MIT
mbpzhr 2018
kek
Airport Adem Jashari
Fillimi / Kultura (faqe 78)

Kultura

RKL: Qasja hipokrite e RTK-së kundër gjuhës letrare shqipe

Mënyra e qasjes së problemeve të caktuara nga RTK-ja, e cila vetë reklamohet si medium publik i pavarur, shpeshherë i çjerrë maskën vetvetes. Rasti më hipokrit i kësaj qasjeje djallëzore ishte raporti i gazetarit mbi Tryezën për Mbrojtjen e gjuhës shqipe, e cila u mbajt më 6 dhjetor, në Prishtinë. Gazetari ...

Më shumë...

PROF. DR. MUHAMET MALA: LIBËR QË LUFTON HARRESËN DHE DËSHMON PËRMASAT E KRIMEVE DHE GJENOCIDIT SERB NË KOSOVË

SI NJËRI NDËR RECENSENTËT ME KËNAQËSI PRANOVA QË T’I THEM DISA FJALË PËR LIBRIN, RËNDËSINË DHE PËRKTHIMIN E KËSAJ VEPRE. “EDHE FËMIJËT E KOSOVËS QË NË ATË KOHË ISHIN FOSHNJA DHE TË TJERËT QË DO TË LINDIN PAS DUHET TË MËSOJNË PËR REÇAKUN, JO PËR TË NXITUR URREJTJE TË VJETRA ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Çast me përmbledhjen “Klithmë kënge” të poetit Jusuf Zenunaj

  Në mesin e poetëve dhe krijuesve tanë të talentuar, të cilët veprimtarinë e tyre letrare artistike e kanë zhvilluar dhe po e zhvillojnë në mërgim, shquhet edhe Jusuf Zenunaj, veprimtaria letrare e të cilit nis në vitet ’80 të shekullit të kaluar. Poeti dhe dramaturgu, Jusuf Zenunaj deri tani ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Libri“Një kolonel midis Prishtinës dhe Tiranës” i shkrimtarit, Ylli Polovina, një libër meritor për luftën e UÇK-së

  Koloneli, Dilaver Goxhai, i mbetur gjithnjë në rrugë mes Prishtinës dhe Tiranës, herë në Kosovë e herë në Shqipëri, ende nuk e ka kryer përfundimisht misionin e tij, as në Kosovë dhe as në Shqipëri. Nuk e ka kryer, gjykoj unë, sepse trungu i ndarë në dysh i atdheut, ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Margaritarit kurrë nuk i humbet vlera, as shkëlqimi”

  Nezir Myrtaj, i burgosur në vitin 1981 dhe i dënuar 12 vjet burg nga regjimi titist jugosllav, për shkak të aktivitetit të organizuar kundër regjimit të RSFJ-së, profesor i fizikës, analist i gazetave: “Bashkimi” dhe “Zëri i Kosovës” në vitet 90-të të shekullit të kaluar, pjesëtar i Lëvizjes dhe ...

Më shumë...

A. Qeriqi: “Etika dhe përgjegjësia e gazetarit” vështrim për librin “Mediet dhe politika, të autorit, Gëzim Mekuli

Emri i Gëzim Mekulit, tashmë është mjaft i njohur në letrat tona, si gazetar, që e njeh profesionin, të cilin edhe e respekton, duke depërtuar në thellësinë e problematikës, që nënkupton gazetaria, sidomos gazetaria hulumtuese, e cila është krah i fortë i së vërtetës dhe i së drejtës, krah i ...

Më shumë...

Mr. Arben Hoxha: FENOMENOLOGJIA E FLIJIMIT

(Kadrush Radogoshi: Adem Jashari dhe vdekja, dramë, Rilindja, Prishtinë, 2001) Në vend të hyrjes: një parantezë socio-kulturore Në diskursin e kritikës për shoqërinë shqiptare dy nga togfjalëshat më të përdorur në dhjetëvjetëshin e fundit janë: ,,mungesa e vlerave” dhe ,,anarkia e kritereve të vlerësimit”. Këta togfjalësha zbatimin e vet e gjetën si ...

Më shumë...

