Dr. Sulejman Uglanin, kryetar i Partisë së Veprimit Demokratik (SDA) të Sanxhakut flet për situatën aktuale politike në vend dhe rajon

Mund t’ju informoj vetëm se delegacioni ynë i Partisë së Veprimit Demokratik (SDA) të Sanxhakut nuk ka mundur të marrë pjesë dje në varrimin e policit të vdekur Afrim Bunjaku në fshatin Samodrezhë afër Vushtrrisë për shkak të kufijve të mbyllur dhe shfrytëzoj rastin të shpreh ngushëllimet e mia. në emër të SDA Sanxhakut familjes Bunjaku, dhe pasi të vendoset komunikimi do të dërgojmë delegacionin tonë për të “shnoshë kokën” siç themi këtu në Sanxhak.

Shprehim respektin tonë të madh për policin kosovar, Afrim Bunjaku, i cili vdiq duke mbrojtur rendin kushtetues të Kosovës.

Sa i përket këtij procesi të normalizimit të marrëdhënieve, pashë se tek qytetarët e Sanxhakut, njerëzit nuk e kuptojnë se çfarë do të thotë ky “procesi i Brukselit”.

Dua t’u them të gjithë qytetarëve se procesi i Brukselit është proces i realizimit të marrëdhënieve ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë me ndërmjetësimin e ndërmjetësuesit të Bashkimit Evropian, ambasadorëve të Quintit dhe përfaqësuesve të tjerë të bashkësisë ndërkombëtare. Që të mos ketë konfuzion, qytetarët mendojnë se ky është një proces i normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve, nuk është kështu, por dy shteteve.

Për këtë shkak, sepse në këtë shtet të Serbisë, ne si parti politike veprojmë përmes institucioneve të sistemit, kemi të drejtë të kërkojmë të përfshihemi në atë proces.

Prandaj kërkojmë zyrtarisht përfaqësuesit e Bashkimit Evropian Borel dhe Lajçak që në këtë dialog për normalizimin e marrëdhënieve mes dy vendeve ku jetojmë të përfshihen përfaqësues të organit më të lartë përfaqësues politik të boshnjakëve në Serbi, përkatësisht Këshillit Kombëtar Boshnjak dhe përfaqësuesve të Këshillit Kombëtar Shqiptar dhe përfaqësues të këshillave të tjerë kombëtarë, si dhe përfaqësues të këshillave të tjerë kombëtarë që janë të interesuar të marrin pjesë në këtë Proces të Brukselit.

Dhe në këtë kuptim ne protestojmë, po proteston SDA e Sanxhakut sepse përfaqësuesit evropianë favorizojnë pakicën serbe dhe kërkojnë status për minoritetin serb që nuk ekziston në Kushtetutën e Kosovës. Lajçaku dhe Boreli kërkojnë për pakicën serbe në Kosovë një status që nuk ekziston në Kushtetutën e Kosovës, ndërsa  boshnjakët në Sanxhak dhe shqiptarët e Luginës së Preshevës, të cilët veprojnë përmes institucioneve të këtij shteti, pengojnë të drejtën e ushtrimit të të drejtat e parapara me Kushtetutën e Serbisë, duke përfshirë edhe nivelin e mesëm të qeverisjes, gjegjësisht krahinën është jonormale. Është e qartë se përfaqësuesit ndërkombëtarë për ndonjë arsye e vënë veten në shërbim të politikës serbomadhe.

PARTIA E AKSIONIT DEMOKRATIK

  Selia e partisë, ul. 28 nëntor 1994, Novi Pazar, 26.09. 2023 në orën 12:00

Kontrolloni gjithashtu

BDI: Mbledhja e Përgjithshme e Bashkimit Demokratik për Integrim 

Bashkimi Demokratik për Integrim Mbledhja e Përgjithshme e Bashkimit Demokratik për Integrim   Preambula Duke …