Limak Kosovo
Fillimi / Botimet (faqe 15)

Botimet

Doli në dritë libri i Nexhmije Hoxhës, “Kosova e lirë”

Nexhmije Hoxha, bashkëshortja e ish-kryetarit të Shqipërisë të kohës së komunizmit, Enver Hoxha, ka nxjerrë në dritë librin dokumentar, tematik: “Kosova e Lirë”. Edhe pse në moshë të shtyrë të pleqërisë, por me një memorie mbresëlënëse dhe një qëndrim shumë korrekt e të palëkundshëm në të vërtetat e historisë të ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri “Rreze diellore” i autorit Selman Dervishi

Në vend të parathënies “Kam dale e prore kam me dalë dhe këngën time kurrë nuk kam me ndalë deri në ribashkimin dhe në riçlrimin të githa trojeve tona mbarë kombëtare”, ky është një citat i shkrimtarit, krijimtarit, flijimtarit,  poetit, atdhetarit, patriotit,  heroit të kombit,  o,  mësuesit tim më të ...

Më shumë...

Sot u përurua përmbledhja poetike, “Shtegu i lirisë” e autores Mona Agrigoroaiei

Në fjalën e hapjes, kryeredaktorja e Radios-Kosova e Lirë, Arbanë Qeriqi-Gashi tha se “poezia e poeteshës dhe veprimtares, Mona Agrigoroaiei, kryesisht i dedikohet motivit të atdhedashurisë, trojeve shqiptare ende të degdisura dhe të ndara në disa shtete, iu dedikohet dëshmorëve të kombit e në veçanti dëshmorëve të tri ushtrive tona ...

Më shumë...

Libri” Analiza dhe komente”, i autorit Fatmir Graiçevci trajton tema me interes për lexuesit

Radio-Kosova e Lirë ka nxjerrë në dritë librin, ” Analiza dhe komente”, të autorit,  Fatmir Graiçevci njohës i thellë i rrethanave dhe kontradiktave shoqërore në vend e më gjerë. Fatmir Abdullah Graiçevci i takon brezit të ri të analistëve të pas luftës së UÇK-së. I formuar në një ambient atdhetar, ...

Më shumë...

Doli nga Shtypi libri i dr. H. Bajramit: “Marrëveshja xhentelmene Tito-Kyprili e vitit 1953”

Duke i ofruar lexuesit sa e sa ngjarje nga e kaluara, shumë sosh pak të njohura për opinionin, profesor, dr. H. Bajrami në librin më të ri “Marrëveshja xhentelmene Tito-Kyprili e vitit 1953”, ka rrumbullakuar një tërësi faktesh e argumentesh qoftë nga arkivat, nga shtypi i kohës, qoftë nga dokumentet ...

Më shumë...

Libri, “Dëshmi të arkivuara”, i autorit, Nezir Myrtaj një vepër tejet e veçantë dokumentare

Doli në dritë libri, “Dëshmi të arkivuara” i analistit dhe publicistit të njohur, Nezir Myrtaj.       Në këtë libër autori ka prezantuar pesë shkrime, në formë ankesash, kërkesash e protestash zyrtare drejtuar organit relevant të regjimit jugosllav. Në mesin e tyre edhe një satirë politike e llojit të vet, me ...

Më shumë...

Radio-Kosova e Lirë ka nxjerrë në dritë romanin, “Çlirimtarët dhe mercenarët”

Libri, “Çlirimtarët dhe mercenarët” i Ahmet Qeriqit është një dokument i jashtëzakonshëm letrar, që  vë në spikamë zhvillimet dramatike të Kosovës, që nga Lufta e fundit çlirimtare e deri te formimi i Shtetit të Kosovës së pavarur. Në roman është  trajtuar një periudhë e rëndë historike dhe shoqërore shqiptare ende ...

Më shumë...

Doli nga shtypi përmbledhja poetike: “Shtegu i çlirimit”, i autores, Mona Agrigoroaiei

Radio-Kosova e Lirë ka nxjerrë në dritë përmbledhjen poetike, “Shtegu i Çlirimit” të autores nga Rumania, Mona Agrigoroaiei. Kjo poeteshë dhe  veprimtare njohur e çështjes kombëtare përmes poezisë së kësaj përmbledhjeje, ka shprehur botën e angazhimeve të saj si dhe përkushtimin për dëshmorët e martirët, për trimat e trimëreshat e ...

