Limak Kosovo
Fillimi / Dëshmorët (faqe 12)

Dëshmorët

Musli Nebih Demaku (13.8.1947 – 17.5.1999)

Musli Nebih Demaku (13.8.1947 – 17.5.1999)

“Deri tash kemi gjuajtur për të vrarë lepuj, kurse tash e tutje do të gjuajmë në derra”! Kështu u kishte thënë bashkëluftëtarëve të vet pas fillimit të luftës frontale të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kundër forcave ushtarake e policore të okupatorit serb, dëshmori Musli Demaku, i cili e kishte pasion ...

Më shumë...

Fejzullah Brahim Hajdaraj (8.3.1980 – 16.5.1999)

Fejzullah Brahim Hajdaraj (8.3.1980 – 16.5.1999)

“Vrarë për vrarë, unë do të vdes në Abri!”. Këto fjalë ua kishte thënë dëshmori Fejzullah Hajdaraj bashkëluftëtarëve në Malin e Kozmaçit, kur ata kishin insistuar që edhe ai të shkonte me ta për në fshatin Berishë, ku ndodheshin edhe vëllezërit e tij, Avdullahu e Zejnullahu, si dhe dy bijtë ...

Më shumë...

Gani Salih Uka (7.9.1972 – 16.5.1999)

Gani Salih Uka (7.9.1972 – 16.5.1999)

Familja Uka e fshatit Ticë të Drenicës, çlirimit të Kosovës nga robëria serbe i ka dhënë dy vëllezër dëshmorë, Gani Uka dhe Ismet Uka. Babai Salihu dhe nënë Azizja rritën bijtë: Ismetin, Musliun, Mehmetin Samiun, Ganiun si dhe bijën Hanifen. Ganiu u lind më 7 shtator të vitit 1972. Katër ...

Më shumë...

Muhamet Shaban Çitaku (8.2.1969 – 15.5.1998)

Muhamet Shaban Çitaku (8.2.1969 - 15.5.1998)

Drenica si gjithherë e veçmas në epokën e UÇK-së ka dhënë maksimumin e asaj çka mund të jepet për çlirimin e vendit nga barbaria shekullore serbe. Nuk ka fshat në Drenicë që gjatë luftës së UÇK-së të mos ketë dhënë dëshmorë e martirë për çlirimin e vendit. Edhe pse lufta ...

Më shumë...

Ilmi Smajl Bahtiari (2.2.1965 – 15.5.1999)

Ilmi Smajl Bahtiari (2.2.1965 – 15.5.1999)

Dita e 15 majit të vitit 1999 është ditë gjithëfrontale e luftëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Në këtë ditë, si edhe në shumë ditë të tjera kishte luftime anembanë Kosovës. Pothuajse në të gjitha anët e fronteve kishte luftime të ashpëra me intensitet të shtuar që u zhvilluan ndërmjet ...

Më shumë...

Muharrem Fadil Mehmeti (3.2.1981 – 15.5.1999)

Muharrem Fadil Mehmeti (3.2.1981 - 15.5.1999)

Familja Mehmeti nga Albona (ish-Pakashtica) e Llapit ishte e njohur për trimëri. Gjyshi i dëshmorit të kombit, Mehmeti, ishte pjesmarrës i Luftës së Dytë Botërore i radhitur në anën e Ballit Kombëtar. Ai ka marrë pjesë në luftë kundër partizanëve në Brigadën e Hakif Rimanishtës, pastaj në atë të Shaban ...

Më shumë...

Malush Halil Ahmeti (16.11.1951 – 15.5.1999)

Malush Halil Ahmeti (16.11.1951 - 15.5.1999)

Kështjellat e pamposhtura të Drenicës heroike si: Prekazi, Rezalla, Marina, Likoci, Llausha, Abria, në kohën e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, u kthyen në termopile të epokës sonë çlirimtare. Trimat dhe trimëreshat e Rezallës, të edukuar në frymën më të pastër të atdhedashurisë, të frymëzuar nga trimëritë e Azem ...

Më shumë...

Adem Shaban Mulaj (25.7.1940 – 15.5.1999)

Sot bëhet rivarrimi eprorit të lartë të UÇK-së në Zonën e Drenicës, Adem Mulaj

Fshati Tërstenik i Drenicës, luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, për çlirim nga barbaria okupatore serbe i ka dhënë 17 dëshmorë dhe shumë martirë. Dëshmorët e rënë gjatë kohës së luftës janë: Adem Mulaj, Afrim Gjokaj, Bedri Bazaj, Enver Kukaj, Fatime Bazaj, Fadil Gjokaj, Halim Çallapeku, Halil Çallapeku, Mehmet Çallapeku, ...

