Fillimi / Fejton / RKL: Krerët, veglat e bashkëpuntorët e regjimit titist-rankoviçist, millosheviqian, në Kosovë prej vitit 1945 I

RKL: Krerët, veglat e bashkëpuntorët e regjimit titist-rankoviçist, millosheviqian, në Kosovë prej vitit 1945 I

Në Radion Kosova e Lirë, në rubrikën e Fejtonit duke filluar nga 15 tetori 2021 do të shpalosen dëshmitë, faktet e argumentet  që denoncojnë tradhtarët, bashkëpunëtorët e devotshëm të regjimeve jugosllave, veglat qorre në atë shërbim, me qëllim që të rikthehet kujtesa e hidhur e një pjese të historisë së kohës së pushtimit, e cila kishte rezultuar me denoncime, ndjekjet të elementit atdhetar, me burgosje, dënime me vdekje, pushkatime me gjyq e pa gjyq, vrasje, leçitje të familjeve, ekskomunikime dhe vuajtje të tmerrshme njerëzore…

Të burgosurit shqiptarë, që me vite të tëra kanë kaluar nëpër burgjet dhe kazamatet e Jugosllavisë dhe që janë me mijëra, nuk kërkojnë hakmarrje për veprimtarinë kolaboracioniste të bashkëkombësve të tyre, ( të paktën këtë nuk e kërkon shumica e tyre, nuk përjashtojmë individë të caktuar…)  por tani për tani mjaftohen me afishimin e emrave dhe  mbiemrave të tyre, pasi nga veprat e tyre antikombëtare, me sa dimë ne, nuk është distancuar askush, publikisht, pasi  shumë syresh apo familjarëve e pasardhësve të tyre mendojnë se kanë punuar drejt, i kanë shërbyer një Shteti, të cilin e kanë konsideruar të vetin dhe kurrë nuk kanë menduar se Jugosllavia e Madhe e Titos, një ditë do të shpërbëhet e do të katandiset në humnerat e humbëtirat  errëta të historisë. Duhet pranuar edhe faktin e njohur historik, se shqiptarët në Jugosllavinë e Titos kishin edhe të drejta dhe një autonomi, jo vetëm kulturore, por edhe vetëqeverisëse, e cila  nuk mund të krahasohet me regjimin e Mbretërisë së Jugosllavisë prej vitit 1918 e deri në vitin 1941, kur tërë regjimi ishte vënë në ndjekje, vrasje, degdisje, burgosje, vrasje masive, dëbime për në Turqi me qëllim të zhdukjes kolektive të shqiptarëve në trojet e mbetura nën pushtimin Jugosllav, veprime këto të miratuara heshtur nga Rusia dhe Fuqitë e mëdha të Evropës e botës.

 

Dëshmitarët e vërtetë të vuajtjeve nga barbaria serbe pyesin:

Bijë të kujt janë dëshmitarët e mbrojtur në procesin gjyqësor të Gjykatës Speciale  kundër kreut të UÇK-së?.

 

Në pamundësi për të publikuar emrat e dëshmitarëve të mbrojtur, edhe pse dihen të gjithë, por është vendim i prerë i krerëve të luftës dhe i OVL të UÇK-së, kemi rikthyer në kujtesë,  disa nga emrat e mbiemrat e spiunëve të Serbisë, që janë publikuar në mediet dhe që kapin perudhën  prej vitit 1945 e deri në vitin 1999, ku ka marrë fund regjimi barbaroid serb në vendin tonë. ( Vjen koha dhe do të publikohen edhe dëshmitarët e mbrojtur…).

Radio-Kosova e lirë, me propozim të disa veteranëve nga Drenica do të publikojë listat e emrave të autoriteteve shqiptare, serbe e malazeze, që kanë kryer krime kundër shqiptarëve liridashës së Kosovës dhe kudo në trojet shqiptare nën okupimin  jugosllav, emrat e punëtorëve të shrëbimit sekret serb dhe atyre publikë, emrat e hetuesve që kanë sakatosur në burgje rininë e Kosovës, emrat e e propkurorëve bastardë që kanë nënshkruar edhe pushkatimin e shqiptarëve në vitin 1981, emrat dhe mbiemrat e gjyqtarëve e porotëve, që dënonin nga një deri në 20 vjet burg, emrat e mbiemrat e autoriteve shtetërore të Kosovës, në shërbim të politikave antishqiptare.

