KEK
Fillimi / Botimet (faqe 21)

Botimet

U përurua libri, “Dëshmi për Tivarin” i autorit, Haxhi Birinxhiku ( 16. 11. 2013 )

Në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare Universitare të Kosovës, në Prishtinë, u përurua libri i Haxhi Birinxhikut: “Dëshmi për Tivarin”. Ky libër nxjerrë  në dritë shumë rrëfime autentike të të mbijetuarve të Masakrës së Tivarit të vitit 1945, kur forcat partizane çetnike të Jugosllavisë kishin ndërmarrë një fushatë për zhdukjen dhe ...

Më shumë...

Mr. Kadri Rexha: Pikëtakime letrare

Doli në dritë libri më i ri i Kadri Rexhës, “Pikëtakime letrare” një përmbledhje studimesh e recensionesh të shkruara e të botuara kohë pas kohe, qysh prej vitit 1977 e deri në ditët tona. Pikëtakimet e mr. Kadri Rexhës në letërsinë shqipe janë të hershme dhe ato datojnë qysh në ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri: Konventa Jugosllavo turke për shpërnguljen e shqiptarëve në Anadoll në vitin 1938

Doli nga shtypi libri: Konventa Jugosllavo turke për shpërnguljen e shqiptarëve në Anadoll në vitin 1938. Studiuesi dhe  hulumtuesi i zellshëm i historisë shqiptare, prof, dr. Hakif Bajrami ka botuar “Konventën Jugosllavo Turke për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi në vitin 1938” . Në këtë libër janë evidentuar edhe krimet ...

Më shumë...

Më 18 tetor 2013 u përurua libri: “Nga fëmijëria deri te liria”, i autorit, Jashar Alia

Sot në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës, në Prishtinë,  u përurua libri,  “Nga fëmijëria deri te liria”, i autorit, Jashar Alia.  Autori i këtij libri është veprimtar i njohur i çështjes kombëtare. Recensenti i librit, veprimtari, Mahmet Hajrizi vlerësoi punën e autorit  duke veçuar faktin se Jashar ...

Më shumë...

Një monografi shkencore për veprimtarin, Shaip Mustafë- Presheva

Gazetari dhe veprimtari, Hasan Emërllahu ka nxjerrë në dritë monografinë: “Shaip Mustafa – Presheva në dokumentet arkivale. Autori në këtë libër ka ndriçuar, po thuajse në të gjitha segmentet, veprimtarinë revolucionare, shoqërore e politike të veprimtarit të njohur nga Kosova Lindore, Shaip Mustafa, i njohur edhe si Shaip Presheva. Përmes ...

Më shumë...

U përurua libri: Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë” i autores, Fetnete Ramosaj

Sot në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare u përurua libri: Organizatat ekstremiste serbe në Kosovë” e autores dhe studiueses së mirënjohur, Fetnete Ramosaj.  Studiuesja, veprimtarja, gazetarja  dhe reporterja e luftës së UÇK-së nga Zona e Dukagjinit, Fetnete Ramosaj në aktivitetin e saj hulumtues, studimor, është fokusuar në ndriçimin e ...

Më shumë...

Përurohet libri: “101 vjet gjenocid serb, pas luftërave”, i autorit, Naim Bujupi

Sot në orën 12.00, në amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare, në Prishtinë, përurohet libri, “101 vjet gjenocid serb, pas luftërave” , i autorit, Naim Bujupi. Autori i kësaj monografie është ish-i burgosur politik, veprimtar i shquar i Lëvizjes sonë Kombëtare, pjesëmarrës në radhët e para të luftës së UÇK-së. Gjatë luftës, ...

Më shumë...

Mustafë Krasniqi: u botua libri me tregime, i autorit Ali Sh. Berisha “I kujt është dielli”

Këto ditë doli nga shtypi libri, me tregime, i autorit Ali Sh. Berisha “I kujt është dielli” nga shtypshkronja “Lena Grafik” në Prishtinë, shtëpia botuese Bibloteka Feniksi. Duke vështruar librin e autorit në fjalë nuk mundem të mos mbështetem në thënien e P.Abrahams, se “Dashuria është më e fortë se ...

Më shumë...

Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” solli para lexuesve monografinë, “Feniksët e lirisë- 15“

Redaksia “Dëshmorët e UÇK-së” solli para lexuesve  monografinë, “Feniksët e lirisë-15“. Në këtë vëllim të monografisë janë prezantuar 6o biografi për dëshmorët e kombit, si dhe fotot e tyre me ngjyra, duke filluar nga jetëshkrimi për Abit Sinanin  dhe duke përfunduar me biografinë e dëshmorit, Zeqir Gashi. Përzgjedhja e biografive ...

Më shumë...

Doli në dritë libri, “Kosova – Koloni dhe El Dorado neoliberale”, e autorit, Max Brym

Doli në dritë një libër tjetër për Kosovën dhe aktualitetin e saj. Libri titullohet “Kosova – Koloni dhe El Dorado neoliberale“ i autorit, Max Brym, ligjërues i kohëpaskohshëm në fakultetin filozofik të Universitetit të Kosovës dhe themelues i portalit elektronik “Kosova-Aktuell”. Autori ka shumë kohë që merret me zhvillimin e ...

Më shumë...

Doli nga shtypi monografia: “Rifat Osman Krasniqi” nga autori, Habib Zogaj

Publicisti, veterani dhe invalidi i UÇK-së, Habib Zogaj ka nxjerrë në dritë monografinë për veprimtarin dhe luftëtarin e mirënjohur të luftërave tona çlirimtare, Rifat Osman Krasniqi. Në monografinë e tij të letrarizuar, “Rifat Osman Krasniqi”, autori ka sintetizuar një varg faktorësh përmbajtësorë, me qëllim  për ta na paraqitur sa më gjithanshëm ...

Më shumë...

Tri veprat publicistike të autorit, Nezir Myrtaj janë perla të gazetarisë së sotme shqiptare

Nezir Myrtaj, i burgosur në vitin 1981 dhe i dënuar 12 vjet burg nga regjimi titist jugosllav, për shkak të aktivitetit të organizuar kundër regjimit të RSFJ-së, profesor i fizikës, analist i gazetave: “Bashkimi” dhe “Zëri i Kosovës” në vitet 90-të të shekullit të kaluar, pjesëtar i Lëvizjes dhe pjesëmarrës ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Si i pasqyruam dhe i përjetuam ditët e fundit të luftës në Radion-Kosova e Lirë

Ahmet Qeriqi: Si i pasqyruam dhe i përjetuam ditët e fundit të luftës në Radion-Kosova e Lirë, – shkëputur  nga vepra dokumentare në dorëshkrim: “Kronikë lufte: 9 maj 1998- 24 qershor 1999” E shtunë,  12 qershor, 1999. Ndihma humanitare nga ajri edhe në Malet e Berishës. Edhe tre dëshmorë varrosen ...

Më shumë...

U botua libri, “Këtu jam për t’i luftuar armiqtë”, kushtuar dëshmorit, Xhemajl Fetahaj

Doli nga shtypi libri monografik i autorit, Ibish Neziri, “Këtu jam për t’i luftuar armiqtë”, kushtuar Dëshmorit të Kombit, Xhemajl Fetahaj. Librin e ka botuar Shoqata e të Burgosurve Politikë e Kosovës. Redaktor i librit është mr. Hasan Ukëhaxhaj, ndërsa recensentë janë: Gjenerali Kudusi Lama dhe mr. Kadri Rexha. Përurimi ...

Më shumë...

Doli nga shtypi libri me poezi, “Lirikat e fjetura”, i autorit, Mehmet Bislimi

Dy dekadat e fundit letërsia shqiptare ka pasur prurje të pazakonshme në fushë të saj, si me numrin e autorëve ashtu edhe me numrin e veprave të shkruara dhe, madje edhe me numrin e veprave të përkthyera. Arsyet e këtyre prurje janë thënë jo njëherë dhe mund të tipologjizohen edhe ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Libri, “Katër ditë vizitë në Kosovë” i Tefta Camit hedh dritë mbi një periudhë shumë të rëndësishme të kombit

Libri “Katër ditë vizitë në Kosovë” është një libër i veçantë, një ditar me kujtime i ish-Ministres së Arsimit dhe Kulturës së Shqipërisë, Tefta Cami, e cila ka nxjerrë në dritë, një periudhë shumë të rëndësishme të së kaluarës, për të cilën pak po flitet  dhe krejt pak po shkruhet. ...

Më shumë...