Doli nga Shtypi monografia: “Arsimtarët dëshmorë e martirë të rënë në Luftën e Kosovës 1997-1999

 

DOLI NGA SHTYPI MONOGRAFIA “ARSIMTARËT DËSHMORË DHE MARTIRË TË RËNË  NË LUFTËN E KOSOVËS (1997-1999)” E BASHKAUTORËVE QAZIM BERISHA E ZYMER MEHANI

(SHB “RADIO KOSOVA E LIRË”, Prishtinë 2023)

 

Përpjekja dhe lufta e vazhdueshme për gjuhën dhe shkollën shqipe, ishin pjesë përbërëse e luftës së popullit shqiptar për liri, për pavarësi, për bashkim kombëtar dhe për përparim shoqëror e civilizues.  Shkolla shqipe dhe arsimtarët tanë bënë rrugë të mundimshme e të gjakosur, sidomos në vitet 1989-1999. Kriminelët serbë nuk kishin kursyer mësimdhënësit shqiptarë nga universiteti e gjer te shkollimi fillor. Sapo kishin hasur në ta, menjëherë i kishin vrarë dhe masakruar. Ndaj tyre kishin pasur qëndim të veçantë, ngase ata ishin fanarë ndriçues  të kombit tonë. Të dhënat e dhunës dhe të vrasjeve të mësimdhënësve shqiptarë dhe të punëtorëve të tjerë të arsimit shqip janë të shumta edhe nga autorë të huaj, por edhe nga institucionet për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, duke u nisur nga Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtaveve dhe Lirive të Njeriut në Kosovë e deri te të dhënat e autorëve dhe institucioneve të huaja, si Human Right, Amnesty International, Komiteti i Helsinkit etj.

2.

Duke u përulur me nderim para kujtimit të tyre, ne po i rendisim emrat dhe mbiemrat e mësimdhënësve dhe të punëtorëve të tjerë të arsimit shqip, të vrarë dhe të masakruar, sipas komunave:

Albanik: Zahiti (Zahit) Eset, [Bistricë e Shalës, Albanik] .

Besianë: Adem (Feriz) Gashi, [Bajçinë, Besianë]; Avdi (Ali) Musliu, [Gjytet, Besianë]; Behram (Sadik) Behrami, [Pollatë, Besianë]; Behxhet (Raif) Podvorica, [Dumosh, Besianë]; Ejup (Halim) Shala, [Urëz, Besianë]; Faik (Arif) Jaha, [Demahmet, Besianë]; Hajdin (Rizah) Rexhepi, [Revuç, Besianë]; Ilaz (Shaqir) Beqiri, [Përpellac, Besianë]; Jetullah (Mehmet) Islami, [Dyz, Besianë]; Milaim (Hashim) Qerimi, [Repë, Besianë] ; Nurije (Miftar) Hasani-Rashiti, [Peran, Besianë]; Remzi (Nazmi) Demolli, [Kastrat, Besianë]; Sali (Zeqir) Selmani, [Vendenis, Besianë]; Shefki Latifi [Pollatë, Besianë]; Xhafer (Lam) Ajvazi, [Gegaj, Besianë]; Xhevat (Sali) Jupolli, [Albanik, Besianë].

Burim: Demush (Kamber) Mavraj, [Dasam, Burim]; Isuf (Nezir) Lubeniqi, [Kushtrim, Burim];.Januz (Isuf) Gusturanaj, [Burim]; Mustafë (Ukë) Blakaj, [Lugmirë, Burim]; Qazim (Ali) Hakaj, [Arbanë, Burim].

Dardanë: Asllan (Hazir) Thaçi, [Kastrat i Poshtëm, Dardanë]; Isa (Sabit) Kastrati, [Hogosht, Dardanë]; Ismajl, (Xhavit) Ismajli, [Kopër, Dardanë]; Mehmet (Sali),Sabedinaj [Hogosht, Dardanë]; Ramadan (Shaban) Kastrati, [Karaçevë e Epërme, Dardanë] ; Rrahim Beqiri, [Kopër, Dardanë].

