Fillimi / Kultura (faqe 80)

Kultura

62 vjet nga fillimi i veprimtarisë letrare artistike të Adem Demaçit

Adem Demaçi

Janë bërë 62 vjet qyshkur Adem Demaçi e ka shkruar tregimin e tij të parë, “Te xha Sakipi”, botuar asokohe në revistën letrare, “Jeta e re”. Dhe prej vitit 1953, kur u botua rrëfimi i tij i parë, në kujtesën e liridashësve  do të shquhej ky emër i veçantë, i ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Fenomeni i Besës në Bibël dhe në Kur’an

Bibla dhe Kurani

Emri  Bibël, (që shënon një libër hyjnor fetar) në gjuhën shqipe është përkthyer me kompozitën, Besë-lidhje, që do të thotë lidhje bese, të cilën e  ka përcaktuar vetë Hyji, duke iu drejtuar njeriut një detyrim, me qëllim që ta mbajë zotimin, besën. Në shqipërimin e emrit të librit hyjnor, studiuesit ...

Më shumë...

Antigonë Salihu: Motivi shqiptar i sakrificës në legjendën e Rozafës ( Ifigjenia dhe Rozafa)

Motivi i sakrificës në traditën dokesore e folklorike shqiptare është shumë i vjetër dhe i përket periudhave të hershme të jetës së popullit tonë. Te të gjithë popujt e lashtë ekziston ky fenomen, i cili ka lidhje me flijimet e botës pagane, por edhe të fesë monoteiste, sikur është rasti ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Poeti tribun Arben Duka

Arben Duka

Shkrimtarët e mëdhenj nuk shfaqen rastësisht. Me këtë nuk dua të them se ekziston një farë mëshirimi i papritur i “frymës së shenjtë” në trupin e këtij apo atij personi që të bëhet shkrimtar a poet,i cili të ndriçoi me shkëlqimin e tij mjedisin rrethues. Në çdo epokë njerëzore kanë ...

Më shumë...

Pirro Prifti: Fushata mediatike pro-Kadare, një falsifikim i panevojshëm

Pirro Prifti

Ka disa ditë që ish nomeklatura e kuqe dhe partnerët e tyre në ndarjen e trashëgimisë morale dhe mateirale të së kaluarës, kanë hapur një fushatë të tërë për të treguar se si, dhe se sa, ishte persekutuar Kadare, dhe se si, dhe se sa, shkrimtarë e tjerë `mediokër` sipas ...

Më shumë...

Hysni Syla: Përurimi i veprave të profesor Nusret Pllanës në Mitrovicë

Në Shtëpinë e kulturës “Rexhep Mitrovica” në Mitrovicë, në një ambient të bukur dhe në prezencë të një auditoriumi të zgjedhur u promovuan dy vepra të Prof.dr.Nusret Pllanës: Libri THE TERROR OF SERBIAN OVER ALBANIANS 1844-1999 dhe filmi dokumentar: Rrugëtimi i një libri nëpër botë. Të pranishmit në sallë, familjarë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: Fati i çamëve në romanin e Arben Kondit: “Mëhalla e Muhaxhirëve”

Pas plot njëzet vjetëve, autori kthehet në Mëhallën e Muhaxhirëve në Tiranë, ku gjen shtëpi të braktisura, strehëprishura, porta e shtëpisë së vet, si porta e ferrit, që kur hapet i “kërcasin kockat prej dhimbjes”. Fushën e sportit, ku dikur  luanin fëmijët e shkollës, e paskan copëtuar e ndërtuar godina ...

Më shumë...

Dr. Kristo Frashëri, u dha një grusht të fortë pseudoshkencëtarëve dhe sharlatanëve

Historiani, Kristo Frashëri rrëzoi me argumente të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit Schmidt lidhur me Skënderbeun I

Studimi shkencor dhe i dokumentuar me gjuhën e fakteve, i profesor doktor Kristo Frashërit:  “Ilirët nuk janë pasardhës të pellazgëve”, ku ka rikonfirmuar tezat shkencore historike  lidhur me pellazgët, ilirët, shqiptarët, grekët dhe përgjithësisht historinë e popujve të Ballkanit, ka ngjallë reagime të disa të vetëquajturve studiues, të cilët pretendojnë ...

Më shumë...