Duke u bazuar në të dhënat e publikuara nga “Zëri i Kosovës”, organi i Lëvzijes Popullore të Kosovës, të dhënat gojore të të burgosurve poltikë, në aktgjykimet e ngritura kundër tyre në organet e “drejtësisë” sidomos të atyre të burgosurve prej vitit 1981, në të dhëna të afishuara në faqet e internetit dhe në literaturën e botuar,  do të prezantojmë  qindra emra të zyrtarëve të KSAK-së, të milicëve, prokurorëve, hetuesve, gjykatësve, porotëve, të njohur për opinionin, të cilët kanë bashkëpunuar ngushtë me makinerinë e krimit të forcave pushtuese jugosllave e serbe.

 

Vëmendje:

Nëse në mesin e emrave ndodhet ndonjë person i paverifikuar, i montuar nga ndonjë portal, apo nga ndonjë individ i caktuar, personi i apostrofuar apo  familjari, që e lexon këtë fejton, mund të drejtohet në Redaksinë e radios, ose në adresën: [email protected] për sqarim, eventualisht edhe për kërkim falje, nëse dëshmohet e kundërta. Qëllimi i këtij shkrimi nuk është diskreditimi i njerëzve, por zbardhja e biografive dhe veprave të disa prej atyre, të cilët në rrethana të caktuara kanë bashkëpunuar me regjimet pushtuese, për të cilët mendojmë se nuk ndiejnë dhembje as familjarët e tyre, edhe pse ata me të drejtë e ruajnë kodin familjar. Është fjala për ata që me vetëdije dhe për të përfituar favore iu bashkuan regjimit, punuan për të, mbi kurriz të bashkëkombësve.  RKL

 

