KEK
Fillimi / Kultura (faqe 91)

Kultura

Fehmi Ramadani:“Shpija e Kosovës“ pseudo-vlerë mediale

Në Kosovën e pasluftës ka një devijim të madh të krijimtarisë së mirëfilltë artistike dhe kulturore. Këtu nuk ka më vepra artistike dhe mediale të karakterit soc-realistë, të cilat kishin shije, formë, përmbajtje, ngjyrë, vlerë, por edhe mesazhin e tyre artistik. Shumica e këtyre veprave artistike (të gjitha zhanret) kanë ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Halil Patrona, heroi i madh i shqiptarëve ende i mbetur jashtë teksteve të Historisë së Shqipërisë

(Fjala e Ahmet Qeriqit, mbajtur në Akademinë përkujtimore kushtuar kryengritësit shqiptar, Halil Patrona, organizuar nga Radio-Kosova e lirë, mbajtur më 28 shtator 2010, në Amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare, në Prishtinë).   Shumë të respektuar pjesëmarrës në këtë Akademi Përkujtimore, në nderim të jetës dhe veprës së Halil Patronës, ...

Më shumë...

Memfis Muça: Nikollë Gjetani, fragment nga romani në dorëshkrim “Mirush Kopiliqi”

Murgu, Gjerasim Gjetani, 10 vjet kishte shërbyer në Manastirin e Dozhanit, i cili më herët ishte quajtur Manastiri i Dukagjinit. Në kohën kur Dozha i madh i Venedikut e kishte meremetuar pas një tërmeti, që kishte tronditur vendin   rreth vitit 1300, priftërinjtë kishin propozuar që Manastiri të merrte emrin e tij, meqë ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Këngë për heroizmin dhe tragjiken shqiptare

(Përmbajtja, ritmi dhe gradacioni i këngës  Prej Prokupjes deri në Nish) Në opusin e këngëve të veçanta të cilat dallojnë me spikatje të elementeve krejtësisht të veçanta dhe autentike, kemi veçuar për ta marrë në shqyrtim këngën e mirënjohur të traditës sonë të begatshme homerike, por krejtësisht të harruar, këngën dikur ...

Më shumë...

Sheradin Berisha: Shëmbëlltyra e Josip Broz Titos në këndvështrimin e Ibrahim Rugovës

Klasa politike dhe “elita” intelektuale e regjimit komunist në Kosovë!   Dihet mirëfilli, se gjatë periudhës së Jugosllavisë së AVNOJ-it (1945 – 1990), rrjedhimisht parimet themelore të Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë dhe të organeve tjera të regjimit, janë ndërtuar mbi bazën e “fryteve të revolucionit jugosllavë, të vëllazërim – bashkimit, ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Një libër i goditur dhe i pasur në mendime

Shënime rreth librit “Gjon Muzaka i Beratit përballë Skënderbeut”, i Ylli Polovinës.   Para katër vitesh, në muajin maj 2008, shkrimtari Ylli Polovina iu prezantua lexuesit shqiptar me librin “Gjysma e harruar e Skënderbeut”, i cili ishte libri i  shtatëmbëdhjetë i tij. Edhe pse Polovina në promovimin e atij libri u ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: BESA fenomen unikat i jetës shpirtërore dhe dokesore shqiptare

Fenomeni i “besës” ndër shqiptarë paraqet vlerat më sublime etike, fetare, dokesore dhe shpirtërore.Ky fenomen mbart me vete vlerat më të larta morale të shqiptarit, vlera mjaft autentike, me të cilat shqiptarët, sidomos në të kaluarën, dalloheshin nga popujt e tjerë. Besa, si fenomen unikat nuk mund të përkufizohet thjesht ...

Më shumë...

Ymer Gashi: Një roman realist-autobiografik mbi golgotën shqiptare

(Ahmet Qeriqi, “Burgu” roman, botoi “Radio-Kosova e lirë”, Prishtinë. 2004) Proza është shfaqje e së vërtetës me anë të të folurit e të zgjedhurit artistik, konstatonte dikur De Rada, në “Parimet e Estetikës”. Në fakt ky nuk është vetëm përcaktim teorik i mëhershëm, por është një argument pothuajse përherë i qëndrueshëm, ...

