Botimet

Shefqet Dibrani: Lirika eksplicite e Naim Fetaj

Shefqet Dibrani: Lirika eksplicite e Naim Fetahajt

(Naim Fetaj, “MË LANË EDHE PA KËNGË”, botoi Shtëpia Botuese “BEQIR MUSLIU”, Gjilan 2019, faqe 136, ISBN 978-9951-760-19-5) Në lirikën e sotme shqipe, Naim Fetaj hyn si një poet i spikatur, me vargun eksplicit (të qartë), dhe me porosi përmbajtjesore. “Kompasi më la… e vetë e theva qafën/ Sot e …

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Në rrugëtimin e tij poetik, Bajram Bekteshi ecën lirshëm, si kalorës i fjalës së lirë

Ahmet Qeriqi: Në rrugëtimin e tij poetik, Bajram Bekteshi ecën lirshëm, si kalorës i fjalës së lirë

Bajram Bekteshi i takon radhës së poetëve të Kosovës, të cilët krijimtarinë e tyre e kanë filluar në vitet e robërisë dhe nuk e kanë ndalur më, kanë ecur me kohën dhe nuk e kanë ndaluar hapin. Duke i mbetur besnik kumtit poetik, frymëzimeve të mbara, gjithnjë në kacafytje me …

Më shumë...

Adil Fetahu: Romani, “Luani i Janinës”, në vepër plot fantazi letrare dhe histori reale

Doli nga shtypi romani: “Luani i Janinës” i shkrimtarit hungarez, Jokai Mor

(Jokai  Mor: “Luani i Janinës” ,roman historik; përktheu nga hungarishtja  prof. Ahmet Qeriqi; botoi “Radio Kosova e Lirë”, 2019; 367 faqe)   Kohë më parë doli nga shtypi romani i shkrimtarit të njohur hungarez, Jokai Mor, kushtuar historisë së Ali Pashë Tepelenës, të cilin autori e quan Luan i Janinës, …

Më shumë...

Zymer U. Neziri: PARAQITJE E SHKURTËR E LIBRIT DEMONSTRATAT E VITIT 1968 NË KOSOVË, I

Dr. Zymer Neziri

 (Demonstratat e vitit 1968 në Kosovë, vëllimi I, përmbledhje kumtesash nga konferenca shkencore, mbajtur me rastin e 40-vjetorit, në Prishtinë, më 24-25.11. 2008, përgatitja për shtyp: Zymer U. Neziri, Meriman Braha, Prishtinë, 2018, 368 f.)  Shoqata e të Burgosurve Politikë e Kosovës, Instituti i Historisë, Prishtinë, dhe Instituti Albanologjik i Prishtinës, me rastin …

Më shumë...

Albert Z. Zoli: “Në errësirë rrëzohen shpirtra” libri që me peozi kritikon problemet e mëdha sociale

Albert Z. Zoli: “Në errësirë rrëzohen shpirtra” libri që me peozi kritikon problemet e mëdha sociale

 Libri i fundit me poezi “Në errësirë rrëzohen shpirtra” i autorit Beshir Roka, sjell në poezinë shqipe një frymë të re, frymën e kritikës së fenomeneve negative në përditshmërinë e jetës shqiptare mes vargjesh. Të bësh kritikë dhe opozitën në vargje është një nismë sa e vështirë, po aq e …

Më shumë...

Doli në dritë libri, “Pushka e dy brezave”, i autorit, Kadri Rexha

Kadri Rexha

Libri më i ri i veprimtarit, shkrimtarit dhe studiuesit, Kadri Rexha, “Pushka e dy brezave”, i kushtohet dëshmorit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, heroit, Maxhun Berisha, luftëtar trim dhe i paepur i Zonës Operative të Dukagjinit. Ashtu sikur edhe në gjashtë veprat e tjera, të botuara kohë pas kohe, Kadri …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: Serxho Hizma vjen plot emocion me librin, “Kthim i përmallshëm”

Albert Z. ZHOLI: Serxho Hizma vjen plot emocion me librin, “Kthim i përmallshëm”

Kur mora në dorë librin me poezi  “Kthim i përmallshëm” të autorit, Serxho Hizma, mendova se do ta lexoja si zakonisht kur bëj redaktime librash me atë korrektësinë dhe disiplinën që kërkon një detyrë e tillë. Pra, të lexoja dhe pastaj të veproja sipas një orari të vendosur brenda vetvetes. …

Më shumë...

Doli nga shtypi libri i radhës i autorës Naxhije Doçi, me titull: “JEH MOTESH”-(POEZI)

Doli nga shtypi libri i radhës i autorës Naxhije Doçi, me titull: “JEH MOTESH”-(POEZI)

Doli nga shtypi libri i radhës i autorës Naxhije Doçi, me titull: “JEH MOTESH”-(POEZI). Libri ka 129 faqe dhe është i ndarë në katër nënkapituj: 1. Dritë mbi stuhitë, 2. Plisbardhët e tokës sime perlë, 3.Etje vargu për vende e kënde, 4. Ndjenjësi me dehje muze”.  Në librin “Jeh motesh” …

Më shumë...

