Limak Kosovo
Fillimi / Personalitete (faqe 17)

Personalitete

Sylejman Delvina ( 1871-1933)

Sulejman Delvina u lind  më 5 tetor të vitit 1871 në Delvinë, ndërsa vdiq në Vlorë më 1 gusht të vitit 1933. Ishte politikan i shquar shqiptar, kryeministër për periudhën 30 janar 1920-14 nëntor 1920 dhe pjesëtar i qeverisë së Fan Nolit në vitin  1924. Shkollën fillor e kreu në ...

Më shumë...

Halil Patrona, (Halil Arnauti) kryengritësi më i madh i të gjitha kohëve, në Stamboll

Kryengritja e 28 shtatorit e vitit 1730, në Stamboll, del e shënuar në të gjitha enciklopeditë historike botërore. Halil Patrona një shqiptar me origjinë nga Hurpishti, fshat i rrethit të Manastirit, arriti që me një kryengritje gjithëpopullore të turmave të pakënaqura të Stambollit dhe me përkrahje të regjimentit të Pestë ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Në kujtim të 100-vjetorit të vrasjes së Dedë Gjon Lulit

Historia e kombit shqiptar gjatë shekujsh është përballur vazhdimisht me pengesa të llojllojshme të cilat kanë bërë të pamundur bashkimin shpirtëror dhe kombëtar të Shqiptarëve. Ishin këto pengesa të vjetëra e të reja, sipas orekseve të rastit  të armiqëve të shqiptarëve, por të cilat ishin ndoshta më të rënda se ...

Më shumë...

Sali Onuzi: Sulejman Vokshi dhe mbrojtja e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Sulejman Vokshi lindi në qytetin e Gjakovës në vitin 1815 në një familje me tradita të shquara patriotike dhe luftarake. Për gati 50 vjet Ai mori pjesë në të gjitha kryengritjet që shpërthyen kundër sundimin osman, gjë për të cilën Porta e lartë e kishte arrestuar e internuar 15-20 herë. ...

Më shumë...

Salih Gjuka – Dukagjini (1876 – 1925)

Veprimtari dhe atdhetari i mirënjohur, Salih Gjuka ka qenë jurist, mësues i popullit  dhe njëri nga nënshkruesit e Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, më 28 Nëntor të vitit 1912. Tërë jetën e tij ia kishte kushtuar arsimimit të popullit dhe çlirimit e bashkimit të trojeve shqiptare. Duke qenë në kontakt ...

Më shumë...

Ibrahim Fehmiu (1892 – 1951)

Mësuesi i popullit, intelektuali dhe veprimtari, Ibrahim Fehmiu  lindi në qytetin e Gjakovës, më  25 nëntor të vitit 1892, ndërsa vdiq në Prizren në vitin 1951.           Mësimet e para i mori në mejtepin  e “Xhamisë së Gërçarve”, në vendlindje. Këto mësime i zgjeroi në mejtepin e “Halil Efendisë”, ku ...

Më shumë...

Aziz Çami (1893-1943)

Në vitin 1920 Aziz Çami ishte një komandant në Luftën e Vlorës. Në mesin e viteve 1920 ai u largua nga Shqipëria pas vendosjes së monarkisë. Ai ishte një mbështetës i Fan Nolit dhe në vitin 1931 ai u arrestua për një atentat kundër Mbretit Zog I. Gjatë Luftës së ...

Më shumë...

Zef Skiroi (1865 – 1927), personalitet i njohur i arbëreshëve të Italisë dhe i kombit shqiptar

Zef Skiroi, u lind në Hora të Arbëreshëve më  10 gusht 1865, ka vdekur në Napoli, 17 shkurt 1927. Zefi  ishte poet, gjuhëtar, folklorist, etnograf, dhe publicist i shquar arbëresh. Atdhetar i madh shqiptar, dijetar dhe koleksionist i traditave poetike arbëreshe, profesor i parë dhe kryetarit i gjuhës shqipe dhe ...

