Botimet

Doli nga shtypi drama, “Plisi i Shotë Galicës”, e autorit, Ramadan Pllana

Doli nga shtypi drama, “Plisi i Shotë Galicës”, e autorit, Ramadan Pllana

Veprimtari, i burgosuri politik dhe atdhetari, Ramadan Pllana ka nxjerrë në dritë dramën  në tri akte, “Plisi i Shotë Galicës”.  Duke folur për këtë dramë, studiuesi e shkrimtari, Bedri Tahiri ka shkruar se  tema e kësaj drame nuk është as e re as e panjohur dhe ka të bëjë me …

Më shumë...

Fitim Çaushi: Rreth librit të autores, Nexhmije Hoxha, ”Përjetime dhe meditime nga jeta ime politike”

Ndahet nga jeta në moshën 99 vjeçare Nexhmije Hoxha, gruaja e ish-liderit shqiptar Enver Hoxha

Kemi parur mundësinë të lexojmë shumë libra me kujtime nga personalitete të huaja apo vendas, nga fusha të ndryshme të jetës. Botimet e veteranes Nexhmije Hoxha, bëjnë pjesë në atë memorialistikë, që shquhet nga eleganca dhe fryma humane, nga vlerësimi dhe respekti i madh për shokët e Luftës Antifashiste dhe …

Më shumë...

Kadri Rexha: GANI SYLA JETOI DHE VEPROI ME ZELLIN E RILINDËSVE TANË

Gani Sylaj

Telegram përshëndetës Veprimtarisë letrare me rastin e përurimit të librave “Burg pas burgu” dhe “Shenja të përkatësisë” të shkrimtarit dhe veprimtarit, Gani Syla Bashkatdhetarë të nderuar! Kolegë të penës dhe shokë të veprimtarisë atdhetare!       Përurimi i veprave të shkrimtarit dhe veprimtarit Gani Syla në Veprimtarinë tuaj të organizuar letrare …

Më shumë...

Ilir Sefaj: “Dritë mbi plagë”, një libër që e mposhtë harresën!

Ilir Sefaj: “Dritë mbi plagë”, një libër që e mposhtë harresën!

Botimi i librit me poezi “Dritë mbi plagë”, libër ky që lidhet me tematikën e gjenocidit që pushteti serb historikisht ka kryer mbi popullin shqiptar të Kosovës, e në veçanti në përmbyllje të decenies së fundit të shekullit që e lamë pas, është një ogur i mirë se pjesa më …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: “Shtigjet e lirisë – ditar lufte” i autorit, Naser Shala

Doli nga shtypi libri: “Shtigjet e lirisë – ditar lufte” i autorit, Naser Shala

Libri, Shtigjet e lirisë, është një ditar lufte i veprimtarit, Naser Shala, nga fshati Shalë i Drenicës Jugore, pjesëmarrës i luftës së UÇK-së në vitet 1998-1999. Në këtë vepër autori ka radhitur kujtimet e tij të luftës dhe zhvillimeve kryesisht në fshatin Shalë dhe në fshatrat  përreth si: Krojmir, Pjetërshicë, …

Më shumë...

Adil Fetahu: Yuval Noa Harari: “21 leksione për shekullin e 21”; “Botard”, Tiranë 2019

Pas dy librave të tij: “Sapiens – historia e shkurtër e njerëzimit” (2011), dhe  “Homo Deus histori e shkurtër e së ardhmës” (2015),  të cilat u bënë bestselerë botërorë, të përkthyera në më se 45 gjuhë e të shitura në më se 12 milionë kopje, – vitin që shkoi shkrimtari, …

Më shumë...

MSc. Adem Lushaj: Vështrim rreth monografisë, “Profili i Bjeshkëve Nemuna”, të autorit Sadri Lokaj

MSc. Adem Lushaj: Vështrim rreth monografisë, “Profili i Bjeshkëve Nemuna”, të autorit Sadri Lokaj

Profili i Bjeshkëve të Nemuna”, monografi që promovon bukuritë natyrore të Deçanit dhe Junikut Para se të flasim në aspektin konceptual të monografisë, më duhet ta them, se një monografi e këtij niveli, i kishte munguar Deçanit, i ka munguar lexuesit, turistëve dhe vet hulumtuesve të fushës. Me gjasë, ky …

Më shumë...

Zeqir Bekolli: Gani Sylaj “Burg pas Burgu” libër me kujtime

“Vëllezërit Sylaj  janë armiq të Jugosllavisë, nacionalistë, irredentistë, separatistë dhe tejet të rrezikshëm, të cilët synojnë shkatërrimin e Jugosllavisë, vëllazërim-bashkimin dhe bashkëjetesën”. Kjo shprehje u përsërit shumë herë gjatë një takimi te ish-Lidhjes Socialiste në komunën e Drenasit, në prani te dy aktivistëve nga Beogradi, të cilët silleshin vërdallë në …

Më shumë...

