MIT KS
Fillimi / Dëshmorët (faqe 11)

Dëshmorët

Myrtë Rexhë Zeneli (11.10.1962 – 21.5.1998)

Myrtë Rexhë Zeneli (11.10.1962 – 21.5.1998)

Në epopenë e lavdishme të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, krahas Gllogjanit heroik, në Dukagjin shquhej edhe Jabllanica e Dushkajës, banorët liridashës e së cilës lirisë së Kosovës ia falën njëmbëdhjetë dëshmorë. Jo vetëm njëherë banorët e këtij fshati heroik ishin gjakosur nga formacionet banditeske të armatosuea shtetërore serbe. Myrtë Zeneli ...

Më shumë...

Arben Aziz Haliti (2.1.1976 – 21.5.1998)

Sot me nderime do rivarroset dëshmori i kombit, Arben Haliti në Marinë të Skenderajt

Arbeni ishte i biri i Azizit dhe Nazmies. Ka lindur në fshatin Ozdrim të komunës së Klinës, më 2 janar 1976. Familja e tij ishte e njohur për tradita patriotike. Vitet e para të shkollimit i kreu në fshatin Jashanicë, kurse tetë vjeçaren e kreu në shkollën e fshtatit Shtupel. ...

Më shumë...

Kemal Halim Thaçi (1.1.1955 – 21.5.1999)

Kemal Halim Thaçi (1.1.1955 – 21.5.1999)

Kemal Halim Thaçi u lind më 1.1.1955, në fshatin Runjevë të Komunës së Kaçanikut. Shkollën fillore e kreu në Kaçanik në shkollën „Emin Duraku“. Në pamundësi që të vazhdonte shkollimin e mëtutjeshëm, për shkak të gjendjes së vështirë ekonomike, ai u detyrua të punojë në kooperativën bujqësore „Ramadan Agushi“, njëherë ...

Më shumë...

Ajet Cenë Rexhaj (27.11.1967 – 21.5.1999)

Ajet Cenë Rexhaj (27.11.1967 - 21.5.1999)

Prindërit Cenë e Hylë Rexhaj, nga fshati Jabllanicë e Madhe i komunës së Pejës, rritën katër djemë e një vajzë: Mehmetin, Ajetin, Hetemin, Emrushin dhe Hidajeten. Tre djemtë, Mehmetin, Ajetin e Hetemin, atyre ua mori atdheu, liria e tij. Me gjakun e tyre u bënë themelet e kësaj lirie. Dëshmori ...

Më shumë...

Mehmet Cenë Rexhaj (26.8.1964 – 21.5.1999)

Mehmet Cenë Rexhaj (26.8.1964 - 21.5.1999)

Lufta për çlirimin e Kosovës, e udhëhequr nga Ushtria e lavdishme Çlirimtare e Kosovës, paraqet faqet më të ndritshmë të historisë së popullit shqiptar. Në këtë luftë, me gjakun e bijve të tij të devotshëm, ai shkruajti epopetë e lavdishme të trimërisë. Shumë familje shqiptare, shumë prindër dhe shumë nëna ...

Më shumë...

Nazim Misin Buduri (16.11.1973 – 21.5.1999)

Nazim Misin Buduri (16.11.1973 - 21.5.1999)

Dëshmori i kombit, Nazim Buduri, i t’ët Misinit dhe i nënë Selimesë, u lind më 16 nëntor të vitit 1973 në Hoçën e Qytetit të Prizrenit, në një familje shumë të varfër fshatare, por të njohur për gatishmëri deri në sakrificë për çështjen kombëtare. Xha Misini, edhe pse bari delesh, ...

Më shumë...

Ahmet Hysen Hoxha (12.6.1945 – 21.5.1999)

Ahmet Hysen Hoxha (12.6.1945 - 21.5.1999)

Ndër pjesëtarët e lëvizjes militante të rezistencës kombëtare në Kosovë dhe pjesëtar i hershëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, përkatësisht, i celulave të para të kësaj ushtrie, i cili ra në plojën e burgut të Dubravës, është edhe dëshmori Ahmet Hoxha. Më 21 maj të vitit 1999, Ahmeti, së bashku ...

Më shumë...

Hetem Cenë Rexhaj (18.5.1969 – 21.5.1999)

Hetem Cenë Rexhaj (18.3.1969 - 21.5.1999)

Dëshmori Hetem Rexhaj ka lindur më 18 maj të vitit 1969, në Jabllanicë të Madhe të Pejës. Shkollën fillore e ka kryer në fshatin e afërt, Jabllanicë e Vogël, kurse të mesmen, në Pejë. Për shkak të kushteve ekonomike, nuk i vazhdoi studimet, por u mor me punë ndërtimtarie, bashkë ...

Më shumë...

