mbpzhr 2018
kek
Airport Adem Jashari
MIT
Fillimi / Dëshmorët (faqe 14)

Dëshmorët

Zejnullah Rrahim Zejna (27.7.1967 – 3.6.1999)

Zejnullah Rrahim Zejna (27.7.1967 – 3.6.1999)

Fshati Sojevë i komunës së Ferizajt, luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës i ka dhënë dëshmorë e martirë, në mesin e tyre edhe luftëtarët e lirisë, Zejnullah Zejna, i cili ka rënë në Zonën Eperative të Pashtrikutdhe Ramadan Rexhepi-Komandant Adidasi. Gjatë luftës, forcat ushtarake dhe policore serbe martirizuan Haxhere Nebihun, ...

Më shumë...

Besim Shyqri Sopa (4.12.1980 – 3.6.1999)

Besim Shyqri Sopa (4.12.1980 – 3.6.1999)

Besim Sopa u lind më 4 dhjetor të vitit 1980, në fshatin Gjyrkoc të komunës së Shtimes. Mësimet fillestare i mori në shkollën e fshatit ndërsa shkollën e mesme e kreu në Shtime. Babai i tij, Shyqriu, punonte në Zvicër dhe familjes i kishte krijuar kushte ekzistenciale, por edhe kushte ...

Më shumë...

Altin Sadri Haskaj (24.5.1978 – 3.6.1998)

Altin Sadri Haskaj (24.5.1978 – 3.6.1998)

Dëshmori Altin Haskaj u lind më 24 maj të vitit 1978, në fshatin Irzniq (tash Rrezar) të Deçanit, në një familje të ndershme e bujare dhe me tradita atdhetare. Altini ishte gëzimi i parë i prindërve Sadri Hazir Haskaj dhe Shkurte Shala-Haskaj, të cilët i lindën e i rritën pesë ...

Më shumë...

Selman Tahir Dukaj (8.11.1960 – 3.6.1998)

Selman Tahir Dukaj (8.11.1960 – 3.6.1998)

Dëshmori Selman Dukaj u lind më 8 nëntor të vitit 1960 në fshatin Drenoc të Deçanit. Gjiri i tij familjar edhe më herët kishte dhënë dëshmorë lirie. Musë Beqë Dukaj, si luftëtar i formacioneve që angazhoheshin për formimin e Shqipërisë Etnike, gjatë Luftës së Dytë Botërore kishte rënë dëshmor në ...

Më shumë...

Rexhep Musë Mazrekaj (21.1.1959 – 3.6.1999)

Rexhep Musë Mazrekaj (21.1.1959 - 3.6.1999)

Rexhep Mazrekaj u lind më 21 janar të vitit 1959 në Drenoc të Deçanit. Gjatë regjimeve serbe, rrethit familjar të Rexhepit i janë vrarë disa burra nga dora e pushtuesit serb, ndërsa dy prej tyre kanë rënë dëshmorë në luftën çlirimtare: Rexhep e Arsen Mazrekaj. Kështu, në vitin 1913, me ...

Më shumë...

Shaip Emin Kalludra (10.2.1952 – 3.6.1999)

Shaip Emin Kalludra (10.2.1952 - 3.6.1999)

Dëshmori Shaip Kalludra u lind më 10 shkurt 1952 në fshatin Pirq të trevës së Shalës. Prindërit e tij, Emini dhe Shukria patën katër djem e dy vajza. Shaipi shte fëmija i parë i tyre. Pos shkollimit fillor, Shaipi e kreu edhe shkollën e mesme, pas së cilës punoi axhustator ...

Më shumë...

Ahmet Ismet Baçaj (25.10.1965 – 3.6.1998)

Ahmet Ismet Baçaj (25.10.1965 – 3.6.1998)

Dëshmori i kombit Ahmet Baçaj u lind më 25 tetor të viti 1965, në fshatin Drenoc të komunës së Deçanit, në një familje të ndershme e atdhetare. Shkollën fillore e kreu në fshatin e lindes, ndërsa të mesmen në Gjimnazin “Vëllezërit Frashëri” në Deçan. Prindërit e Ahmetit, Ismeti e Ajmonia ...

Më shumë...

Azem Hamit Kastrati (30.3.1958 – 3.6.1999)

Azem Hamit Kastrati (30.3.1958 - 3.6.1999)

Fshati Nekoc i Drenasit, luftës së UÇK-së i ka dhënë tre dëshmorë: Azem Kastratin Hysni Murselin, Gani Kastratin si dhe 14 martirë: Danush dhe Zela Murseli prindërit e dëshmorit, Hysni Murseli, pastaj Shaban Gashi, Nebih Çelaj, Islam Kastrati, Brahim Kastrati, Fatmir Kastrati, Ahmet Syla, Skënder Rrusta, Hanë Zekaj, Hajriz Gashi, ...

