Analiza

Behxhet Sh. Shala: Pas marrëveshjes së madhe, një mosmarrëveshje edhe më e madhe

Bisedimet midis Serbisë dhe Kosovës me “ndërmjetësimin” e BE-së me “lehtësuesen” Ketrin Eshton, duket se teknikisht kanë hyrë në një rrugë njëkahëshe apo sipas disave janë ndalur në stacionin e fundit të rrugëtimit të paraparë me nënshkrimin e një marrëveshje “historike” për normalizim midis palëve, deri dje në një armiqësi …

Më shumë...

Dr. Hakif Bajrami: Mos ia kthe pushkën veti dhe kombit tënd, Uran Butka

(Uran Butka, Tragjedia e Tivarit. “Enver Hoxha urdhëroi vrasjen e Kosovarëve”, “KOSOVA SOT” 6 prill 2013 . f. 31.)   E lexova dy here këtë shkrim autorial të autorit Uran Butka (version i shkurtuar që do të thotë se në te ka pas gisht edhe Redaksia e Gazetës). Të ngrihesh …

Më shumë...

32 vjet nga kthesa vendimtare e rrugës drejt lirisë dhe pavarësisë, gjenerata kryengritëse e vitit 1981 ende pa asnjë përkujdesje institucionale

Në mbrëmjen e 11 marsit të vitit 1981, në Mensën e Studentëve, në Prishtinë, një grup studentësh kishin shfaqur një pakënaqësi sociale, jo edhe aq të rastit. Ushqimi i dobët, kushtet e tyre të rënda sociale u dhanë shkas atyre, që pakënaqësinë  ta shfaqin në rrugë, duke kërkuar në radhë …

Më shumë...

Dr. Jakup Krasniqi: Me gjysmë të vërteta nuk bëhet shkenca

 I.   Oliver Jens Schmitt-i me librin “Kosova – histori e shkurtër e një treve qendrore ballkanike” (botim i kompanisë “Koha”, Prishtinë, nëntor 2012), pa dyshim i bën antitezë librit pothuajse me të njëjtin titull të Noel Malcolm-it, “Kosova – një histori e shkurtër” (edhe ky botim i kompanisë “Koha”, …

Më shumë...

At Nikollë Marku: Organizata fashiste greke Agimi i Artë” ka kryepeshkop antishqiptarin Janullatos

Anastas Janullatosi është  një prift i thjeshtë për atë pakicë greke në Shqipëri, pakicë që bën mirë të distancohet nga ju. Ai meriton vetëm një dekoratë, atë të armikut tradicional të shqiptarëve, meqë ai distancohet nga deklarimet e Agimit të Zi, deklarime fyese dhe përçmuese për shqiptarët në tërësi? Këtu …

Më shumë...

RKL: Çka nënkupton premtimi për “kthimin e dinjitetit” në qeverisjen lokale?

Slogani  më shpesh i përdorur gjatë fushatës zgjedhore ka qenë dhe po mbetet, “kthimi i dinjitetit”, që nënkupton kthimin në kohën e kaluar, kohën e artë të qeverisjes së mirë e të dinjitetshme,  në të djeshmen, kur kanë qeverisur të tjerët,  dhe jo këta të sotmit. Ky slogan është keqpërdorur …

Më shumë...

Isuf Ismaili: Mbi të gjitha rëndësi ka ribashkimi i trojeve të Atdheut

Tanimë zgjedhjet vendore u mbajtën në Kosovë, mbasi  shumë muaj më parë, qenë paralajmëruar. U trumbetua me shumë bujë, se zgjedhjet lokale do të mbahen me 3 nëntor 2013. Menjëherë pas këtij përcaktimi, filluan paralajmërimet e negociatave me serbët për zgjedhjet, edhe pse bisedime me ta ka pasur, gjithnjë në …

Më shumë...

Sheradin Berisha: Tashmë është e qartë se Kosova dhe Serbia organizojnë së bashku zgjedhje në Kosovë

Në një analizë të botuar para një muaji, duke pas parasysh rrjedhën e bisedimeve Thaçi – Daçiq – Ashton, në Bruksel kam thënë se, “më 3 nëntor 2013, Republika e Serbisë dhe ajo e Kosovës organizojnë zgjedhjet Lokale në Republikën e Ahtisaarit”. Pse e kam quajt “Republika e Ahtisaarit”, sepse …

Më shumë...

Luan Myftiu: Mirë politikanët, po mileti pse grindet?

