KEK
Fillimi / Kultura (faqe 97)

Kultura

Kadri Ferati: Mbresa nga një pushim veror

U zgjuam herët në mëngjes, ende pa lindur dielli. Ishte mëngjes i freskët, i këndshëm, mëngjes që shëronte mushkëritë. Ishte mëngjes i vendlindjes. M’u kujtuan fjalët e babës plak që thoshte se duhej zgjuar para se të lindte dielli, për t’ia marr shëndetin  me t’u dukur rrezet e para. Kështu i ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Mulla Sherif (Adem ) Bajraktari – Nastradini i Drenicës ( 1881-1963 )

Sherif Adem Bajraktari lindi në vitin 1881 në fshatin Kizharekë të Drenicës. Edhe pse  pjesëtar i një familjeje të varfër, babai i tij, Ademi e dërgon në Shkup, në medrese. Ishte më i moshuar, por edhe më i gjatë ne trup nga medresistët e gjeneratës. Pasi kryen medresenë kthehet në fshat. ...

Më shumë...

Fatmir Terziu: Trishkallëshi kohor në poezinë e Jusuf Zenunaj

Prej kohësh kam ndjekur, lexuar dhe interpretuar në heshtje mendimin poetik të fjalës së poetit Jusuf Zenunaj. Një ndjesi e tillë është fituar nga fjala e tij, arti i saj i plotë i komunikimit, por edhe nga një arsye tjetër që fiksohet mes linjash që përcjellin mesazhe sa kritike aq ...

Më shumë...

Dr. Ilaz Metaj: Një Verë Në Vetmi

(Ahmet Qeriqi: Meditime në arrati, Prishtinë, 2002) Koha e kaluar në vetmi, në arrati dhe bredhjet e Eknatit, të personazhit kryesor të veprës Meditime në arrati, janë përjetimet e botës reale, të zemrës dhe të shpirtit në kohë dhe në hapësirë të caktuar, të autorit. Ndonëse ky libri i parë ...

Më shumë...

A.Q. Guberna e Berishës, Pokrajina me fusnotë e Thaçit dhe Tatkovina e Ali Ahmetit

Të gjitha pjesët e ndara të trojeve shqiptare nuk e bëjnë dot as edhe një shtet që lë për të dëshiruar. Tashmë kemi dy tërësi  dhe një gjysmë, të cilat funksionojnë sipas standardeve speciale të BE-së dhe që qeverisën, si gjithnjë, nën tutelën e Brukselit dhe miqve tanë të famshëm dhe ...

Më shumë...

Dilaver Goxhai: DISKUTIM PËR LIBRIN “ÇËSHTJA SHQIPTARE” shkruar nga: James Pettifer dhe Miranda Vickers

Të nderuar autorë dhe dashamirë të tyre dhe të librit!Më lejoni të shpreh mirënjohjen time për ftesën që më benë organizatorët e këtij takimi me rastin e promovimit të botimit në shqip të librit “Çështja shqiptare” të autorëve Xhejms Pettifer dhe Miranda Vickers, promovim i cili organizohet në ditën e ...

Më shumë...

Prof. Dr. Muhamet Pirraku: Çka fiton shqiptarësia e Vushtrrisë nëse “Ura e vojinoviqëve”do të quhet “Ura e vjetër e gurit” !?!

Sihariqet për fitoren e luftës për “trashëgiminë kulturore” (!?!) të “Ekipit të Unitetit”(!?) në “konsultimet e radhës në Vjenë” (?!), të botuara në “Koha Ditore” të 1 marsit 2007, fq. 2, sikur paralajmëruan së paku një fitore të Kosovës. Nën boxin me titull: “Kosovarët ankohen për Vushtrrinë, Boletinin e Novobërdën”, ...

Më shumë...

Zenun Gjocaj: Roman i një historie të përjetuar ( Vështrim letrar për romanin “Burgu” të autorit, A. Qeriqi)

thesat jetësore, politike e kombëtare, drejt përpjekjeve për çlirimin e Kosovës, sollën kthesa edhe në letërsi. Bartësit dhe ideologët e luftës çlirimtare, pos tjerash, formuan një letërsi të vuajtur me lëkurën e tyre, me flijime e aktivitet të gjallë formash të ndryshme, me burgosje e tortura, qoftë edhe të paguar ...

Më shumë...

