mbpzhr 2018
MIT
kek
Airport Adem Jashari
Fillimi / Dëshmorët (faqe 21)

Dëshmorët

Ilaz Ismajl Kodra (3.5.1966 – 30.4.1999)

Aktivitete të shumta tematike e kulturore në 19-vjetorin e rënies së heroit, Ilaz Kodra dhe 275 dëshmorëve e martirëve

Prekazi, veçmas: Jasharët, Mehajt, Kodrajt dhe Lushtakë,t si në të kaluarën ashtu edhe në epopenë lavdiplote të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë dhënë shembujt më të lartë të sakrificës dhe heroizmit për çlirimin e Kosovës nga pushtuesi serb. Në vitin 1991 një grup atdhetarësh nga Kosova, Zvicra e ...

Më shumë...

Lutfi Avdush Musiqi (18.12.1968 – 30.4.1999)

Lutfi Avdush Musiqi (18.12.1968 - 30.4.1999)

Në vitet 30 të shekullit 20, periudhë e njohur në Kosovë si koha e Serbisë së Dytë, familja Musiqi nga fshati Manzë (ish-Sfaraçak) i komunës së Vushtrrisë, si shumë familje të tjera shqiptare, detyrohet të marrë rrugën e shpërnguljes për në Turqi. Siç dihet, kjo shpërngulje ishte pjesë e strategjisë ...

Më shumë...

Ferat Xhafer Dvorani (2.6.1968 – 30.4.1999)

Ferat Xhafer Dvorani (2.6.1968 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, që konsiderohet si fshati më i madh i trevës së Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë martirë e dëshmorë. Banorët e këtij fshati që në ditët e para iu kishin bashkuar luftës së UÇK-së të gatshëm për të luftuar, punuar e ...

Më shumë...

Hysni Idriz Dvorani (10.8.1971 – 30.4.1999)

Hysni Idriz Dvorani (10.8.1971 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, që konsiderohet si fshati më i madh i trevës së Drenicës, luftës së UÇK-së i ka dhënë shumë martirë e dëshmorë. Banorët e këtij fshati që në ditët e para iu kishin bashkuar luftës së UÇK-së të gatshëm për të luftuar, punuar e ...

Më shumë...

Imer Fazli Dvorani (2.6.1957 – 30.4.1999)

Imer Fazli Dvorani (2.6.1957 – 30.4.1999)

Fshati Qëndresë (ish-Terstenik) i komunës së Drenasit, del i shënuar në regjistrimin turk, të vilajetit Vëllk, të vitit 1455. Atëbotë ky fshat kishte 25 shtëpi dhe nëntë lagje, apo vëllazëri, shqiptarë të besimit ortodoks. Fshati i përkiste Vilajetit të Vushtrrisë, ashtu sikur edhe shumica e fshatrave të Drenicës qendrore. Në ...

Më shumë...

Isa Adem Ferati (8.4.1979 – 30.4.1999)

Isa Adem Ferati (8.4.1979 - 30.4.1999)

Isa Adem Ferati lindi më 8 prill 1979 në fshatin Çirez të komunës së Skënderajt. Shkollën fillore e ka kryer në vendlindje, ndërsa shkollën e mesme e ka vazhduar deri në vitin e katërt, në gjimnazin ”Ramiz Sadiku“ të Skënderajt. Edhe pse në moshë të njomë, Isai mori pjesë në ...

Më shumë...

Hamdi Kadri Ferati (9.4.1971 – 30.4.1999)

Hamdi Kadri Ferati (9.4.1971 – 30.4.1999)

Hamdi Ferati lindi më 4 prill të vitit 1971, në fshatin Qirez të Drenicës, një fshat i vogël por me një histori të gjatë e të bujshme të trimërisë dhe luftës kundër pushtuesve të ndryshëm e sidomos kundër pushtuesit serb. Hamdiu ishte i biri i Kadri dhe Fetije Feratit. Shkollën ...

Më shumë...

Bajram Mehmet Aliu (15.3.1971 – 30.4.1999)

Bajram Mehmet Aliu (15.3.1971 – 30.4.1999)

Fshati Likoc i komunës së Skënderajt është i lidhur ngushtë me emrin e Ushtrisë së lavdishme Çlirimtare të Kosovës dhe me institucionet e para të saj komanduese e shëndetësore. Me shtrirjen e operacioneve luftarake të UÇKsë në Drenicë, por edhe në Dukagjin, Llapushë, e treva të tjera, në panverë e ...

Më shumë...

