Ahmet Qeriqi

Mehmet Bislimi: Pranvera e vitit 1981

Mehmet Bislimi:  Pranvera e vitit 1981   Pranvera po vjen ngadalë. Si duket nuk mund të kalojë pa u hetuar “koincidenca” e vlimeve të furishme në Kosovë, që në vazhdimësi kanë ndodhur gjatë muajit mars. Që nga viti 1981 e deri të rënia e Komandantit Legjendar Adem Jashari, marsi ishte …

Më shumë...

Sylejman Krasniqi: Marshi i punëtorëve të Bellaqevcit më 1 prill 1981

Për demonstratat e pranverës së vitit 1981 është shkruar shumë.  Ka pasur  analiza nga më të ndryshmet. Janë  vlerësuar në mënyra të ndryshme nga pjesëmarrës, organizatorë të demonstrative dhe nga analistë të shumtë. Për këto demonstrate kanë folur dhe shkruar edhe politikanë të  kohës dhe nga ata të tashëm.  Shumë …

Më shumë...

RKL: Nderi i invalidit e veteranit si dhe hija e kolaboracionistit dhe mercenarit

Pakënaqësitë e shumta dhe të shprehura publikisht nga disa  aplikantë në “konkursin e Qeverisë për kategoritë e luftës”, lidhur me shtyrjen e publikimit të listave përfundimtare për  përcaktimin e statusit të dëshmorit, invalidit, veteranit etj të  luftës së UÇK-së, tashmë kanë rezultuar edhe me revolta të pakontrolluara të disa veteranëve kundër …

Më shumë...

Halil Ibrahimi: Ambasadorin e Amerikës në Kosovë duhet ta zgjedhë populli i Kosovës

I nderuar president Obama, Me shqetësim, dhe mbi të gjitha me shumë vonesë, e morëm lajmin se e keni emëruar zotëriun Gregory T. Delawie për ambasador të ardhshëm në Kosovë! Këtë shqetësim e ndajnë dy milion banorët e Kosovës, shqiptarë, serbë e të tjerë, por edhe miliona të tjerë në …

Më shumë...

Dorian Koçi: Vlera e paçmuar e tolerancës fetare

Çështjet dhe debatet e mëdha politike në Shqipëri reflektojnë edhe ngjyrime e nuanca që në vetvete tejkalojnë pritshmëritë e publikut. Ndonjëherë, flakë të vjetra të tulatura të zjarreve të dikurshme që kanë rrezikuar të djegin vendin, duken sikur ringjallen prapë për të përzhitur shkurrnajën e brishtë të shoqërisë shqiptare. Heqja …

Më shumë...

Andon Zako Çajupi, zëri i ndërgjegjes shoqërore dhe kombëtare shqiptare

          Në mesin e personaliteteve më meritore të kombit, pa dyshim se një vend të rëndësishëm zë edhe Andon Zako Çajupi, (1866-1930) veprimtar dhe atdhetar i devotshëm, poet, krijues, dramaturg, publicist e përkthyes. Ai zë vend meritor dhe vend nderi në letërsinë shqipe të kohës, në radhë të parë për …

Më shumë...

Zamira Çavo: Shqipëria do të bëhet kur të bëhemi ne shqiptarët

Kur afro 100 vite më parë Gjergj Fishta thoshte po të njëjtën gjë, kundërshtarët e tij nuk lanë gur pa hedhur për ta denigruar. Por e vërteta duket sikur i ka qëndruar kohës. Sot më shumë se kurrë jam e bindur që Shqipëria nuk mund të bëhet nëse ne shqiptarët …

Më shumë...

Pirro Prifti: A janë kandidatët për kryetarë Bashkie nga Koalicioni më të mirë sesa ata të pavarur?

Kandidatët për Kryetarë Bashkie nga Koalicionet Partiake mund të jenë sigurisht më të vlefshëm se sa Kandidatët e Pavarur të cilët mund të jenë individualisht më cilësorë, por se programet, projektet, dhe mundësia e ndihmës financiare e buxhetore do të  jetë më e mirë nëse kandidatët nga koalicionet do të …

Më shumë...