Më shumë...

Doli nga shtypi monografia: “Feniksët e lirisë-16”

Në vazhdim të realizimit të projektit për botimin e monografisë për dëshmorët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” nxori në dritë monografinë, “Feniksët e lirisë-16”. Parathënie Serisë së vëllimeve të monografisë Feniksët e Lirisë, i është shtuar edhe vëllimi 16. Redaksia “Dëshmorët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”, me ...

Më shumë...

Murat Gecaj: Një libër për atdhetarin e shquar, Ali Ibra

Jo shumë kohë më parë, përmes Internetit mora një mesazh nga poetja Ganimete Thaçi ose, e njohur ndryshe, “Çika Hasjane”. Ajo më informonte se kishte nisur punën për mbledhjen e shkrimeve të ndryshme, që të përgatiste një libër të ri, kushtuar atdhetarit të shquar, Ali Ibër Nezaj. Po aty, ajo ...

Më shumë...

Binak Ulaj: Vështrim me rastin e përurimit të librit

Propozimin për t’i thënë ca fjalë për librin e kujtimeve “Nga fëmijëria deri të liria” të Jashar Alisë, e kam mirëpritur me kënaqësi të veçantë. Jo për atë se në këtë libër përfshihet edhe pjesa e rrugëtimit tonë të përbashkët, por më tepër për atë se autorin e njoh që ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri, “Thirrjet e kohës”, i autorit, Kadri Rexha

Studimet e prezantuara  në këtë libër të autorit, mr. Kadri Rexha i përkasin një periudhe gati dyzet-vjeçare dhe datojnë qysh prej kohës kur kritiku i ardhshëm i letërsisë, shkrimtari e veprimtari,  Kadri Rexha ndodhej   në rrugën e tij, jo vetëm të krijimit të identitetit krijues, duke gjurmuar shtigje drejt lirisë ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: “Vështrime letrare” i autorit, Zenun Gjocaj

Botuar nga Radio-Kosova e lirë dhe financuar nga komuna e Junikut, doli nga shtypi libri: “Vështrime letrare” i dr. Zenun Gjocajt ( 1943-2013).  Autori, këtë vepër e kishte lënë në dorëshkrim dhe nuk arriti ta botojë për së gjalli. Vepra, “Vështrime letrare” përbehet nga një mori studimesh të temave të  ...

Më shumë...

U botua libri, “Pallati i Shqiponjave”, i autorit, Halit Gashi

Halit Gashi është një krijues serioz, i cili tashmë ka krijuar stilin e vet të veçantë: si në poezi, ashtu edhe në prozë.  Libri i tij që e kemi në duar, dallohet për eksperimentimin që ka bërë autori në gjetjen e formave të reja të shprehjes letrare – karakterisitika këto ...

Më shumë...

Edhe një monografi për Azem Galicën ku kryetrimi i Drenicës trajtohet, “kaçak mali”

Folkloristi, dr. Mehmet Rukiqi ka nxjerrë në dritë monografinë e titulluar,  “Azem Galica”, në të cilën, ashtu sikur rëndom në pjesën dërrmuese të historiografisë sonë, kryetrimi i Drenicës në vitet 1912-1924, Azem Bejtë Galica trajtohet  “kaçak i maleve”, madje si “Komandant i Lëvizjes Kaçake”, Shote Galica po ashtu si kaçake, ...

Më shumë...

Doli në dritë libri: “Në mbrojtje të drejtës dhe drejtësisë”, i autorit, Adil Rr. Fetahu

Analisti, publicisti dhe punëtori i palodhshëm, Adil Fetahu ka nxjerrë në dritë librin voluminoz: “Në mbrojtje të drejtës dhe drejtësisë”, ku  ka prezantuar një duzinë analizash, shënime dhe vështrime aktuale, në të cilat ka trajtuar çështje të ndryshme nga drejtësia, ekonomia, nga çështjet sociale, shkrime për krimet serbe në Kosovë ...

Më shumë...