...

Ringjallje kujtimesh për kusheririn tim më të devotshëm, Ferki Aliu, shkruar nga Ramadan Pllana

Të flitet, të shkruhen romane apo histori për biografinë e tij, të xhirohen filma dokumentarë apo filma artistikë për heroizmat e tij, të ngritën lapidare apo përmendore, sikur për çdo dëshmorë të lirisë dhe të bashkimit kombëtar, pa u realizuar amaneti i tij, bashkimi i Mitrovicës me Kosovën, në veçanti, …

Më shumë...

Mr. Sheremet Krasniqi: Një vepër që hedh dritë mbi eposin e lashtë heroik të shqiptarëve

(Zymer Ujkan Neziri , Studime për folklorin, I, IAP, Prishtinë, 2007) Këto ditë, doli nga shtypi vepra “Studime për folklorin” ,I, e autorit Zymer U. Neziri. Emri i këtij shkencëtari tashmë është bërë i njohur në fushën e studimeve etnologjike shqiptare, sidomos ai ka derdhur dhe vazhdon të derdhë djersën që …

Më shumë...

Kadri Rexha: SULM I RËNDË KUNDËR VLERAVE TË ARTIT DHE TË KULTURËS TONË

Me indinjatë të thellë u bashkohem reagimeve, të cilat dënojnë sulmin fizik ndaj gazetarit, publicistit, shkrimtarit dhe anëtarit të ASHAK-së, z. Mehmet Kraja. Sulmi verbal dhe fizik ndaj z.Kraja, sharjet, gënjeshtrat, trillimet dhe fyerjet nga më të ultat dhe më të pabesueshmet ndaj tij, vijnë në një kohë prapësie, në një …

Më shumë...

Prof. Dr. Shaban Sinani: Studime për folklorin, II, epika gojore dhe etnokultura, të studiuesit Zymer Neziri

Qysh me botimin e vëllimit të parë të studimeve për epikën legjendare dhe për epikën historike shqiptare lexuesi shken¬cor u njoftua se tashmë kishte ardhur koha që autori, Zy¬mer Neziri, t’i vinte kurorë (sikurse thoshin latinët, «finis coronat opus») punës së tij të gjatë prej afro katër deka¬dash për kërkimin …

Më shumë...

Kadri Ferati: Letër profesorit tim të dashur

Ja, edhe pse me vonesë, vendosa të ju lajmërohem.Fillimisht ju tregoj se ne jemi mirë me shëndet dhe dëshiroj që kjo letër edhe juve të iu gjejp shëndosh e mirë. Tash ndodhem në pushim këto dy javë të festave të fundvitit, po ashtu edhe bijat e mia.  Edhe më tutje …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Lufta e Kosovës e vitit 1389 është një ngjarje reale historike dhe jo mitologji, apo ngjarje e shpifur

Me rastin e përurimit të librit, “Beteja e Kosovës, epos shqiptar” të autores së mirënjohur amerikane me origjinë italiane, Anna di Lellio, më 27 maj 2010 në Prishtinë, edhe një herë u soll në kujtesë, ngjarja e madhe historike e Ballkanit, në mesjetë, që quhet “Beteja e Kosovës”, e cila për …

Më shumë...

Muharrem BLAKAJ: NINULLA E LIRISË Kushtuar dëshmorit të UÇK-së Skënder Maraj

E përgatiti mitralozin, duke ia bërë kontrollin e fundit. Ndihmësi i tij përdatej me arkën e fishekëve duke rrafshuar dheun që ta vendoste drejt mbi truall. Nga çanta nxori granatat, bombat dhe, kërcënueshëm i vendosi pranë një guri të madh në anën e djathtë të krahut të tij. Ngadalë dhe, …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Poezi nga zemra, për ty, Kosovë

Kjo përmbledhje poetike, me poezi kushtuar Kosovës, shkëlqen në mesin e shumë përmbledhjeve të tjera, që janë botuar dhe që trajtojnë këtë tematikë. Këta dhjetë poetë e shkrimtarë: Agim Shehu, Çobo Skënderi, Daut Gumeni, Dilaver Goxhai, i njohur gjatë luftës në Kosovës si Shpëtim Golemi, Halil Qendro, Ibrahim Gani, Ilir Balili, …

Më shumë...

Dr. Rexhep Qosja: DËSHMITARËT E GJALLË

Më 1 dhjetor të këtij viti 2011, Kryesia e Lidhjes Demokratike të Kosovës m’u vërsul edhe me një kumtesë, ç’është e vërteta me armatim më të ndryshkur se ç’ishte armatimi i katër sulmeve të përparme. Gjithsej u bënë pesë sulme! Dhe, me këtë sot, vetëm dy përgjigje të miat. Përgjigja …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Me shkrimtarin, Jakov Xoxa, më 5 qershor të vitit 1973, në Apolloni të Fierit

Me shkrimtarin Jakov Xoxa, (në mes), Apolloni, 5 qershor 1973. Studentët e vitit të katërt të Degës së Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe, gjatë vizitës dyjavore në Shqipëri   (5 qershor 1973)   Sot, më 5 qershor 1973, në Apolloni të Fierit, jemi takuar dhe kemi biseduar me shkrimtarin e shquar, Jakov Xoxa, …

Më shumë...

Zymer Neziri: RAPORT PËR KONFERENCËN SHKENCORE NDËRKOMBËTARE «KOSOVA SOT» në Torunj, Poloni, mars 2007

Universiteti «Nikolla Kopernik» nё Torunj, Poloni, organizoi konferencёn shkencore ndёrkombёtare «Kosova sot», në drejtimin e prof. dr. hab. Irena Sawicka. Konferenca u mbajt më 26, 27 e 28. 3. 2007. Konferenca i zhvilloi punimet nё qendrёn turistike Qehoqinek (Ciechocinek, rruga Wojska Polskiego 5), afёr Torunjit.Nё kёtё konferencё shkencore ndërkombëtare kanё …

Më shumë...