Baki Ymeri: I riu shqiptar, Miron Topçiu dhe befasia e ekspozitës së pikturës në Bukuresht

  Këto ditë, në një nga galeritë qendrore të artit, në Bukuresht, në Galerinë Apollo, e ndodhur në ndërtesën e Teatrit Kombëtar Rumun, nën kujdesin e Lidhjes së Artistëve Figurativë Rumunë, u çel ekspozita e titulluar Accent/Theks, me pjesëmarrjen e disa artistëve të afirmuar rumunë: Delia Calinescu-Zoita, Anca Albani, Jean ...

Më shumë...

Kadri Rexha: Përmbledhja poetike e Mehmet Bislimit,“Stinë e vonuar”

  Poezinë e Mehmet Bislimit e përcjelli tashti e sa vjet me radhë. Është kjo një poezi e natyrshme, e thjeshtë, emocionuese dhe plot me ndjenjë. Kjo poezi për subjekt ka njeriun e thjeshtë dhe i drejtohet pikërisht njeriut të thjeshtë. Në thjeshtësinë e saj kjo poezi për motiv qendror ...

Më shumë...

Kadri Rexha: LIBËR MË VLERA TË PAMOHUESHME

  ( Nikë Gjeloshi: „Kosova 1999 as republikë e proklamuar as autonomi e imponuar“, publicistikë politike, „Gjergj Fishta“, Tiranë, 2002) Ka libra që lexohen vetën një herë në jetë. Ka libra të tjerë që në çaste të veçanta lexuesi u kthehet përsëri. Ka libra që posa fillon t’i lexosh detyrohesh ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: MILLOSH GJERGJ NIKOLLA – MIGJENI ( 1911 – 1938 )

  Një jetë e shkurtër e një poeti e prozatori që la një emër të madh në letrat shqipe!Migjeni iku nga kjo botë shumë i ri, megjithatë ai na la një vepër të pasur e shumë përmbajtjesore në fushën e krijimtarisë letrare ku kritikët e shumtë edhe sot e kësaj ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vargjet e testamentit poetik

I njohur është Hydajet Hyseni jo vetëm si pjesëtar i kreut të Lëvizjes së rezistencës shqiptare të Kosovës në të kaluarën, jo vetëm si politikan tashmë i arrirë, por edhe poet, krijues dhe materializues i një bote të pasur artistike, të shkruar e të ligjëruar për më shumë se 30 ...

Më shumë...

Nezir Myrtaj: Feniksët e lirisë-10 (Fjala e mbajtur me rastin e përurimit të librit, më 7. 6. 2008)

Të nderuar familjarë të dëshmorëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës! Prindër, vëllezër, motra, fëmijë të dëshmorëve! Pjesëmarrës të respektuar! Ka mbi një muaj që ka dalë nga shtypi vëllimi 10 i monografisë Feniksët e lirisë, por sot jemi mbledhur këtu për ta përuruar atë solemnisht. Në rastet si ky dhe sa herë ...

Më shumë...

Victoria Milesku: KËNGA E MËRGIMIT

  Jusuf Zenunaj është një . Sa më larg janë kosovarët nga atdhe i vetu, aq më shumë e duan dhe punojnë më shumë për te. Poetët e Kosovës që e ndjekin fatin e mërgimtarit, e përshkruajnë brigjeve të huaja, me dashuri, me nostalgji e me dhembje, historinë shumë të ...

Më shumë...

Baki Ymeri: Jusuf Zenunaj në gjuhën rumune

  (Din stâncã curg lacrimi / Prej shkëmbit rrjedhin lotë.Përktheu: Baki Ymeri,botoi Bashkësia Kulturore e Shqiptarëve të Rumanisë, Bukuresht, 2008) Thonë se librat kanë jetën e tyre dhe se kush lexon fluturon në botën e ëndrrave. Kosova ka dritë të shenjtë dhe drita e Saj vjen përmes ëndërrimtarit të Saj, ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Gjithçka kthehet përsëri”, shënim për romanin “Siddharta”, të shkrimtarit të madh gjerman, Herman Hese

  Romani “Siddharta” i Herman Hesit, shkrimtarit më të njohur gjerman, fitues i çmimit Nobel për letërsi, është ndër veprat më të përkthyera dhe më të lexuara në botë. Ky shkrimtar është i njohur edhe me romanet: “Ujku i stepeve”, “Loja e perlave të qelqta” e të tjerë. Siddharta është ...

Më shumë...