Instituti i Historisë botoi librin e radhës, “Kosova në arkivat e shtetit shqiptar 1950-1969-Dokumente”

Instituti i Historisë botoi librin e radhës, “Kosova në arkivat e shtetit shqiptar 1950-1969-Dokumente”

Instituti i Historisë botoi librin e radhës,  Kosova në arkivat e shtetit shqiptar 1950-1969-Dokumente, përgatitur nga Sabit Syla, Jakup Krasniqi dhe Nuri Bexheti. Libri është përmbledhje e dokumenteve arkivore të pabotuara ra, të cilat në mënyrë shumë kredibile shprehin jo vetëm gjendjen e vështirë ekonomike, dhunimin e të drejtave kombëtare …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: “Psherëtima dhe mall” një kontribut pretendues poetik i autorit, Bardhyl Gjonçaj

Albert Z. ZHOLI: “Psherëtima dhe mall” një kontribut pretendues poetik i autorit, Bardhyl Gjonçaj

Vëllimi poetik “Psherëtima dhe mall” që keni përpara, është  një kontribut pretendues poetik  i autorit Bardhyl Gjonçaj. Në fakt, jo gjithnjë këto ndërmarrje poetike modeste janë njëkohësisht edhe të suksesshme.  Por, në rastin e autorit tonë, si modestia edhe suksesi, janë puqur, janë bashkuar, mbajnë njëri-tjetrin në mënyrë mjaft mbresëlënëse. …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: “SHPIRTI RRAHU FLATRAT” dhe dhembjet e atdheut te poezia e Hava Muçollarit

Albert Z. Zholi: “SHPIRTI RRAHU FLATRAT” dhe dhembjet e atdheut te poezia e Hava Muçollarit

Libri i ri “SHPIRTI RRAHU FLATRAT” me 105 poezi i autores Hava Muçollari, sjell te lexuesi një dëshirë poetike dhe realizim elegant, për të vërtetuar se nga libri në libër, autorja është më kërkuese, më qëmtuese, më  e sinqertë, më e kualifikuar dhe më e pjekur. Në këtë vëllim bie …

Më shumë...

Petrit Brokaj: Libri, “Përqasje e çoroditur” i autorit Mihal Kalia është një kontribut, në fushën e kritikës letrar

Petrit Brokaj: Libri, “Përqasje e çoroditur” i autorit Mihal Kalia është një kontribut, në fushën e kritikës letrar

Siç thotë edhe vetë autori, Mihal Kalia, në këtë libër janë përzgjedhur shkrime që, edhe pse në kohë të ndryshme, përfshirë edhe atë të regjimit socialist, kanë të përbashkët frymën polemizuese, lidhur me qëndrimin dhe vlerësimin e figurave të spikatura të letërsisë shqiptare, drejtimeve letrare, raporteve me historinë dhe gjuhën …

Më shumë...

Lekë Mrijaj: Librit “Lidhje etnologjike Mirditë, Kurbin dhe Lugu i Drinit (Kosovë) i studiuesit, Pjetër Nikolla

Lekë Mrijaj: Librit “Lidhje etnologjike Mirditë, Kurbin dhe Lugu i Drinit (Kosovë) i studiuesit, Pjetër Nikolla

Ky libër i autorit, Pjeter Nikolla, studiues dhe krijues letrar i cili ka botuar mbi 20 e sa libra të zharneve të ndryshme në prozë e në poezi, shkrimtar dhe publicist i njohur, i kushtohet gjenealogjisë dhe etimologjisë të ngjarjeve madhore historike, të Mirditës, Kurbinit dhe Lugut të Drinit Kosovë. …

Më shumë...

Sot doli nga shtypi romani Psycho II dhe preferohet për moshën mbi 18 vjeç

Sot doli nga shtypi romani Psycho II dhe preferohet për moshën mbi 18 vjeç

Sot doli nga shtypi romani më i ri horror “Psycho II” i shkrimtarit,  Ilir Muharremi. Psycho II është vazhdim i Psycho I. Është botuar nga shtëpia botuese dhe shtypshkronja Berati në Prizren. Preferohet për moshën mbi 18 vjeçare. Nëse vuani nga zemra ose nga stresi është më mirë të mos …

Më shumë...

Zymer Mehani: “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë”-Behram Hoti

Zymer Mehani: “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë”-Behram Hoti

Libri “Dashuria për vatër e për atdhe nuk shuhet kurrë” i autorit. prof. Behram Hoti është libër publicistiko-letrar. ku e gjeti burimin profesori i nderuar, z. Behram Hoti për ta hartuar një libër të tillë? Është pyetja që secili prej nesh, sapo të hasim në faqet e këtij libri, mund …

Më shumë...

Adil Fetahu: UÇK – janë tri shkronjat më të bukura të alfabetit tonë

UCK

(Teuta Haxhimusa – Çerkini: “ËNDËRRA E ANËS”, roman, botoi DE RADA, Ferizaj, 2019) Ana, një vajzë 23-vjeçare, ishte “mobilizuar”, kishte veshur uniformën dhe ishte angazhuar si përkthyese e gjuhës angleze në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës. Pas përfundimit të luftës, në gusht të vitit 1999 ishte angazhuar në një organizatë ndërkombëtare …

Më shumë...