Limak Kosovo
Fillimi / Kultura (faqe 70)

Kultura

Ahmet Qeriqi: 60 vjet nga fillimi i veprimtarisë letrare artistike të Adem Demaçit

Janë bërë 60 vjet qyshkur Adem Demaçi e ka shkruar tregimin e tij të parë, “Te xha Sakipi”, botuar asokohe në revistën letrare, “Jeta e re”. Dhe prej vitit 1953, kur u botua rrëfimi i tij i parë, në kujtesën e liridashësve  do të shquhej ky emër i veçantë, i ...

Më shumë...

Historia shqiptare nëpër fragmente të këngëve të trimërisë

 “Kush të don me imanë me vdekë, le t’ luftojë me turkoshak”! Këto dy vargje të një këngë të trimërisë të kohës së Mehmed Ali Pashës së Misirit, (1769-1849)  nuk i kemi shkëputur pa qëllim nga tërësia e këngës, sepse këto vargje janë një mesazh i kohës, mesazh i cili ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Gjurmëve të një kënge historike

“Po përzihet Prizereni Na u kanë qartë zotërinjtë mes veti Shaqir aga e Rrustë Rexhepi”…   Në këngët historike, të cilat ilustrojnë fragmente të ngjarjeve të caktuara të kohës, bën pjesë edhe kënga e Rrustë Rexhepit të Kabashit, e përshkruar si  figurë kontroverse në Historinë e Popullit Shqiptar, por mbi ...

Më shumë...

Faqe poetike me poezitë e Brahim Avdylit

KTHIMI I PËLLUMBIT   U kthyen pëllumbat nga fundi i shekujve nga fillimi i shekujve nga Drita dhe Qielli duke pëshpëritur dhembjen e tyre pëllëmbore.   Nuk e di cilën ngjyrë e kishin herë më dukeshin të bardhë deri në të zi herë më dukeshin të zi në të bardhë ...

Më shumë...

Muhamet Derri: Politika lakuriq- vështrim për librin “Romantika e luftës së UÇK”, e autorit, Dilaver Goxhai

Autori,  Dilaver Goxhai, njëherësh Shpëtim Golemi, këtë radhë doli para lexuesit me librin e tij “Romantika e Luftës së UÇK-së”. Mendoj se është një titull mjaft i goditur, po të kemi parasysh atë çfarë ai trajton në të. Tema dhe titulli, krijojnë një unitet karakteristik, gjë që e vëmë re ...

Më shumë...

Muhamet Derri: Politika lakuriq- vështrim për librin “Romantika e luftës së UÇK”, e autorit, Dilaver Goxhai

Autori,  Dilaver Goxhai, njëherësh Shpëtim Golemi, këtë radhë doli para lexuesit me librin e tij “Romantika e Luftës së UÇK-së”. Mendoj se është një titull mjaft i goditur, po të kemi parasysh atë çfarë ai trajton në të. Tema dhe titulli, krijojnë një unitet karakteristik, gjë që e vëmë re ...

Më shumë...

Kënga kërçovare dhe veçoritë arkaike të këndimit

Përveç historisë së begatshme të rezistencës aktive kundër të gjithë pushtuesve, që nga Roma e Bizanti, turku e sllavi, kërçovarët kanë ruajtur ADN-në shqiptare, madje kanë ruajtur elementët më arkaike të këndimit, të cilat, si të tilla,  nuk i gjemë në trevat e tjera shqiptare. Kënga e trevës së Zajazit ...

Më shumë...

Mr. Nezir Beqiri: Humanisti nga Kosova Lindore, doktori i Anamalsisë, Ilaz Selim Fera

Populli Shqiptar i kaloi shumë sfida të mbijetesës së tij, por një periudhë të egzistencës mbar popullor të tij, e kaloi në vitet e vuajtjesë së tij ishte ajo periudhë kohore që nga fillimi i vitit 1945. Populli Shqiptar në mbarë trojet e tij arbërore kishte atdhetar të shquar dhe ...

Më shumë...

