valamobile
akp deri me 23 janar
mbpzhr 2018
Fillimi / Zamir Qeriqi (faqe 3)

Zamir Qeriqi

Mehë Ramë Uka (20.12.1962 – 29.12.1996)

Mehë Ramë Uka (20.12.1962 - 29.12.1996)

Shala e Bajgorës, e gjendur në kufi me Serbinë, përherë çau shtigjeve të jetës me armë në dorë. Bijtë e saj besnikë me gjak lirie nderuan Kreshbardhën e lashtë ilire. Majat dhe shkrepat e tridhjetë e ca katundeve malore të kësaj ane krenohen me trimëritë e Isa Boletinit, Jahja Kutllovcit, ...

Më shumë...

Remzi Nazmi Demolli (20.7.1965-27.12.1998)

Remzi Nazmi Demolli (20.7.1965-27.12.1998)

Fshati Kastrat (ish – Obrançë) dallohej për aktivitete politike gjatë historisë, e sidomos në kohën e Luftës së Dytë Botërore, ku nga ky fshat ishte numër i madh i luftëtraëve të dalluar të cilët u dalluan në luftë për mbrojtjen e kufirit nga çetnikët serbë. Njëra ndër këto familje të ...

Më shumë...

Jetullah Adem Kastrati (25.11.1978 – 27.12.1998)

Jetullah Adem Kastrati (25.11.1978 – 27.12.1998)

Në fshatin Kastrat (ish – Obrançë ) të Besianës, në një familje të varfër, por bujare, më 25 nëntor të vitit 1978, u lind dëshmori i kombit Jetullah Kastrati. Bashkëshortët Adem e Mihane Kastrati patën katër fëmijë: Shabanin, Jetullahun, Selvijen dhe Hajrullahun. Shkollën fillore, Jetullahu e kreu në shkollën e ...

Më shumë...

Blerim Kadri Spahiu (10.11.1971 – 25.12.1999)

Blerim Kadri Spahiu (10.11.1971 – 25.12.1999)

Në pjesën veri-perëndimore të Drenicës gjendet fshati Kastriot. Në këtë vend brez pas brezi kanë lindur e janë rritur bijë e bija që i kanë dalë zot atdheut. Kushtrimi i pushkës së Adem Jasharit i ngriti në këmbë dhe i bashkoj rreth tri shkronjave UÇK të gjithë djemtë e fshatit ...

Më shumë...

Fatmir Dalip Selmani (2.4.1976 – 24.12.1998)

Fatmir Dalip Selmani (2.4.1976 - 24.12.1998)

Fatmir Selmani u lind më 2 prill 1976 në fshatin Vendenis (ish-Gllamnik) të Besianës në një familje atdhetare. Prindërit, Vahidja e Dalipi kishin edhe nëntë fëmijë të tjerë: Jakupin, Fehmiun, Aliun, Xhevdetin, Fatimen, Shukrinë, Nazifen, Bahrien dhe Remzien. Fatmiri shkollën fillore e kreu në fshatin e lindjes, kurse të mesmen ...

Më shumë...

Miftar Arif Zejnullahu (11.5.1972 – 24.12.1998)

Miftar Arif Zejnullahu (11.5.1972 – 24.12.1998)

Dëshmori i kombit Miftar Zejnullahu u lind në fshatin Përpellac të Besianës, më 11 maj 1972. Shkollën fillore e kreu në Dumnicë me sukses të shkëlqyeshëm, ndërkaq shkollimin e mëtejmë nuk e vazhdoi për shkak të kushteve të rënda ekonomike, të cilat e detyruan si edhe shumë bashkëmoshatarë të tij, ...

Më shumë...

Isë Arif Havolli (11.01.1943 – 24.12.1998)

Isë Arif Havolli (11.01.1943 – 24.12.1998)

Isë Arif Havolli u lind në fshatin Llapashticë të Epërme, më 11 janar të vitit 1943 në një familje të varfër fshatare, por me traditë kombëtare. Nga kjo familje në kohën e Jugosllavisë së Kralit vriten tre anëtarë nga serbet e ardhur në këtë vend gjegjësisht nga familja e Jeremiqëve ...

Më shumë...

Avni Nezir Selmani (10. 2.1975 – 24.12.1998)

Avni Nezir Selmani (10. 2.1975 – 24.12.1998)

Avni Nezir Selmani u lind më 10 shkurt 1975 në fshatin Vendenis (ish Gllamnik) të Besianës në një familje atdhetare e cila kryesisht është marr me tregti. Familja Selmani është njëra ndër familjet e njohura llapjanë që nga viti 1920. Kjo njihet si familja Beha nga Llapashtica e cila në ...

