Brickos

Analiza

Gentian Jetishi: 12 arsye të “interesit të përgjithshëm” për të gjithë myslimanët e Kosovës

Asnjë shpjegim tjetër nuk e justifikon prurjen e ideve tjera fetare në trojet shqiptare pos aspekti ekonomik. Por një motiv më i lart se ky ekonomik, do duhej ti bënte të gjithë të rreshtuarit në ide tjera pos atyre tradicionalisht të ndjekura ndër shqiptar që ti ktheheshin kësaj origjine më …

Më shumë...

F. Shkreli: Një vit i keq për për lirinë e shtypit dhe darka gala e Edi Ramës me gazetarë

   Viti 2015 ishte një vit i dominuar nga sfida të mëdha botërore, ishte një vit i dominuar nga lufta, terrorizmi, nga shtypjet dhe kriza në shumë pjesë të botës.  Siç duket, sa më e keqe të jetë situata botërore dhe sa më të ashpëra të jenë tensionet në marrëdhënjet …

Më shumë...

RKL: “Stupcat” janë pjellë e stupcave të sojit të S. Broshës, I. Kllokoqit dhe markës së tyre …

Kurdisja e “bombës” nga “stupcat” është paramenduar mirë për të qenë në shërbim të hetimeve që po bëjnë në terren inspektorët e EULEX-it dhe të Gjykatës Ndërkombëtare kundër UÇK-së. Është për t’u habitur sesi një pjesë e manipuluar, e paarsimuar apo e keq arsimuar e opinionit, jo vetëm nuk dënon …

Më shumë...

Hakif Bajrami: Adem Demaçi-hero i gjallë i shqiptarisë

“Ky popull,  nuk i ka humbur kurrë shpresat e veta, gjithnjë thotëse jam shqiptar, qoftë edhe në mes të zjarrit…”! Xhorxh  F. Wiliams   Shekulli XX shënoi histori shumë të  begatshme për kombin shqiptar. Më 1908 u themelua Alfabeti kombëtar, më 28 XI 1912 u shpall Pavarësia e Shqipërisë; mbi …

Më shumë...

Behxhet Sh. Shala: Adem Demaçi është Mendela i Kosovës, i Ballkanit dhe i Evropës

Adem Demaçi është Mendela i Kosovës, Mendela i Ballkanit dhe Mendela i Evropës. Është binjaku siamez i Nelson Mendeles të Afrikës së Jugut. Adem Demaçi është Mendela i shqiptarisë dhe i popujve të robëruar. Është vetëdija, ndërdija dhe ndërgjegjja e të gjithë atyre që e gjakojnë lirinë. Është mohuesi i …

Më shumë...

Rexhep Kasumaj: Zonja e Trishtuar

(Një paralele e vonuar qensh)   Shoqëritë kuazi–urbane a të posadalë terrin të gjatë robnor, në pirgun e madh dertar kanë edhe qentë bredharakë. Fati i tyre ekzistencialë sikur merr pjesë, ashtu, në fatin e vetë njeriut. Distinkcioni është fare i hollë: qentë vriten gjithë teatër e zhurmë, ndërkohë që …

Më shumë...

Bilall Sherifi: Pa një bashkërendim të formave të veprimit, askush nuk të merr seriozisht

Në seancën e improvizuar të Kuvendit të Kosovës të mbajtur më 30. 11. 2015, deputetët e PDK-LDK emëruan Gresa Caka-Nimanin dhe Selvete Gërxhaliun si gjyqtare në Gjykatën Kushtetuese. Ajo që ndodhi atë ditë pa prezencën e deputetëve të opozitës, nuk ishte zgjedhje por emërim. Ishte vetëm formalizim i marrëveshjes mes …

Më shumë...

Fatlum Krasniqi: Shuma të mëdha po shpenzohën pa nevojë

Është mjaftë shqetësues fakti se si në shumicën e Komunave të Republikës së Kosovës, si çdo vit edhe këtë fundvit në vend që të bënin një bilanc rreth punës të arriturave dhe dështimeve që në masë më të madhe janë të pranishme, këto organe kanë vendosur që të shpenzojnë shuma …

Më shumë...