Më shumë...

Ejup Jakup Kryeziu (4.10.1972 – 2.6.1999)

Ejup Jakup Kryeziu (4.10.1972 – 2.6.1999)

Ejup Jakup Kryeziu u lind më 4 tetor të vitit 1972, në fshatin Pagarushë të komunës së Mlishevës. Ishe i biri i Jakupit dhe nënë Ajnishahes. Shkollën fillore e kreu në vendlindje me sukses të shkëlqyer. Më pas u regjistrua në Qendrën e Mesme Shkollore, në Malishevë, të cilën po ...

Më shumë...

Milaim Mehdi Beha (5.5.1970 – 2.6.1999)

Milaim Mehdi Beha (5.5.1970 – 2.6.1999)

Carraleva e njohur e historisë shqiptare, në çdo kohë ka nxjerrë trima e trimëresha, që u dolën zot trojeve të Shqipërisë. Grykat strategjike të këtij fshati malor kanë qenë arenë e përleshjeve të pareshtura në mes të pushtuesve të ndryshëm dhe liridashësve shqiptarë, të cilët me trimëri, guxim e forcë ...

Më shumë...

Kujtim Sinan Krasniqi (5.12.1976 – 2.6.1999)

Kujtim Sinan Krasniqi (5.12.1976 - 2.6.1999)

Në historinë e lëvizjeve kombëtare që me shekuj shtriheshin anembanë trojeve etnike, vështirë mund të gjendet ndonjë ngjarje e lidhur me Llapushën dhe Malishevën, e të mos e ketë tronditur fshatin Damanek, ku gjëllinin, krahas fiseve e vëllazërive të tjera, edhe Krasniqët e njohur në kallëzime, në këngë, në histori ...

Më shumë...

Ibrahim Selman Mazrekaj (19.11.1969 – 2.6.1999)

Ibrahim Selman Mazrekaj (19.11.1969 - 2.6.1999)

Kur u dha kushtrimi për t’i dalë zot kësaj toke e për t’i hequr njëherë e përgjithmonë prangat e robërisë shekullore, shumë i bijë e bija të këtij trualli, duke qenë të ndërgjegjshëm se pa luftë e pa sakrifica nuk mund të shporrej armiku, pa hezitim rrokën pushkët dhe u ...

Më shumë...

Faik Jahë Ukëhaxhaj (15.5.1963 – 2.6.1998)

Faik Jahë Ukëhaxhaj (15.5.1963 - 2.6.1998)

Faik Jahë Ukëhaxhaj lindi në Carrabreg, më 15.5.1963 në një familje tradicionalisht patriotike qindvjeçare. Pas pushtimit sllav të Kosovës më 1912, Hasani i parë i kësaj familjeje, kthehet nga Stambolli, ku kishte kryer studimet e larta, prej nga solli edhe tekste të rëndësishme shkencore, të cilat koha i përbiu shumë ...

Më shumë...

Besim Bilall Ukëhaxhaj (10.4.1962 – 2.6.1998)

Besim Bilall Ukëhaxhaj (10.4.1962 - 2.6.1998)

Besim Ukëhaxhaj lindi më 10 prill të vitit 1962, në Carrabreg të komunës së Deçanit nga një familje bujare e punëtore. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, të mesmen në Deçan, ndërsa Shkollën e Lartë për Turizëm e kreu në Opati. Pat punuar në pushimoren e fëmijëve në Deçan, deri ...

Më shumë...

Agron Islam Bytyçi (30.7.1978 – 2.6.1999)

Agron Islam Bytyçi (30.7.1978 - 2.6.1999)

Menjëherë pas ofensivës të forcave serboçetnike mbi “Hamocet” e Rahavecit, me ç’rast përjetësohet Bekim Sylka nga Rahaveci, forcat e shumta paramilitare, policore e ushtarake serbe, me pretendime që ta dezorientojnë e pastaj ta shkatërrojnë tërësisht Brigadën 124 “Gani Paçarizi” të Zonës Operative të Pashtrikut, e cila gjatë atyre ditëve vepronte ...

Më shumë...

Jetullah Mehmet Islami (14.6.1950-2.6.1999)

Jetullah Mehmet Islami (14.6.1950-2.6.1999)

Babai i gjashtë fëmijëve, sot dëshmor, intelektuali Jetullah Islami, lindi, u rrit, jetoi, luftoi dhe u vra në fshatin Dyz të komunës së Besjanës (ish-Podujevë). Origjina e tij është shumë e varfër, nga familjet më skamnore të atij fshati malor, por arsimdashëse dhe atdhetare. Atdhetarizmin e familjes së këtij dëshmori ...

Më shumë...