Publikimi në Forumin shqiptar 

Ata që përbënin strukturat udhëheqëse të këtij Shërbimi famëkeq dhe që përgaditën mijëra procese gjyqësore në bashkëpunim me strukturat politike në Kosovë, kundër atdhetarëve shqiptarë, disa prej tyre janë: Çedo Mijoviq në ditët festive quhej edhe Topalloviq Rajko Vidaçiq Miqa Mijushkoviq Lluka Tomanoviç Vllado Shilegoviq Budimir Gajiq, Milosllav Bllagojeviq , Andrija Vujoviq, Radomir Bojaniq, Novak Samargjiq, Kosta Mihajlloviq, Radovan Tapushkoviq, Jovan Rosandiq Gojko Medenica, Mirko Iliq, Zhivko Gjurishiq, Vesho Cvetkoviq, Drago Cërnigiq, Angjellko Armush, Sava Shurbatoviq, Ali Shkria, Shaban Kajtazi, Xhevdet Hamza, Mehmet Shoshi, Jusuf Karakushi, Mustafa Sefidini, Xheladin Beqiri, Istref Sadikaj, Bedrush Shala, Cvetko Llakoviq, Zenel Gërvalla, Tafil Zena, Din Gjoshi, Ramë Ajazi, Aziz Misini, Jakup Hamza, Sahit Bashota, Hajdar Mula, Syla Hetemi, Ahmet Nishori, Jakup Hoti, Ahmet Asllani, Sahit Meraku , …nika Jakupi, Pavle Jelisaviq, Vlladen Djordjevici, Mehmet Haskaj, Ibush Kllokoqi, Drago Dragojeviq, Muharrem Dana, Sllobodan Mijoviq, Asllan Sllamniku Shefqet Hashani, Svetisllav Dollasheviqi, Zenun Shala, Naip Hoxha, Refik Tashi, Metush Sadiku, Zejnullah Shala, Hasan Mehmeti, Shefqet Obria, Rajko Çalloviqi, Mete Kuqi, Ramçe nga Prizreni, Ahmet Dobruna, Qamil Obria, Rizah Graiqevci, Faruk Mehmeti, Mexhid Beqiri, Lutfi Ajvazi, Hajredin Bujupi, Ramush Isaku, Sahit Zogaj, Halim Hajdari, Bashkim Qerkini, Osman Veliqi, Fahredin Sllamniku, Osamn Trumkolli, Imer Sllamniku, Xhemajl Bilkiqi, Hyzer Ahmeti, Nexhmedin Mehmeti, Hasan Salihu, Nevzat Jashari, Ahmet Blakçori, Zenel Hoti, Ajet Istogu, Daut Fetahu, Mehmet Gerguri, Rizah Sadriu, Murat Bajrami, Halim Hajrizi, Bislim S. Bogiqevici, Hysen Hyseni, Isalm Bajrami, Ymer Qorri, Hamëz Shtutica, Latif Hasi, Hajzer Gjoshi, Musli Haxhiu, Shaban Caravadiku, Avdi Gashi, Fadil Misini, Ismet Haziri, Pal Selmani, Imer Kuçi, Ejup Azemi, Ali Halili, Jusuf Hashani, Shaban Hoti, Shaqir Krasniqi, Pashk Berisha, Zeqir Hasangjekaj, Mustafë Aliu, Xhafer Kaliqani, Adem Ibishi, Ramadan Ferizi, Avni Sadriu, Nexhdet Gjoci, Sahit Ismajli, Ismail Gerbeshi, Ejup Bajgora, Sllobodan Mijoviq, Bejtush Beka, Ismet Baleci, Kemajl Shabani, Xhavit Kuçi, Isa Bunjaku, Zyber Zyberi, Emin Hasi, Sylejman Salihu, Hakif Latifi, Hashmet Baxhaku, Hilmi Syla, Rifat Berisha, Bajram Munishi, Haki Velija, Hasan Shahini, Muamer Novobërdaliu, Drita Novobërdaliu, Ahmet Delia, Ejup Kamerolli, Murat Tërnava, Flori Bruqi, Lorenc Selmani, Refik Tashi, Faik Nura, Arif H. Ramadani, Deli Ramadani, Sabah Muhaxheri, Ali Olloni, Sabit Myftari, Ndrec Preni, Selim Ndrecaj, Ali Vllasi-vëllau i Azem Vllasit, Xhafer Bejiqi, Hajredin Bujupi, Latif Maliqi, Bejtush Beka, Qerim Sllamniku, Rrustem Rrustemi, Abaz Ajvazi, Hajrulla Jashari, Zejnulla Hajrizi, Halit Hasani, Nexhmedin Ajeti, Hilmi Hasani, Dërgut Jakupi, Fazli J. Jakupi, Istref Sadikaj, Ilaz Maxhuni, Enver Maxhuni, Abdullah Rrustemi, Enver Dragusha, Demë Mujaj, Abdurrahman Mulla, Enver Kelmendi, Jakup Llonçari, Nazif Zymberi, Hasan Banushi, Ali Banushi, Kajtaz Bacaj, Halit Muhaxheri, Vesel Krasniqi, Latif Dulla, Daut Morina, Isa Kastrati, Glauk Dulla, Astrit Koshi, Zenel Celina, Musa Jorganxhiu, Jusuf Konstandini, Kemajl Celina, Xhemali Shasivari, Hysen Bajrami, Shasivar Desatni, Haxhere A. Nishori, Qerim Buzhala, Avdi Buzhala, Hasan Rrystemi, Ilaz Vranovci, Sylejman Sahitaj, Shefazim Tërshnjaku, Lulėzim Neziri, Mustafë Maliqaj, Gani Zeneli, Azem Haliti, Shaban Maloku, Hysni Topalli, Afrim O. Trumkolli, Bajram Luri, Sali B. Blakaj, Hebib Koka, Avdi Musa, Hamëz Shefkiu, Raif Sërmaxhaj, Xhavit Basha, Aliriza Osmani, Mehmet Neziri, Fatmir Dermaku, Halim Hajdari, Naser Shavelli, Fadil Ibrahimi Avdi Maliqi, Ramadan Sërmaxhaj, Sejdi Kastrati, Emin Kastrati, Shefqet Ibrahimi, Idriz Nishori, Haki Haziri, Ramadan Syla, Selim Brosha, Faik Nura, Musa Bajgora, Adem Ibrahimi-Goga, Muharrem Gagica, Hasim Milici, Nezir Sherifi, Adem Imeri e të tjerë  …….

Besoj se gjenerata e tyre i njeh Dosjet  dhe inicijativa e trathëtarve, dhe e UDB-ashëve, që do të paraqitet në faqet e historive sonë për të iu bërë të njohur brezave të ardhëshme njohjen e gjurmëve në kohë.Njiherit për të siguruar të ardhmen e Kosovës, sepse Kosova është vetë shqiptari i saj.E Harmonia e lirisë dhe karakteret e betejave të lirisë nuk guxojnë të mbeten bosh, jo për të fituar politikisht, por për të i njohur rolin e historisë dhe luftën e UÇK-së, politike dhe vendimet.Vetëm kështu i shtohen faqet e reja historisë, për të dëshmuar Misionet e nacionalistëve shqiptarë të cilët kanë qëndruar: në migrenë, në burgje, në ndjekje, në shtypje, nën grabitje NGA dhuna e eger e UDB-ashëve shqiptaro-serbo-shqiptar. (SH.C).

Kontrolloni gjithashtu

Ushtarë serbë duke luftuar në Lumë, më 1912.

Lufta e Lumës (Tetor-Dhjetor 1912) II

 Numri i te reneve serbë  ne Luften e Lumes Ne fakt duhet pranuar se numri ...