Martha Simms: Bashkimi Evropian buzë shthurjes e katandisjes

            Thirrja për më shumë pushtet politik në duart e Brukselit, është e rrënjosur në vetë strukturën e BE-së. Pikërisht këtu qëndron problemi: BE-ja u themelua mbi konceptin e paqartë dhe jopopullor të centralizimit dhe të ndarjes dhe  kufizimit të sovranitetit kombëtar. Në thelbin e BE-së, është ideja se rritja …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Në luftë kundër komunizmit të kaluar, më të zëshmit janë bijtë e tij bastardë

Duke mos mundur të luftojnë korrupsionin, (duke u shtirë si të pamundshëm) trafiqet dhe të gjitha shëmtitë e botës kapitaliste, duke mos disponuar asnjë fije njerëzie e ideali kombëtar, duke injoruar të kaluarën pesëdhjetë-vjeçare të Shqipërisë, duke pretenduar që të eliminohen  për gjithmonë nga historia dhe kujtesa, 50 vjet Shqipëri, …

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: Vendimi i Gjykates Kushtetuese si legeni i Pont-Pilatit

Nuk thonë më kot se: “Fshati që duket, nuk do kallauz”. Reagimet e diplomatëve të huaj në Kosovë që edhe pse Gjykata Kushtetuese e ka përcaktuar Marrëveshjen për Zajednicën në pjesën më të madhe të vendimit të saj si anti kushtetuese, këta diplomatë urdhërojnë që të zbatohet vendimi i marrë …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Dy kryetarë dhanë dorëheqje, pse jo kryeministri që ka një mal me shkelje

Në ketë shkrim, nuk do të komentoj me fjalë të mia (veç aty ku është e domosdoshme), vetëm dëshiroj të bëjë krahasime në mes shkeljeve  të Kushtetutës, që i janë bërë nga dy presidentet e dorëhequr dhe shkeljeve kushtetuese që janë bërë në Marrëveshjen e 25 gushtit 2015 nga Kryeministri …

Më shumë...

Bardhyl Mahmuti: Në Vitin e Ri 2016 lufta për ndriçimin e gjenocidit serb në Kosovë vazhdon

Në muajin shkurt të vitit 2015 lexuesit shqiptar iu ofrua libri që zhvesh propagandën serbe kundër shqiptarëve në përgjithësi dhe luftës çlirimtare të Kosovës në veçanti. Siç e kam theksuar në faqen e parë të librit «Mashtrimi i Madh», ky studim u realizua me ndihmën dhe kontributin e një numri …

Më shumë...

Arton Musliu: Kushtetuesja sqaroi shumëçka por jo gjithëçka!

         Gjykata Kushtetuese është autoriteti përfundimtar i interpretimit të Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe përputhshmërisë së ligjeve me Kushtetutën . Këtë e thotë neni 112, pragrafi 1 i Kushtetutës sonë. Dhe kjo çështje është e padiskutueshme. Përkitazi me këtë, Gjykata Kushtetuese e Republikës, me kërkesë të Presidentës, si palë e …

Më shumë...

Afërdita Dervishi: Letër e hapur, drejtuar Hashim Thaçit dhe Kadri Veselit

 Z. Hashim Thaçi dhe z. Kadri Veseli, ju ndoshta mund ta burgosni realitetin! Por, a e keni pyetur ndonjëherë veten, në punën tuaj kushtetore, se a mund të burgoset historia? A e keni pyetur ndonjëherë veten se a bën të burgoset Albulena Haxhiu?   Në kohën kur atdheu ka pasur …

Më shumë...

Rilind Gërvalla: Po, hapur kundër Zajednicës

Në debatet e këtyre ditëve kemi parë të pozicionuar oponionistë që kryesisht kritikojnë Opozitën. Shumica e tyre relativizojnë me argumente të dobëta kur debatohet për marrëveshjen e Qeverisë së Kosovës dhe asaj te Serbisë për “Zajednicën”. Nuk kontestohet assesi dialogu me një Serbi që nuk ndryshon asnjëherë politikat antishqiptare, përkundrazi …

Më shumë...