Fillimi / Dëshmorët (faqe 22)

Dëshmorët

Shaban Beqir Avdiu (30.3.1971 – 18.4.1999)

Shaban Beqir Avdiu (30.3.1971 – 18.4.1999)

Në fshatin Bellopojë të Besianës në një familje të varfër, por bujare e patriotike, më 30 mars 1971 u lind Shaban Avdiu. Në luftën e dytë Botërore, xhaxhai i Shabanit, emrin e të cilit e kishte trashëguar dëshmori, ishte vrarë në përballje me forcat serbe, të cilat edhe e kishin ...

Më shumë...

Azem Miftar Hajdaraj (9.7.1973 – 18.4.1999)

Azem Miftar Hajdaraj (9.7.1973 - 18.4.1999)

Shpërthimi i luftës në Drenicë, sidomos pushka lajmëtare e kryetrimit të kësaj ane, Adem Jashari, bëri që brenda një periudhe të shkurtër kohore shumë të rinj të rrokin armët dhe të inkuadrohen në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, për të shporrur njëherë e përgjithmonë nga këto troje armikun shekullor. Njëri ndër ...

Më shumë...

Mustafë Ismail Llapashtica (24.3.1954 – 18.4.1999)

Mustafë Ismail Llapashtica (24.3.1954 - 18.4.1999)

Familja e Mustafë Llapashticës është e shpërngulur në Kosovë prej fshatit Llapashticë i Leskofcit. Rjedh nga familja e Sahit Pashë Sopjanit. Sikundër dihet, sipas traktatit të Shën Stefanit, Shqipërisë iu morën shumë territore dhe iu dhanë Serbisë. Leskofci me rrethinë përfshihej në ato territore që i faleshin Serbisë dhe i ...

Më shumë...

Rrahim Azem Gërbeshi (27.1.1966 – 18.4.1999)

Rrahim Azem Gërbeshi (27.1.1966 - 18.4.1999)

Rrahim Gërbeshi lindi në Gërbesh të Marecit, në një familje fshatare puntëore të varfër. Babai i tij, Azemi pat punuar minator në minierën e Artanës (Novobërdë), gati 30 vjet deri në periudhën e pushimeve të dhunëshme në fillim të viteve nëntëdhjetë, ndërsa pjesa tjetër e familjes është marrë me bujqësi. ...

Më shumë...

Januz Zejnullah Jashari (18.5.1959 – 18.4.1999)

Januz Zejnullah Jashari (18.5.1959 - 18.4.1999)

Prindërve Zejnullah e Zejnie Jashari nga Strofci i komunës së Vushtrrisë u lindi fëmija i tretë me radhë, të cilin e pagëzuan Januz. Derisa Muhameti dhe Kosumi ishin dy vëllezërit më të mëdhenj Jashari, Tefiku, Faiku dhe Mahmuti ishin më te vegjël se ai. Familja e dëshmorit të kombit, Januz ...

Më shumë...

Halim Ramadan Bajraktari (28.1.1976 – 18.4.1999)

Halim Ramadan Bajraktari (28.1.1976 - 18.4.1999)

Familja Bajraktari e Drenasit shquhet për traditë të vazhdueshme të rezistencës dhe atdhedashurisë. Është i mirënjohur kundërshtimi që kjo familje i kishte bërë regjimit okupator serb. Atëgjyshi, i dëshmorit Halim, Ramadan Bajraktari kishte rënë dëshmorë në janar të vitit 1943, duke luftuar kundër bandave çetnike në Kollashin të Ibrit. Rezistenca ...

Më shumë...

Besim Bislim Mala (14.8.1971 – 17.4.2000)

Besim Bislim Mala (14.8.1971 – 17.4.2000)

Qëndresa e luftëtarëve të Drenicës kundër pushtuesve është e njohur qysh në periudhat e hershme të historisë. Në kohën e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Drenica u bë bastioni më i qëndrueshëm dhe Termopilja e pathyeshme e kësaj lufte, falë trimave e trimëreshave të kësaj ane, falë moralit të ...

Më shumë...

Halil Mehmet Bajraktari (13.10.1969 – 17.4.1999)

Halil Mehmet Bajraktari (13.10.1969 – 17.4.1999)

Historia më e re e Kosovës dhe lufta e saj çlirimtare nuk do të ishin të plota pa lavdinë dhe pa emrin e dëshmorit Halil Bajraktarit nga Drenasi. Secili brez i familjes bujare Bajraktari ka dhënë burra që me shembullin e tyre të urtësisë, guximit e trimërisë kanë zënë vend ...