Më shumë...

Sami Nevzad Ukshini (23.12.1978 – 14.5.2001)

Sami Nevzad Ukshini (23.12.1978 - 14.5.2001)

Fshati Kurexhaj i masivit të Malit të Zi të Shkupit, apo siç njihet në toponomistikën tonë, si Karadaku i Shkupit, është Shqipëria në miniaturë, me dhembjen e krenarinë historike të saj në të gjtiha periudhat kohore. Kurexhasit sikur edhe bashkëmalësorët e kësaj ane patën fatin që të jenë murana kryesore ...

Më shumë...

Burhan Mexhid Zeneli (25.2.1975 – 14.5.1999)

Burhan Mexhid Zeneli (25.2.1975 – 14.5.1999)

Dëshmori i kombit, Burhan Zeneli, ishte djali i vetëm i prindërve Mexhid dhe Zizë Axhamit, i cili lindi më 25.2.1975, në fashatin Bob të Kaçanikut. Kjo familje kishte vetëm dy fëmijë Burhanin-Bulin dhe vajzën Imranin. Shkollën fillore e kreu në vendlindje në shkollën fillore ,,Idriz Seferi“, kurse shkollën e mesme ...

Më shumë...

Qamil Hafiz Ilazi (12.10.1948 – 14.5.1999)

Qamil Hafiz Ilazi (12.10.1948 – 15.5.1999)

Qamil Ilazi i përket brezit të dinjitarëve të lirisë, të cilët u kalitën nëpër demonstrata dhe nëpër burgje të okupatorit jugosllav. Ai la pas vetes një biografi të pasur në shërbim të kombit e të atdheut, të cilit ia fali të gjitha, aktivitetin atdhetar, mundin e më në fund edhe ...

Më shumë...

Hamdi Ismet Krasniqi (13.3.1966 – 13.5.1999)

Hamdi Ismet Krasniqi (13.3.1966 – 13.5.1999)

Hamdi Krasniqi ka lindur më 13 mars 1966, në fshatin Trimor (ish-Zhilivodë) të komunës së Vushtrrisë. Shkollimin fillor e kreu në vendlindje, ndërsa shkollën e mesme e ka mbaruar në Kastriot (ish-Obiliq ). Më vonë ka vazhduar studimet në Shkollën e Lartë Teknike, në Mitrovicë. Hamdiu rrjedh nga një familje ...

Më shumë...

Agron Muharrem Rrahmani (20.4.1971 – 12.5.1998)

Në fshatin Ballovc të Besianës bëhen homazhe për dëshmorin, Agron Rrahmanin

Agron Rrahmani ka lindur në fshatin Ballofc të Besianës (ish-Podujevë). Ai ishte fëmija i parë i Muharremit dhe i Sofies. Katër klasat e para të arsimit 8-vjeçar i kreu në fshatin e lindjes, me përjashtim të vitit të tetë, të cilin e kreu në fshatin Sfeçël. Shkollën e mesme e ...

Më shumë...

Harun Aliu (20.5.1971 – 12.5.2010)

Harun Aliu (20.5.1971 – 12.5.2010)

Pas përfundimit të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në qershor të vitit 1999 dhe hyrjes në Kosovë të forcave të NATO-s nën misionin e koduar KFOR-it, si dhe të administratës UNMIK, shumë luftëtarë dhe eprorë nga viset shqiptare të Iliridës e të Kosovës Lindore, që kishin luftuar në radhët ...

Më shumë...

Shaban Zenuni (5.8.1974 – 12.5.2010)

Shaban Zenuni (5.8.1974 – 12.5.2010)

Pas përfundimit të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, në qershor të vitit 1999 dhe hyrjes në Kosovë të forcave të KFOR-it, si dhe të misionit të UNMIK-ut, shumë luftëtarë dhe eprorë nga viset shqiptare të “Iliridës” dhe të Kosovës Lindore, që kishin luftuar në radhët e UÇK-së, filluan aktivitetet ...

Më shumë...

Bedrush Avdi Gashi (24.2.1964 – 12.5.1999)

Bedrush Avdi Gashi (24.2.1964 - 12.5.1999)

Për nënë Bademën e fshatit Drenaj të Anadrinit, shumëçka zuri fill më 26 prill të vitit 1998, kur shtëpia iu bë çerdhe djelmoshash të Drenicës, të Dukagjinit e të Anadrinit, kur shtëpia iu bë kazermë e luftëtarëve të lirisë që arritën në odat e Osman Zyberajt, të Avdiut e të ...

Më shumë...