MIT
mbpzhr 2018
kek
Airport Adem Jashari
Fillimi / Kalendari kombetar

Kalendari kombetar

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – Shtator

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – Shtator

Më 1 shtator 1888 lindi në Prishtinë, Ahmet Gashi. Ai ishte gjeograf dhe historian shqiptar, “Mësues i Popullit”, profesor, autor tekstesh shkollore dhe veprimtarish të tjera arsimore e pedagogjike. Rrjedh nga një familje muhaxhirësh të dëbuar me dhunë nga Jabllanica, tani në Serbi,  dikur  vise të banuara me shqiptarë. Ahmet ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – Gusht

Marrëveshja e Mukjes

Kalendari,  Gusht Më 1 gusht të vitit 1942 vdiq, Abdi Toptani, atdhetar, veprimtar i njohur i periudhës së Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. U lind në Tiranë në vitin  1864, në një familje të njohur atdhetare.  Studimet e larta i kreu në Stamboll.  Ishte në kontakt dhe vepronte me atdhetarin ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – korrik

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar - korrik

Më 1 korrik të vitit 1643, vdiq Frang Bardhi, ipeshkvi, shkrimtar, leksikograf, folklorist dhe etnograf shqiptar. U lind në vitin 1606  në Kallmet, në krahinën e  Nënshatit të  Zadrimës. Vinte nga një familje e klerike e Zadrimës. Studioi në Seminarin e Loretos në Itali. Frank Bardhi ishte ipeshkvit i Sapës. ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – muaji qershor

Lidhja Shqiptare e Prizrenit

Më 1 qershor të vitit 1939 u lind Abdyl bej Frashëri, ideolog i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, ushtarak, deputet shqiptar në Parlamentin Osman. U lind në fshatin Frashër të Vilajetit të Janinës. Ishte i biri i Halit beut dhe i nënë Eminesë, vëlla i dy personaliteteve më të njohura shqiptare ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – muaji Maj

Komiteti "Mbrojtja kombëtare e Kosovës"

Më 1 maj të vitit 1918 u themelua komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”, organizatë politike atdhetare, e cila mori përsipër organizimin e çetave kryengritëse në Kosovë dhe trojet shqiptare në mbetura nën okupimin serb malazez e bullgar. Këto troje të Shqipërisë në Kongresin e Versajës së po atij viti iu ...

Më shumë...

Kalendari kombëtar i Radios-Kosova e Lirë, muaji prill

Kalendari kombëtar i Radios-Kosova e Lirë, muaji prill

Më 1 prill  të vitit 1890, në Tivar,  u lind, Martin Gjoka, muzikant dhe kompozitor i njohur shqiptar.   U vendos në Shkodër kur ishte 15 vjeç. Në atë kohë njihet me Palokë Kurtin e Frano Ndojen, të cilat  ia shquajnë talentin e tij  dhe e mbajnë afër. Regjistrohet në shkollën ...

Më shumë...

Kalendari kombëtar i Radios-Kosova e Lirë, Muaji Mars

Prekaz

Më 1 mars 1945 lindi, Xhevahir Spahiu, shkrimtar, poet. U lind në Malind të Skraparit, është shkrimtar i njohur shqiptar. Studioi në fakultetin histori-filologji, dega gjuhë-letërsi shqipe. Që nga viti 1968 ka punuar si gazetar në gazetën “Zëri i Popullit”, redaktor në revistën “nëntori”, mësues dhe libretist në Teatrin e ...

Më shumë...

Kalendari kombëtar i Radios-Kosova e Lirë, – Shkurt

Flamuri Kuq e Zi

Më 1 shkurt të vitit 1818, në Shkodër  u lind Zef Jubani, shkrimtar folklorist, rilindës i shquar. Ai i ka dhënë kontribut të veçantë mbledhjes së trashëgimisë gojore Më 1871, botoi në Trieshtë “Përmbledhje këngësh popullore dhe rapsodish shqiptare”: Në këtë  libër autori ka përfshirë edhe disa krijime të autorëve ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – Janar

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar - Janar

RKL: Janari muaji i veçantë i lindjeve e vdekjeve,  i rënieve e ngritjeve shqiptare Kalendari kombëtar i shqiptarëve ka në mesin e vet, tre muaj të veçantë,  që lidhen me rëniet e ngritjet, me humbjet e fitoret, me lindje dhe vdekje të personaliteteve ndër më të njohurit, në historinë e ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – muaji dhjetor

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – muaji dhjetor

Më 1 dhjetor të vitit 1885 lindi Eqrem Bej Vlora, studiues, politikan dhe diplomat Eqrem bej Vlora (Vlorë, 1 dhjetor 1885 – Vjenë, 25 maj 1964) që hera-herës emri i figuron edhe në trajtën Ekrem ishte nëpunës i Perandorisë Osmane, veprimtar i çështjes shqiptare, diplomat, politikan, shkrimtar dhe historian shqiptar. ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – muaji nëntor

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar – muaji nëntor

Muaji nëntor në kalendarin e historisë kombëtare shqiptare shënon ngjarjet më të mëdha dhe më të rëndësishme të kombit shqiptar.  Ky muaj shënon kthimin e Skënderbeut në Krujë, në vitin 1443, Shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë në vitin 1912, Çlirimin e Shqipërisë nga forcat fashiste në vitin 1944, lindjen e ...

Më shumë...

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar, muaji Tetor

Radio Kosova e Lirë, Kalendari kombëtar, muaji Tetor

Në Kalendarin Kombëtar, muaji tetor shënon lindjet  dhe vdekjet e shumë personaliteteve të njohur të kombit si: Jan Kukuzeli, Avdyl Frashëri, Dhimiter Berati, Françesko Krispi, Mih-hat Frashëri, Sali Butka, Spiro Bellkameni, Foqion Postoli, Asim Vokshi, Xhemajl Kada, Sylejman Delvina, Gjergj Fishta, Migjeni, Dritëro Agolli, Ahmet Zogu, Enver Hoxha, Ramiz Alia, ...

Më shumë...