Kultura

Dr. Kristo Frashëri, u dha një grusht të fortë pseudoshkencëtarëve dhe sharlatanëve

Historiani, Kristo Frashëri rrëzoi me argumente të gjitha hipotezat sharlatane të sllavistit Schmidt lidhur me Skënderbeun I

Studimi shkencor dhe i dokumentuar me gjuhën e fakteve, i profesor doktor Kristo Frashërit:  “Ilirët nuk janë pasardhës të pellazgëve”, ku ka rikonfirmuar tezat shkencore historike  lidhur me pellazgët, ilirët, shqiptarët, grekët dhe përgjithësisht historinë e popujve të Ballkanit, ka ngjallë reagime të disa të vetëquajturve studiues, të cilët pretendojnë …

Më shumë...

Përpjekjet sizifiane për rikthimin e traditës “kulturore” të përbashkësisë e bashkim vëllazërimit

Ahmet Qeriqi

“Kultura” njëdimensionale politike e periudhës së  përbashkësisë e bashkim vëllazërimit në kuptimin e përmbajtjes, ende është e pranishme në Kosovë, ashtu sikurse ka qenë e pranishme në Shqipëri dhe kudo në trojet shqiptare kultura dhe mendësia politike turke aziatike edhe shumë vjet pas krijimit të shtetit të pavarur shqiptar. Pionët …

Më shumë...

Dr. Zymer Ujkan Neziri: Kontributi i studiuesit Jusuf S. Vatoci për historinë e dijes shqiptare

Përurimi i librit të Prof. Dr. Jusuf S. Vatocit, Leksikon i magjistrave e doktorëve të shkencave dhe të arteve në trojet shqiptare në Ballkan dhe jashtë tij (1430-2000), shtëpia botuese Libri Shkollor, Prishtinë, 2015, recension, më 29.10.2015, Fakulteti i Filologjisë, Salla e Kuqe, Prishtinë Hyrje      Autori, prof. dr. Jusuf …

Më shumë...

Rrustem Geci: Shqiptarët

Rrustem Geci

Në këtë  çast  të  vet-bashkimit  Kosovë, protesto me sa fuqi ke  në dhomë, në banjo, në balkon  protesto  në  të  gjitha  shtëpitë mbushi  rrugët  me veten tënde  që  të  dëgjoj   toka  dhe   qielli  mbroj të mbjellat tua, mos falë   tokë nga toka atdheut, deli  zot   vetes, mbushe gojën …

Më shumë...

Prof. dr. Nusret PLLANA: Lashtësia e vendlindjes si kujtesë historike

Një letër falënderuese nga dr. Nusret Pllana

(Musli Kabashi,  Kapërcimshekulli, (Ecejake, Mozaik, Memoare, Rrëfime, Gjurmë, Procese, Rrjedha, Sfida…), kulturologji, Prishtinë, 2015  Libri i Musli Kabashit, ‘‘Kapërcimshekulli’’, mëton të shtjellojë një historik shumëshekullor, për të dëshmuar ekzistencën dhe lashtësinë e popullit shqiptar në këto hapësira, përkundër faktit se titulli sugjeron ngjarjet në fund të shekullit njëzet dhe fillim …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: Hermes Nikaj dhe ”Magjia femërore”!

”Magjia femërore”! Ky libër me intervista i dedikohet femrave (këngëtareve, pedagogeve, moderatoreve, juristeve, redaktoreve, stilisteve, modeleve) atyre që me zërin e tyre magjik, me modelin ndryshe të moderimit, me mënyrën elokuente të shpjegimit, me mënyrën delikate të sjelljes, me elegancën e paraqitjes,me artikulimin perfekt të shqipes, janë bërë pjesë e …

Më shumë...

Jusuf Zenunaj: Kudo korrupsioni

Servili gojëmbël i pasur u bë sot, premtimet e dhëna nuk i mbajti dot .. Dje me kasolle tash me pallat, vetura t’vargisura jo më shumë se shtatë. Me xhama të zi xhipin e blinduar, posti në parti ia ka dhuruar. Po ç ‘thotë Hnko Halla, ç’u bë më vatanin …

Më shumë...