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Amazona shqiptare, Shote Galica – Qerime Halil Radisheva

Femra shqiptare, gjithnjë dhe në vazhdimësi është përballur me vrazhdësitë dhe ashpërsitë e jetës. Mbi të rëndoi pesha e shekujve të robërisë dhe varfërisë, pesha e kanunit dhe padrejtësisë, kobi e zia, loti dhe gjaku… Por, për asnjë çast ajo nuk u nënshtrua para sfidave të shumta gjatë jetës. Dinjitetin ...

Më shumë...

Ibish Neziri: Ahmet Haxhiu, korife i Lëvizjes Ilegale

( Në njëzetë e njëvjetorin e ndarjes nga jeta) Sot është 6 korriku i vitit 2015, një ditë krejt e zakonshme e vitit për shumë kë, por jo edhe për familjarët, shokët, miqtë dhe bashkëveprimtarët e Ahmet Haxhiut, veprimtarit të madh të çështjes kombëtare, pararendësit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, ...

Më shumë...

Prof.dr. Nebi Dervishi: Mehmet Aliu – Pashai i Egjiptit -Misirit (1769- 1849)

Muhamed Aliu- Pashai i Misirit dhe disa nga pinjollët e tjerë të dinastisë shqiptare në Egjypt (1805-1952) janë figura aq të mëdha e komplekse, saqë nuk mbetën aspak prapa, në mos qofshin edhe më të avancuar nga ato figura botërore që na lënë shpesh të mahnitur për bëmat e tyre. ...

Më shumë...

Prof. dr. Sabile Keçmezi- Basha: Hasan Remniku me shokë dhe veprimtaria e tyre atdhetare

Pas një veprimtarie të bujshme patriotike të NDSH-së, dhe pas një përcjelljeje të gjatë e të gjithë anshme të organeve të ndjekjes, ilegalja shqiptare duke e parë se veprimtaria e mëtejshme në kushte të reja ishte e vështirësuar, krerët e saj filluan që të kenë si opsion  edhe propozimin nga ...

Më shumë...

Ernest Koliqi (1903- 1975)

(Frank Shkreli: Me rastin e 40-vjetorit të vdekjes së Ernest Koliqit)  Këtë vit janë mbushur 40-vjet nga koha kur ndërroi jetë Ernest Koliqi, njëri prej shkrimtarëve më të njohur shqiptarë për periudhën që jetoi, pjesën më të madhe e të cilës ai e kaloi në mërgim, në Romë të Italisë, ...

Më shumë...

Isa Boletini ( 1864-1916)

Mbiemri origjinal i familjes Boletini, është Maksutaj, nga fisi shalë, të vendosur në fshatin Isniq të Deçanit. Më vonë migruan drejt fshatit Boletin, prej nga morën edhe mbiemrin. Bëmat e tij u bënë legjenda, dhe arratisjet e tij nga turqit e serbët përralla. Në moshën 17 vjeçare mori pjesë si ...

Më shumë...

Sali Onuzi: Sulejman Vokshi dhe mbrojtja e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Sulejman Vokshi lindi në qytetin e Gjakovës në vitin 1815 në një familje me tradita të shquara patriotike dhe luftarake. Për gati 50 vjet Ai mori pjesë në të gjitha kryengritjet që shpërthyen kundër sundimin osman, gjë për të cilën Porta e lartë e kishte arrestuar e internuar 15-20 herë. ...

Më shumë...

Ymer Haxhi Prizreni (1826- 1886)

Ymer Haxhi Prizreni, (i njohur edhe  si Ymer Drini apo si Ymer Prizreni) lindi në vitin 1826 dhe vdiq në vitin 1886, ishte veprimtar i shquar i Lëvizjes Kombëtare, një nga udhëheqësit kryesorë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe kryetar i qeverisë së përkohshme të formuar në periudhën e fundit ...

Më shumë...