Fillimi / Kultura (faqe 76)

Kultura

Urime Radios-Kosova e Lirë në përvjetorin e 13-të

Dilaver Goxhaj: Zotërinj drejtues të Radio Kosova e Lirë,  më lejoni që në emër të vullnetarëve të radhëve të UÇK, nga trojet shqiptare jashtë Kosovës, të grumbulluar në shoqatën “Vullnetari i Lirisë”, t’u përshëndes me rastin e 13 vjetorit të themelimit të kësaj radioje, në zjarrin e asaj lufte çlirimtare, ku, pa ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Dashuria e përhershme dhe pashtershme e Adem Demaçit për njeriun dhe njerëzimin

Filozofi më i madh idealist, gjerman, Georg Vilhelm Fridrih Hegel, në veprën madhore “Fenomenologjia e shpirtit” në kapitullin, “Perënditë dhe njerëzit”, ndër të tjera ka shënuar: “Forcat e përgjithshme disponojnë në vetvete shenjën e individualitetit, e cila është e lidhur me principin e veprimit. Nga kjo del se vepra e tyre ...

Më shumë...

Adil Olluri: Haraqia, nuk ka të ndalur

Ministri i Kulturës në kabinetin Çeku, Astrit Haraqija, me veprimet e tij të deritanishme, na bën ta quajmë ministër të jokulturës, të shundit dhe kulturës komerciale. Këtë na e dëshmon vetë ai me veprimet e tij të pandalshme në dëm të vlerave të mirëfillta të kulturës dhe buxhetit të varfër ...

Më shumë...

Dr. Zenun Gjocaj: Fjalë recenzore, me rastin e promovimit të monografisë “Feniksët e lirisë 8”

Të nderuara familje dhe farefis të dëshmorëve, bashkëluftëtarë e pjesëmarrës të tjerë! Me botimin serik shumëvëllimëshe në vazhdim të monografisë me përmasa historiagrafike kombëtare “Feniksët e lirisë”, i teti ky me radhë, Redaksia po e kryen një punë madhore e një pjesë të borxhit, një detyrë e një mision të rëndësishëm ...

Më shumë...

Analiza letrare-Gogoli dhe Taras Bulba

Pa dyshim se krijimtaria letrare e N. Vasileviq Gogolit është ndër më të arrirat në letërsinë botërore, e veçmas në letërsinë ruse të shekullit XIX.Krahas Tolstoit, Dostojevskit, Shçedrinit, Lermantovit, Turgenievit, Pushkinit, Çehovit dhe tërë një plejade kolosësh të letërsisë së asaj kohe, Gogoli megjithatë shquhet për një krijimtari të veçantë, ...

Më shumë...

Margaritarë të mendimit filozofik dhe politik shqiptar

Kristë MALOKU: Perëndimor apo lindor? (“Përpjekja Shqiptare” 1937)Lindorizma shqiptare është një sistem mendimesh, ndjenjash dhe instinktesh, si çdo sistem tjetër jetese, me një botëkuptim të tijën. Si më të parën karakteristike të lindorit shqiptar marrim proverbin e çdo qelepirxhiu të pashpirt: “Haja qenit, pija qenit”. Lindori shqiptar i pret të ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Nata e fundit e profesor Gjonit

Në kohën e ndarjes, natën e 23 shkurtit të vitit 1947, Gjon Serreçi e kishte përqafuar fort bashkëluftëtarin dhe shokun e tij besnik, Man Gagun. Në momentin e ndarjes, kishte ndier sikur  diçka në trupin e tij ishte këputur. Tetë muaj kishin qenë të pandashëm, qysh prej korrikut të vitit 1946. ...

Më shumë...

Kadri Rexha: POEZI KUSHTUAR JUSUF GËRVALLËS

Këto poezi, të botuara në vitin 1980 dhe 1981, në kohën kur Jusuf Gërvalla vepronte në mesin e mërgimtarëve shqiptarë,  ribotohen të përgatitura nga Radio – Kosova e lirë me rastin e 65-vjetorit të lindjes së Poetit dhe Atdhetarit tonë të pavdekshëm.         SI TA ZË VARGUN   ...