Deçan: Arif (Bajram) Mahmutdemaj, [Strellc i Epërm, Deçan]; Avni (Bali) Sinanaj, [Baballoç, Deçan]; Azem (Sefer) Shala, [Burrëmadh, Deçan]; Bekë (Sadri) Muslijaj, [Shaptej, Deçan]; Daut (Murat) Aliçkaj, [Beleg, Deçan]; Din (Miftar) Çekaj, [Irzniq, Deçan]; Enver (Tahir) Alaj, [Drenoc, Deçan]; Fetah (Lush) Mazrekaj, [Arrnjet, Deçan]; Gëzim (Qazim) Ademaj, [Ratishë e Poshtme, Deçan]; Hajdar (Sylë) Agaj, [Gramaçel, Deçan]; Hazir (Himë) Zukaj  [Beleg, Deçan]; Hysni (Cur) Binakaj, [Beleg, Deçan]; Isuf (Hysen) Imeraj, [Isniq, Deçan]; Maxhun (Malë) Çeku, [Irzniq, Deçan]; Miftar (Demë) Povataj, [Strellc i Epërm, Deçan]; Muhamet (Bajram) Shala, [Prapaçan, Deçan]; Nezir (Ibish) Vishaj, [Beleg, Deçan]; Nijazi (Avdi) Ferizi, [Kodrali, Deçan]; Niman (Bajram) Musaj, [Pozhar, Deçan]; Nysret (Ali) Shala, [Brolaj, Deçan]; Ramadan (Maxhun) Dautaj, [Carrabreg i Epërm, Deçan]; Sali (Beqir) Rrustemaj, [Strellc, Deçan]; Selim (Ramadan) Gjoci, [Gjocaj, Deçan]; Selman (Brahim) Lokaj, [Sllup, Deçan]; Selmon (Tahir) Dukaj [Drenoc, Deçan]; Shpend (Halil) Hasaj, [Kodrali, Deçan]; Tafil (Brahim) Kasumaj, [Lloçan, Deçan]; Ukë (Bajram) Beqiraj, [Shaptej, Deçan]; Zenel Dautaj [Carrabreg i Epërm, Deçan]; Zenel (Ukë) Vishaj, [Beleg, Deçan]; Zymer (Miftar) Binakaj, [Beleg, Deçan].

Drenas: Adem (Shaban) Mulaj, [Drenas, Qëndresë]; Ardian (Ymer)  Elshani, [Gentianë, Drenas]; Bahtir (Halit) Isufi, [Sukë Drenas]; Bashkim (Haxhi) Krasniqi, [Negroc, Drenas]; Brahim (Qerim) Ademi, [Sukë, Drenas]; Daut (Zenun) Halilaj, [Grykas, Drenas]; Fatmir (Nuredin) Nika, [Shkabaj, Drenas]; Fehmi (Minush) Morina, [Drenas]; Gani (Halit) Elshani, [Gurras, Drenas]; Habib (Idriz) Deliu, [Abri e Epërme, Drenas]; Hajdin (Brahim) Krasniqi, [Shkabaj, Drenas]; Hajrullah (Sherif) Gashani, [Qëndresë, Drenas]; Hamit (Jetish) Gashi, [Arllat, Drenas]; Haradin (Ramadan) Ramaj, [Grykas, Drenas]; Hasan (Fetah) Maloku, [Dritan, Drenas]; Hysen (Hetem) Syla, [Sukë, Drenas]; Hysni (Hajriz) Jetullahu, [Damanek, Drenas]; Idriz (Bajram) Gucati, [Qëndresë, Drenas]; Isa (Sheremet) Istogu, [Polluzhë, Drenas]; Islam (Zenë) Krasniqi, [Shkabë, Drenas]; Ismail (Dan) Bytyçi, [Arllat, Drenas]; Izet (Ahmet) Elshani, [Drenas]; Jahir (Mehmet) Lladrovci, [Shkabaj, Drenas]; Lulëzim (Metë) Bujupi, [Arllat, Drenas]; Mehdi (Nebih) Bytyçi, [Arllat, Drenas]; Mehdi (Sylë) Morina, [Drenas]; Muhamet (Brahim) Krasniqi, [Negroc, Drenas]; Nysret (Ramadan) Halili, [Sukë, Drenas]; Ramadan (Islam) Muleta, [Kruembret, Drenas]; Rexhep (Muharrem) Kurtaj, [Abri e Epërme, Drenas]; Sabit (Brahim) Maloku, [Shkabë, Drenas]; Sadri (Zenel) Gashi, [Qëndresë, Drenas]; Selman (Feriz) Istogu [Polluzhë, Drenas]; Sinan (Halim) Gashi, [Fortesë, Drenas]; Shefqet (Ferat) Isufi, [Sukë, Drenas]; Sylejman (Xheladin) Bytyçi, [Arllat, Drenas]; Vesel (Mursel) Demaku, [Abri e Epërme, Drenas]; Xhafer (Avdyl) Gashi, [Fortesë, Drenas]; Xhevat (Shaban) Halili [Shtuticë, Drenas]; Ymer (Nazif) Elshani, [Gentianë, Drenas]; Zejnullah (Mujë) Elshani, [Rezistencë, Drenas].