Edhe pse janë zgjedhur për të vendosur kryesisht rendin e qetësínë, ka politikanë që nuk rrojnë dot pa krijuar vetë sherre dhe konflikte. Dhe, grinden aq sinqerisht sa duket sikur këtë e kanë ushqim shpirtëror. Mirëpo, meqë kacafyten edhe me njerëz të urtë, mileti ka filluar t’ua besojë ankesat. Prandaj, …

Më shumë...

Ismail Kadare: Streha e fundit e horrave

Gjatë gjithë vitit 1999, për herë të parë në jetën time, për shkak të luftës në Ballkan, kam mbajtur, në mënyrë të vijueshme, shënime. Nën titullin “Ra ky mort e u pamë”, shënimet, në trajtë ditari, janë botuar si libër më vete në shqip dhe në disa gjuhë europiane. Ditën …

Më shumë...

Dr. Shefqet Krasniqi: Toleranca dhe intoleranca-vështrim lidhur me “Javën e tolerancës ndërfetare në Kosovë

1. Feja dhe shteti   Kosova hodhi një hap para drejt tolerancës fetare. Ajo organizoi javën e tolerancës ndërfetare ndërsa, paraprakisht, mori lëvdata edhe nga raporti amerikan për respektimin e të drejtave dhe lirive fetare. Në të vërtetë, ky organizim shpalosi gjëra shumë me rëndësi, të cilat nuk duhet ta …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: 11 marsi i vitit 1981 shënoi epokën e rikthimit të shqiptarëve në identitet të mirëfilltë kombëtar

(Ky shkrim,  botuar në RKL më 11 mars 2001, i ripërpunuar në një segment pesë vjet më vonë,  aktualisht ndodhet i afishuar në shumë portale e forume, në Internet,  vende-vende pa emrin e autorit, por edhe me “autorë” që e kanë përvetësuar pa e përmendur fare burimin. Shkrimi botohet për …

Më shumë...

Ramadan Bozhlani: Politikanët tanë e kanë fuqinë t’i zgjojnë edhe të vdekurit nga varri në ditën e zgjedhjeve

Nëntori si muaj historik rezervon manifestimin e lavdisë dhe triumfit shqiptar. Në këtë vit, ky muaj në ditën e tretë promovon edhe kurorat e besimit politik në mbarë komunat e Kosovës, të cilave i paraprin një garë rivalizuese me fjalime, debate, shprehje, pikëpamje, parime, teori, ide, kritika, platforma, justifikime, akuza, …

Më shumë...

RKL: Plotësimi në vazhdimësi i kërkesave të Serbisë gjatë bisedimeve është akt i papranueshëm dhe alarmant

Bisedimet e fundit, në Bruksel, mes kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaçi dhe atij të Serbisë, Ivica Daçiq, të cilat mbahen zakonisht me ndërmjetësimin e zonjës së parë të BE-së, Keterin Ashton, sollën edhe një rezultat tjetër në përparimin e bisedimeve Kosovë-Serbi, në relaksimin e atyre bisedimeve, që cilat i kishte …

Më shumë...

Veteranët nga Shqipëria: Luftëtarët e UÇK –së krenaria e popullit të Kosovës…

 (Deklaratë e  përbashkët e shoqatës “Aleanca Kombëtare e Ushtarakëve te Shqipërisë, (AKUSH) dhe “Vullnetari i Lirisë“)   Shoqata “ Aleanca Kombëtare e Ushtarakëve të Shqipërisë“, (AKUSH), anëtare e EUROMIL-it, përfaqësuese gjithë ushtarakëve shqiptarë në lirim, në rezervë dhe aktivë të Republikës së Shqipërisë,  dhe shoqata „Vullnetari i Lirisë“, përfaqësuese e …

Më shumë...

Arrestimi i luftëtarëve të UÇK-së përbalt vlerat e luftës çlirimtare dhe dinjitetin e Kosovës

(Deklaratë e ushtarakëve dhe intelektualëve nga Shqipëria: Sabit Brokaj, Pullumb Xhufi, Dilaver Goxhaj, Adem Shehu, Kudusi Lama, Fatos Klosi, Sokol Poga, Bardhyl Tahiri,  Artan Meçe)   Kosova gjendet sot në procesin e konstituimit të institucioneve të saj demokratike, i cili kuptohet se është një proces jo i lehtë. Popullsia shqiptare …

Më shumë...