Personalitete

Mehmet Bislimi: DEDË GJON LULI (1840-1915) 

Dedë Gjo Luli ( 1840-1915)

Kryengritja antiosmane e Malësisë së Madhe Në vazhdën e kryengritjeve të shumta për çlirim e bashkim kombëtarë, pa dyshim së meriton të veçohet kryengritja e Malësisë së Madhe e cila shpërtheu me 23 mars 1911. Kryengritja e Malësisë së Madhe, pati një shtrirje gjithëpërfshirëse si: në veri, duke përfshirë Hotin, Grudën, …

Më shumë...

Idriz Seferi (1847- 1927) tribun i vegjëlisë, luftëtar i paepur i çlirimit dhe i bashkimi të trojeve shqiptare

Idriz Seferi (1847- 1927)

Figura e Idriz Seferit radhitet në mesin e luftëtarëve, që u bë i njohur qysh në Lidhjen  Shqiptare të Prizrenit, ndërsa prania e tij në frontet e luftës kundër pushtuesit shekullor turk, po ashtu edhe në Kuvende e Besëlidhje të kohës ka zgjatur deri në vdekjen e tij. Sipas të …

Më shumë...

Haxhi Vehbi Dibra (1867 – 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Dibra (1867 - 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Agolli (Dibra) lindi në Dibër të Madhe me 12 mars 1867, në familjen e nderuar të Agollëve, të njohur për veprimtari atdhetare. Mësimet fillestare dhe ato të mesme i kreu në Dibër, ndërsa studimet e larta në Stamboll, ku përveç studimeve fetare, merrej edhe me veprimtari atdhetare-kombëtare. Pas …

Më shumë...

Aleksandër Mojsiu (1879- 1935) aktori ndër më të mëdhenjtë të teatrit e filmit në Evropën e kohës së tij

Aleksandër Mojsiu (1879- 1935) aktori ndër më të mëdhenjtë të teatrit e filmit në Evropën e kohës së tij

Aktori ndër më të mëdhenjtë të teatrit e filmit në Evropën e kohës së tij  pa dyshim se ka qenë Aleksandër Mojsiu. U  lindi më 2 prill të vitit 1879 në Trieste, ku kohë më parë kishte mërguar familja e tij me origjinë nga Durrësi. Vdiq më 23 mars të …

Më shumë...

Marie Shllaku, (1922-1946) luftëtarja heroinë e bashkimit të trojeve në një Shqipëri Etnike

Marie Shllaku, (1922-1946) luftëtarja heroinë e bashkimit të trojeve në një Shqipëri Etnike

Pavarësisht Kanunit, fesë dhe traditës patriarkale, në shumë raste gjatë historisë, femra  shqiptare i ka shqyer vargonjtë e robërisë dhe ka luftuar për të drejtat e veta, madje edhe duke luftuar së bashku me burrat për të mbrojtur vendin, lirinë, Atdheun. Po ta shfletojmë historinë kombëtare prej kohës së ilirëve …

Më shumë...

Ibrahim Temo (1865- 1939) atdhetar, politikan dhe veprimtar i dalluar i kombit

Ibrahim Temo (1865- 1939) atdhetar, politikan dhe veprimtar i dalluar i kombit

Ibrahim Temo ka lindur në vitin 1865 në Strugë të Maqedonisë së sotme dhe ka vdekur në vitin 1939 në Mexhidije të Rumanisë. Emri i tij i vërtetë ishte Ibrahim Ethem Sojliu. Ka qenë ushtarak, mjek dhe veprimtar politik dhe patriot i shquar, themelues i një gazete. Në nderim të …

Më shumë...

Halil Alidema (15 mars 1936 – 19 mars 1996) i burgosur politik, atdhetar historian dhe veprimtar i dalluar i Çështjes Kombëtare

Prof. dr. Hakif Bajrami: Halil Alidema (15 mars 1936 - 19 mars 1996)

Më 19 mars të vitit 1996 ka vdekur veprimtari i njohur, i burgosuri politik, historiani, Halil Alidema. U lind më 15 mars të vitit  1936, në Pozharan, në një familje të madhe patriarkale e atdhetare. Ka qenë i dënuar me burg të rëndë me një grup intelektualësh në vitin 1982 …

Më shumë...

Haki Taha (1913 – 1945), atdhetari nga Gjakova që goditi tradhtinë komuniste jugosllave

Haki Taha (1913 - 1945), atdhetari nga Gjakova që goditit tradhtinë komuniste jugosllave

Haki Taha ka qënë njëri ndër nacionalistët më të vendosur të kohës së tij. Mësues me profesion dhe arsimdashës, ai fillimisht kishte qëndruar larg politikës, por kishte përcjellë me kujdes dhe vëmendje rrjedhat në kohën e luftë së Dytë Botërore. Nuk i kishte besuar verbërisht forcave fashiste italiane, edhe pse …

Më shumë...