Mr. Bajram Mehmetaj: Fetnete Ramosaj, “Krimet serbe në Kosovë – PA APOLOGJI – Me fakte kundër shpifjeve”, II

Libri “Krimet serbe në Kosovë – PA APOLOGJI – Me fakte kundër shpifjeve” (vëllimi i dytë), i autores Fetnete Ramosaj, përfshinë një lëndë të gjerë studimi për krimet e organizuara shtetërore të forcave ushtarake-policore serbe që bënë mbi popullatën shqiptare në Kosovë, në vitet 1998-1999. Lënda e këtij studimi është shtjelluar ...

Më shumë...

Dilaver Goxhaj: JENIÇERËT DJE DHE SOT

“Koha e Jeniçerëve” i autorit Ahmet Qeriqi është një roman letrar-historik që i kushtohet një periudhe para 300 vjetësh, një epoke që shpesh herë është cilësuar si epokë paqësore e qëndrueshme. Kjo periudhë e sundimit turk në trojet shqiptare është shumë pak e rrahur edhe prej letërsisë historike shqiptare. Ngjarjet ...

Më shumë...

Shefqet Dibrani: PROZA E MUHARREM BLAKAJT

(SILOGJIZMI LETRAR PËR SIMBIOZËN ME THESARET Muharrem Blakaj: “THESARET E HUMBURA”, roman, botoi ShKSh “Mëmëdheu”, St. Gallen / Prishtinë 2005, faqe 156. ISBN: 9951-423-04-3) Romani i Muharrem Blakajt “THESARET E HUMBURA”, është një vepër letrare e veçantë, qoftë për tematikën e qoftë për mënyrën e rrëfimit, sidomos për konceptimin e ngjarjes. Muharrem Blakaj ka arritur ...

Më shumë...

Dilaver GOXHAJ: Grimca mendimesh mbi krijimtarinë poetike të Raimonda Moisiu

Letërsia e gjuhës shqipe e periudhës post komuniste nuk mund të kuptohet kurrë më, pa letërsinë e gjithë emigracionit shqiptar. Ajo është një letërsi e gjithanshme, e gjithë gjinive, e cila ka një  prurje të jashtëzakonshme, shumë herë më shumë se ajo çka prodhohet e botohet në Tiranë, Prishtinë, Shkup, Preshevë ...

Më shumë...

Ahmet Qeriqi: Qortimi i nënës drejtuar të birit në dy këngë të trimërisë “Sylë Rezalla” dhe “Shtatë shaljanët”

Qortimi i nënës drejtuar birit apo bijës është dukuri e pranishme në traditën tonë morale patriarkale, e shprehur shpesh edhe në traditën e pasur folklorike. Nëna shqiptare, është përballur jo vetëm me vështirësitë e saj si femër dhe edukatore, por edhe me kanunin e egër, i cili në të kaluarën ...

Më shumë...

Vlerësime për librin: “Martirët e Shqipërisë Etnike nga Derë e Stak Mark Mirditës, shkruar nga dr. Muhamet Pirraku

Prof. Dr.Hakif Bajrami: TRAJTIMI OBJEKTIV SHKENCOR  E RINGJALL PËR TË JETUAR TË KALUARËN E NDRITSHME HISTORIKE   Prof .Dr.  Muhamet Pirraku, “Martirët e Shqipërisë Etnike nga Derë e Stak Mark Mirditës në kujtesën historike”, Prishtinë 2011 fq. 430 ( Botim i Shoqatës të Burgosurve Politikë) Libri është shkruar në emërore përkushtuese nga një ...

Më shumë...

Arben LLALLA: Gjuha shqipe e ruajtur në shekuj nga arvanitasit

Elementi kryesor që dallon arvanitasit nga popujt e tjerë që përbëjnë shtetin grek, është gjuha shqipe, që ata flasim brenda në rrethin familjar. Deri në shekujt e mëparshëm gjuha shqipe nuk shkruhej nga masa e gjerë e popullit të saj, nuk përbënte gjuhën e shkollimit, këtë gjuhë e flisnin njerëzit ...

Më shumë...

Alfred Mojsiu: Toleranca ndërfetare në traditën e popullit shqiptar

(Pjesë nga fjala e presidentit të Shqipërisë, Alfred Mojsiu, mbajtur në Forumin e Oksfordit, në Angli, më 9 nëntor 2005)“Rasti Shqipëri”, si një rast shembullor i bashkëjetesës së besimeve në rrugën e gjatë të historisë, tashmë po trajtohet si “Fenomeni Shqipëri”. Po çfarë është toleranca ndërfetare tek shqiptarët? Dhe a ...

Më shumë...