Më shumë...

Ismet Dërguti (31.12.1971 – 24.12.1998)

Ismet Dërguti (31.12.1971 – 24.12.1998)

24 dhjetori i vitit 1998, shënoi ditën e  fillimit të betejave  të  pareshtura  e të një pas njëshme në Zonën Operative të Llapit, ndërsa Llapashtica ishte shndërruar në një kala të pathyeshme për tre muaj me radhë, muret e saj ishin çelikosur nga luftëtarët e lirisë që u bënë gurë ...

Më shumë...

Jahë Salih Kabashi (1.11.1968 – 22.12.1998)

Jahë Salih Kabashi (1.11.1968 - 22.12.1998)

Jahë Kabashi ka lindur në fshatin Zahaq, komuna e Pejës, më 1 nëntor të vitit 1968. Ishte në mesin e shtatë fëmijëve të Salih dhe Dude Kabashit-Berisha. Babai Salihu, në moshë të re ishte mobilizuar në radhët e forcave Antifashiste-Nacionalçlirimtare, në Luftën e Dytë Botërore dhe ishte dalluar në luftime. ...

Më shumë...

Ali Asllani, poeti, veprimtari dhe atdhetari i të gjitha kohëve (1884- 1966)

Ali Asllani, poeti, veprimtari dhe atdhetari i të gjitha kohëve (1884- 1966)

Ali Asllani, njëri ndër poetët dhe intelektualët tanë më të njohur u lind më 28 nëntor të vitit 1884 në fshatin Vajzë të Vlorës, ku adhe kreu mësimet e  para, Shkollën e mesme, Gjimnazin e njohur  “Zosimea” e mbaroi  në vitin 1888. Në këtë gjimnaz arsimoheshin shumë shqiptarë, të cilët ...

Më shumë...

Mehmet Shehu ( 1913 – 1981)

Mehmet Shehu

Mehmet Shehu është njëri ndër personalitetet më të njohur të Shqipërisë socialiste. Mbyllja në mënyrë tragjike e jetës, ( vetëvrasje)  ka bërë që tërë jeta dhe vepra e tij të kundrohet me rezervë, madje edhe nga më të afërmit e tij. Për dallim nga Enver Hoxha, i cili qoftë kur ...

Më shumë...

Lulëzim Gani Morina (28.2.1972 – 18.12.2000)

Lulëzim Gani Morina (28.2.1972 – 18.12.2000)

Lulëzim Morina, i njohur gjatë luftës si Komandant “Luli”, pa dyshim është njëri ndër luftëtarët e dalluar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Që nga fillimi i luftës frontale në Kosovë, në mars të vitit 1998, deri në përfundim të saj, luftoi me heroizëm të rrallë në rajonin e Dukagjinit. Lulëzim ...

Më shumë...

Valon Osman Malaj (27.10.1981 – 17.12.1998)

Valon Osman Malaj (27.10.1981 - 17.12.1998)

Krismat e Komandantit legjendar Adem Jashari në Prekazin e Ahmet Delisë e të Tahir Mehës, rezistenca e 24 marsit në Gllogjanin e Haradinajve, beteja te “Diga e Radoniqit” e në Sukë të Cermjanit më 20 prill 1998, ngritja e flamurit kombëtar të Akademisë Ushtarake “Hamëz Jashari” në Açarevë, themelimi i ...

Më shumë...

Dominik Tush Përgegaj (4.5.1982 – 17.12.1998)

Dominik Tush Përgjegjaj (4.5.1982 - 17.12.1998)

Ndërsa në fshatin Krushë e Madhe të Anadrinit, kamionetat parkoheshin para selisë së improvizuar të shtabit të Brigadës 124 “Gani Paçarizi” të Zonës Operative të Pashtrikut, trupat e pajetë të “Eshalonit të Mujë Krasniqit” arrinin në fshat për t’u përcjellur kah amshimi, kah pavdekësia, kah përjetësia, kah madhështia e sublimja, ...

Më shumë...

Kolë Jakova 1916 – 2002

Kolë Jakova 1916 - 2002

Kolë Jakova lindi në vitin 1916 në qytetin e Shkodrës. Në këtë qytet, Kola mbaroi shkollën fillore dhe u angazhua në Lëvizjen Antifashiste Nacionalçlirimtare. Ishin pikërisht këto vite, kur i riu nisi të shkruajë vjershat e para. “Kënga e tre heronjëve” dhe “Shqiponjat partizane” shumë shpejt nisën të këndoheshin si ...

Më shumë...