kek
mbpzhr 2018
Airport Adem Jashari
MIT
Fillimi / Lajmet / Kërkohet statusi special për Sanxhakun me Kushtetutë, parlament, guvernator dhe gjyqësor
Sanxhaku

Kërkohet statusi special për Sanxhakun me Kushtetutë, parlament, guvernator dhe gjyqësor

Këshilli Kombëtar Boshnjak si organ më i lartë i boshnjakëve në Serbi, përkatësisht në Sanxhak, me seli në Novi Pazar njoftoi iniciativën me të cilën kërkohet status i veçantë për rajonin e Sanxhakut i cili shtrihet në Serbi dhe Mal të Zi, i cili do të nënkuptonte të ketë  kushtetutën e vet të cilën e cila do të përpilohet  nga ekspertët e Bashkimit Evropian. Në lidhje me çështjet brenda kompetencës së tij, Sanxhaku do të  aprovonte ligjet dhe aktet nënligjore, ndërsa shqiptarët, boshnjakët, malazezët dhe serbët do t’i jepet statusi i popujve konstituiv, thuhet në këtë  iniciativë. Sipas këtij dokumenti, rajoni do të ketë parlamentin, guvernatorin, qeverinë, policinë dhe gjyqësorin e vet. “Zgjedhjet e para për këto organe do të mbahet nën mbikëqyrjen e Kombeve të Bashkuara, Bashkimit Evropian dhe OSBE-ja, dhe të gjitha mosmarrëveshjet në lidhje me statusin e veçantë në fund do të zgjidhet në kuadër të Komitetit të Posaçëm për  Sanxhakun e Bashkimit Evropian”, thuhet në  dokument. Propozohet gjithashtu që Sanxhaku të jetë i demilitarizuar përgjithmonë, nën kontrollin e OKB-së dhe BE-së.

Sipas kësaj iniciative, siç thuhet nënkuptohet se autoritetet e Serbisë brenda 30 ditëve nga krijimi i statusit të veçantë t’i tërheqin të gjitha forcat ushtarake nga krahina e Sanxhakut, si dhe forcat e policisë që tejkalojnë kërkesat në rrethana normale, ndërsa kufiri i Sanxhakut të kontrollohet nga  forcat ndërkombëtare. Krahina e Sanxhakut në të cilën do të krijohet status të veçantë përfshinë territoret e komunave  jo vetë të atyre në Serbi , por edhe ë Mal të Zi:  Novi Pazar, Sjenicë, Tutin, Prijepole, Nova Varosh, Priboj, Plevla, Bijello Pole, Beranë, Andrijevicë, Petnjcë, Guci, Plavë dhe Rozhajë. (Ismet Azizi)

Kontrolloni gjithashtu

Kryeministri shqiptar, Edi Rama pas tërmeteve të ndodhura në vend thotë do të jemi me kapacitet të plotë

Kryeministri shqiptar, Edi Rama pas tërmeteve të ndodhura në vend thotë do të jemi me kapacitet të plotë për çdo rast

Është mbajtur mbledhja urgjente e qeverisë shqiptare e cila u bë pas tërmetit të rënë. ...