RKL: Trefishohet numri i invalidëve, rritet numri i dëshmorëve, rritet për 40 % numri i veteranëve

Vetëm Zona e Drenicës nuk e ka rritur numrin e dëshmorëve, të gjitha zonat e tjera e kanë rritur këtë numër madje deri edhe në 40 për qind. Nga 1831 dëshmorë të shpallur nga zonat operative të luftës së UÇK-së në  vjeshtë të vitit 1999, tani statusin e dëshmorit e …

Më shumë...

A. Qeriqi: TALMUDI, libër i urtisë dhe i mençurisë

Trashëgimia gojore dhe e shkruar e hebrenjve është përmbledhur në disa libra, të cilat në literaturën botërore por edhe atë hebraike konsiderohen si libra të shenjtë. Përveç Besëlidhjes së Vjetër, që është libri i vetëm pothuajse i pakontestueshëm i tri besimeve kryesore monoteiste, hebraike, krishtere dhe islame, të gjithë librat …

Më shumë...

Frank Shkreli: Vullnet politik dhe bashkëpunim i të gjithë akterëve

Nevojitet “Vullnet politik dhe bashkpunim i të gjithë akterëve”, citohet nga gazeta Illyria e New Yorkut  të ketë thënë Z. Mathew Holiday i Komisionit Ndërkombëtar për Personat e Humbur — gjatë një tubimi që u mbajtë të mërkurën në hapësirat e Ministrisë për Mirëqenie Sociale dhe Rinisë në Tiranë.   Fjala …

Më shumë...

Xhemajl Pllana: Ligj të ri për ndriçimin e të vërtetës mbi luftën e UÇK-së

 “Kujdesuni për mendimin tuaj, sepse jeni përgjegjës para historisë”, ishte kjo porosi e atdhetarit të madh Hasan Prishtina dhe kjo porosi duhet të ngulitet në mendjet e atyre që po marrin pjesë në procesin historik të verifikimit të atyre që në forma të ndryshme dhanë kontribut për çlirimin e Kosovës. …

Më shumë...

Prof. assoc. dr. Sabit Syla: Lufta e UÇK-së në Zonën Operative të Shalës

Formimi i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ishte domosdoshmëri e kohës. Ajo  rezultoi si përpjekje e pandërprerë e popullit tonë për çlirim kombëtar. Për këtë dhanë kontribut të çmuar edhe shaljanët. Prandaj nuk ishte rastësi që Ushtria Çlirimtare e Kosovës gjeti shtrirje edhe në rajonin e Shalës së Bajgores deri në …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: “Mashtrimi i madh” një libër më se i duhur

Duke lexuar librin e veprimtarit dhe politikologut të shquar Bardhyl Mahmuti, “Mashtrimi i madh” (botues“Çabej”, Tetovë, 2015) që në fillim krijon bindjen se kemi të bëjmë me një libër përmasash enciklopedike të fushës përkatëse, historiografike, një apologji e mirëfilltë çështjes shqiptare, po aq edhe sociopsikologjike e rezistencës dhe qëndresës përballë …

Më shumë...

Mehmet Bislimi: Plakut-Xheladin Gashit

vendosmërisht rrugëtoi   me këmbët e veta mbi prushin e lirisë   me vdekjen u mat sa herë   në kopshtin e atdheut mbolli   trëndafilat e kuq       në agimin e parë   këngë për ne përcolli ëmbëlsisht   mbi telat e çiftelisë   për ty   …

Më shumë...

Hasan Qyqalla: Koreografi i ligjërimit poetik

Ligjërimi poetik i poetit, Mustafë Krasniqi, që edhe i takon plejadës së re, është i njohur për lexuesit dhe kritikën letrare shqiptare. Mbase edhe ka krijuar relacione komunikimi, jo vetëm me poezinë, por edhe me zhanret tjera letrare, ku do apostrofoja prozën e gjatë, ese, tregimet, … etj. Tani si …

Më shumë...