mbpzhr 2018
MIT
kek
Airport Adem Jashari
Fillimi / Opinione / Halit Xhemë Elshani: Pse mjegullohet e vërteta në librin: “idealistët” të Behare dhe Reshat Sahitajt
Halit Xhemë Elshani: Pse mjegullohet e vërteta në librin: "idealistët" të Behare dhe Reshat Sahitajt

Halit Xhemë Elshani: Pse mjegullohet e vërteta në librin: “idealistët” të Behare dhe Reshat Sahitajt

Në vendin tim,

në vëndin tand,

Një i çmendur,

të gjithë i çmend !

(Dritero Agolli)

Historia e diasporës ende s’është shpalosur sa duhet. Ajo padyshim është pjesë e historisë së gjatë të popullit shqiptar! Halit Elshani Të gënjehet sot në mënyrë spekulative e fantastike, është një çmenduri e llojit të vet.

 Këtë po e bejnë autorët në fjalë. Andaj nuk ka vend për nemë siq vajtojnë gratë, natën vetvehtën e ditën të tjeret, nemë autori si qyqeja në rremb qe njell Zi « Dhe vazhdon në faqën e parë:”Nese nuk e vlersoni punen tonë, se paku mos shpifni kundër nesh , mallkimi do të bjerë mbi ju dhe femijtë e femijve tuaj, brez pas brezi… »Reshat Sahitaj, Sa i pa kendshëm është ky citat, sa lemeritës është kjo thenje kur kihët parasyesh femijtë e femijve; Është kjo një tyrbe për tu vetflijue e përbetue për gjith ato rrena dhe insinuanta të pa kendshme për lexuesin dhe për at qe e veshtron këtë libër të sajuar në baza të improvizuara duke e mbush më material-fotokopje e plagiatura..

Qifti Rexhepi, Sahitaj na vjen më një libër të Ri qe nuk din as vet se çka është, çfar gjinije letrare? Bibel apo Kuran! Një mash, mish i lloit të vet. A është roman siq ka deshirë ai të jetë, apo është publistikë? Bazuar në  deklaratën e tij qe në fillim se gjoja nuk ka pasë nevojë të konsultohët më as kend: As me familje qe shumë kohë më parë ua ka marr të gjitha dokumentacionin dhe nuk ia ka kthye kurr familjës Hadri konkretisht këtë ma ka deklarue edhe vet e shoqeja Aishe Hadri në shtepinë e vet në Bruksel. Kisha shkue për të kerkue ndonjë dokument pasi kisha fillue të shkruaja për veprimtarinë e ndritshme të Enver Hadrit. Pra pa konsultue as literaturë, pa intervistuar dhe marrë mendime nga të tjerët thuese as kush nuk ka qenë bashkëudhetar, nuk e ka jetuar at përiudhë. Sikur të kët ndodhe në trekendshin: Enver, Behare dhe Reshat.Si do qoft ai vet gozhdohët në vetën e vet dhe te shoqës se vet pa pasë pârasyesh se ajo është një subjektivizëm një mbivlerësim , një vetbesim se vetëm ata e kanë njoftë, kanë veprue më te.Ky xharrah e paska pasë bërë synet dhe ia paskesh bërë gjymryshin  kur ka mbetë pa para !

-Nuk ka pasë nevoj qe të intervistoj as kend nga bashkëpuntorët e gjallë nga se ai deklaron më tutje se perveq tyre Enveri nuk ka pasë tjerë shokë! Eureka! Qe të gjithë na paskan vdek dhe falë Zotit vetëm këta dy na paskan mbetë për të shpif , për të mshef revista e për të krijue alibi, të lexuesi , të pavërteta qe vetëm letra i banë. Ky është përvehtsimi tipik i veprimtarisë se ndritur të Enver Hadrit dhe shokëve të tij.Kjo është një çmenduri,ky egoizëm i tij tregon katerciprisht gjendjën e tij psikologjike. Një fjalë popullore e përdorur shumë herët:”Ka hyp qeni ne podinë e nuk po len ken të afrohët”. Enveri nuk ka qenë ekskluzivisht i tij,ai ka qenë i të gjithve qe kanë pasë të njatën ideoloxhi, qe kanë veprue më të. Nuk kanë mujt Reshati e Beharja më mbajtë në kafaz. Me ia shti dorën në xhep më ia marre letrën siq shpifin me 23 emra të vrar ! Të shkruajsh roman Publistik pa as një mendim tjeter , pa fusnota, pa u konsultue më literature egzistuese është thjesht një përpjekje subjektive e subjektivizmi është smundje patologjike jo vetëm e Reshat Sahitajt.

Pra, në librin “IDEALISTËT, Enver Hadri  Ambasador i parë Kosovar, nga autorët Behare Rexhepi,Reshat Shitaj,Unioni i shkrimtareve dhe kritikve shqiptar

Prishtinë, 2018. E vazhdon shpifjën e rradhës pas librit per Musa Hotin, se ai ka vre ambasadorin e Ambasades ish jugosllave në Belgjikë dhe tani thot se Enver Hadri na paskesh qenë ambassador dhe ky paska qenë i vetmi shok i tyre.Këtë nuk e kapërdin lexuesi ynë qoft Brenda, qoft jasht nga se ai nuk është më sharraxhi, por kanë arrijt në shkallën ma të lartë të intelektualizmit.Nese ua ke dedikue sharraxhive, tani edhe ata nuk egzistojnë më.Nese ua ke dedikue intelektualve, lexuesit të mirfillt.Ata qe ne fillim do të terhiqën nga se nuk dojnë të lexojnë plagiaturat tueja. Une dhe beharja, Beharja dhe unë. Të vdekurit se të gjallë përveq nesh nuk ka.