Përpjekjet sizifiane për rikthimin e traditës “kulturore” të përbashkësisë e bashkim vëllazërimit

Ahmet Qeriqi

“Kultura” njëdimensionale politike e periudhës së  përbashkësisë e bashkim vëllazërimit në kuptimin e përmbajtjes, ende është e pranishme në Kosovë, ashtu sikurse ka qenë e pranishme në Shqipëri dhe kudo në trojet shqiptare kultura dhe mendësia politike turke aziatike edhe shumë vjet pas krijimit të shtetit të pavarur shqiptar. Pionët ...

Më shumë...

Dr. Zymer Ujkan Neziri: Kontributi i studiuesit Jusuf S. Vatoci për historinë e dijes shqiptare

Përurimi i librit të Prof. Dr. Jusuf S. Vatocit, Leksikon i magjistrave e doktorëve të shkencave dhe të arteve në trojet shqiptare në Ballkan dhe jashtë tij (1430-2000), shtëpia botuese Libri Shkollor, Prishtinë, 2015, recension, më 29.10.2015, Fakulteti i Filologjisë, Salla e Kuqe, Prishtinë Hyrje      Autori, prof. dr. Jusuf ...

Më shumë...

Rrustem Geci: Shqiptarët

Rrustem Geci

Në këtë  çast  të  vet-bashkimit  Kosovë, protesto me sa fuqi ke  në dhomë, në banjo, në balkon  protesto  në  të  gjitha  shtëpitë mbushi  rrugët  me veten tënde  që  të  dëgjoj   toka  dhe   qielli  mbroj të mbjellat tua, mos falë   tokë nga toka atdheut, deli  zot   vetes, mbushe gojën ...

Më shumë...

Prof. dr. Nusret PLLANA: Lashtësia e vendlindjes si kujtesë historike

Një letër falënderuese nga dr. Nusret Pllana

(Musli Kabashi,  Kapërcimshekulli, (Ecejake, Mozaik, Memoare, Rrëfime, Gjurmë, Procese, Rrjedha, Sfida…), kulturologji, Prishtinë, 2015  Libri i Musli Kabashit, ‘‘Kapërcimshekulli’’, mëton të shtjellojë një historik shumëshekullor, për të dëshmuar ekzistencën dhe lashtësinë e popullit shqiptar në këto hapësira, përkundër faktit se titulli sugjeron ngjarjet në fund të shekullit njëzet dhe fillim ...

Më shumë...

Albert Z. Zholi: Hermes Nikaj dhe ”Magjia femërore”!

”Magjia femërore”! Ky libër me intervista i dedikohet femrave (këngëtareve, pedagogeve, moderatoreve, juristeve, redaktoreve, stilisteve, modeleve) atyre që me zërin e tyre magjik, me modelin ndryshe të moderimit, me mënyrën elokuente të shpjegimit, me mënyrën delikate të sjelljes, me elegancën e paraqitjes,me artikulimin perfekt të shqipes, janë bërë pjesë e ...

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: Kudo korrupsioni

Servili gojëmbël i pasur u bë sot, premtimet e dhëna nuk i mbajti dot .. Dje me kasolle tash me pallat, vetura t’vargisura jo më shumë se shtatë. Me xhama të zi xhipin e blinduar, posti në parti ia ka dhuruar. Po ç ‘thotë Hnko Halla, ç’u bë më vatanin ...

Më shumë...

“Koha e jeniçerëve”, kapitulli i parë i pjesës së tretë

        M    o   r   t   a   j   a I                 Vera e vitit 1729 në Drenisën jugore kishte sjellë disa befasi, disa paralajmërime të kobshme. Në Petrash, gruaja e Seit Hazarit kishte lindur  binjakë të ngjitur kokë për kokë. Ata kishin jetuar vetëm një javë dhe të dy kishin vdekur. ...

Më shumë...

Po ku ka si Ti, o Shqipëria ime!?

(Entuziazmi i jetës së re, i jetës në Shqipërinë socialiste kishte shpërthyer me hire për një botë ndryshe, për një Shqipëri të aspiruar, të ëndërruar,  sado  që gjysmake, e keqtrajtuar, e copëtuar dhe e kafshuar keq nga “bishat” fqinje.  Ishte amaneti i të parëve për Shqipërinë e heroizmave, të imazheve ...

Më shumë...