RKL: Udhëpërshkrues, historianë dhe burrështetas flasin për virtytet e larta të shqiptarëve

Ami Bue: “Shqiptarët janë njerëzit më të bukur në Perandorinë osmane”. B. Vranisheviq: Piktor nga Vojvodina: “Është mrekulli ta shohësh popullin trim luftëtar shqiptar… Ata nuk lodhen për pasuri e luks… gjithmonë janë të armatosur, madje edhe gratë, janë ato  të cilat njihen nga shikimi i tyre krenar dhe të ...

Më shumë...

Albanologu i njohur Rober Elsie zbulon 50 fotografi të vitit 1863 nga vende të ndryshme të Shqipërisë

Fotografitë e marra nga Vjena të fotografit Josef Sekelit, i cili i ka bërë gjatë vitit 1863 me një ekspeditë austro-hungareze në Shqipërinë veriore, në Kosovë dhe Maqedoni, të udhëhequr nga Johan Georg fon Han, duket se do të mbeten të parat fotografi të bëra ndonjëherë të këtë rajon të ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Krimi nuk mund të harrohet as përmirësohet kurrë

(Vështrim për librin e Manxhar Takës: “Drithërimat e Katërmbëdhjetës”)   Ndoshta mund të na thonë se tani nuk është koha të merremi me histori, ngaqë Greqia dhe Serbia po na “ndihin” të integrohemi në Evropë. Një mendim i tillë mund të pranohej nëse nuk ekziston një lidhje e ngushtë e ...

Më shumë...

Mr. Nexhat Maloku: Jashtë truallit të tij njeriu nuk ka forcë, – çaste me poezinë e poetit Brahim Avdyli

Njëri prej poetëve më të spikatur dhe më karakteristik të mërgatës shqiptare në Zvicër është padyshim Brahim Avdyli. Karakteristik, sepse pjesën më të gjatë dhe më të frytshme të jetës së tij e ka kaluar dhe po e kalon ende në mërgim; i spikatur, sepse vepra e tij poetike tridhjetëvjeçare, ...

Më shumë...

Ardian Ramadani: Një libër me vlerë e një autoreje të vyeshme e atdhetare

Më 18 shtator 2013 , në Prishtinë, u promovua libri «Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë» me autore Fetnete Ramosajn. Autorja e cila është mjaft e njohur, vjen nga Deçani, Republika e Kosovës, e dalluar mjaft me pjesëmarrjen e saj aktive në lëvizjet ilegale dhe gjithëpopullore në Kosovë, si dhe mbi ...

Më shumë...

Fadil Shyti: Protestë kundër sulmeve që po i bëhen simbolit të rezistencës shqiptare, Adem Demaçi

  A SULMOHET DRITJONI ORE?!   “Se goditet ari prej gurit, Mos u çudit aspak, Vleftë e gurit, nuk iu shtua, Edhe arit, nuk iu mpak” (Poezi perisane).   Çfarë janë këto zhurma, Nga të shkretat turma, Çfarë janë, këto fyerje, Këto mallkime,-dështime?!……   Ndaj heroit tonë, Dritjon Demaçit?! Që ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Pasuritë e shqiptarëve në Greqi

Për krimet, spastrimin etnik dhe gjenocidin e shtetit, kishës dhe bandave greke kundër shqiptarëve në Greqi,  është shkruar e folur në media e forume të ndryshme. Një përmbledhje e atyre ngjarjeve është botuar në librin e Hajredin Isufit, me titull: “Çamëria, nëpërmjet kronikave të kohës 1902 – 1940,” kushtuar martirëve ...

Më shumë...

Mr. Prof. Nezir Beqiri: Kullat Shqiptare, djegia, rrënimi dhe ri ngritja e tyre

Në këtë shkrim do të shkruajmë për pasurinë gjithë kombëtare, për trashëgiminë kulturore, konkretisht do të theksojmë për Kullat Shqiptare dhe të kaluarën e lavdishme të kombit shqiptar duke kaluar nëpër  etapa të ndryshme prej shumë dekadash. Kombi Shqiptar njëherit nuk do të humb kurrë trashëgëmin e të parëve e ...

Më shumë...