leoni

Personalitete

Shaban Haxhi Demaliaj – organizator, drejtues, udhëheqës ushtarak dhe lider i LANÇ-it në Malësinë e Gjakovës dhe në Kosovë

Shaban Haxhi Demaliaj – organizator, drejtues, udhëheqës ushtarak dhe lider i LANÇ-it në Malësinë e Gjakovës dhe në Kosovë

Shaban Haxhi Demaliaj ka lindur më 15. 4.1916 në fshatin Pac  të komunës së atëhershme të  Bytyçit (Malësi e Gjakovës) dhe ka vdekur, më 27.06. 1971 në vendlindjen e tij, në Pac. Shaban Haxhi Demaliaj ka qenë komandant i Brigadës  së VII Partizane Kosovare që nga krijimi i saj, më …

Më shumë...

Theodor Kollokotroni (14 prill 1770-15 shkurt 1843)

Theodor Kollokotroni (14 prill 1770-15 shkurt 1843)

Theodor Kollokotroni ka  qenë gjeneral me origjinë arvanitase, që ka  në luftuar për pavarësinë e Greqisë. Kollokotroni në popull njihej  dhe si “Plaku i Moresë”. Sipas disa shënimeve del të jetë  lindur më 3 prill 1770 poshtë një peme në Mesininë e vjetër. Në Kalendarin Enciklopedik lindja e tij shënohet …

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: DERVISH SHAQA ( 4.5.1919 – 13.4.1985)

Dervish Shaqa (1912 – 1985) këngëtari më i përkushtuar i këngës rapsodike shqiptare

Dervish Shaqa lindi më 4 maj të vitit 1910 në Llukë të Epërme të Komunës së Deçanit. Rrjedh nga një familje fashatare me tradita punëtore, kulturore dhe luftarake. Ndonëse arsimimin fillor katër-klasë e kreu në gjuhën serbe rapsodi i ardhshëm u rrit dhe u edukua në shkollën e traditës kombëtare …

Më shumë...

Dervish Hekali 1912 – 1944

Dervish Hekali - Hero i Popullit

Dervish Hekali lindi në Hekal të Mallakastrës.Fëmijërinë e kaloi në gjirin e asaj natyre magjepëse që impononin muret e Bylysit të lashtë, brigjeve të Vjosës së furishme, ndër këngët dhe legjendat për Rrapo e Hamit Hekalin. Me kuriozitetin e fëmijës, me kurajon dhe vullnetin e një të rrituri, ndonëse i …

Më shumë...

Spiro Dine (1844-1922), rilindës, atdhetar dhe mbledhës i folklorit

Spiro Dine (1844-1922), rilindës, atdhetar dhe mbledhës i folklorit

Spiro Dine lindi në Vithkuq të Korçës në vitin 1844. Mori pjesë në Lëvizjen e Rilindjes Kombëtare, duke ndihmuar organizimin dhe bashkërendimin e veprimtarive të shqiptarëve të Misirit. Në vitin 1866, shkoi në Egjipt  (në Misir), me nxitjen e Th. Mitkos dhe iu vu punës për mbledhjes e lëndës folklorike. …

Më shumë...

ASDRENI ( 1872-1947), poet, atdhetar dhe personalitet i njohur i Rilindjes Kombëtare shqiptare

ASDRENI ( 1972-1947)

Aleksandër Stavri Drenova, i njohur me emrin letrar, ASDRENI është emër personalitet shumë i njohur i Rilindjes Kombëtare Shqiptare, jo vetëm si atdhetar i zjarrtë i çlirimit dhe bashkimit të Shqipërisë por edhe si poet romantik e realist. Me emrin e Asdrenit lidhet edhe studiuesi dhe intelektuali i madh shqiptar, …

Më shumë...

Mujo Ulqinaku (1896-1939) heroi shqiptar që rezistoi kundër pushtimit italian të Shqipërisë

Mujo Ulqinaku (1896-1939) heroi shqiptar që rezistoi kundër pushtimit italian të Shqipërisë

Mujo Ulqinaku ishte njëri  ndër luftëtarët e parë më të shquar, i cili me 9 prill të vitit 1939 organizoi qëndresë të  armatosur kundër pushtimit fashist italian. Hero i Popullit, Mujo Ulqinaku lindi në Ulqin në familjen e një detari të varfër, në vitin 1896. Që në moshë të vogël …

Më shumë...

Ramiz Varvarica (1900- 1938)

Ramiz Varvarica (1900- 1938)

Në mesin e luftëtarëve internacionalistë shqiptarë, që luftuan fashizmin e Frankos në Spanjë në vitet 1936- 1938 ishte edhe  Ramiz Varvarica. Ai ishte në mesin e vullnetarëve nga Shqipëria e trojet shqiptare të Kosovës e Maqedonisë së pushtuar nga Jugosllavia despotike e monarkike. Në luftën e Spanjës  kanë marrë pjesë …

Më shumë...