Adil Fetahu: Portreti i intelektualit të shquar e atdhetarit shumëdimensional, Qamil Bala (1878 – 1933)

Adil Fetahu: Portreti i intelektualit të shquar e atdhetarit shumëdimensional, Qamil Bala (1878 - 1933)

Në plejadën e intelektualëve shqiptarë, me një jetë e veprimtari të bujshme arsimore-pedagogjike, politike e patriotike në plane e hapësira të gjëra, por gjithnjë në platformën e Rilindjes sonë kombëtare, shquhet emri i Qamil Balës, këtij eruditi të spikatur, por pak të njohur në Kosovë. Qamili u lind në Gjilan, …

Më shumë...

Zef Kolombi: (1907-1949) piktor i shquar shqiptar

Zef Kolombi: (1907-1949) piktor i shquar shqiptar

Zef Kolombi lindi më 9 mars 1907, në Sarajevë në një familje shkodrane. Babai i tij, Gjoni, ishte pronar i një hoteli në Sarajevë, ndërsa e ëma, Stefania, ishte sllovene. Në vitin 1910 i vdes babai dhe një vit më vonë dhe nëna. Zefi në moshën 4-vjeçare, bashkë me motrën …

Më shumë...

Ndue Bytyçi (1847 – 1917) rilindës, atdhetar, klerik dhe përkthyes i njohur

Ndue Bytyçi (1847 – 1917) rilindës, atdhetar, klerik dhe përkthyes i njohur

Ndue Bytyçi u lind më  8 mars në një fshat të rrethinës së Shkupit. Disa studiues të Rilindjes Kombëtare shfaqin dilemë rreth vendlindjes së tij, duke pretenduar se ai ka lindur në një fshat të Kosovës, por pa saktësuar vendin. Shumica e studiuesve të veprës së tij janë thuajse një …

Më shumë...

Kostandin Kristoforidhi (1827 – 1895)

Kostandin Kristoforidhi (1827 – 1895)

Kostandin Kristoforidhi u lind në Elbasan, në vitin 1827. Pasi kreu mësimet fillestare në vitin 1847 u regjistrua në gjimnazin Zosimea të Janinës, Asokohe, si student u njoftua me albanologun e madh gjerman, Johan Georg von Hahn,  i cili kishte arritur në Shqipëri për të studiuar shqipen e për të …

Më shumë...

Pandeli Sotiri (1843 – 1892) mësues i popullit, atdhetar dhe arsimues

Pandeli Sotiri (1843 – 1892) mësues i popullit, atdhetar dhe arsimues

Rilindësi dhe arsimuesi i mirënjohuir shqiptar, Pandeli Sotiri, u lind më 1843 në Selckë të krahinës së Lunxhërisë, në Vilajetin e Janinës. Së bashku me Petro Nini Luarasin mori mësimet e para në Qestorat nga Koto Hoxhi. Sotiri qe anëtar i Komitetit Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të Kombësisë …

Më shumë...

Adem Shaban Jashari (28.11.1955 – 7.3.1998)

Adem Shaban Jashari (28.11.1955 - 7.3.1998)

Kolosët si Adem lashari lindin rrallë. Megjithatë, ata dalin në përfaqe në kohë dhe në rrethana të caktuara, si Hektori në kohën antike, Spartaku në Romën e lashtë, Simon Bolivari në shekullin e 19-të, apo Çe Guevara në shekullin e 20-të. Adem Jashari i tejkalon përmasat e heroit kombëtar, meqë …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Adem Jashari, (1955-1998) fenomen i papërsëritshëm në historinë shqiptare, por edhe më gjerë

Hyrje 26 vjet më parë, në Prekaz të Drenicës, ora kishte ndalur tik-taket e saj, për të shënuar një ndeshje, për jetë a vdekje, një sulm barbar që kishte ndërmarrë me tërë një polici e ushtri  sodomia  pushtuese serbe, kundër shqiptarëve, që e donin me çdo kusht lirinë, për të …

Më shumë...

Miftar Shema (1842 – 1894)

Miftar Shema (1842 - 1894)

Miftari ishte  djali i Shemës i vëllazërisë së   Rexhë Jakut, nga Krojmiri dhe i Zelfijes, nga fshati Llashkobare, afër Ferizajt.  Nën ndikimin e Bekë Rexhë Jakut, gjyshit të tij, thuhet se qysh në moshë të re ka zotëruar përdorimin e armëve dhe kalërimin mjeshtëror të kalit. Ai kishte një vëlla …

Më shumë...