Më shumë...

Luan Islam Nimanaj (2.12.1978 – 17.4.1999)

Luan Islam Nimanaj (2.12.1978 – 17.4.1999)

Luan Nimanaj u lind më 2 dhjetor 1978, në familjen e njohur Nimanaj të Gllogjanit të Deçanit, e cila vazhdimisht mori pjesë aktive në ngjarjet e rëndësishme që u zhvilluan që nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit (1878) e deri në betejat për lirinë dhe çlirimin e trojeve të robëruara shqiptare. ...

Më shumë...

Sokol Rexhep Elshani (25.10.1950 – 17.4.1999)

Sokol Rexhep Elshani (25.10.1950 - 17.4.1999)

Fshati Krajkovë shtrihet rrëzë bjeshkës së Kozmaqit, në pjesën qendrore të Drenicës. Për shkak të pozitës strategjike, ka qenë një fshat ku kanë hapëruar luftëtarët e lirisë qysh prej kohës së sundimit turk. Në bjeshkët e Kozmaqit kanë gjetur strehë luftëtarët e çetave kryengritëse të kësaj ane dhe të mbarë ...

Më shumë...

Fetah Ali Kiçina (5.4.1979 – 17.4.1999)

Fetah Ali Kiçina (5.4.1979 – 17.4.1999)

Unë e kam vendosur me një: ja të vdes, ja të fitoj!”. Këto fjalë ia kishte thënë dëshmori Fetah Kiçina gjyshes së vet, porosi për babain, kur kishte marrë vendimin për t’u mobilizuar në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Kur në vjeshtë të vitit 1998 i ishte bashkuar grupit ...

Më shumë...

Shkëlzen Hilmi Haradinaj (25.3.1970-16.4.1999)

Shkëlzen Hilmi Haradinaj (25.3.1970-16.4.1999)

Në luftën e udhëhequr nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës nuk qenë shumë të rralla as familjet shqiptare, të cilat vunë gjithçka në shërbim të saj, edhe duke u radhitur i madh e i vogël në radhët e UÇK-së. Duke pasur si bosullë orientuese shembullin legjendar të sakrificës të familjes Jashari ...

Më shumë...

Mirsad Salih Gashi (1.2.1980 – 16.4.1999)

Mirsad Salih Gashi (1.2.1980 - 16.4.1999)

Salih Gashi nga Buzëllapi (ish – Dobërdoli) i Llapit ishte i martuar me Sabile Zekën nga Pakashtica e lagjës Parduzi. Ata patën dhjetë fëmijë, shtatë djem e tri vajza: Xhemshiti, Besimi, Behardi, Jetoni, Dritoni, Ibrahimi, Mirsadi, Ilmija, Lumturija dhe Shemsija. Dëshmori i kombit, Mirsad Gashi ishte fëmija më i vogël ...

Më shumë...

Mehdi Nebih Bytyçi (11.11.1963 -16.4.1999)

Mehdi Nebih Bytyçi (11.11.1963 -16.4.1999)

Arllati i Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë dëshmorët: Mehdi Bytyçi, Sylejman Bytyçi, Abedin Bujupi dhe Sami Gashi. Gjatë luftës forcat ushtarake dhe policore serbe kanë martirizuar 14 banorë të këtij fshati. Mehdiu u lind më 11 nëntor të vitit 1963 në Arllat. Mësimet e para i mori në ...

Më shumë...

Fatmir Smajl Nimanaj (1.4.1973 – 16.4.1999)

Fatmir Smajl Nimanaj (1.4.1973 – 16.4.1999)

Në plejadën e luftëtarëve më të dalluar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Zonën Operative të Dukagjinit, pa dyshim, bën pjesë edhe dëshmori Fatmir Nimanaj. Ishte njëri ndër liribërësit, që me përkushtim të jashtëzakonshëm ishte përcaktuar për çështjen kombëtare. Gjenin e qëndresës dhe dashurinë për atdhe e trashëgoi nga familja, ...

Më shumë...

Hasim Misin Halilaj (2.2.1973 – 16.4.1999)

Hasim Misin Halilaj (2.2.1973 – 16.4.1999)

Hasim Halilaj, u lind më 2 shkurt të vitit 1973, në një familje me tradita liridashëse, në Gllogjan të Deçanit. Anëtarët e kësaj familjeje shpesh herë u keqtrajtuan nga regjimet serbe. Sidomos duhet veçuar keqtrajtimet e njëpasnjëshme që iu bënë babait të dëshmorit, Misinit, nëpër stacionet famëkëqija policore në Hereq ...

Më shumë...