Kultura

Rrustem Geci: Hove çastesh me çamët në Klogjer

Rrustem Geci

1 . Ata që i mbijetuan gjenocidit grek çamët për çdo të masakruar mbollën nga një ulli.Që heshtja të mos i vras plagët e pambyllura të Çamërisë!.. 2 . Me hirin e zjarrtë të duarve të tokës po i këndoj të dashurës sime çame i këndoj ullirit që di të rrojë …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Pritje

Mehmet Bislimi

tek shtegu i rrugës së Arbrit atje të guri i betimit ku flamuri i lirisë është larë me gjak ku dikur është bërë fuqishëm betimi i burrave atdheut mos me i hy në hak koha zbehu fuqinë e fjalës pritja kohën ka ngrënë me dhëmbë nëpër kohë ndarë e shkapërderdhë …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: U nda nga jeta poeti ynë kombëtar, Lirim Deda

Dilaver Goxhaj: U nda nga jeta poeti ynë kombëtar, Lirim Deda

Jetëshkrim Lirim Deda ka lindur në Nivicë të Kurveleshit, Tepelenë, më 16 shkurt 1936. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, kurse shtatëvjeçaren dhe gjimnazin në shkollën e mesme ushtarake “Skënderbej”, në Tiranë. Mbaroi studimet për oficer në Shkollën e Bashkuar, si dhe studimet në Universitetin e Tiranës në degën Gjuhë-Letërsi …

Më shumë...

Adil Fetahu: Një pako e vlefshme

Adil Fetahu: Një pako e vlefshme

Pakot që i dërgohen dikujt mund të kenë përmbajtje të ndryshme, varësisht nga nevoja dhe destinimi. Ato që iu dërgoheshin dikur ushtarëve shqiptarë në Armatën Popullore të Jugosllavisë, përmbanin ushqime, pemë, letra, fotografi a ndonjë dhuratë tjetër të vogël. Kur ishte koha e lirimit nga shërbimi ushtarak, u dërgohej pako …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: Ngrihu Atdhe

Jusuf Zenunaj

I bukur, i miri, imi atdhe, mashtrimi, tradhtia shkoi deri në re! “Atdhetarët ” – këlyshë. Vetullën e Alpeve ta prenë, ta prenë më shumë se në dysh Kaçorri(Çakorri), Gurrat e Bardha me to Ishtedimi… O Bjeshkët të Nemuna siç i patet dje sot më n’gji s’i keni. Zërin le …

Më shumë...

Habibe Çelaj-Gashi: Oj Berishë qofsh bekue

Bunkeri i Radios Kosova e Lirë

Oj Berishë ti kofsh bekue, Krejt Drenicën e ke shpëtue, Radio-Kosova e Lirë ka rrezikue, Krejt popullin e ka njoftue, Për vend tonë kemi luftue! Në Berishë asht një flamur, Nji Muze që s’ harrohet kurrë!   Habibe Çelaj-Ajeti është një plakë fisnike, 90-vjeçare, e lindur në Kizharekë të Drenicës …

Më shumë...

Një cikël poezish të poetit, veteranit të arsimit dhe veprimtarit, Xhemal Pllana

Një cikël poezish të poetit, veteranit të arsimit dhe veprimtarit, Xhemal Pllana

Poezia bashkëkohore dhe përgjithësisht krijimtaria letrare artistike në Kosovë ka mjaft emra të panjohur sa duhet për opinionin lexues, për shkaqe të natyrës objektive e subjektive. Jeta e gjatë nën robëri e shqiptarëve në Kosovë dhe në viset e mbetura nën regjimin kriminal  serb, ka bërë që një pjesë e …

Më shumë...

Avzi Mustafa: Mejtepet, shkollat e para shqipe

Avzi Mustafa: Mejtepet, shkollat e para shqipe

Në zhvillimin e shkollës dhe të arsimit nën Perandorinë Osmane qartë dallohen dy periudha: periudha e parë kap kohën prej vendosjes së Perandorisë në këto treva e deri në gjysmën e shekullit XIX, kur shkollat kanë po ato tipare të sistemit feudalo-skolastik në aspektin pedagogjik në zbatimin e metodave të …

Më shumë...