Ferizaj: Ahmet (Hysen) Hoxha, [Pleshinë, Ferizaj]; Bilall (Ali) Shala, [Ferizaj]; Brahim (Tefik) Ademi, [Koshare, Ferizaj]; Haki (Murat) Kadriu, [Slivovë, Ferizaj]; Nijazi Pajaziti, [Ferizaj]; Ramadan (Rexhep) Rexhepi, [Sojevë, Ferizaj]; Sejdi (Muharrem) Sejdiu, [Nerodime e Poshtme, Ferizaj]; Shaban (Shefki)Topalli, [Dardani, Ferizaj].  

Fushë- Kosovë: Bajrami (Shaban) Haki, [Fushë-Kosovë].

Gjakovë: Agron (Ramadan) Dana [Gjakovë]; Ali (Bajram) Feraj, [Goden, Gjakovë]; Ali (Miftar) Hasi, [Cërmjan, Gjakovë]; Ali (Ramadan) Beqrama, [Gjakovë]; Aliriza (Rasim) Mullaejupi, [Gjakovë]; Arben (Qamil) Gexha, [Gjakovë]; Avni (Osman) Ferizi, [Gjakovë]; Bahte (Sadyllah) Kajdomçaj, [Gjakovë]; Bajram (Brahim) Beqaj, [Rracaj, Gjakovë]; Bardhyl Çaushi, [Gjakovë]; Bashkim (Dervish) Osmanaj, [Goden, Gjakovë]; Beqir (Muharrem) Selmani, [Dobrosh, Gjakovë]; Daniel (Ibish) Berisha, [Gurash, Gjakovë]; Dritan (Mujë) Zeneli, [Shqiponjë, Gjakovë]; Elez (Hysen) Miftari, [Berjahë e Rekës së Keqe, Gjakovë]; Elmaze (Xajë) Kadiraj, [Gjakovë]; Fadil (Bajram) Nimani, [Gergoc, Gjakovë]; Fadil (Mehmet)  Berisha [Gjakovë]; Fatmir (Januz) Cana, [Gjakovë]; Fehmi (Adem) Agani, [Gjakovë]; Fehmi (Ramiz) Haxhidauti, [Gjakovë]; Fran (Mark) Duzhmani, [Gurash, Gjakovë]; Fran (Prenkë) Komani, [Guskë, Gjakovë]; Fiqiri (Bardh) Quni [Potok i Molliqit, Gjakovë]; Gani (Sadri) Brahimaj, [Shqiponjë, Gjakovë]; Gani (El;ez) Mehmeti, [Brovinë, Gjakovë]; Gaspër (Ndue) Karaqi, [Ujz (Has) Gjakovë]; Gëzim (Tefik) Luzha, [Gjakovë]; Gjergj (Pjetër) Sokoli, [Madanaj, Gjakovë]; Gjokë (Hil) Ndrecaj, [Firajë, Gjakovë]; Hajdin (Misin) Haziri, [Zhebel, Gjakovë];Halil (Ukë) Berisha  [Ramoc, Gjakovë]; Hasan (Hazir) Osmani, [Nivokaz, Gjakovë]; Hazir Jetishi, [Brekoc, Gjakovë]; Hysen (Avdyl) Ademi, [Molliq, Gjakovë]; Hysen (Malë) Arifi, [Pacaj, Gjakovë]; Hysen (Ukë) Avdyli, [Shishman, Gjakovë]; Imer (Brahim) Beqaj [Rracaj, Gjakovë]; Islam (Halil) Ademaj, [Shqiponjë, Gjakovë]; Isuf (Ramadan)Ahmeti, [Stubëll, Gjakovë]; Jahja (Hslil) Gojani, [Gjakovë];  Jakup (Adem) Nushi, [Gjakovë]; Januz Cana, [Gjakovë]; Jusuf (Bajram) Dafota, [Gjakovë]; Mark (Zef) Malota, [Gjakovë]; Masar (Isa) Radoniqi, [Gjakovë]; Mehdi (Zenel) Haraçija, [Gjakovë]; Mehmet (Ali) Osmanaj, [Goden, Gjakovë]; Mehmet (Din) Avdyli [Botushë e Rekës së Keqe, Gjakovë]; Metush (Demir) Morina, [Goden, Gjakovë]; Muhamet (Shaban) Zhubi [Gjakovë]; Muharrem (Zenun) Xhemajli, [Rracaj, Gjakovë]; Musa (Hasan) Tolaj, [Skivjan, Gjakovë]; Mustafë (Bajram) Bobi, [Gjakovë]; Muzafere (Murat) Haxhiu, [Gjakov]; Myhedin (Fetah) Zekaj, [Gjakovë]; Neki (Daut) Pula, [Gjakovë]; Pal (Nikë) Prendi, [Gurash, Gjakovë]; Pashk (Zef) Ndrejaj, [Radoniq, Gjakovë]; Pjetër (Mark) Abazi, [Ramoc, Gjakovë]; Ramiz (Avdyl) Rexha, [Ponesh, Gjakovë]; Rexhep (Binak) Syla, [Shishman i Rekës së Keqe, Gjakovë]; Rexhep (Shaban) Sadiku, [Nivokaz, Gjakovë]; Rexhep (Ukë) Sadria, [Dobrosh, Gjakovë]; Sadri (Azem) Zeneli, [Shqiponjë, Gjakovë]; Skënder (Hamëz) Fetahaj, [Skivjan, Gjakovë]; Sokol (Malë) Nuza, [Smolicë, Gjakovë]; Shaban (Bajram) Bajrami, [Babaj i Bokës, Gjakovë]; Shahindere (Jusuf) Hoxha, [Gjakovë]; Shefqet (Selim) Rexha, [Ponesh, Gjakovë]; Shyt (Gjon) Hasanaj, [Mejë, Gjakovë]; Tomë (Kolë) Prela, [Guskë, Gjakovë]; Valbonë (Mehdi) Vejsa- Haxhiavdijaj, [Gjakovë]; Xhavit (Salih) Fetahaj, [Skivjan, Gjakovë]; Yll (Avdullah) Morina, [Gjakovë]; Ymer (Beqir) Beqaj, [Ramoc, Gjakovë]; Zenel (Mehmet) Pajaziti, [Dobrosh, Gjakovë]; Zenun (Ramë) Alia, [Botushë e Rekës së Keqe, Gjakovë].