Hafiz Ali Korça (1874-1957) mësues atdhetar, hoxhë dhe intelektual i dalluar i kombit

Hafiz Ali Korça (1874-1957) mësues atdhetar, hoxhë dhe intelektual i dalluar i kombit

Midis hoxhallarëve të njohur për idetë, pikëpamjet dhe veprimtarinë e tyre fetare e kombëtare shquhet  dhe Hafiz Ali Korça. Ai u lind në Korçë, në vitin 1874, në një mjedis të pastër, patriotik, fetar e kulturor. Ai u brumos me bindje dhe parime bazë, që e ngritën lart emrin e …

Më shumë...

Adil Fetahu: Gjon Gazulli (1400 -1465) humanist, teolog dhe jurist i mesjetës

Adil Fetahu: Gjon Gazulli (1400 -1465) humanist, teolog dhe jurist i mesjetës

Gjon Gazulli (1400 -1465), ishte i biri i Gjin Gazullit, me prejardhje nga Shqipëria e Veriut, nga Mirdita ose Zadrima e Shkodrës. Familja e tij ishte vendosur në Raguzë (Dubrovniku i sotëm), që asokohe ishte republike në vete, sikur ishte Vendiku. Nuk dihet viti kur kishte arritur në Raguzë  konkretisht …

Më shumë...

Bajram Curri (1866-1925) tribuni i vegjëlisë shqiptare, Hero i popullit

Bajram Curri (1866-1925)

Bajram Curri (1866-1925) ishte udhëheqës popullor, ushtarak, senator i Senatit të Dhomës së Këshillit Kombëtar të Shqipërisë nga 27 mars 1920 deri më 20 dhjetor 1920. Hero i Popullit, shqiptar nga Malësia e Gjakovës. Ishte pajisur me idetë e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, që e përjetoi mjaft të afërt si periudhë, …

Më shumë...

Andon Zako Çajupi (1886-1930), veprimtar atdhetar, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes

Andon Zako Çajupi (1886-1930), veprimtar atdhetar, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes

Në mesin e personaliteteve më meritore të kombit, pa dyshim se një vend të rëndësishëm zë edhe Andon Zako Çajupi, (1866-1930) veprimtar dhe atdhetar i devotshëm, poet, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes. Ai zë vend meritor dhe vend nderi në letërsinë shqipe të kohës, në radhë të parë për kundrimin …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: DEDË GJON LULI (1840-1915) 

Dedë Gjo Luli ( 1840-1915)

Kryengritja antiosmane e Malësisë së Madhe Në vazhdën e kryengritjeve të shumta për çlirim e bashkim kombëtarë, pa dyshim së meriton të veçohet kryengritja e Malësisë së Madhe e cila shpërtheu me 23 mars 1911. Kryengritja e Malësisë së Madhe, pati një shtrirje gjithëpërfshirëse si: në veri, duke përfshirë Hotin, Grudën, …

Më shumë...

Idriz Seferi (1847- 1927) tribun i vegjëlisë, luftëtar i paepur i çlirimit dhe i bashkimi të trojeve shqiptare

Idriz Seferi (1847- 1927)

Figura e Idriz Seferit radhitet në mesin e luftëtarëve, që u bë i njohur qysh në Lidhjen  Shqiptare të Prizrenit, ndërsa prania e tij në frontet e luftës kundër pushtuesit shekullor turk, po ashtu edhe në Kuvende e Besëlidhje të kohës ka zgjatur deri në vdekjen e tij. Sipas të …

Më shumë...

Haxhi Vehbi Dibra (1867 – 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Dibra (1867 - 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Agolli (Dibra) lindi në Dibër të Madhe me 12 mars 1867, në familjen e nderuar të Agollëve, të njohur për veprimtari atdhetare. Mësimet fillestare dhe ato të mesme i kreu në Dibër, ndërsa studimet e larta në Stamboll, ku përveç studimeve fetare, merrej edhe me veprimtari atdhetare-kombëtare. Pas …

Më shumë...

Aleksandër Mojsiu (1879- 1935) aktori ndër më të mëdhenjtë të teatrit e filmit në Evropën e kohës së tij

Aleksandër Mojsiu (1879- 1935) aktori ndër më të mëdhenjtë të teatrit e filmit në Evropën e kohës së tij

Aktori ndër më të mëdhenjtë të teatrit e filmit në Evropën e kohës së tij  pa dyshim se ka qenë Aleksandër Mojsiu. U  lindi më 2 prill të vitit 1879 në Trieste, ku kohë më parë kishte mërguar familja e tij me origjinë nga Durrësi. Vdiq më 23 mars të …

Më shumë...