Kultura

Besim Xhelili: Krijuesit shqiptarë në Austri, po hapin shtigje të reja bashkëpunimi me krijuesit austriakë

Besim Xhelili: Krijuesit shqiptarë në Austri, po hapin shtigje të reja bashkëpunimi me krijuesit austriakë

Krijuesit shqiptarë në Austri, dita-ditës po hapin shtigje të reja bashkëpunimi me krijuesit austriakë dhe të nacionaliteteve të tjera që gravitojnë në këtë shtet alpik. Kjo është një metodë e mirë e krahasimit dhe matjes së nivelit të krijimtarisë, duke ndërmjetësuar dhe përçuar vlerat mes kulturave të ndryshme. Ata i …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri publicistik, “Lexoj e reagoj”, i analistit e studiuesit të njohur, Adil Fetahu

Doli nga shtypi libri publicistik, “Lexoj e reagoj”, i analistit e studiuesit të njohur, Adil Fetahu

Studiuesi, juristi e veprimtari i mirënjohur, Adil Fetahu ka nxjerrë në dritë librin më të ri publicistik, “Lexoj dhe reagoj” ku ka përmbledhur më shumë se 100  vështrime, komente, reagime, recensione e publikime temash e përmbajtjesh të ndryshme. Adil Fetahu është në mesin e analistëve e studiuesve  më të shquar …

Më shumë...

Agim Vuniqi: Rruga pa kthim-Bomba atomike

Agim Vuniqi

A ka jeta rregulla apo është arenë gladiatorësh shumë pyetje, nuk ka përgjegjësi njeriu betohet për çdo ditë se beson, por në fakt çdo gjë mohon rikthim në histori për gladiatorët shumë nostalgji liderët na bindin në përgjegjësi, shumë fytyra, apo dyfytyrësi Stabilitet, balans, apo… peshë atomike, shtim neutronesh kush …

Më shumë...

SHKSH “Mëmëdheu” vazhdon aktivitetet në vitin jubilar të 550-vjetorit të Vdekjes së Gjergj Kastritotit-Skënderbeut

SHKSH "Mëmëdheu" vazhdon aktivitetet në vitin jubilar të 550-vjetorit të Vdekjes së Gjergj Kastritotit-Skënderbeut

(Vazhdojmë me veprimtari (ribotimin e trilogjisë GJERGJAT NË DRITA PËRKRENARESH…) në nderim e përkujtim të heroit kombëtar GJERGJ KASTRIOTIT SKËNDERBEUT… “GJERGJAT NË DRITA PËRKRENARESH” NË 550 VJETORIN E VDEKJES SË GJERGJ KASTRIOTIT ‒ SKËNDERBEUT) Në fund të vitit 2017 u botua trilogjia: “Gjergjat në drita përkrenaresh” e autorit Avni Dehari. …

Më shumë...

U hap ekspozita: “Portretet e dëshmorëve dhe personaliteteve kombëtare” e piktorit, Emrush Xhemajli

Jashari: Të martën mbahet manifestim përkujtimor për të rënët e Drenicës dhe zbulohet shtatorja e Ilaz Kodrës në Drenas

Në mesin e shumë familjarëve  të dëshmorëve dhe artdashësve, në Muzeun e Kosovës është hapur ekspozita individuale e piktorit, Emrush Xhemajli, me titull: “Portretet e dëshmorëve dhe personaliteteve kombëtare”. Prof.dr. Hivzi Muharremi para të pranishmëve theksoi faktin se kjo ekspozitë ngërthen në vete personalitete më të shquara të Lëvizjes kombëtare. …

Më shumë...

Të merkurën hapet ekspozita e piktorit Emrush Xhemajli, me titullin “Portretet e dëshmorëve dhe personaliteteve kombëtare”

Sot në Prishtinë po mbahet Konferenca shkencore Ndërkombëtare: “Gjergj Kastrioti-Skënderbeu në 550-vjetorin e vdekjes”

“Ftoheni që të merreni pjesë në hapjen e ekspozitës individuale të piktorit Emrush Xhemajli, me titullin “Portretet e dëshmorëve dhe personaliteteve kombëtare”. Shumica e pikturave, portreteve  të punuara do të ekspozohen për herë të parë. Vendi: Muzeu i Kosovës, Prishtinë, ditën e mërkure duke filluar nga ora 19:00″, thuhet në …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: Mbahu nëno mos kij frikë…

Jusuf Zenunaj

Mbahu, Nëno, mos kij frikë. Se t’shkuan djemtë n’Amerikë, bashkë me ta edhe disa bija, kështu deshi qeveria. Dyzet veta, s’u bë nami;, të gjithë i zuri avioni. Kush kryetar, kush kryeministër, truprojë e çantabartës, rroftë buxheti i Kosovës, askënd borxhi s’e ndjek pas.   1 tetor 2018     …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Adem Demaçi, misionari politik dhe krye-frymëzuesi i idesë për çlirim dhe bashkim kombëtar

Jakup Krasniqi: Sekserët në politikë

(Fjala e mbajtur në organizimin: “Homazhe për Adem Demaçin” në Tiranë, organizuar nga Federata e Ambasadorëve të Paqes, më 23 shtator 2018) Jam më shumë se i vetëdijshëm, se të shkruash për misionarin politik të gjysmës së shekullit XX, siç ishte Adem Demaçi, në hapësirën e Shqipërisë së robëruar, që …

Më shumë...