Gjilan: Agush (Gani) Rexhepi, [Babaj, Gjilan]; Bahtir (Habib)  Jahiri, [Gjytezë, Gjilan]; Beqir (Ramiz) Mahmuti, [Lladove, Gjilan]; Ganimete (Z) Ajeti [Lladovë, Gjilan]; Hanumshahe (Abdullah) Zymberi, [Pasjan, Gjilan]; Hevzi (Zekri) Ajeti, [Lladovë, Gjilan]; Milazim (Habib)  Idrizi, [Zhegër, Gjilan]; Nijazi (Mustafë)  Osmani, [Gadish, Gjilan]; Rrahim [Llofce, Gjilan]; Sahit (Beqir) Baftiu, [Zogaj, Gjilan]; Selami (Rifat) Shabani, [Llashticë, Gjilan]; Selver (Nazim)  Shala, [Ponesh, Gjilan];Tefik (Vehbi) Zymberi, [Gjytezë, Gjilan].

Hani i Elezit: Thaçi, Ilaz [Kryenik, Hani i Elezit]

Kaçanik: Avdullah (Shukri) Baftiu, [Vataj, Kaçanik]; Avdylgafurr (Merxhan) Luma, [Qafëshqipe, Kaçanik]; Burhan (Mexhid) Zeneli, [Bob, Kaçanik]; Cenë (Ekrem) Loku, [Lumbardh, Kaçanik]; Fatmir (Isuf) Mustafa, [Elezaj, Kaçanik]; Hamit (Milaim) Berisha, [Korbaj, Kaçanik]; Mahi (Shabedin) Loku, [Lumbardh, Kaçanik]; Mahir Kamberi [Gajre, Tertovë]; Mejdi (Hajrush) Dalloshi, [Doganaj, Kaçanik]; Milaim (Gani) Loku, [Lumbardh, Kaçanik]; Murat (Sakip) Raka, [Kaçanik]; Nevzat (Mehmet) Çallaku, [Gajre, Kaçanik];  Nexhmush (Rexhep) Fera,  [Kaçanik];  Osman (Mustafë) Luma, [Qafëshqipe (ish-Glloboçicë), Kaçanik]; Qamil (Hafiz) Ilazi, [Kaçanik i Vjetër, Kaçanik];  Sakip (Mustafë) Mulaku, [Gajre, Kaçanik]; Tefik (Bafti) Raka, [Kaçanik]; Vesel (Ramadan) Vlashi, [Lumbardh, Kaçanik].