Ekrem Shukri Gudaçi (13. 4.1960 – 21.5.1999)

Ekrem Shukri Gudaçi (13. 4.1960 - 21.5.1999)

Ekrem Gudaçi u lind në Stagovë të Kaçanikut, më 13 prill 1960. Ishte fëmija i shtatë në familje. Rrjedh prej një familjeje me gjendje të mesme ekonomike, po me traditë kombëtare. Shkollimin fillor e kreu në vendlindje, me sukses të shkëlqyeshëm, të mesmen në Kaçanik, ku gjithashtu u dallua për ...

Më shumë...

Sahit Mursel Avdulli (6.6.1971 – 21.5.1999)

Me 21 maj 2018 do të nderohet dëshmori i kombit Sahit Avdulli në 19 vjetorin e rënjes heroike heroike të tij

Dëshmori Sahit Avdulli u lind në fshatin Gjytezë (ish – Dubovc) të komunës së Vushtrrisë. Pas kryerjes së shkollës fillore në fshatin e lindjes dhe asaj të mesme në Vushtrri, mbeti i papunë. Prindërit, Murseli e Rrahimja, i patën tetë fëmijë: Sahitin, Remzijen, Zenunin, Halitin, Salën, Safeten, Sabriun dhe Rifeten. ...

Më shumë...

Njazi Ramadani: Përkujtohet vepra e dëshmorit të kombit, Arben Ramadani, në 20 vjetorin e rënies

Njazi Ramadani: Përkujtohet vepra e dëshmorit të kombit, Arben Ramadani, në 20 vjetorin e rënies

Sot u përkujtua vepra e Dëshmorit të Kombit Arben Ramadani. Në 20 vjetorin e rënies bashkë me familjarë dhe bashkëluftētarë, vendosëm buqeta lulesh pranë varreve të tyre, në varrezat e dëshmorëve për të nderuar veprën dhe rënien e tyre heroike për lirinë e atdheut. Po ashtu, shërbeu si motivim i ...

Më shumë...

Enver Bajram Topalli (9.2.1959 – 19.5.1999)

Enver Bajram Topalli (9.2.959 – 19.5.1999)

Në radhën e atdhetarëve, angazhimin e të cilëve për çështjen kombëtare, nuk arriti ta ndërpres asgjë, përveç vdekjes, bën pjesë edhe dëshmori Enver Topalli. Enver Topalli ka lindur në fshatin Greme të komunës së Ferizajit. Ishte më i madhi ndër vëllezërit: Naim, Jahjasë dhe Avniut, kurse kishte edhe katër motra: ...

Më shumë...

Abdullah Ramadan Tahiri (2.9.1956 – 19.5.1999)

Abdullah Ramadan Tahiri (2.9.1956 – 19.5.1999)

Abdullah Tahiri lindi më 1956 në fshatin Malishevë të Gjilanit, në një familje atdhedashëse. Në vitin 1981 ishte student i vitit të katërt të Fakultetit të Bujqësisë. Më 11 mars të atij viti ai ishte njëri ndër prijësit e revoltës studentore. Mori pjesë në demonstratat e 1 dhe 2 prillit ...

Më shumë...

Hesat Sami Axhami (22.5.1967 – 19.5.1999)

Hesat Sami Axhami (22.5.1967 – 19.5.1999)

Hesat Axhami u lind më 22 maj të vitit 1967 në fshatin Llanishtë të komunës së Kaçanikut. Në vitin 1910, patrioti Idriz Seferi kishte qëndruar në shtëpinë e Hazir Axhamit, paraardhësit të Axhamëve të Llanishtës. Ndër 23 fshatarëve të këtij rrethi familjar, të rënë me rastin e ripushtimit serb të ...

Më shumë...

Afrim Xhafer Gashi (15.6.1969 – 19.5.1999)

Afrim Xhafer Gashi (15.6.1969 - 19.5.1999)

Lufta heroike e Ushtrisë Çlirimtare e Kosovës mori forcë, vrull e gjak të kulluar nga bijtë e Kosovës të mërguar anekënd Evropës, të cilët iu përgjigjën kushtrimit të luftës për liri. Liria e triumfuar në qershor të vitit 1999 mban edhe vulën e artë të fitores të arritur me gjakun ...

Më shumë...

Muharrem Rexhë Zeneli (5.7.1957 – 19.5.1999)

Muharrem Rexhë Zeneli (5.7.1957 – 19.5.1999)

Dëshmori Muharrem Zeneli rrjedh nga një familje e ndershme atdhetare e fshatit Ticë të komunës së Skënderajt, e cila edhe në të kaluarën ka derdhur gjak për Kosovën dhe trojet shqiptare. Fekë Zeneli, xhaxhai i dëshmorit, kishte luftuar kundër hordhive të ushtrisë pushtuese serbe, në kuadrin e njësiteve kryengritëse të ...

Më shumë...