Agim Vuniqi: Brenga

Agim Vuniqi

Ç’të them u ç’akorduan notat muzikore heshtjen e kishte komponuar kompozitori qetësi para uraganit dhe ndjenja të shprishura.   U dashuruan marrëzisht toka e dielli, a ka dashuri pa marrëzi?   Dashuri e zjarrtë diellore, një puthje me tokën ngritë temepraturën gjethet u përvëluan në përqafim,   ato as që …

Më shumë...

Adem Demaçi: Një jetë e tërë sakrificë për të vërtetën, barazinë, të drejtën, njerëzinë dhe lirinë

Adem Demaçi: Një jetë e tërë sakrificë për të vërtetën, barazinë, të drejtën, njerëzinë dhe lirinë

Ditëlindjet e njerëzve që kanë bërë emër në historitë e kombeve, shënohen si ditë të veçanta për t’u ndalur pak dhe për të përkujtuar kohën, të kaluarën, prej nga u nisem e deri ku erdhëm, ku jemi dhe ku po vemi, me cilat vështirësi u ballafaquam dhe cilat janë ato …

Më shumë...

Prof. dr. Sabahajdin Cena: Agim Ramadani, “Agimi i lirisë” dhe monografia e Bedri Tahirit

Prof. dr. Sabahajdin Cena: Agim Ramadani, “Agimi i lirisë” dhe monografia e Bedri Tahirit

Në frymën e parimit të leximit të një monografie që pritet të dalë në dritë për dëshmorin e kombit, sot “Hero i Kosovës”, Agim Rrahim Ramadani, të autorit Bedri Tahiri, kemi nderin ta paraqesim opinionin tonë për heroizmin e Tij dhe për veprën “AGIMI I LIRISË” si një realizim i …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: Përfundon me sukses të jashtëzakonshëm Festivali i 8-të “Bylispolifonia”

Albert Z. Zholi: Përfundon me sukses të jashtëzakonshëm Festivali i 8-të "Bylispolifonia"

Një Festival plot gjurmë dhe histori. Një Festival unik në llojin e vetë ku morën pjesë 28 grupe Polifonike nga Shqipëria, Maqedoinia, Greqia, Italia, Bullgaria.  “Bylisi dhe Polifonia”, me të cilat krenohemi dhe që identifikohemi si komb, u bashkuan, në Kuvendin e Polifonisë, në edicionin e 8-të në tempullin e …

Më shumë...

Sejdo Harka: Tregimtari, Avdullah Kënaçi mes Shqipërisë dhe Kanadasë

Sejdo Harka: Tregimtari, Avdullah Kënaçi mes Shqipërisë dhe Kanadasë

( Shënime për librin me tregime”Enigma e një nate) Avdulla Kënaçi, ky emër i spikatur i medies së shkruar dhe i ekranit shqiptar, tashmë shfaqet  para lexuesëve edhe si tregimtar i papërsëritshëm  me ngjarje e karaktere që  rendin të lirë, herë përmes botës reale ,e herë përmes fantazisë së tij …

Më shumë...

Bedri Tahiri: Të pandarë deri në përjetësi

Bedri Tahiri: Të pandarë deri në përjetësi

Luftë…luftë…luftë…dhe prapë luftë. Një emër që denbabaden na përcolli nëpër vite e shekuj. Për të, më mirë se librat, flisnin pleqtë përvojë-hidhur. Por, kot. Mendja jonë sikur nuk i kuptonte dot. Ende nuk besonim se mësuesja e jetës qenkësh hileqare e madhe dhe shpeshherë nuk treguaka të vërtetën! Ende nuk …

Më shumë...

Yzeir Llanaj: “Bylisi dhe Polifonia” do ushtojnë fort në datën 21-22 shtator 2018

Yzeir Llanaj: “Bylisi dhe Polifonia” do ushtojnë fort në datën 21-22 shtator 2018

Sërish “Bylisi dhe Polifonia”, me të cilat krenohemi dhe që identifikohemi si komb, bashkohen, në Kuvendin e Polifonisë, në vijimësi nga edicioni i 7-të në të 8-tin në tempullin e Ilirisë ”Nikaja” pranë fshatit Hekal dhe Klos. Shtegtarja e pa moshë e njerëzimit, si thesar shpirtëror kënga vendçe shqiptare , …

Më shumë...

Fjala e Frank Shkrelit, autorit të librit, “Demokracia nuk pret” me rastin e përurimit në Tiranë, më 11 . 9. 2018

Fjala e Frank Shkrelit, autorit të librit, “Demokracia nuk pret” me rastin e përurimit në Tiranë, më 11 . 9. 2018

Përshëndetje dhe falënderimet e mia të gjithëve për pjesëmarrjen tuaj.  Një falënderim i veçantë u shkon folësve për fjalët e tyre fisnike. E ndjejë veten tepër të nderuar me pjesëmarrjen tuaj në këtë bashkëbisedim vëllazëror.  Me disa prej jush, kam pas nderin dhe privilegjin të takohem, kryesisht, në rrethana zyrtare, …

Më shumë...