Kastriot: Mirena (Ahmet) Milaim, [Hade, Kastriot].

Klinë: Ali (Halil) Krasniqi, [Çabiq, Klinë]; Bali (Rexhep) Haxhaj [Gllarevë, Klinë]; Enver (Hysni) Hoti, [Jashanicë, Klinë]; Haki (Malë) Raci, [Siçevë, Klinë]; Hamid (Azem) Gashi [Sferrkë, Klinë]; Hamit (Bislim) Krasniqi, [Caravik, Klinë]; Hysen (Rifat) Pantina, [Qëndresë, Klinë]; Nebih (Beqë) Berisha, [Këpuz, Klinë]; Niman (Demir) Mulaj, [Jashanicë, Klinë]; Qamil, (Shaban) Elezi, [Gjurgjevik i Vogël, Klinë]; Sinan (Shaban) Raci [Siçevë, Klinë]; Murat Delija, [Budisalc, Klinë]; Sahit (Hamëz) Dallaveri, [Shtupel, Klinë]. 

Lypjan: Ajet (Xhemail)  Kozhani, [Ilirian, Lypjan]; Bejtush (Sali) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan]; Beqir (Islam) Duriqi, [Ilirian, Lypjan]; Isak (Zejnullah) Bytyçi, [Manastir, Lypjan]; Ismail (Gani) Bërbatovci,[Dobrajë e Madhe, Lypjan];Pajazit Gashi (Bajram), [Bunget, Lypjan]; Shaip (Balik) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan].

Lypjan: Ajet (Xhemail)  Kozhani  , [Ilirian, Lypjan]; Bejtush (Sali) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan]; Beqir (Islam) Duriqi, [Ilirian, Lypjan]; Isak (Zejnullah) Bytyçi, [Manastir, Lypjan]; Pajazit Gashi (Bajram), [Bunget, Lypjan]; Shaip (Balik) Gërbeshi, [Manastir, Lypjan].

Malishevë: Adem (Isuf) Morina, [Drenar, Malishevë]; Afrim (Isa) Buçaj, [Ladron, Malishevë]; Avni (Ali) Zhabota, [Bubavec, Malishevë]; Bahti (Tafil) Buçaj, [Lladron, Malishevë]; Faik (Zenel) Morina, [Drenar, Malishevë];  Haki (Reshat) Morina, [Arbënesh, Malishevë]; Halim (Izet) Maloku [Gurakuq, Malishevë]; Hamdi (Sadri) Berisha, [Gurabardh, Malishevë]; Hysen (Kadri) Elshani, [Arbënesh, Malishevë]; Idriz (Nuhi) Morina  [Arbënesh, Malishevë]; Ilaz (Hysen) Gashi, [Mleçan, Malishevë]; Ilaz (Latif) Paçarizi, [Dragobil, Malishevë]; Ilir (Avdyl) Kelmendi, [Balincë, Malishevë]; Jashar (Sherif), Krasniqi [Tërpezë, Malishevë]; Lirie (Nexhmi) Berisha, [Drenar, Malishevë]; Musë (Azem) Maloku, [Gurakuq, Malishevë]; Nuhi (Zejnullah) Mazreku, [Goriç, Malishevë]; Qerim (Zymer) Krasniqi, [Drenar, Malishevë];Ramadan (Brahim) Morina, [Qypevë, Malishevë]; Rasim (Daut) Krasniqi, [Tërpezë, Malishevë]; Rasim (Izet) Maloku, [Gurakuq, Malishevë]; Salih (Bajram) Maliqi [Stepanicë, Malishevë]; Salih (Selman) Bytyçi, [Shkozë, Malishevë]; Shaban (Isuf) Zogaj  [Bellanicë, Malishevë]; Xhevë (Avdyl) Krasniqi – Lladrovci, [Drenoc, Malishevë].