“Koha e jeniçerëve”, kapitulli i parë i pjesës së tretë

        M    o   r   t   a   j   a I                 Vera e vitit 1729 në Drenisën jugore kishte sjellë disa befasi, disa paralajmërime të kobshme. Në Petrash, gruaja e Seit Hazarit kishte lindur  binjakë të ngjitur kokë për kokë. Ata kishin jetuar vetëm një javë dhe të dy kishin vdekur. …

Më shumë...

Po ku ka si Ti, o Shqipëria ime!?

(Entuziazmi i jetës së re, i jetës në Shqipërinë socialiste kishte shpërthyer me hire për një botë ndryshe, për një Shqipëri të aspiruar, të ëndërruar,  sado  që gjysmake, e keqtrajtuar, e copëtuar dhe e kafshuar keq nga “bishat” fqinje.  Ishte amaneti i të parëve për Shqipërinë e heroizmave, të imazheve …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Seç janë rrokur zotëritë ndër veti!

 Muralet    i hoqën më parë   se ç’i vunë   muralet në Parlamentin e Kosovës i mbuluan   përfaqësuesit fatalë të popullit   futur aksidentalisht në lojën e madhe   të kombit   me halle       muralet sot   mbuluar me ferexhe   lojë me historinë   …

Më shumë...

Nasho Jorgaqi: Zërat e parë femërorë të letërsisë shqipe

Kur janë shfaqur për herë të parë emrat e krijueseve femra në analet e letërsisë shqipe? Një pyetje kjo që më ka lindur e më ka ngacmuar prej vitesh. Në fillim u shtyva larg, u hodha në kohën e Rilindjes. I kërkova në letërsinë arbëreshe, si një letërsi e kultivuar …

Më shumë...

A. Qeriqi: Kultura shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav IV

(Adem Demaçi, ideologu i çlirimit dhe i bashkimit, shkrimtari  dhe intelektuali më i merituar i kohës sonë)   Përderisa në Kosovë pati shkrimtarë që mbështetën orientimin ideologjik të Lidhjes Komuniste Jugosllave, idenë e patriotizmit dhe kozmopolitizmit jugosllav, pati edhe disa oportunistë të cilët bënë përpjekje që në krijimtari të dalin …

Më shumë...

Paulo Coelho, mes traditës, humanizmit dhe bashkëkohësisë së degraduar

Paulo Coelho është shkrimtari, aktualisht ndër më të lexuarit në botë. Ai ka lindur në Rio de Zhanerio të Brazilit, në vitin 1947. Rrjedh prej një familje të arsimuar dhe me edukatë, por rrethi shoqëror e kishte katandisur në mesin e hipive dhe masave të pakënaqura, të cilët nuk gjenin …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kultura shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav III

Fillet e kulturës shqiptare në Kosovë dhe në trevat shqiptare të rimbetura nën Jugosllavi, pas Luftës së Dytë Botërore, datojnë qysh në vitet e para të “çlirimit”.   Partizanët e Kosovës, në krye me Fadil Hoxhën, Xhavit Nimanin, Ali Shukriun  Hivzi Sylejmanin, Esad Mekulin, Mehmet Hoxhën, Sezai Surroin  e  shumë …

Më shumë...

Rrustem Geci: Veprimtaria letrare e filmike e Dibran Fyllit

 ( Kosovë, lirinë e fituam me gjak burrash dhe  bijash. Kthim prapa nuk ka. Koha do të jetë dëshmitare se këtë radhë Kosova do të jetë e lirë dhe e pavarur. Drenica është ngritur sot, që nesër të ngrihet e tërë Kosova, shkruan Dibran Fylli, në ditarin e tij, të datës …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Kultura shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav II

Arsimimi i hovshëm i popullatës shqiptare në Kosovë e më gjerë, kontaktet me botën tjetër shqiptare, me Shqipërinë amë, përmes Radio Tiranës, më vonë edhe RTSH-së,  dhe kontaktet ilegale të intelektualëve nga Kosova  me personelin e ambasadave shqiptare në shtete të ndryshme të Ballkanit dhe Evropës, bënin që një pjesë  …

Më shumë...