Më shumë...

Serbizimi i disa tablove artistike

Falsifikimi dhe serbizimi i tablove me motive nga shpërngulja e krishterëve nga Kosova në shekullin XVIII Historiografia, arti dhe tradita gojore serbe është e mbushur me shembuj të shumtë të falsifikimeve. Pa e tepruar fare mund të thuhet se janë të shumtë historianët serbë, të cilët kanë bërë përpjekje të pareshtura, ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Rikthimi përmes këngëve në një perceptim realist të Betejës së Kosovës të vitit 1389

Vështrim rreth librit “Beteja e Kosovës e vitit 1389, një epikë shqiptare”, vepër e autores, Anna di LellioBeteja e Kosovës e vitit 1389 është rikthyer në këtë 620-vjetor, me një libër të shkëlqyer të studiueses dhe publicistes së njohur, Anna di Lellio, e cila pasi ka gjurmuar shumë nga burimet ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: NJË SIHARIQ I MADH

   (Makthi i një ëndrre)        – Sa kishte ngrysur dita, atij po i rëndonte koka, as fjetur as zgjuar, po hynte pa dashje nën sqetullat e një gjumi të rëndë, i pa mundur që të përballoi peshën e pushtetit të qepallave më, në çast, sikur ia bëhu ai…       -Mirë së ...

Më shumë...

Shefqet DIBRANI: Tradita e Shkollës shqipe në Mërgim

Pothuajse e gjithë tradita e shkollës shqipe lidhet me mërgimin. Figurat më të shquara shqiptare në fusha të ndryshme të shkencës, artit dhe pedagogjisë, që për kushtet e pushtimit të vendlindjes nga turqit apo pushtimet e mëhershme dhe deri tek këto në ditët e sotme, u detyruan ta zhvillojnë veprimtarinë ...

Më shumë...

A.Q. Roza Sarah Eshkenazi ( 1895- 1980) ka qenë këngëtarja më e njohur, më e çmuar në Turqi dhe në Greqi, pothuajse gjatë tërë shekullit XX

Me zërin e saj melodik, me këndimin plot afsh dhe përkushtim të këngëve hebraike, armene, turke e sidomos greke, Roza Eshkenazi  ka mbetur këngëtarja më e njohur e Mesdheut, legjenda e këngëve tradicionale, hebraike, turke dhe greke. Me zërin e saj apasionues, këndimin me tërë afshin, ajo ngriti peshë jo vetëm ...

Më shumë...

Xhevat Ukshini: Gazeta “The Hindu“ mbi romanin e Ismail Kadaresë „Tri këngë zie për Kosovën“

Gazeta e madhe e Indisë në gjuhën angleze „The Hindu“ në njërin prej numrave të gushtit  ka botuar  shkrimin  me titullin „identiteti dhe territoret gjuhësore“ të profesorit të letërsisë angleze Alok Bhalla, i cili  merret  me studimin e  asaj letërsie, që për objekt të saj ka ndarjen. Autor i shumë ...

Më shumë...

Kadri Rexha: Lulet e lirisë në këngën e popullit

(Në 15-vjetorin e rënies heroike të dëshmorëve të kombit: Zahir Pajaziti, Edmond Hoxha dhe Hakif Zejnullahu) Sipas traditës sonë shekullore përjetësimi i heroit në këngë paraqet ngjarje të veçantë. Sepse populli nuk ia falë këngën gjithkujt, sepse populli nuk ka hatër e as mëshirë. Kënga e popullit kërkon prova të ...

Më shumë...

Poeti i dashuruar në vargun poetik

Poeti, veprimtari dhe idealisti, Selman Dervishi, radhitet në mesin e krijuesve që kanë bërë emër sidomos pas luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe fitores historike të shqiptarëve kundër kolonializmit e hegjemonizmit shekullor serb. Ai ka shkruar poezi që nga mosha rinore. Ka bashkëpunuar me revistat e shkollave dhe me gazetat e ...

Më shumë...