Zymer Mehani: ISHE DHE JE

(Në 25-vjetorin e rënies, e përkujtojmë Gjeneralin Abedin Rexha- SANDOKANI)

1

Në bust kur të pashë

-Lavdi të qoftë,-të thashë

Për ty më ra një lot

Si dje, edhe sot

Madhështor ishe dje

Sikur sot që je

2

Ti u zgjove

Kur të tjerët flinin

Ti qëndrove

Kur të tjerët iknin

O trim Arbërie

Meteor lirie

3

Kur ike ti

Qiellit i mungoi kaltërsia

E lapsit tim vargu

Dhe kitarës iu këput një tel

Melodi pa nota në pentagram

Ti kur ike

Maleve kryelarta u humbi freskia

Lumenjtë e kësaj toke

Rridhnin me turbullimë

Ngjyrat e ylberit krejt u tretën

Gjithkah mot i trazuar, me stuhi e suferinë

Ti kur ike, o trim, nga muri ra një gur

E gjaku që derdhe u ngjit në flamur

4

Të mori dallga

U bëre shkumbë

Të mori vala

U bëra lumë

Të mori qielli

U bëre ylber

Të mori ngurtësia

U bëre mermer

Të mori fusha

U bëre lulëkuqe

Të mori kopshti

U bëre burbuqe

Të mori pranvera

U bëre lastar

Të mori etja

U bëre ujëvarë

Të mori vala

U bëre gurrë

Të mori shqipja

U bëre flamur

5

Emri yt i vlefshëm

Sa një dashuri

I çmueshëm, plot vlerë

Sa një betim

Plagë e trazuar

Sa një dhembje

Simfoni e ndërprerë

Jotja jetë

Zemër e madhe

Shqipe me dy krerë

Stërnip Ilirie

Mall atdhesie

6

Sandokan, vëlla

Zgjohu……

Nga prehri i dhembjes sonë

Zgjohu…

Nga shtrati i pacak

Zgjohu…..

He, burrë i fjalës

Dhe i besës

Se Kosova

Me shtat të plagosur

Me zë të lartë

Të thërret:

-Zgjohu, biri im

Ti, o trim me fletë

Zgjohu, Shqipe mali

Shpirti yt m’jep jetë

Kosova kreshnike

Me zë të lartë të thotë:

-Zgjohu, Sandokan

Se veç ti m’del zot

Dje, sot, jetë dhe mot

Të pastë nëna, bir

Lule xhevahir

7

Telat e harpës sime

U këputën nga erërat

Kur re ti, o trim

Bebëzat e syve të mi

I verboi tehu i stuhisë

Ti kur re, vëlla

Gishtërinjtë e duarve të mia

I preu thika e lemerisë

Kur ti re, hero

Dridhen telat deri në dhembje

Tradhtia paska goditje për shembje

O dëshmori ynë

Mbi ballë më qëndron e nderë

Nata e vështirë-skëterrë

O bir atdhetar

8

Dole nga zjarri-flakë

Dole nga deti-dallgë

Qëndrove besnik

Zemërçelik

Mbi dhé-lastar

Nën dhé-si ar

Margaritar

I vërtetë shqiptar

Ishe dhe je

Lastar dhe ar

Dallgë edhe zjarr

Rrebesh stuhie

Gjerdan lirie

Kontrolloni gjithashtu

Skënder Demaliaj: Në Bashkinë e Tropojës u organizua ceremonia e dhënies së titullit “Qytetar Nderi”, Shaban Haxhi Demalisë dhe Murat Pacit

Skënder Demaliaj: Në Bashkinë e Tropojës u organizua ceremonia e dhënies së titullit “Qytetar Nderi”, Shaban Haxhi Demalisë dhe Murat Pacit

Në Bashkinë e Tropojës u organizua ceremonia e dhënies së titullit “Qytetar Nderi”, Shaban Haxhi …