Fillimi / Kultura (faqe 111)

Kultura

Ismail Kadare: Epoka e kapitalizmit është në perëndim, ndërsa Realizmi socialist është ende në dekadat e tija të para

A do të vazhdojnë të ekzistojnë letërsia dhe artet në të ardhmen? Kjo pyetje, herë në mënyrë të drejtpërdrejtë, herë në mënyrë të tërthortë, vërtitet në të gjitha propagandat e tyre. Përgjegjësia e saj përbëhet nga një radhë parashikimesh sa fataliste aq edhe absurde: pritet vdekja e romanit, vdekja e ...

Më shumë...

Kadri Rexha: Lek Lekë Matrënga ( 1560-1619 ) autori i parë i letërsisë së arbëreshëve të Italisë

(Lekë Matrënga 1560-1619)Për Lekë Matrëngën, autorin e veprës më të lashtë të letërsisë arbëreshe, si edhe për disa autorë tjerë të letërsisë sonë të vjetër, nuk ekziston ndonjë fond i gjërë i të dhënave ku do të mësohej më shumë për jetën dhe veprën e tij. Lekë Matrënga u lind ...

Më shumë...

Kadri Rexha: Faktorët e ndikimit të letërsisë popullore në letërsinë artistike të arbëreshëve të Italisë

  Faktorët vendimtarë që ndikuan te shkrimtarët arbërshë që letërsinë popullore ta vënë në bazë të letërsisë së vet artistike kanë qenë: mungesa e traditës letrare, jeta në dhe të huaj, situata historiko-shoqërore si dhe fakti se poetët arbëreshë ishin edhe mbledhës të krijimtarisë gojore të popullit të vet. Mungesa ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Vargje nga antologjia e poezisë hungareze

  Letërsia hungareze është shumë e begatshme dhe mjaft e përkthyer në shumë gjuhë të botës. Mjerisht shkrimtarët më të mëdhenj me përmasa botërore të kësaj letërsie ende nuk janë përkthyer në gjuhën shqipe. Romani ndër më të lexuarit në botë, “Ararat” i shkrimtarit Llajosh Zillahi nuk ndodhet i përkthyer ...

Më shumë...

Fjala e anëtarit të Redaksisë “Dëshmorët e UÇK-së”dr. Sabahajdin Cena, me rastin e përurimit të monografisë “Feniksët e lirisë 9”

  Të nderuara dhe shumë të respektuara familje:Ajeti, Aliu, Begu, Berisha, Bushi, Çeta, Duraku, Emini, Gashi, Hasani, Hajzeraj, Haskaj, Havolli, Idrizaj, Januzaj, Jashari, Kelmendi, Koraqi, Krasniqi, Koxha, Lika, Lipa, Lushaku, Lleshi, Malaj Metaj, Morina, Mullabazi, Musa, Olluri, Përgegaj, Raka, Rama, Roci, Sadikaj, Salihaj, Selmani, Suma, Shala e Thaçi, që sot ...

Më shumë...

Agron Y. Gashi: Kafka i Lindjes, Volteri i Ballkanit (Në 70 vjetorin e lindjes së Akademik Rexhep Qoses)

Profesor Rexhep Qosja këto ditë mbushi 70 vjet jetë, dhe rreth dyzet vjet punë të mirëfilltë shkencore. Krijuesit e mëdhenj, thonë, kanë vetëm ditëlindje, sepse i bën të pavdekshëm vepra e tyre. Rexhep Qosja është një ndër figurat më të shquara të letërsisë dhe kulturës sonë që meriton respektin më ...

Më shumë...

RKL: Qasja hipokrite e RTK-së kundër gjuhës letrare shqipe

Mënyra e qasjes së problemeve të caktuara nga RTK-ja, e cila vetë reklamohet si medium publik i pavarur, shpeshherë i çjerrë maskën vetvetes. Rasti më hipokrit i kësaj qasjeje djallëzore ishte raporti i gazetarit mbi Tryezën për Mbrojtjen e gjuhës shqipe, e cila u mbajt më 6 dhjetor, në Prishtinë. Gazetari ...

Më shumë...

