MIT
Airport Adem Jashari
mbpzhr 2018
kek
Fillimi / Dëshmorët (faqe 23)

Dëshmorët

Emin Murat Musliu (8.9.1974 – 1.5.1999)

Emin Murat Musliu (8.9.1974 - 1.5.1999)

Emin Musliu u lind me 8 shtator të vitit 1974 në Shtime. Familja e tij është me prejardhje nga fshati Topillë. Babai Murati dhe nënë Nazifja rrjedhin nga një familje bujare me ndjenja patriotike. Kjo familje ishte gjithnjë në shënjestër të policisë serbe, me pretekst për armëmbajtje pa leje, por ...

Më shumë...

Emrush Bislim Buzhala (1.5.1968 – 1.5.1999)

Emrush Bislim Buzhala (1.5.1968 - 1.5.1999)

Në popull me shekuj është ruajtur besimi sipas të cilit gomari, në frymën e fundit, para ngordhjes shqelmon duke shpurdhur dhe shkelmat e këtilla i ka shumë të fuqishme, prandaj doli edhe thënia: ruaju gomarit në të ngordhur”!. E Gomari i Beogradit, i bekuar në të gjitha kishat prej Kalemegdani ...

Më shumë...

Agim Ali Selmanaj (26.10.1978 – 1.5.1999)

Agim Ali Selmanaj (26.10.1978 - 1.5.1999)

Barrën dhe përgjegjësinë për ngjarjet e rëndësishme dhe për kthesa të mëdha, e marrin vetëm të mëdhenjtë; burrat që kanë një ideal të lartë i cili edhe i bën të madhërishëm. Të madhërishmit iu gjetën Shqipërisë, iu gjetën Kosovës, iu gjetën Rrafshit të Dukagjinit, ju gjetën Gllogjanit të qëndresës. I ...

Më shumë...

Heroina Antigona Fazliu, apo Bukuroshja e Lirisë! 1981-1999

Heroina Antigona Fazliu, apo Bukuroshja e Lirisë! 1981-1999

Edhe pse në moshë të re, ajo sfidoi jetën dhe rininë e vet, për të çuar deri në fund amanetin e dëshmorëve, arritjen e lirisë dhe realizimin e Pavarësisë së nënës Kosovë. Emri i saj, sot e përgjithmonë reflekton dritë, ndërsa fytyra plot nur rrezaton si dielli kudo mëmën Dardani.Vepra ...

Më shumë...

Nasuf Çerkin Gashani (30.10.1951- 30.4.1999)

Nasuf Çerkin Gashani (30.10.1951- 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i Drenasit ka një histori të lavdishme të rezistencës kundër pushtuesve të ndryshëm. Përveç pjesëmarrjes masive në kryengritjet shqiptare për çlirim nga robëria turke, trimat e këtij fshati kanë luftuar edhe përkrah Azem Galicës, përkrah komandantit të Drenicës, Shaban Palluzha, në vitin 1945 dhe në luftën e ...

Më shumë...

Mehmet Brahim Tafaleci (26.5.1959 – 30.4.1999)

Mehmet Brahim Tafaleci (26.5.1959 – 30.4.1999)

Mehmet  Tafaleci u  lind më 26 maj të vitit 1959 në Fshatin Verboc (Fortesë) në komunën e Drenasit. Ishte  fëmija  i parë i babë Brahimit  dhe nënë Hatës dhe jetonte në një familje prej 23 anëtarësh. Ai kishte  katër vëllezër dhe katër  motra kishte edhe bijën e axhës Nailën pa ...

Më shumë...

Muhamet Brahim Tafaleci (9.8.1969 – 30.4.1999)

Muhamet Brahim Tafaleci (9.8.1969 – 30.4.1999)

Muhameti lindi më 9.8.1969 në fshatin Verboc dhe është dëshmori i dytë i kësaj familje. Ai jetonte në një familje të madhe me 23 anëtarë. Ishte djali i dytë i Brahimit dhe Hatës. Ishte i martuar me Nailen nga fshati Abri e Ulët. Shkollën fillore e kreu në “Zenel Hajdini” ...

Më shumë...