Ibrahim Shala: Libri i Sadik Halitjahës “Ne ishim e ardhmja”, trajton organizimin dhe disa segmente të luftës së UÇK-së

Ibrahim Shala: Libri i Sadik Halitjahës “Ne ishim e ardhmja”, trajton organizimin dhe disa segmente të luftës së UÇK-së

(Fjala e mbajtur në përurimin e librit: “Ne ishim e ardhmja”, vepër  e autorit, Sadik Halitjaha, më 7 qershor 2019 në Prizren ) Është, nderë, kënaqësi dhe privilegj për mua personalisht të flasë për autorin e librit “Ne ishim e ardhmja”, libër që trajton UÇK-në, organizimin dhe Luftën e Ushtrisë …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Alkimia e mallit për atdhe si ndikim emocional

Shefqet Dibrani: Alkimia e mallit për atdhe si ndikim emocional

(Fatime Kalimashi – Hoti, ”MELODI E DHIMBJES“, poezi, botoi Pen Art ”DALLGËT E DRINIT“, Rahovec 2012, faqe 52.). Fatime Kalimashi – Hoti, është poete që përmes metaforës së dhembjes, të cilën e ka cilësuar si “Melodi”, i ka pashitur dhembjet, i ka mëkuar plagët dhe ka ecur vertikal. Po cila …

Më shumë...

Shefqet Dibrani: Perceptimi figurativ dhe ndijimi artistik i lirikës poetike

Shefqet Dibrani: Perceptimi figurativ dhe ndijimi artistik i lirikës poetike

(Besnik Camaj: “STREHË DASHNIE”, poezi, Shtëpia Botuese, “OM”, Prishtinë 2018, faqe 112. ISBN 9789951 632 49 2)   “Krejt këtë rrush e krejt këtë verë, Ta kisha dhënë, Veç me të puthë një herë në gushë, T’më kishe lënë”   Besnik Camaj, është dëshmia e maksimës se “artin e vërtetë …

Më shumë...

Prof. Hamdi THAÇI: KËNGA DEL PREJ GRYKËS SË PUSHKËS

Autori i librit monografik “Kamer e Murat Loshi, në histori dhe në traditën gojore”,  prof. Bedri Tahiri, sjell në historiografinë shqiptare jetën dhe veprën e dy trimave të familjes Loshi nga Padalishta, Kamer e Murat Loshit. Ai, më një përkushtim shumë serioz, më një punë të palodhshme, ka mbledhur dhe …

Më shumë...

Max Brym, për librin: “Historia e Kosovës dhe e sotmja e një parashteti” shkruar nga Thomas Schmidinger

Në Vjenë ka dalë nga botimi një libër i ri me titull “Historia e Kosovës dhe e sotmja e një parashteti” nga shtëpia botuese bahoe-books. Autori, një studiues i shkencave politike me orientim të majtë, Thoma Schmidinger, ligjëron në Universitetin e Vjenës si dhe në fakultete të ndryshme në Vorarlbeg …

Më shumë...

Albert Z. ZHOLI: Tek “Kandili i fjalës” poezia e Xherab Rudit thërret: Kombi mbi gjithçka!

Albert Z. ZHOLI: Tek “Kandili i fjalës” poezia e Xherab Rudit thërret: Kombi mbi gjithçka!

“Kandili i fjalës” është një libër ndryshe i autorit Xherab Rudi, një libër me proverba (fjalë të urta) aforizma dhe poezi me karakter patriotik por dhe ku i këndohet dashurisë në konceptin e gjerë.  Pra një triptik që nuk ruan një rregullsi në renditjen e krijimtarisë dhe informacionit për faktin …

Më shumë...

Albert Z. Zholi: Libri, “Salariotët – Epoka e burrave”, i autorit Kastriot Lamaj, është vepër që i lartëson heronjtë

Albert Z. Zholi: Libri, "Salariotët - Epoka e burrave", i autorit Kastriot Lamaj, është vepër që i lartëson heronjtë

Të shkruash për vendlindjen dhe banorët e tij, të djeshëm e të sotëm, në radhë të parë është një përgjegjësi e madhe individuale, por njëkohësisht është një detyrim moral, për cilindo që është pjesë e tij. Vendlindja është ajo tokë, ata gurë e drurë që në çdo moment të kujtojnë …

Më shumë...

Bedri Tahiri: Doli në dritë libri i Skënder S. Kapitit: “PESË LETRA DREJTUAR KOMBIT”

Bedri Tahiri: Doli në dritë libri i Skënder S. Kapitit: “PESË LETRA DREJTUAR KOMBIT”

Më 20 maj 2019, shtypshkronja dhe SHB Lena Graphic, nxori në dritë librin e Skënder S. Kapitit nga Durrësi, me një titull simbolik ”PESË LETRA DREJTUAR KOMBIT”. Në cilësinë e redaktorit, librin e lexova dhe e rilexova qysh në dorëshkrim, andaj edhe e tumira botimin e tij. Skënder Sadri KAPITI, …

Më shumë...