 Mitrovicë: Fevzije (Rexhep) Fejzullahu, [Mitrovicë]; Jashar (Shefki) Begu, [Vllahi, Mitrovicë]; Mehë (Ramë) Uka, [Bajgorë, Mitrovicë]; Murat (Kadri) Emini, [Mitrovicë]; Veli (Hysen) Xhafa, [Bare, Mitrovicë]; Xhevat (Ruhan)  Jusufi, [Vidishiq i Shalës së Bajgorës, Mitrovicë]; Xhevdet (Salih) Kelmendi, [Mitrovicë].

Pejë: Afrim (Selim) Gjuraj, [Radac, Pejë]; Ahmet (Sali) Avdimetaj, [Pejë]; Beqir (Rrustem) Krasniqi, [Vranoc, Pejë]; Emrush (Zenel) Krasniqi  , [Qyshk, Pejë]; Hilmi (Osman)Bërdynaj  , [Fierzë, Pejë]; Kapllan (Arif) Gashi, [Buçan, Pejë]; Lah (Haxhi) Gashi [Buçan, Pejë]; Milazim (Brahim) Zekaj, [Rauzë, Pejë]; Milazim (Qerim) Pelaj, [Fierzë, Pejë]; Mustafë (Rexhep) Abazi, [Albë e Vogël, Pejë]; Mustafë (Tahir) Shabanaj, [Trefis, Pejë]; Nazmi (Beqir) Rrustemaj, [Drinisht, Pejë]; Qazim (Ahmet) Berisha, [Pejë]; Rifat (Sadri) Shala, [Beran, Pejë]; Rrustem (Arif) Gashi, [Buçan, Pejë]; Serbeze (Selim) Kasapi-Rexhepi, [Pejë]; Shyqeri (Ramadan) Gashi, [Buçan, Pejë]; Zymer (Rexhë) Krasniqi , [Drinesh, Pejë].

Prishtinë: Afërdita Reka-Sejdiu, [Rimanishtë, Prishtinë]; Feriz Blakçori, [Prishtinë]; Halil (Beqir) Canolli, [Marec, Prishtinë]; Hamdi (Ibush) Gashi, [Mramor, Prishtinë]; Hysen (Hafiz) Haxholli, [Marec, Prishtinë]; Ibrahim (Avdullah) Krasniqi, [Grashticë, Prishtinë]; Januz Zeneli, [Ballaban, Prishtinë]; Mehmet (Sabit) Reçica [Vranidoll, Prishtinë]; Nazmi (Hasan) Canolli, [Marec, Prishtinë]; Ramiz Mehmeti, [Hajkobillë, Prishtinë]; Rasim (Avdullah) Krasniqi,  [Grashticë, Prishtinë]; Refik (Hafiz)Haxholli , [Marec, Prishtinë]; Ruzhdi (Idriz) Krasniqi, [Llukar, Prishtinë]; Selim (Halil) Berisha, [Drenoc, Prishtinë]; Zahir (Xheladin) Haxholli, [Marec, Prishtinë]; Zeqir (Sahit) Krasniqi, [Llukar, Prishtinë]; Zylë Hajdini,  [Prishtinë]. 

Prizren: Anif (Ali)  Muji, [Sharr, Prizren]; Avdyl, (Fetah) Duraj [Mazrek, Prizren]; Behajdin (Murteza) Allaqi, [Prizren]; Hasim (Sahit) Berisha, [Lez, Prizren]; Haxhi (Ramë) Jahaj, [Mazrek, Prizren]; Nexhat, (Shyqeri) Shehu [Krushë e Vogël, Prizren]; Qerim (Bajram) Gjigollaj, [Lugisht, Prizren]; Refki, (Qemail) Rexha, [Korishë, Prizren]; Sahit (Sali) Shehu, [Krushë e Vogël, Prizren]; Shpëtim (Zeqir) Robaj, [Prizren]; Tamil, (Beqir) Shala [Kushnin, Prizren]; Xhevat (Ahmet) Berisha, [Lez, Prizren].

