Kultura

Agon Dragusha: Tri çështjet konfuze të İsmet Özelit

Agon Dragusha: Tri çështjet konfuze të İsmet Özelit

“Gjërat që në një periudhë kohore konsiderohen krejtësisht normale, në periudhën tjetër shndërrohen në çështje” (R.H. Taëney) Me këtë thënie fillon libri i shkrimtarit tashmë të njohur İsmet Özel “Tri çështjet: teknika – civilizimi dhe tëhuajësimi” (İsmet Özel – Üç  mesele, Teknik-medeniyet-yabançılaşma, Sule yayınları, İstanbul, 1995) i përkthyer në gjuhen …

Më shumë...

Bujar Gjoka: Migjeni dhe përpjekja për përbaltje gjithëkohore

Migjeni

Qysh kur feksi emri i Migjenit në letrat shqipe, fjala e ndritur e poetit, derdhur me magjia estetike në përmbledhjen poetike, “Vargjet e Lira”, fjala e prozatorit që vjen bukurisht në “Novelat e Veriut”, veçmas fjala e poetit profet të lirisë, të ëndrrës së qenies, nisi të hidhet balta pa …

Më shumë...

Zef Pergega: Nusret Pllana një zë që ndez pishtarin e kujtesës kombëtare

Zef Pergega: Nusret Pllana një zë që ndez pishtarin e kujtesës kombëtare

     …Kanë kaluar vite po ai nuk harrohet. Ka qenë data 4 janar 1999.  kur foli për heë të parë. Ishte gricë. Pemët ishin veshur me një  shtresë  të trashë acari. Po, po, më kujtohet ai zë që  çau akullin si bashi i Titanikut. Na ngrohu të gjithëve. Si …

Më shumë...

Milazim Krasniqi: Ja pse duhet të dënohen krimet e komunizmit

Milazim

Komunizmi ka mbetur si mumia e Leninit në sheshin e Moskës – kufomë e pavarrosur, e cila provokon kërshërinë e shikuesve, por shumë më shumë ngjallë neverinë dhe tmerrin e tyre. Edhe bartësit e krimeve në emër të komunizmit ndër shqiptarë, në histori tashmë janë si mumia e Leninit. Ata …

Më shumë...

Sylejman Krasniqi: Nga “Lamtumira e së keqes” e Kadaresë deri tek “Gjashtë objektivat e fshehta të Serbisë” të Milazim Krasniqit

Ismail Kadare

Duke e lexuar një shkrim të Milazim Krasniqit me titull “ Cilat janë gjashtë objektivat e fshehta të Serbisë?” (të botuar në të përditëshmen  “ Epoka e Re”  më 11 mars 2016) se si,  menjëherë, mu kujtua  një  tregim i Kadaresë! Në momentin e parë nuk më kujtohej  emri  i …

Më shumë...

Në Düsseldorf të Gjermanisë u përurua libri: ” Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët -1844-1999″, i autorit, Nusret Pllana

Në Düsseldorf të Gjermanisë u përurua libri: " Terrori i Serbisë pushtuese mbi shqiptarët -1844-1999", i autorit, Nusret Pllana

Në praninë e qindra bashkatdhetarëve, u bë promovimi i librit të Prof. Dr. Nusret Pllanës : “TERRORI I SERBISË PUSHTUESE MBI SHQIPTARËT 1844-1999”! Fillimisht, kjo mbrëmje u shoqërua me disa valle të përgatitura nga Shkolla Shqipe në Dyseldorf, me arsimtarët Nexhmie e Rifat Hamiti, që u mirëpritën dhe u përshëndetën …

Më shumë...

Prof.dr. Nasho Jorgaqi: Karl Marksi i kishte dhuruar një këngë shqiptare të dashurës së tij, Zheni Vestfalen, në Berlin

Karl Marks

Është për nderin tonë që në jetën dhe në veprën e Karl Marksit të gjenden mendime e të dhëna që lidhen me Shqipërinë e botën shqiptare. Ato, ndonëse janë anësore në shumanshmërinë e trashëgimisë së tij, prapë duhen njohur e studiuar. Interesimin e Marksit për historinë dhe për karakterin e …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Enver Hoxha sërish në mesin e shqiptarëve

Enver Hoxha

I. Një burrë rreth moshës 5o-vjeçare, një ditë prilli, ishte paraqitur befasisht në Sheshin “Skënderbeu” të Tiranës. Shëtiste lirshëm dhe vazhdimisht me fytyrë të qeshur. Shumica e njerëzve e shikonin me habi dhe kureshtje. Çuditërisht,  i përngjante pikë për pikë Enver Hoxhës, prijësit komunist të Shqipërisë, i cili kishte vdekur …

Më shumë...