Dhe sipas një rregulle  thuhët se kur shkruhët diq jo e vërtët edhe njqind demante nuk mund ta shmangin nga mbamendja e lexuesve at të pa vërtët ! Por qe në fillim, behët pyetje pse Reshat Sahitaj dhe Behare Rexhepi i shmangen kësaj Komunikate dhe revistës « Zeri i Kosovës, gusht –shtator 1982, faqe 39,40  ku botohët kjo komunikatë dhe ky shkrim.Dhe jo vetem kjo por edhe artikulli më titul;”Begetiaja qe kullosin në një fije letre”.Qe bejnë fjalë direkt për maradhenjet në mes te Enverit dhe Reshatit. Ai boton kopje të faqeve të zerave qe don ai. Por edhe keta nuk është desht fare ta rendoj librin se nuk kanë të bejnë fare me siq thot ai se është bashkveprimtar! Të  nderuar lexues nuk janë këto shpikjet e mija, por janë shkrimët dhe preokupimët e Enver Hadrit me ata pak shokë qe kishte. Krejt kjo me qellim nuk përmendët në librin”Idealistët”.Nuk përmendët as gazeta në fjalë.

“Misioni i tij është të përçajë sa më shumë shqiptarë, kudo që të jenë ata, duke formuar komitete të ndryshmee! Vetëm në Belgjikë i formoi pesë komitete të tilla. Në të vërtetë “komitetet” e tilla nuk kanë asnjë anëtar por janë emra vetëm në letër. Pasi t’i kryejë urdhërat e Beogradit, Enver Hadri dhe bashkëpunëtori i tij Riza Kadrija-Budakova shkojnë të çlodhen në Dubrovnik dhe Budvë. Pasi të kthehen në Belgjikë këta janë shumë të matur dhe rrallë kush mund t’i sheh në shoqëri sërbe, ruse… nëpër diskotekat e Brukselit apo në diskotekën në Krainem, që ndodhet në përiferi të Brukselit. Në mbledhjet e gazetarëve Enver Hadri haptas deklaron, madje me shkrim, se “Rrezistenca kërkon ndihmën materiale nga Rusia…” Vallë a e bën Rusia edhe më të voglin shërbim që Kosova të fiton lirinë? Jo! Kurrë! Athua do të shkojë gjithmonë? Gjer më sot tradhëtarët e secilit popull e kanë marrë dënimin nga vetë populli. Andaj edhe tradhëtarët shqiptarë të kalibrit të Enver Hadroviqëve, Riza Budakoviqëve, Idriz Bashiqëve… Një ditë populli i ynë do t’i dënon.

Shërbimi sekret kishte rekrutue njerëz më nofka për ta denigrue Enver Hadrin, Riza Budakovën dhe Dr. Idriz Bashën e Novosejt, para se ta vrisnin. Nofkat ishin 6 shqiptar. Ata e shkruen këtë komunikat të lartëpërmendurve dhe e shpërndan në Bruksel dhe gjithandej evropës. Protogonisti kryesor sot qirrët se ka qenë bashkëpunëtor i ngushtë i Enver Hadrit, të cilët i konverton përmes kësaj Komunikate denigruese: Enverin në Hadroviq, Rizën në Budakoviq dhe Idrizin në Basheviq.

Në Bruksel ua ka fshi trurin mergimtarëve më rrena ,shpifje e insinuanca, më filma qe i shfaqi, ua shiti gjithandej shqiptrëve mërgimtar. Fatkeqesisht edhe ne Kosovë po e ben të njatën gjë. Në librin e Zisë e cila ndodhët në familjën e Enver Hadrit pas gjithë këtyre denigrimeve ja se çka shkruen në faqën 18:

Komunikata denigruese, “Zëri i Kosovës”, e boton kopjen-origjinalin e Komunikatës që e shpërndanë nëper Bruksel, gjoja se ka arrijtë me postë nga Zvicrra. Dihet kush e ka shkruar, me cilën makinë dhe kush i shpërndante.

Se çfar ishte gjendja në mesin e mërgimtarëve ma se miri flet Enveri në këtë rast:

ÇKA SHKRUAN FISHTA I VOGËL NË BRUKSEL?

Siq kam njoftue në shkrimët e mija të më hershme,  në librat,dhe  artikujt, por jo vetëm une   për  Heroin Enver Hadri ai ka pasë revisten :Zeri i Kosovës” në gjuhën shqipe dhe at frenge,  gaztën “Sporti” dhe “Therra”. Në as njerën nga këto gazeta nuk kanë shkrue as një here ata qe sot po trumpetojnë se kanë baskëveprue më të. Të gjitha këto gazeta i kam gjetë dhe i kam shfletue , andaj ky është indikacioni më i vertët për te deklamue ata qe po shtihën se gjoja kanë veprue me te.

Pra, në gazetën satirike humoristike ”Therra” nga thesari i satirës shqiptare Enver Hadri boton ”Nën hajat të Parrizit“ të At Gjergj Fishtës , ngjajshëm por me titull ”Biseda 1914”. Këtë shkrim e botojmë për herë të parë me titull ”Nën hajat të Brukselit” përkatësisht ”Bisedën” e Enver Hadrit në të cilën shprehë revoltën, dukurit negative, urrejtjët dhe denigrimët, kolaborimët  ndër shqiptare.

( Trojet shqiptare)

 

Kontrolloni gjithashtu

Sadik Halitjaha: Kosovës i duhet zgjidhje, zgjedhjet nuk do të sjellin zgjidhje

Sadik Halitjaha: Kosovës i duhet zgjidhje, zgjedhjet e parakohshme nuk do të sjellin zgjidhje

Kosovës i duhet zgjidhje! Zgjedhjet nuk do të sjellin zgjidhje. Së pari vota nuk është ...