Agim Sadri Dervishi (16.6.1960 – 30.4.1999)

Agim Sadri Dervishi (16.6.1960 – 30.4.1999)

Agim Sadri Dervishi u lind më 16 qershor të vitit 1960.  Shkollën Fillore e Kreu ne Dritan, ish-Dobroshevc, ndërsa shkollën e mesme teknike “Leonik Tomeu” e kreu në Drenas, (ish-Gllogoc). Edhe pse  teknik i xehtarisë nuk pati mundësi ta Vazhdojë studime sado që pati shumë dëshirë. Ishte  djali i parë ...

Më shumë...

Sejdi Smajl Kralani (7.12.1959 – 30.4.1999)

Sejdi Smajl Kralani (7.12.1959 - 30.4.1999)

Drenica e legjendave të trimërisë, në të gjitha epokat e së kaluarës është shquar për kontributin, që i ka dhënë çlirimit të vendit nga pushtues e robërues të ndryshëm. Në luftën heroike të UÇK-së, duke ndjekur shembullin e sakrificës së Legjendarit Adem Jashari dhe familjes së tij, mijëra liridashës nga ...

Më shumë...

Bedri Mursel Maloku (26. 3. 1956 – 29. 4. 1999)

Bedri Mursel Maloku (26. 3. 1956 – 29. 4. 1999)

Dëshmori Bedri (Mursel) Maloku u lind më 26. 03. 1956 në Bardhash (Bradash) të Besianës. Ai rrjedh nga një familje tipike shqiptare që kishin traditë bujarinë, mikpritjen, vëllazërimin, punën e mbi të gjitha traditën e atdhedashurisë. Bedriu shkollimin fillor e nisi në shkollën e fshatit Bardhash ndërsa e përfundoi në ...

Më shumë...

Shahin Ramadan Gashi (8.9.1955 – 28.4.1999)

Shahin Ramadan Gashi (8.9.1955 – 28.4.1999)

Dëshmori i kombit Shahin Gashi u lind më 8 shtator 1955 në fshatin Buzëllap (ish Dobërdol) të Besianës. Prindrit Ramadan dhe Hajrie Gashi kishin shtatë djem dhe tri vajza : Osmani, Rrahmani, Ukshini, Shahini, Emini, Idrizi, Jakupi, Nailja, Minirja dhe Nazifja. Dëshmori i kombit ishte djali i katërt i kësaj ...

Më shumë...

Jahë Tahir Hasani (1.12.1971 – 28.4.1999)

Jahë Tahir Hasani (1.12.1971 - 28.4.1999)

Në një familje malësore bujare në Bederianë (ish-Bërvenik) të Orllanit, që nuk u gjunjëzua kurrë para pushtuesit serb, më 1 dhjetor 1971, u lind dëshmori i kombit, Jahë Hasani. Bashkëshortët: Tahiri dhe Mihanja nga Bederiana rritën pesë djem dhe një vazjzë: Imerin, Ramadanin, Ibrahimin, Ismailin, Jahën dhe Mehremen. Dëshmori i ...

Më shumë...

Shaban Fetah Hajzeraj (15.9.1979 – 28.4.1999)

Shaban Fetah Hajzeraj (15.9.1979 - 28.4.1999)

Dëshmori Shaban Hajzeraj ka lindur në Veriç të Burimit, më 15 shtator të vitit 1979. Në fshatin e lindjes dhe në Rakosh kryen shkollën tetëvjeçare, mirëpo, për shkak të racizmit serb të zbatuar ndaj shkollës shqipe në Kosovë në dekadën e fundit të shekullit të kaluar, nuk arrin ta vazhdojë ...

Më shumë...

Fetah Sylejman Sylejmani (14.8.1968 – 27.4.1999)

Fetah Sylejman Sylejmani (14.8.1968 - 27.4.1999)

Fetah Sylejmani ka lindur më 14 gusht të vitit 1968, në fshatin Shajne të komunës së Sharrit (ish-Dragash). Prindërit, Sylejmani e Xhania, rritën tre djem e një vajzë: Fetahun, Sherifin, Arhimedin dhe Nazyfen. Fetahu ishte fëmija i parë i tyre. Shkollën fillore, e kryen në fshatin e lindjes, ndërsa në ...

Më shumë...

Shaqir Beqir Hoxha (26. 6. 1976 – 27. 4. 1999)

Shaqir Beqir Hoxha (26. 6. 1976 – 27. 4. 1999)

Shaqir Hoxha u lind në fshatin Shalë (-shSedllar) të komunës së Lypjanit, që shtrihet në trevën e Drenicës jugore, më 26 qershor të vitit 1976. Shkollën tetëvjeçare e kreu në vendlindje. Ka vazhduar mësimet në shkollën e mesme por nuk i ka mbaruar ato për shkak të gjendjes së dobët ...

Më shumë...