36 vjet më parë, më 11 prill të vitit 1985 u nda nga jeta Enver Hoxha, udhëheqësi komunist i Shqipërisë

Kështu kanë folur për Enver Hoxhën disa nga personalitetet e njohura botërore

Faqe-nxirësit e historisë në përpjekjet e tyre për të deformuar dhe falsifikuar periudhën më të ndritshme të historisë sonë kombëtare, të epokës së socializmit,  në Shqipëri, kanë përbuzur, fyer e përçmuar prijësin komunist shqiptar, Enver Hoxha, duke bërë përpjekje për ta denigruar e për ta zhvlerësuar punën dhe angazhimin e tij në mëkëmbjen e Shqipërisë së katandisur buzë greminës. Derisa ende ka përpjekje për ta zhvlerësuar burrëshetastin më të njohur të kombit, pas Skënderbeut e Ismail Qemalit, shumë personalitete botërore të kohës së tij, pavarësisht kundërshtimeve dhe armiqësive, ia kanë njohur meritat si burrështetas ndër më të rëndësishmit dhe më me ndikim të kohës e tij. 

Xhimi Karter, ish kryetar  i Amerikës ka thënë:  “Mos e nënvlerësoni zotin Enver Hoxha, se ai është një kokë e madhe në fushën e diplomacisë!”

Henri Kizinxher, ish Sekretar Amerikan  i Shtetit ka shkruar:  Enver Hoxha është njëri ndër udhëheqësit më të bukur të botës, i cili ka kryesuar çdo tryezë bisedimesh, pavarësisht se kush ka qenë ulur në atë tryezë”!

ÇU EN-LAI, ish Kryeministër i Kinës, ka deklaruar me një rast se i  vetmi udhëheqës partie, mendimit dhe gjykimit të të cilit nuk i bëra ballë asnjëherë, është Enver Hoxha”!

Kryetari i Francës Sharl De Gol, ka shkuar aq larg në përshkrimin e tij për prijësin shqiptar. Ai ka  thënë: Askush më tepër se Enver Hoxha nuk e meriton thënien “Lavdia shkon tek ai që nuk e kërkon atë”!

Andrea Papandreu, ish kryeministër i Greqisë, ka deklaruar “Një popull mund ta bësh të duartrokasë me dhunë udhëheqësin e vet, por nuk mund ta bësh të qajë për ‘të!”

Nga një bisedë midis Stalinit dhe Molotovit, marrë nga libri “Shqiptari dinak” i Jon Halliday, gazetar dhe analist anglez. Ai ka shpjeguar një rast kur ata kanë biseduar për Enver Hoxhën, Stalini dhe Molotovi.

E pyet Stalini, Molotovin:

– Më thuaj kush është ky Enver Hoxha dhe çfarë përfaqëson?

Molotovi i përgjigjet.

-Pa asnjë dyshim  është udhëheqësi më simpatik i vendeve lindore dhe natyrisht më i mençuri. Hiqet si marksist, por është pro perëndimor dhe është një nacionalist që e do shumë vendin e tij!

Gjatë luftës në marshet partizane nëpër Jugosllavi është kënduar edhe një këngë marshi ku ndër të tjera thuhej:

Nasha partia ima tri sina,

Enver Hodju, Tita i Stalina.

Partia jonë ka tre bijë,

Enver Hoxhën, Titon dhe Stalinin.

Për shkak të rimës, emri i Stalinit,  në vend se në krye të rreshtit,  është vënë në fund. Këtë koment  e ka publikuar për së gjalli,  poeti i mirënjohur malazez, miku i madh i shqiptarëve, Jevrem Berkoviq.

Me rastin e vizitës të Enver Hoxhës, në Beograd, në nëntor të vitit 1946, kishin dalë për ta parë dhe për ta përshëndetur mijëra qytetarë, në mesin e tyre edhe gra e vajza të bukura, të cilat nuk e kishin bërë zap simpatinë dhe brohoritjet për Enver Hoxhën.  Një artiste e njohur e teatrit kishte shkruar asokohe: Sot kam parë burrin më të bukur në botë, të cilit ia kanë xhelozinë artistët më në zë të Holivudit.

Kontrolloni gjithashtu

Ylli Mece

YLLI MEÇE: Është turp i madh të rrahësh një ballist si Çelo Hoxha, të cilin e ka menderosur historia

Unë aspak nuk e di se përse ka studiuar ky Çelua, por kur pashë poshtë …