Rahovec: Avni (Ibrahim) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Çaush (Muharrem) Krasniqi, [Hoça e Vogël, Rahovec]; Destan (Hajdar) Berisha, [Brestos, Rahovec]; Fahredin (Shemsedin) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Faik (Riza) Sylka, [Rahovec]; Fatos (Rrustem) Zhuniqi, [Fortesë, Rahovec]; Feriz (Haxhi) Mrasori, [Mrasor, Rahovec]; Gani (Musli) Nalli, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Gëzim (Rrustem) Reshiti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Haki (Musli), Nalli [Krushë e Madhe, Rahovec]; Hasan (Hasan) Vuçitërna, [Rahovec]; Haxhi (Shaip) Sharku, [Rahovec]; Ilmi (Sefer) Gashi, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Isa (Rasim) Duraku, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Ismet (Hamid) Nuredini, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Muhamet (Nuredin) Malësori, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Osman (Hasan) Sejfullahu, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Osman (Qazim) Ramadani, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Sami (Jonuz) Duraku, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Sedat (Aziz) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Sokol (Hysen) Dina, [Rahovec]; Shaban (Cenë) Krasniqi, [Shkamzë, Rahovec]; Ukshin (Nazif) Hoti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Xheladin (Fetah) Nalli, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Xhemajli (Malush) Duraku, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Eqrem (Rexhep) Sylka, [Rahovec]; Nait (Mahmut) Mahmuti, [Krushë e Madhe, Rahovec]; Ramadan (Destan) Vuçitërna,  [Rahovec].

Sharr: Berisha (Selman) Ruzhdi, [Buçe, Sharr].

Shtime: Bashkim (Sami) Emini, [Shtime]; Kadri (Haki) Ademaj [Petrovë, Shtime]; Mustafë (Beqë) Asllani, [Rranzë, Shtime]; Sadik (Xhemë) Osmani,  [Reçak, Shtime].

Skënderaj: Ajet (Halit) Beqiri, [Pemishtë, Skënderaj]; Ali (Smajl)  Muharremi, [Runik, Skënderaj]; Arsim (Bali) Gashi, [Dardan, Skënderaj]; Bedri (Sheremet) Sejdiu, [Qirez, Skënderaj]; Bekë (Hysen) Imeraj [Padalishtë, Skënderaj]; Demir (Sadri) Ahmeti, [Radishevë, Skënderaj]; Ejup (Dibran) Behrami, [Prekaz i Epërm, Skënderaj]; Enver (Halit) Haliti, [Arbënesh, Skënderaj]; Enver (Sefer) Aliuka, [Polac, Skënderaj]; Eshref (Januz) Mehmeti, [Krasmiroc, Skënderaj]; Fadil (Hasan) Seferi, [Prekaz i Epërm, Skënderaj]; Faik (Beqir) Hajrizi, [Kororr, Skënderaj]; Fatmir (Hakif) Ramadani [Qirez, Skënderaj]; Hajdin (Maliq) Aruçi, [Rezallë, Skënderaj]; Hajzer (Rexhep) Veseli, [Açarevë, Skënderaj]; Haki (Tahir) Imeri, [Vajnikë, Skënderaj]; Halit (Isuf) Geci, [Llaushë, Skënderaj]; Hashim (Qazim) Zeka, [Burojë, Skënderaj]; Haxhi (Azem) Beka, [Kodërnik, Skënderaj]; Haxhi (Imer) Ahmetaj, [Radishevë, Skënderaj]; Hazir (Shaban) Hoti, [Polac, Skënderaj]; Idriz (Bajram) Gucati, [Polac, Skënderaj]; Idriz (Islam) Rrecaj, [Llaushë, Skënderaj]; Idriz (Rexhep) Idrizi, [Prekaz i Epërm, Skënderaj]; Idriz (Salih) Salihi, [Tirk, Skënderaj]; Ilaz (Osman) Aruçi, [Rezallë, Skënderaj]; Ismet (Hamit) Rrahmani, [Shkozet, Skënderaj]; Isuf (Ibrahim) Rukolli, [Rezallë, Skënderaj]; Isuf (Rexhep) Aruçi, [Rezallë, Skënderaj]; Lah (Xhemajl) Koca [Polac, Skënderaj]; Maksut (Mujë) Bekaj, [Kodërnik, Skënderaj]; Mehmet (Azem) Aliuka, [Marinë, Skënderaj]; Muhamet (Mursel) Behrami, [Izbicë, Skënderaj]; Murat (Muharrem) Haliti, [Arbënesh, Skënderaj]; Musli (Dibran) Shala, [Skënderaj]; Nazif (Hysen) Sejdiu, [Gojfilë, Skënderaj]; Nazif (Ismail) Hoti [Polac, Skënderaj]; Nazmi (Bajram) Osmani [Kodërnik, Skënderaj]; Nazmi (Sheremet) Sejdiu, [Qirez, Skënderaj]; Nezir (Zenel) Mëziu, [Marinë, Skënderaj]; Qazim (Osman) Jashari, [Prekazi i Poshtëm, Skënderaj]; Rexhep (Ajet) Rexhepi, [Qirez, Skënderaj]; Rifat (Fazli) Mëziu, [Marinë, Skënderaj]; Riza (Murat) Spahiu, [Kodërnik, Skënderaj]; Rizah (Zenel) Shabani , [Dashec, Skënderaj]; Sabit (Bekë) Veliqi, [Polac, Skënderaj]; Sadri (Zenel) Shala, [Burojë, Skënderaj]; Salih (Idriz) Shala, [Leçinë, Skënderaj]; Selim (Kamer) Mëziu, [Marinë, Skënderaj]; Shaban (Murat) Jashari, [Prekazi i Poshtëm, Skënderaj]; Sheqeri (Isa) Mulaj, [Vitak, Skënderaj]; Tafil (Jetish) Kabashi, [Polac, Skënderaj]; Tefik (Hamit)  Xani, [Polac, Skënderaj]; Vesel (Muharrem) Hetemi, [Klinë e Mesme, Skënderaj]; Xhevat (Ferat) Osmani, [Baks, Skënderaj]; Zymber (Adem) Shaqiri, [Rrezanë, Skënderaj]. 

