Islam Krasniqi

Islam Krasniqi: Pse po e dërgojnë vdekjen e Astritit drejt një enigme

Rasti i Astrit Deharit i cili u privua nga e drejta e  jetës, në rrethana ende të pa njohura, në burgun e Prizrenit, ka filluar të shkoi drejt një enigme, ku dikush me qëllim po i zvarrit hetimet, vetëm  e vetëm që të mbuloj të vërtetën.  Kryesin të gjithë e din, se gishti është drejtuar nga  pushteti, sepse sikur të  ishte në  liri, ai sot do të  ishte edhe fizikisht me ne, mirëpo i montuan një raste duke e akuzuar për vepra terroriste, pa asnjë prove, duke e dërguar ne qendrën e paraburgimit në Prizren. Ky vend u be i rrezikshëm për të jetuar, ku po përndjeken ata që mendojnë ndryshe,  burgosesh për bindje politike, vritesh ose vetëvritesh, s’ka rendesi, nuk  mbanë përgjegjësi as një  sekond askush nga pushteti, askush nga institucionet, thua se s’ka ndodhur asgjë. Po sikur të ndodhte një gjë e tillë  në  ndonjë vend në  Evropë, do të binte e terë qeveria, mirë  po tek ne as gardianet, që ishin në punë atë ditë, nuk u larguan nga puna.

Jemi futur në një qorr sokak, ku në një demokraci të re sundojnë ish-komonistët, ashtu si dikur regjimi i Serbisë i montonte raste politike, i burgoste bijtë e kësaj toke dhe na i kthenin në arkivol, ashtu po ndodh edhe tani, duke u përsëritur e kaluara, por tash jo nga Serbia por nga burgjet tona. Pushteti është mësuar ta fsheh të vërtetën sikur ishte rasti i Elvis Pistes, ku vrasja e tij shkoi drejt një enigme, pak fushat ditët e vrasjes dhe u harrua, edhe për rastin e Astritit po duan të veprojnë njëjtë. Familja ende nuk ka një vendim zyrtar as për vdekjen e vëllait të tij Arbnorit, i cili kishte rënë  nga një objekt në Prishtine, par dy  viteve. Familja Dehari tregon së djali i tyre për 67 ditë në  paraburgim, asnjë herë nuk u mor në pyetje, për veprat me të cilat ishte i akuzuar, dhe me të drejtë kërkon llogari për më të dashurin e vet. Republika e Kosovës humbi shumë me rastin e Astrit Deharit, sepse humbi një student të mirë, një mjekë të mirë, një politikan të mirë, një njëri të arsimuar e gjithë si pasojë e njerëzve  të pa ndërgjegjshëm dhe Shtetit me institucione  të dobëta.

Kontrolloni gjithashtu

Familja Meha

Mehmet Bislimi: Maji i Tahirit dhe i Nebihut

Atëbotë, me13 maji, ishte dita e milicisë së ish pushtuesit Jugosllav, Tahir e Nebih Meha, …