Ilaz Ismajl Kodra (3.5.1966 – 30.4.1999)

Aktivitete të shumta tematike e kulturore në 19-vjetorin e rënies së heroit, Ilaz Kodra dhe 275 dëshmorëve e martirëve

Prekazi, veçmas: Jasharët, Mehajt, Kodrajt dhe Lushtakë,t si në të kaluarën ashtu edhe në epopenë lavdiplote të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë dhënë shembujt më të lartë të sakrificës dhe heroizmit për çlirimin e Kosovës nga pushtuesi serb. Në vitin 1991 një grup atdhetarësh nga Kosova, Zvicra e ...

Më shumë...

Lutfi Avdush Musiqi (18.12.1968 – 30.4.1999)

Lutfi Avdush Musiqi (18.12.1968 - 30.4.1999)

Në vitet 30 të shekullit 20, periudhë e njohur në Kosovë si koha e Serbisë së Dytë, familja Musiqi nga fshati Manzë (ish-Sfaraçak) i komunës së Vushtrrisë, si shumë familje të tjera shqiptare, detyrohet të marrë rrugën e shpërnguljes për në Turqi. Siç dihet, kjo shpërngulje ishte pjesë e strategjisë ...

Më shumë...

Ferat Xhafer Dvorani (2.6.1968 – 30.4.1999)

Ferat Xhafer Dvorani (2.6.1968 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, që konsiderohet si fshati më i madh i trevës së Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë martirë e dëshmorë. Banorët e këtij fshati që në ditët e para iu kishin bashkuar luftës së UÇK-së të gatshëm për të luftuar, punuar e ...

Më shumë...

Hysni Idriz Dvorani (10.8.1971 – 30.4.1999)

Hysni Idriz Dvorani (10.8.1971 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, që konsiderohet si fshati më i madh i trevës së Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë martirë e dëshmorë. Banorët e këtij fshati që në ditët e para iu kishin bashkuar luftës së UÇK-së të gatshëm për të luftuar, punuar e ...

Më shumë...

Imer Fazli Dvorani (2.6.1957 – 30.4.1999)

Imer Fazli Dvorani (2.6.1957 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, del i shënuar në regjistrimin turk, të vilajetit Vëllk, të vitit 1455. Atëbotë ky fshat kishte 25 shtëpi dhe nëntë lagje, apo vëllazëri, shqiptarë të besimit ortodoks. Fshati i përkiste Vilajetit të Vushtrrisë, ashtu sikur edhe shumica e fshatrave të Drenicës qendrore. Në ...

Më shumë...

Nuhi Lan Dvorani (15.7.1975 – 30.4.1999)

Nuhi Lan Dvorani (15.7.1975 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, që konsiderohet si fshati më i madh i trevës së Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë martirë e dëshmorë. Banorët e këtij fshati që në ditët e para iu kishin bashkuar luftës së UÇK-së të gatshëm për të luftuar, punuar e ...

Më shumë...

Isa Adem Ferati (8.4.1979 – 30.4.1999)

Isa Adem Ferati (8.4.1979 - 30.4.1999)

Isa Adem Ferati lindi më 8 prill 1979 në fshatin Çirez të komunës së Skënderajt. Shkollën fillore e ka kryer në vendlindje, ndërsa shkollën e mesme e ka vazhduar deri në vitin e katërt, në gjimnazin ”Ramiz Sadiku“ të Skënderajt. Edhe pse në moshë të njomë, Isai mori pjesë në ...

Më shumë...

Hamdi Kadri Ferati (9.4.1971 – 30.4.1999)

Hamdi Kadri Ferati (9.4.1971 – 30.4.1999)

Hamdi Ferati lindi më 4 prill të vitit 1971, në fshatin Qirez të Drenicës, një fshat i vogël por me një histori të gjatë e të bujshme të trimërisë dhe luftës kundër pushtuesve të ndryshëm e sidomos kundër pushtuesit serb. Hamdiu ishte i biri i Kadri dhe Fetije Feratit. Shkollën ...

Më shumë...

Bajram Mehmet Aliu (15.3.1971 – 30.4.1999)

Bajram Mehmet Aliu (15.3.1971 – 30.4.1999)

Fshati Likoc i komunës së Skënderajt është i lidhur ngushtë me emrin e Ushtrisë së lavdishme Çlirimtare të Kosovës dhe me institucionet e para të saj komanduese e shëndetësore. Me shtrirjen e operacioneve luftarake të UÇKsë në Drenicë, por edhe në Dukagjin, Llapushë, e treva të tjera, në panverë e ...

Më shumë...