Mendjendrituri, Erazmi i Roterdamit dhe vazhdimi i lavdërimit të marrëzisë

Erazmi i Roterdamit

“Nuk më rrihet pa thënë se sundimtarët sado të lumtur që janë, prapë se prapë nuk janë të lumtur sepse nuk kanë njeri afër, nga i cili mund të dëgjojnë të vërtetën dhe janë të detyruar të kenë rreth vetes ca lajkatarë në vend të miqve. Sundimtarët nuk e honepsin …

Më shumë...

Jokai Mor, (1825- 1904) shkrimtari i njohur dhe më i lexuari në Hungari, autor i dy romaneve me personazhe të historisë shqiptare

Jokai Mor, (1825- 1904) shkrimtari i njohur dhe më i lexuari në Hungari, autor i dy romaneve me personazhe të historisë shqiptare

Letërsia hungareze është shumë e begatshme dhe mjaft e përkthyer në shumë gjuhë të botës. Mjerisht, shkrimtarët më të mëdhenj, me përmasa botërore të kësaj letërsie, ende nuk janë përkthyer në gjuhën shqipe. Romani “Ararat” ndër më të lexuarit në botë, i shkrimtarit Llajosh Zillahi, me sa dimë ne nuk …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: Veteranët e lekut

Jusuf Zenunaj

Kur rridhte gjaku fushave, kodrave e bregut, kur shpindërroheshin jeta me vdekjen, veteranët e sotëm të lekut nuk duronin krismën e dyfekut, Të mjerëve iu pat prishur rehatia, kush mësyu nga perëndimi kush nga Shqipëria. Kokat ua digjte dielli e sytë kripa e Jonit, nën hijen pishinave shpëtim kërkoni. Për …

Më shumë...

Adil Fetahu: Çamëria, fidanishte e figurave të shquara kombëtare

Adil Fetahu

(Mirela Kondi: Figura të shquara të Çamërisë, Tiranë, 2016) Epiri dhe Çamëria, kjo krahinë më vitale e kombit tonë, gjatë historisë së bujshme të saj e deri në rilindjen e vonshme, i ka dhënë kombit, po edhe Greqisë, Ballkanit, perandorive të kohës (Osmane, Bizantine, Romake), Evropës dhe Botës, dinasti e personalitete spikatura …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Përse Nasho Jorgaqi konteston poezinë e Nolit, “Merr e zgjidh”?

Studiuesi i mirënjohur i letërsisë shqipe, shkrimtari dhe publicisti ndër më të dalluarit, Nasho Jorgaqi, njëri ndër njohësit më të mirë të jetës dhe veprës së Fan Nolit, në një shkrim të tij mohon që poezinë: “Merr e zgjidh” ta ketë shkruar, Noli i madh. Në arsyetimin e tij, Jorgaqi …

Më shumë...

Elsa Randobrava me këngën “Dua” fitoi çmimin e parë të festivalit “Fluturat”

Elsa Randobrava me këngën “Dua” fitoi çmimin e parë të festivalit “Fluturat”

Keji i Lumbardhit të Prizrenit në sheshin “Shatërvan, në të gjitha anët e skenës së Fativalit “Fluturat” mbrëmë ishte i strëmbushur. 21 fëmijë të talentuar para publikut të shumtë parakaluan  me krijimet e reja, të krijuara enkas për këtë festival, për ta vënë në vështirësi jurinë e festivalit, e cila …

Më shumë...

Elife Luzha, poezi

Elife Luzha

Buzëkuqi i deputetes   Pse bëhesh që s’më njeh Mikja ime tani me pozitë të re Motër të idealit më thirrje dikur Por tani për ty jam krejt një e huaj Makiazhi të pikon me buzëkuqin gacë Po si vallë e ndryshove tërë atë surrat Kohën që e lam pas …

Më shumë...

Ahmet Dursun: Besa e shqiptarit dhe Turqia

Ahmet Dursun: Besa e shqiptarit dhe Turqia

Është e vërtetë aq sa emri im: Në luftën çlirimtare turke të udhëhequr nga Mustafa Qemali, 46% e atyre që shkuan në front dezertuan, pra e prenë në besë. Ky 46% dhe degëzimet e tyre kudo, synojnë të denigrojnë çdo hero kombëtar të ngjashëm nga vlerat dhe për atë që …

Më shumë...