David Phillips

David L. Phillips: Shpëtimi i të krishterëve irakianë

Janë të paktën 150,000 Kaldeas-Amerikanë që jetojnë në Miçigan me familje të zgjeruar në Rrafshinat Nineveh të Irakut verior dhe Sirisë Lindore. Kaldeas-Amerikanët përfaqësojnë një zonë elektorale të rëndësishme. Sidoqoftë, administrata e Trump nuk ka arritur të adresojë shqetësimet e tyre. Vetëqeverisja, siguria dhe zhvillimi ekonomik janë kritike për mbijetesën e tyre.

Kaldeasit, Sirianët dhe Asirianët e krishterë përfaqësojnë disa nga bashkësitë më të vjetra të krishtere në botë. Kultura dhe identiteti i tyre fetar janë të rrënjosura në qytetërimet Sumer, Babiloni dhe Asiriane të Mesopotamisë.

Unë kam vizituar kishat Kaldease në Rrafshinat e Ninevehut dhe mund të dëshmoj për bukurinë e tyre dhe trashëgiminë e pasur kulturore. Unë gjithashtu kam takuar komunitetin Kaldeas dhe udhëheqësit fetarë në Hankawa në Dioqezën e Mosulit. Ata përshkruan viktimizimin e tyre nga Partia Baath, Shteti Islamik dhe qeveritë e drejtuara nga Shiitët në “Irakun e ri”. Sot, popullsia Kaldease po tkurret ndërsa ikin nga përndjekja dhe vuajnë nga neglizhenca.

Të drejtat e pakicave në të drejtën ndërkombëtare përfshijnë mbrojtjen e grupeve të pakicave. Në vende si Iraku që po dalin nga konflikti i dhunshëm, nevojiten masa të mëtejshme për të promovuar të drejtat e pakicave.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës, mund të luajë një rol kritik në ruajtjen e kulturës së krishterë Kaldeane, duke përdorur ndikimin e saj për të formuar politika që mbrojnë dhe promovojnë civilizimin Kaldeas. Pa angazhim aktiv të krishterët në Irak mund të zhduken.

Interesat e Kaldeasve do të shërbeheshin përmes institucioneve vetëqeverisëse në nivelet lokale dhe të guvernatorëve. Ndarja e pushtetit do të përfshinte krijimin e një ekzekutivi kompetent lokal dhe asamblesë lokale.

Siguria është gjithashtu një shqetësim i madh. Policia lokale duhet të tërhiqet nga komunitetet Kaldease që ata shërbejnë. Administrimi i drejtësisë mund të arrihet përmes gjykatave lokale me gjyqtarë Kaldeas.

Siguria gjithashtu kërkon largimin e milicive të mbështetur nga Irani. Bashkëpunimi i tyre me Shabaks kërkon të ndryshojë demografinë nëpër fushat e Nineveh.

Reforma ligjore duhet gjithashtu të adresojë politikat që lejojnë islamizimin e të krishterëve, veçanërisht të të rinjve. Margjinalizimi ekonomik i të krishterëve të Irakut është praktikë standarde. Prona të krishtera në Bagdad, Dohuk dhe qeveri të tjera janë konfiskuar në mënyrë rutinore.

Pronësia e pronës është pjesë dhe parcelë me të drejtat ekonomike që përfitojnë Kaldeasit. Të drejtat ekonomike përfshijnë kontrollin lokal mbi burimet natyrore, administrimin e tokës dhe preferencat e punësimit për Kaldeasit, veçanërisht në pozitat e shërbimit publik.

Rrafshinat e Ninevehut kanë potencial si një destinacion turistik për pelegrinët që duan të vizitojnë vendet biblike. Ninevia përmendet për herë të parë në Zanafilla 10:11: «Ashuri la atë vend dhe ndërtoi Ninivën». Shkatërrimi antik i Kuyunjiq kullat 66 metra mbi fushë. Kishat dhe manastiret në fshatrat e krishtera të Bashiqa, Teleskuf dhe Qaraqosh janë rindërtuar kohët e fundit.

Kaldeasit kërkojnë të drejta fetare dhe kulturore, të cilat shkojnë krah për krah. Të drejtat kulturore janë të regjistruara në formën e gjuhës, medias, festivaleve kulturore dhe simboleve kulturore.

Arsimi është gjithashtu një shqetësim thelbësor. Kaldeasit po zhvillojnë një kurrikulë që thekson rolin historik të të krishterëve në Irak. Kurrikula duhet të zbatohet në të gjithë Irakun në shkolla dhe xhami. Rritja e vetëdijes do të inkurajojë mirëkuptimin e ndërsjellë dhe harmoninë shoqërore.

Libri më i ri i Phillips është Frontline Siria: Nga Revolucioni Demokratik në Luftën e Proksit

Ky artikull u botua fillimisht në  “The Chaldean News”.

30 shtator 2020

Kontrolloni gjithashtu

BDI: Mbështesim dhe kërkojmë mbylljen e menjëhershme dhe të tërësishme të kazinove dhe bastoreve

Një nga përcaktimet programore të Bashkimit Demokratik për Integrim është mbyllja e tërësishme e të …