Historianët shprehin ngushëllime për ndarjen nga jeta të kolegut të tyre, Prof. Dr. Izber Hotit

Historianët shprehin ngushëllime për ndarjen nga jeta të kolegut të tyre, Prof. Dr. Izber Hotit

Historianët shprehin ngushëllime për vdekjen e kolegut të tyre, prof.dr.Izber Hotit Mbrëmë në orët e vona të natës, ka ndërruar jetë në moshën 72- vjeçare një prej historianëve më të shquar shqiptar, Izber Hotit. Instituti i Historisë “Ali Hadri” në Prishtinë, u shpreh ngushëllimet më të sinqerta për familjen e të afërmit, miqtë, dhe kolegët. U prehsh në paqe profesor!

Izber Hoti
(1948-2020)

Izber Hoti u lind më 15 gusht 1948 në fshatin Revuçë afër Podujevës. Shkollën fillore, Normalen, Fakultetin Filozofik, Degën e Historisë, dhe studimet pasuniversitare i kreu në Prishtinë, ku magjistroi dhe doktoroi. Gjashtë vjet ishte mësues në Prishtinë, kurse në Institutin e Historisë së Prishtinës u punësua më 1976. Magjistroi me temën: “Prishtina dhe rrethina ndërmjet dy luftërave botërore”, në fund të vitit 1978, ndërsa doktoroi më 1981, me temën: “Lëvizja Nacionalçlirimtare në Prishtinë dhe rrethinë 1941-1945”. Mori pjesë në tubime të ndryshme shkencore në Kosovë dhe jashtë saj, si dhe recensoi dhe redaktoi shumë punime e vepra shkencore nga fusha e historisë. Merret kryesisht me historinë e shekujve XIX-XX. Nga viti 2013 ishte në pension.

Edhe pas pensionimit, prof.Izberi ishte aktivë në jetën shkencore. Së fundmi, ai ishte pjesë e projektit më të ri shkencor të Institutit, autor i disa njësive në projektin “Historia e Kosovës”.

Botime të veçanta: Lëvizja Nacionalçlirimtare në Prishtinë dhe rrethinë (1941-1945), Prishtinë: Instituti i Historisë, 1986; Lëvizja ilegale antifashiste në Kosovën Lindore 1941- 1944, Prishtinë, 1990; Zhvillimi i mendimit historik dhe i historiografisë, Prishtinë, 1994; Qëndrimi i diplomacisë italiane ndaj Shqipërisë dhe shqiptarëve (1930-1941), Prishtinë: Instituti i Historisë, 1997; Forcat e armatosura në Kosovë gjatë Instituti i Historisë 152 Luftës së Dytë Botërore, Prishtinë: Instituti i Historisë, 1998; Të dhëna të panjohura për Luftën e Dytë Botërore në Kosovë (1941-1945), Prishtinë: Instituti i Historisë, 1999; Prishtina dhe rrethina ndërmjet, dy luftërave botërore, Prishtinë: Faik Konica 2010.

Kontrolloni gjithashtu

Më 16 korrik 2024,në orë 12:00, në sallën e Kuvendit të Komunës se Deçanit, përkujtohet prof. dr. Sylë Tahirsylaj

Në emër të Lidhjes së Historianëve të Kosovës “Ali Hadri” dega në Deçan dhe në …