Më shumë...

Ferhat CAKAJ: NJË DHIMBJE E MADHE E SHPIRTIT TË MADH TË KOMBIT

 (Shënim për monografinë „Fati i luleve“ të shkrimtarit Kadri Rexha)                      1. Tabllo realiste e Kosovës së përgjakur   Fati i luleve“ është monografi e shkrimtarit, kritikut e publicistit Kadri Rexha, kushtuar jetës dhe veprës së shkrimtarit dhe patriotit Jusuf Gërvalla. Autori i ka jetuar e përjetuar mjaft nga ...

Më shumë...

Viktor Hygo: “Katedralja e Parisit”

Katedralja e Shën Mërisë së Parisit është padyshim edhe sot e kësaj dite një ndërtesë madhështore. Por, sado e bukur që ka mbetur katedralja duke u plakur, njeriu nuk mund të mos pikëllohet dhe të mos pezmatohet kur sheh gjymtimet dhe dëmtimet e panumërta që i kanë bërë koha dhe ...

Më shumë...

Kadri Rexha: RRUGA LETRARE E JUSUF GËRVALLËS

Si poet Jusuf Gërvalla sprovat e para i bëri poashtu si gjimnazist. Nëse nuk i llogarisim këtu tekstet e këngëve dhe pak poezi e trgime të tij, të botuara në gazetën “Flaka e vëllazërimit, fillet e poezisë së mirfilltë të Jusuf Gërvallës datojnë nga viti 1974, kur para lexuesit paraqitet ...

Më shumë...

Jorgo Bulo: Akademiku, Rexhep Qosja korife i shkencës, që mbrojti kulturën tonë nga gjenocidi serb

Kur marr sot në dorë kompletin e veprës së akademikut Rexhep Qosja, mendimi më çon në kohën e shkuar, kur dyzet e ca vjet më parë, ai, atëherë i ri, vinte në Tiranë me një libër të vogël me kritika, por me një synim ambicioz për të mbledhur lëndën për ...

Më shumë...

Migjeni, poeti e prozatori i madh shqiptar, që nuk u kuptua si duhet asnjëherë

Njëri ndër poetët më të shquar shqiptar, Millosh Gjergj Nikolla, ashtu sikur pati fatin e keq në jetën e tij të shkurtër, ashtu vazhdon ta ketë fatin e keq jo vetëm krijimtaria e tij e shkëlqyer, por edhe bustet dhe emri i tij. Indiferenca, keqinterpretimet dhe satanizimi që po i ...

Më shumë...

Përurimi i librit “Feniksët e lirisë 8”( Fjala e anëtarit të Redaksisë, Ahmet Qeriqi)

ë respektuar dhe shumë të nderuar familjarë të dëshmorëve!Nga libri në libër, nga viti në vit, edhe pse me vështirësi mund, dhe në kushte minimale për punë, ne anëtarët e kësaj redaksie, në bashkëpunim me ju familjarë dhe bashkëluftëtarë të dëshmorëve, kemi arritur që sot këtu para jush të përurojmë ...

Më shumë...

Kadri Rexha: RRUGA LETRARE E JUSUF GËRVALLËS

Si poet Jusuf Gërvalla sprovat e para i bëri poashtu si gjimnazist. Nëse nuk i llogarisim këtu tekstet e këngëve dhe pak poezi e trgime të tij, të botuara në gazetën “Flaka e vëllazërimit, fillet e poezisë së mirfilltë të Jusuf Gërvallës datojnë nga viti 1974, kur para lexuesit paraqitet ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Manipulimet politike e fetare me emrin dhe personalitetin e Nënë Terezës

Robëria dhe skllavëria shumëshekullore e popujve ka krijuar kultin e Shpëtimtarit, të Mesisë kudo te popujt e botës dhe jo vetëm ndër ne. Etja për kultet nuk është diçka gjenetike as e lindur, por janë sundimtarët ata që ngrehin kulte, me qëllim që popullin ta mbajnë të robëruar, të shfrytëzuar ...

Më shumë...