mbpzhr 2018
MIT
Airport Adem Jashari
kek
Fillimi / Personalitete (faqe 15)

Personalitete

Kolonel: Sali Onuzi: Strategu dhe teoricieni i shquar shqiptar, Gjergj Basta (1550-1612)

Prej shekullit XIV, kur ushtritë feudale në Evropën perëndimore  e humbën rëndësinë, fituan peshë  repartet e ushtarëve rrogëtarë, që vinin nga Anglia,Zvicra, Gjermania. Në kushtet e vështira të jetesës nën pushtimin osman, shumë fshatarë të trevave malore, si të Labërisë, Himarës, të Veriut , po edhe nga Greqia, Dalmacia u ...

Më shumë...

Rexhep Mitrovica (18 janar 1888- 21 maj 1967)

Rexhep Mitrovica, ishte veprimtar i njohur i Lëvizjes Kombëtare shqiptare, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, nëpunës, ministër dhe kryeministër i Shqipërisë gjatë viteve 1943-1944.  Figura atdhetare e Rexhep Mitrovicës është komplekse dhe ende nuk është ndriçuar në të gjitha segmentet. Duke qenë intelektual i mirënjohur, i cili ka ...

Më shumë...

Skënder Petro Nini Luarasi (19 janar 1900- 27 prill 1982)

Skënder Luarasi, i biri i Petro Nini Luarasit,  është njëri ndër shkrimtarët dhe veprimtarët më të shquar të kombit.  U lind në Luaras të Kolonjës,  më 19 janar 1900, vdiq më 27 prill 1982. Ka kryer arsimin fillor shqip në Korçë dhe në Negovan (1909-1911) dhe më pas studjoi në ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Në përkujtim të 71-vjetorit të vrasjes së Aqif Blytës

Aqif Blyta

Sanxhaklinjtë dhe shqiptarët e Kosovës janë vëllezër të pa ndarë. Prandaj, ka qenë dhe është e natyrshme që historikisht të jenë pranë njëri-tjetrit. Është e rëndësishme të thuhet se shqiptarët e Kosovës, sanxhaklinjtë por edhe turqit në Kosovë e Maqedoni, ndërmjet dy luftërave botërore, ishin të lidhur ngushtë mes veti. ...

Më shumë...

Sandër Prosi (6 janar 1920 – 25 mars 1985)

Sandër Prosi u lind në Shkodër, më 6 janar 1920. Pasi mbaroi shkollën fillore vazhdoi gjimnazin e Tiranës. Merr pjesë në dramën “Vilhelm Teli”. Shkon për studime në Austri për dentist, të cilat nuk i mbaroi. Më 1947 merr pjesë në konkursin pranë Teatrit Popullor dhe e fiton atë. Që ...

Më shumë...

Gavril Dara i Riu (1826 – 1885)

Letërsia shqipe e krijuar  nga arbëreshët e Italisë, pa dyshim se është një  pjesë vitale e letërsisë shqiptare të kohës së romantizimit, edhe pse nuk pati ndonjë ndikim të madh në katër vilajetet e Shqipërisë së asaj kohe, që kishin mbetur pre e mujsharëve të Evropës dhe Perandorisë Osmane, e ...

Më shumë...

Frank Shkreli: Dhimitër Berati, mbrojtës i interesave kombëtare

Ndonëse po merr fund ky vit, që shënon 45 vjetorin e vdekjes së Dhimtër Beratit në shtator të vitit 1970, thashë me vete — mbasi edhe ky është dhe mbetet ndër ata të harruarit, por i cili ka dhënë një kontribut të madh dhe ka luajtur një rol të shquar ...

Më shumë...

Rifat Latif Berisha (1910- 1949)

Rifat Berisha

Jeta dhe angazhimi luftarak e politik i Rifat Berisha i përket luftës së lavdishme të popullit shqiptar për çlirim dhe bashkim të trojeve në një shtet të vetëm shqiptar. Jeta dhe veprimtaria e tij dëshmojnë përkushtimin atdhetar dhe kontributin e paepur që i ka dhënë çështjes në bashkimi të Kosovës ...

