Nebih Rexhepi

Nebih Rexhepi: PAN,Vetëvendosje dhe LAA ekuacion me tri të panjohura

Partitë politike në Kosovë që nga pas lufta lëre që nuk kanë bashkëpunuar mes veti për të mirën e vendit dhe popullit, por ato i tejkalonin të gjithë sjelljet më se të nevojshme të tolerancës  demokratikë. E keqja më e turpëshme e tyre ishte  se nuk e konsideronin njëra tjetrën si kundërshtar politikë, por si armik. Kjo fillimisht u shfaq mes LDK-së dhe PDK-së.

Me t’u konstituuar kuvendi i parë zgjedhor i pas luftës, kuptohet që ishte me kompetenca të kufizuara, filloi një përplasje tepër e vrazhdë mes këtyre partive. Kësaj i printe kryekuvendari Nexhat Daci i cili e pat shëndërruar kuvendin në një laborator kimik, ku bënte reaksione eksperimentale që sa më shumë të jetë e mundur ta komprometoi PDK-në dhe vlerat e luftës. Në pamundësi të numërohën të tërat duhët veçur dy sosh: nuk lejoi që në hapjen solemne të kuvendit të merrtje pjesë Familja Legjendare e Adem Jasharit, si dhe ua ndalte mikrofonat deputetëve të PDK-së. Që nga këto momente diskutimet merrnin një kahe tejet të padëshiruar, me ç’rast u krijua një ekuacion me tri të panjohura: LDK,PDK dhe AAK. Në këso raste matamatikishtë dhe politikisht rezultati dilte zero.

Deri sa LDK-ja i hapte gropën PDK-ës ajo ra vet në të. Duke u përqarë si është më së keqi, ku nuk u kursyen as karrigat. Me ç’rast si lider vie Fatmir Sejdiu duke e larguar Nexhat Dacin, i cili më vonë e krijoi një subjekt të ri politikë me paterica LDD-në, e cila tanimë e shuar tërësisht. E vetmja pikë që i lidhte atë kohë këto tri parti politike LDK,PDK dhe AAK ishte : e përkrahnin UNMIKUN e më vonë edhe EULEXIN. Mirëpo kështu nuk mendonte Lëvizja Vetëvendosje e cila me t’u aktivizuar,ndërmarrin hapin e parë mu kundër UNMIKUT. Qëllimi i tyre ishte marrja e kompetencave nga Unmiku dhe bartjen e tyre në institucionet e Kosovës.  Ajo e nisi me anë të protestave,demonstratave të ndryshme. Ato ishin më se të ndryshme,por ishin edhe tejet tragjike sepse policia e Unmikut ata Rumun vranë dy demonstrues : Mon Balajn dhe Arben Xheladinin.

Pas një dominimi të LDK-së si parti e parë, më në fund PDK i fiton zgjedhjet me ç’rast i ipet shansi për ta qeverisur vendin për herë të parë një parti e krahut të luftës me liderin e saj Hashim Thaçin. Duhët pranuar se ishte një gëzim i madh ku pritej një diskurs i ri politikë. Për fat të keq, veq sa u përfeksionua korrupsioni stagnimi ekonomikë etj etj etj. Mirëpo tani në përballje PDK-ës idel  VV-ja sepse përqarja e LDK-ës nuk kishte fund dhe as që po i shifët fundi.

Vetëvendosje pas shumë kohësh vendos të hyjë në zgjedhje sepse paraprakisht i bojkotonte ato duke mos e njohur as Unmikun e më vonë as Eulexin. Të tria partitë e nënçmonin duke thënë se nuk do ta kalojë as pragun zgjedhor. Mirëpo lëre që hyri në kuvend por doli si subjekti i tretë politik. Duke sjellë një frymë të re në kuvend i cili gati  vendnumëronte pa bërë as një hap para. Sepse për herë të parë solli një opozitë të mirë fillt. Dhe tani u dilte për ball si PDK-ës ashtu edhe LDK-ës. Befasia më e këndëshme ishte kur LDK-ës ia marrin për herë të parë edhe Prishtinën. Mirëpo ballafaqimin e vazhdon pa ndërprerë kundër PDK-së. Por edhe PDK-ja nuk rrinte duar duar kryq duke përdorur dhunën policore ndaj tyre dhe gati sa i hapte gropë Vetëvndosjes,por më skandalozja ishte ajo kur më 28 Nëntor në datën më historike gjithë kombëtare e arrestojnë Albin Kurtin. Ku ish lideri i  PDK-ës Hashim Thaçi nuk zgjedhte mjete dhe forma për t’iu kundërvënë duke e quajtur: vetë fundosje, faqezinjë etj…

Zgjedhjet e vitit 2014 sollën ngërçin më të madhë politik, siç dihët lidhën koalicion dy partitë çë i hapnin gropën njëra tjetrës PDK-LDK. E që as në të kaluarën ky lloj koalicioni nuk kishte sjellur as edhe një të mirë. Por ky i tashmi ishte diç tejet i pa natyrëshëm. Sepse dihët çka solli një konfuzion politikë jo më vendnumëro por me hapa prapa si : me demarkacion, gjykatën speciale  “zajednicën” e çka jo tjetër.  Ku nuk pat rrugë dalje tjetër pos në zgjedhje të reja.

Këto zgjedhjet e fundit siç po shifet sollën  një konfuzion politik. Sifitues doli koalicion para zgjedhor PDK,AAK dhe Nisma PAN,  si e dyta doli Vetëvendosje dhe e treta LDK,AKR dhe Alternativa LAA. Deri sa PAN këmbëngul ta krijoi qeverinë VV dhe LDK nuke përkrahin. VV i bënë ftesë LDK-ës ta krijojnë qeverin pa PDK-ën, LDK nuk pranon. Për momentin vendi ka hyrë në matematikë me numra kompleksë të clët nuk kanë zgjedhje, sepse asnjëri nga subjektet politike nuk mundë ta formojë qeverinë pa koalicion pas zgjedhor. Një gjë e tillë për momentin vështirë se do të arrihët. Ngërçi sa vjen e rritët, ku në këso raste  duhët një qeveri gjithë përfshirëse ose më e keqja një qeveri teknike dhe ajo e fundit dhe më e pa dëshiruara shkuarja në zgjedhje tjera. Mendimin më të mirë e pat dhënë poltikani më i ndërgjegjëshëm në Kosovë Jakup Krasniqi : qeverisja më emirë do të ishte PAN dhe VV, dhe sipas të gjitha gjasave kjo do ishte zgjedhja më e mirë.

Për momentin situata pas zgjedhor po hynë në një si fazë elektrike ku as një fazë nuk mundë të funksionojë normal dhe lirisht dhe mund të shkaktohët ndonjë lidhje e shkurtër dhe tërë faza politike të çkyçët nga rrjeti. Dhe bazuar në numrat matematikorë do të kemi një kombinatorikë as pak të saktë. Krejt kjo falë këtyre tri partive politike të cilat po shëndërrohën në ekuacion me tri të pa njohura ku rezultati lëre se do dali zero, por edhe më e keqja rezultati do të dalë : “lista serbe”.

12.7.2017

Kontrolloni gjithashtu

Kriminelët serb

Prof. dr. Agim R. ZOGAJ: Rizgjimi i fashizmit serb

Lajthitjet e diplomacisë evro-perëndimore Mendimi politik shqiptar, veçmas në Kosovë, vazhdimisht e mbron pikëpamjen se, …