Therandë: Avdyl (Halil) Beqiraj, [Grejkoc, Therandë]; Bafti (Jemin) Shala, [Mushtisht, Therandë]; Habib (Ismajl) Hoxha, [Bllacë, Therandë]; Hajdin (Vesel) Berisha, [Therandë]; Luljeta (Latif) Gashi, [Taraxhë, Therandë]; Miftar (Murtez) Reshani, [Gjytet, Therandë]; Mon (Ramadan) Sallauka, [Budakovë, Therandë]; Muhamet (Avdi) Tafolli, [Çadrak, Therandë]; Nexhmedin (Vesel) Berisha, [Therandë]; Ramadan (Azem) Suka, [Bllacë, Therandë]; Ruzhdi (Ymer) Qatani, [Duhël, Therandë]; Sedat (Vesel) Berisha, [Therandë]; Tahir (Jemin) Trolli, [Troll, Therandë]; Xhavit (Jetullah) Basha, [Arrisht, Therandë].

Viti: Hasan (Mehmet) Mehmeti, [Verban, Viti]; Nazmi (Salih) Pajaziti,  [Ujmirë, Viti].

Vushtrri: Abdullah (Bali) Fazliu, [Shalës, Vushtrri]; Abedin (Sheqir) Ferizi, [Pasomë, Vushtrri]; Adem Beqiri, [Pantinë, Vushtrri]; Agim (Bajram)  Gërguri, [Martirat i Epërm, Vushtrri]; Agim (Ramë)  Hyseni, [Vushtrri]; Bahri (Rexhep) Haxha, [Manzë e Poshtme, Vushtrri]; Beqir (Kamer) Hyseni, [Vushtrri]; Ibrahim (Habib) Islami, [Kollë, Vushtrri]; Latif (Mehmet) Berisha, [Smrekovnicë, Vushtrri]; Lutfi (Avdush) Musiqi, [Vushtrri]; Musa (Xhevat) Abazi, [Ceceli, Vushtrri]; Mustafë (Shaqir) Shyti, [Oshlan, Vushtrri]; Naman (Selim) Kunoviku, [Vushtrri]; Nuhi (Bahtir) Haliti, [Gurkuq, Vushtrri]; Shahin (Ibrahim) Krasniqi, [Fshati i Ri i Maxhunajve, Vushtrri]; Skënder (Adem) Bllaca, [Bletajë, Vushtrri].

Kontrolloni gjithashtu

Angela Kosta: Heronjtë nuk vdesin kurrë, recension i librit: Prekazi, Brezi i Heronjve, i autorit, Dibran Fylli

Prekazi, Brezi i heronjve, libri i Dibran Fyllit shkrimtar, poet, regjisor dhe kryeredaktor i Revistës …