Hafiz Ali Korça, (1874-1957) “Vajtimet e Atdheut”

Hafiz Ali Korça, (1874-1957) “Vajtimet e Atdheut”

Në krijimtarinë poetike me temë atdhetare të Hafiz Ali Korçës, mësues atdhetar, hoxhë dhe intelektual i dalluar i kombit,   shquhet poezia  “Vajtimet e Atdheut” , e cila iu ka  ushtuar bombardimit të Drenicës nga Serbët në korrik të 1924, me rastin e sulmit të divizioneve të Nikolla Pashiqit kundër çetave …

Më shumë...

Ermira Babamusta: Aktori Vildan Maksuti merr hapat e para të karrierës në Amerikë

Ermira Babamusta: Aktori Vildan Maksuti merr hapat e para të karrierës në Amerikë

Vildan Maksuti është aktor, model, skenarist dhe regjizor i dramave teatrale. Ai është aktor i njohur nga Kumanova që jeton dhe vepron në Belgjikë. Edhe pse tepër i ri, ai ka një karrierë dhe jetë të pasur artistike dhe është një ndër artistët me famë që ka prekur skenat europiane …

Më shumë...

Adil Fetahu: Historia jonë akoma nuk e ka qartësuar objektivisht figurën e Ahmet Zogut

Adil Fetahu: Historia jonë akoma nuk e ka qartësuar objektivisht figurën e Ahmet Zogut

(Eugen Shehu: MONARKIA SHQIPTARE, ese historike, botoi “Urtësia”, Tiranë 2010,fq.681) Rrallë  mund të gjendet në historinë e burrave shtetëror ndonjë personalitet aq kontraverz, për të cilin nga njëra anë flitet zi e ma zi, e nga ana tjetër lavdërohet deri në kupë të qiellit, sikur është rasti me Ahmet Zogun, …

Më shumë...

Rrustem Geci: Ç A M Ë R I A – poezi Hymnore

Rrustem Geci

Jam fije  bari  e  bimur  n´këto  troje jam  gjuha  shqipe   e  dheut  amtar në zemër kam  të  dashurën Kosovë në shpirt e kam  të  lashtën  Çamëri!..   Atdhe, thirri ata që ty s´të kanë humbur thirri të mblidhen në qytete dhe fshatra thirre shkencën, artin, dhe univerzitetet të krijojmë  Bashkimin  …

Më shumë...

Arben Llalla: Atë Ilia Qiro, djali i Kozma Qirjos, do të duhej të nderohej para P. Françeskut

Arben Llalla

“Ky prift i thjeshtë dhe i përulur, “Papa Kozmai”, të cilin Perëndia në ditët e fundit të jetës e lartësoi në gradën peshkopale, sfidoi regjimin e ashpër komunist dhe gjatë 23 viteve të ateizmit totalitar, bëri rreth 3.000 pagëzime në të gjithë vendin. Mesatarisht një pagëzim në 2-3 ditë. Një …

Më shumë...

Kadri Rexha: Drama e aspiratave kombëtare

Kadri Rexha

 (Adem Dema, “Politika dhe pushka”, dramë, LSHK, Prishtinë, 2012) 1. Drama “Politika dhe pushka” e shkrimtarit Adem Dema është vepër e veçantë e letërsisë shqipe. Nëse jo kryevepër, në saje të temës, idesë, porosisë dhe vlerave letrare, padyshim, kjo dramë do të mbetet vepra më autobiografike dhe më e çmuar …

Më shumë...

Jokai Mor (1825- 1904), shkrimtari më i njohur dhe më i lexuari në Hungari

Jokai Mor, (1825- 1904) shkrimtari i njohur dhe më i lexuari në Hungari, autor i dy romaneve me personazhe të historisë shqiptare

                Letërsia hungareze është shumë e begatshme dhe mjaft e përkthyer në shumë gjuhë të botës. Mjerisht, shkrimtarët më të mëdhenj, me përmasa botërore të kësaj letërsie, ende nuk janë përkthyer në gjuhën shqipe. Romani “Ararat” ndër më të lexuarit në botë, i shkrimtarit Llajosh Zillahi, me sa dimë ne …

Më shumë...

Rrustem Geci: H E R O I K A- Poemë për kryengritjen e 1981-shit

Rrustem Geci

Tek po  pija  kafenë  e  mëngjesit një   zë  shumëzohej   nga  qyteti lashë kafenë, dhe  dola  në  rrugë në   Prishtinë   kudo   kryengritje   Ajo  këngë  e  zëshme e Kosovës ai zemërim  gjigand i studentëve bekimin  e   kishte   nga  populli që  të  ndjek  udhën  e …

Më shumë...