KEK
Fillimi / Kultura / Ilir Muharremi: Një Mona Lizë e dytë
Ilir Muharremi

Ilir Muharremi: Një Mona Lizë e dytë

Një kopje e ngjashme me Mona Lizen e Da Vinçit, tejet ngjajnë por dallojnë sidomos buzëqeshja, shikimi, prapavija. Kjo duket të ketë dritë më shumë se ajo tjetra. Kostumi duket të jetë i ngjashëm deri në një shkallë. Miku im Albert Vataj përgatiti një material shumë të mirë në të cilin ai shkruan: “Leonardo da Vinci mund të ketë pikturuar një tjetër “Mona Liza”. Një betejë ligjore do të shqyrtojë autenticitetin dhe pretenduesin e një pjese të pikturës.Ata janë të ngjashme por nuk janë identike. Ata janë aq të famshme sa secila prej tyre pretendon mbi autenticitetin. Një prej kryeveprave të mjeshtrit të Rilindjes së Artë, Leonardo da Vinçi, Mona Liza, e gjen veten në një tjetër arenë “përleshjesh”. Me flokët e saj të errët dhe me buzëqeshjen fillestare, e ashtuquajtura “Mona Liza e Isleëorth ” mban një ngjashmëri të çuditshme me Mona Lizën që gjendet në Louvër.Për disa ekspertë, këto ngjashmëri sugjerojnë se piktura është një kopje e thjeshtë, megjithëse një pjesë e vogël e historianëve të artit, besojnë se ajo ishte një version i hershëm, i papërfunduar nga vetë Leonardo da Vinçi .Ky debat ka tërbuar për dekada. Por tani portreti qëndron në qendër të një mosmarrëveshjeje të re: një betejë e afërt ligjore mbi pronësinë e saj. Dhe nëse shitja rekorde më 2017 e një Leonardo tjetër të kontestuar – “Salvator Mundi”, vërtetimi i të cilit debatohet ende shumë – është gjithçka për tu diskutuar, mund të ketë miliona dollarë në lojë.E njohur për disa si “Mona Lisa e hershme”, piktura ka kaluar pjesën më të madhe të pesë dekadave të shkuara e fshehura në një kasafortë bankash zvicerane. E fituar nga një konsorcium i fshehtë në vitin 2008, piktura është ekspozuar në një numër galerish, më së shumti në Singapor në 2014 dhe Shanghai dy vjet më vonë.”

Cila është e para. Kjo duket të jetë më e re në moshë me potretin e Mona Lizës.

Kontrolloni gjithashtu

Lutfi Coka

Halit Coka: Dëshirë, Dhimbje, Urrejtje!

  Dal nga shtëpia Me plot gëzim, Të vrojtoj i heshtur Qytetin tim.   Kam ...