Më shumë...

Xhavit Xheladin Rexha – “Leopardi” (1920- 1979)

Xhavit Rexha u lind në Krojmir. Ishte i biri i Xheladin Rexhë Limanit, njëri ndër intelektualët e hershëm të këtij fshati.  (Xheladin Rexhë Limani lindi në fshatin Krojmir të Drenicës jugore  në vitin 1895.  Ka kryer mësimet në gjuhën turke. Duke qenë se kishte treguar interesim për dituri dhe arsim ai ...

Më shumë...

Shaip Halil Miftari (1914-1946)

Shaipi Halili, nga  Krojmiri i Drenicë, rrjedh nga një familje e cila kishte rezistuar në çdo kohë kundër sundimtarëve të huaj, si në kohën e turkut ashtu edhe në kohën e sundimit serb. Ishte i biri i Halil Miftarit. Babai, Halili, ka qenë një burrë i njohur për besë e ...

Më shumë...

Dr.Jakup Krasniqi: Kontributi i Ahmet Haxhiut në Lëvizjen Kombëtare për Çlirim

Ahmet Haxhiu

Lëvizja Kombëtare për Çlirimin e Kosovës, fillin e saj e ka te Komiteti: “ Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”, i formuar në Shkodër, pas Luftës së Parë Botërore, më 7 nëntor 1918 1) nga: Hasan Prishtina, Hoxhë Kadri Prishtina, Sali Nivica, Bajram Curri, Avni Rrustemi, Bedri Pejani etj. Ndonëse lufta e ...

Më shumë...

Sabile Keçmezi-Basha: Shaban Shala ( 1933- 1963)

Atdhetari, Shaban Shala para se të emërohej mësues në fshatin Tugjec, ai edhe më herët kishte krijuar një biografi të pasur patriotike. Në radhët e ONDSH-es ishte angazhuar qysh nga viti 1949. Ishte i lindur me 16 shkurt 1933. Shkollën fillore e kishte mbaruar në fshatin e lindjes, ndërsa të ...

Më shumë...

Ismail Qemali 1844-1919

Ismail Qemali lindi në Vlorë në një familje çifligare më 24 janar të vitit 1844, vdiq në Itali nga një atentat me helm më 24 janar të vitit 1919. Ishte udhëheqës i shquar i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare dhe kryetar i parë i Shqipërisë së pavarur. Pasi kreu shkollën fillore në ...

Më shumë...

Xhavit Hoxha (1952 – 2007)

Xhavit Hoxha

Për çdo ditë dhëmbi i kohës po na gërmon nga pak miq e shokë. Për çdo ditë nga rrethi ynë po shkëputen lulet e kopshtit të jetës sonë miq e shokë. Për çdo ditë jemi dhe nuk jemi më së bashku miq e shokë. Për çdo ditë na dhemb shpirti ...

Më shumë...

Frank Shkreli: At Gjergj Fishta vlerë meritore e kombit

Disa ditë më parë, gazeta e Tiranës Telegraf njoftonte për gjëndjen e mjeruar të shtëpisë ku ka jetuar poeti kombëtar At Gjergj Fishta, duke thënë se vetëm disa ditë para 144 vjetorit të ditlëlindjes së Fishtës më 23 tetor, janë disa foto të hedhura në facebook që na kujtojnë gjëndjen ...

Më shumë...

Enver Hoxha (1908-1985) udhëheqësi i PKSH-së dhe i PPSH-së

Udhëheqës i madh e i lavdishëm i PPSH-së, PRS të Shqipërisë dhe i popullit shqiptar. Themeluesi dhe organizatori i Partisë Komuniste të Shqipërisë ( më vonë Parti e Punës së Shqipërisë ). Prijës legjendar, organizator e strateg i Luftës Antifashiste Nacionalçlirimitare e i revolucionit popullor. Themelues e Komandant i Përgjithshëm ...

Më shumë...