PROF. DR. MUHAMET MALA: LIBËR QË LUFTON HARRESËN DHE DËSHMON PËRMASAT E KRIMEVE DHE GJENOCIDIT SERB NË KOSOVË

SI NJËRI NDËR RECENSENTËT ME KËNAQËSI PRANOVA QË T’I THEM DISA FJALË PËR LIBRIN, RËNDËSINË DHE PËRKTHIMIN E KËSAJ VEPRE. “EDHE FËMIJËT E KOSOVËS QË NË ATË KOHË ISHIN FOSHNJA DHE TË TJERËT QË DO TË LINDIN PAS DUHET TË MËSOJNË PËR REÇAKUN, JO PËR TË NXITUR URREJTJE TË VJETRA ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Çast me përmbledhjen “Klithmë kënge” të poetit Jusuf Zenunaj

  Në mesin e poetëve dhe krijuesve tanë të talentuar, të cilët veprimtarinë e tyre letrare artistike e kanë zhvilluar dhe po e zhvillojnë në mërgim, shquhet edhe Jusuf Zenunaj, veprimtaria letrare e të cilit nis në vitet ’80 të shekullit të kaluar. Poeti dhe dramaturgu, Jusuf Zenunaj deri tani ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Libri“Një kolonel midis Prishtinës dhe Tiranës” i shkrimtarit, Ylli Polovina, një libër meritor për luftën e UÇK-së

  Koloneli, Dilaver Goxhai, i mbetur gjithnjë në rrugë mes Prishtinës dhe Tiranës, herë në Kosovë e herë në Shqipëri, ende nuk e ka kryer përfundimisht misionin e tij, as në Kosovë dhe as në Shqipëri. Nuk e ka kryer, gjykoj unë, sepse trungu i ndarë në dysh i atdheut, ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: “Margaritarit kurrë nuk i humbet vlera, as shkëlqimi”

  Nezir Myrtaj, i burgosur në vitin 1981 dhe i dënuar 12 vjet burg nga regjimi titist jugosllav, për shkak të aktivitetit të organizuar kundër regjimit të RSFJ-së, profesor i fizikës, analist i gazetave: “Bashkimi” dhe “Zëri i Kosovës” në vitet 90-të të shekullit të kaluar, pjesëtar i Lëvizjes dhe ...

Më shumë...

A. Qeriqi: “Etika dhe përgjegjësia e gazetarit” vështrim për librin “Mediet dhe politika, të autorit, Gëzim Mekuli

Emri i Gëzim Mekulit, tashmë është mjaft i njohur në letrat tona, si gazetar, që e njeh profesionin, të cilin edhe e respekton, duke depërtuar në thellësinë e problematikës, që nënkupton gazetaria, sidomos gazetaria hulumtuese, e cila është krah i fortë i së vërtetës dhe i së drejtës, krah i ...

Më shumë...

Mr. Arben Hoxha: FENOMENOLOGJIA E FLIJIMIT

(Kadrush Radogoshi: Adem Jashari dhe vdekja, dramë, Rilindja, Prishtinë, 2001) Në vend të hyrjes: një parantezë socio-kulturore Në diskursin e kritikës për shoqërinë shqiptare dy nga togfjalëshat më të përdorur në dhjetëvjetëshin e fundit janë: ,,mungesa e vlerave” dhe ,,anarkia e kritereve të vlerësimit”. Këta togfjalësha zbatimin e vet e gjetën si ...

Më shumë...

Baki Ymeri: I riu shqiptar, Miron Topçiu dhe befasia e ekspozitës së pikturës në Bukuresht

  Këto ditë, në një nga galeritë qendrore të artit, në Bukuresht, në Galerinë Apollo, e ndodhur në ndërtesën e Teatrit Kombëtar Rumun, nën kujdesin e Lidhjes së Artistëve Figurativë Rumunë, u çel ekspozita e titulluar Accent/Theks, me pjesëmarrjen e disa artistëve të afirmuar rumunë: Delia Calinescu-Zoita, Anca Albani, Jean ...

Më shumë...

Kadri Rexha: Përmbledhja poetike e Mehmet Bislimit,“Stinë e vonuar”

  Poezinë e Mehmet Bislimit e përcjelli tashti e sa vjet me radhë. Është kjo një poezi e natyrshme, e thjeshtë, emocionuese dhe plot me ndjenjë. Kjo poezi për subjekt ka njeriun e thjeshtë dhe i drejtohet pikërisht njeriut të thjeshtë. Në thjeshtësinë e saj kjo poezi për motiv qendror ...

Më shumë...

Kadri Rexha: LIBËR MË VLERA TË PAMOHUESHME

  ( Nikë Gjeloshi: „Kosova 1999 as republikë e proklamuar as autonomi e imponuar“, publicistikë politike, „Gjergj Fishta“, Tiranë, 2002) Ka libra që lexohen vetën një herë në jetë. Ka libra të tjerë që në çaste të veçanta lexuesi u kthehet përsëri. Ka libra që posa fillon t’i lexosh detyrohesh ...

Më shumë...