Fillimi / Ahmet Qeriqi (faqe 10)

Ahmet Qeriqi

Hashim Thaçi: Bashkimi i partive shqiptare të Kosovës Lindore në një listë për zgjedhjet parlamentare, dha rezultat

Thaçi

Kryetari i Kosovës, Hashim Thaçi, ka thënë se bashkimi i partive shqiptare të Kosovës Lindore  në një listë për zgjedhjet parlamentare, dha rezultat. Aitha se ky shembull i unitetit duhet të ndiqet kudo ka shqiptarë.  Ata tashmë do të kenë më shumë deputetë që do ta ngrehin zërin për të ...

Më shumë...

Petrit Dibrani: Prepotentët e politikës në Kosovë!

Petrit Dibrani

Prepotentët e duan vetëm pushtetin dhe jo shtetin… Sjellja si MUJSHAR, për të ardhur në pushtet, dëmton,  jo vetëm individët e tillë, po subjektin politikë, që i takojnë dhe mbarë shoqërin në përgjithësi. Ai që mendon se mund të bëjë pa të tjerët, gabon shumë rëndë, po ai që mendon ...

Më shumë...

Ali Hertica: Demokracia si dialog është i mundur – një pozicion teorik

Ali Hertica

Nëse sistemi ynë aktual politik i demokracisë nuk është në gjendje të zgjidhë problemet tona komplekse sociale dhe përkundrazi të inkurajojë sjelljet politike, krenarinë politike, polarizimin dhe populizmin, cila është alternative. Në pjesën  të hapësira për reflektim ku kemi arritur në një reflektim të madh: kërkimi ynë për ‘një formë alternative ...

Më shumë...

Botohet “ADRENALINA E NJË TITISTI” nga Shefqet Dibrani

Botohet “ADRENALINA E NJË TITISTI” nga Shefqet Dibrani

NJERIU ME ADRENOLINË E SHKATËRROI LDK-në DHE KOSOVËN Këto rrëfime janë rezultat i zhvillimeve politike në Kosovë dhe brenda vetë Lidhjes Demokratike të Kosovës. Në zgjedhjet e 6 tetorit 2019, LDK-ja doli përsëri humbëse, por mania për ta kthyer humbjen në fitore, mbetet ves i atyre që janë të prekur nga ...

Më shumë...

The New York Times: Shumica e presionit amerikan po ushtrohet mbi Kosovën dhe jo mbi Serbinë

Trump: Grenell

“Shumica e presionit amerikan është vënë mbi Kosovën dhe jo mbi Serbinë.” Kështu shkruan gazeta amerikane prestigjioze,  “The New York Times”, në një artikull për takimin e 27 qershorit në Uashington. Në artikull thuhet se administrata e Donald Trump po mundohet që ta arrijë një marrëveshje për paqe, duke lënë ...

Më shumë...

Hysen Ahmet Zogiani (1957-1998)

Hysen Ahmet Zogiani (1957-1998)

Hysen Zogiani  u lind me 10 mars të vitit 1957 në Harilaq të Fushë Kosovës. Ishte njëri ndër fëmijët e parë (Hyseni ishte binjak me vëllanë Ademin), të prindërve: Ahmetit dhe Zojës që me punë e sakrifica, kishin rritur të shëndetshëm dhjetë fëmijë. Shkollimin fillor e mbaroi në fshatin e ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Sanxhaku duhet ta gëzojë një autonomi speciale, substanciale, mbështetur mbi të drejtën e Vetëvendosjes

Ismet Azizi: Sanxhaku duhet ta gëzojë një autonomi speciale, substanciale, mbështetur mbi të drejtën e Vetëvendosjes

Në emisionin “Bisedë në Studio” të TV-Diellit, studiuesi, veprimtari dhe profesori,  Ismet Azizi ka folur për krahinën e Sanxhakut, ( të Pazarit të Ri, apo Jeni Pazarit) historinë e kësaj treve dikur të banuar me shumicë shqiptare, rezistencën gjatë shekujve kundër robërisë turke, austro-hungareze dhe sllave, për masakrat që kanë ...

Më shumë...

Adil Fetahu: KUNORA E MALEVE” – LETËRSI QË INSPIRON DHE LAVDËRON KRIMIN

Adil Fetahu

(Lexim politik i librit ”Kunora e maleve” të Petar Petroviq-Njegoshit) Epi letrar i Petar Petroviq-Njegoshit, “Kunora e maleve” konsiderohet si kryevepër e letërsisë serbo-malazeze. Si e tillë ka qenë lektyrë e obligueshme në sistemin shkollor në Jugosllavi (sa nxënës shqiptarë e kanë humbur vitin shkollor për shkak të këtij epi, ...

Më shumë...

Më 21 qershor të vitit 1999, Radio-Kosova e lirë ka përmbyllur transmetimin në Malet e Berishës

Më 21 qershor të vitit 1999, Radio-Kosova e lirë ka përmbyllur transmetimin në Malet e Berishës, ku kishte transmetuar program prej 4 janarit të atij viti. Me lajmin kryesor të ditës lidhur me dëbimin e të gjitha forcave policore e ushtarake serbe nga Kosova, ishte përmbyllur me sukses transmetimi i ...

Më shumë...

Petrit Dibrani: Diplomacia dhe kuptimi i saj….

Petrit Dibrani

Diplomacia – sipas mendimit tim është mirëmbajtja e marrëdhënieve në mes të dy apo më shumë shteteve, nëpërmjet marrëveshjeve si dhe metodave të zbatuara deri tek marrëveshja. Përndryshe diplomacia, ndryshe thirret edhe një lloj arti së mundurës, i marrëveshjeve. Shtetet kuvendojnë, bisedojnë ndërmjet veti, i mbrojnë interesat e tyre, njoftojnë njëra tjetrën, nxisin ...

Më shumë...

Ismet Azizi: Më 21 qershor populli vendos për Sanxhakun autonom apo për Serbinë e Madhe, thotë Sylejman Uglanin

Ismet Azizi: Më 21 qershor populli vendos për Sanxhakun autonom apo për Serbinë e Madhe, thotë Sylejman Uglanin

Pas Kongresit të Berlinit (1878), Sanxhaku i Jeni Pazarit (Novi Pazarit) hyri në përbërje të Vilajetit të Kosovës i cili përbëhej nga sanxhaku i Shkupit, Prizrenit, Prishtinës dhe Dibrës. Nga ky moment popullsia e Sanxhakut të Novi Pazarit intensifikon lidhjet tregtare, kulturore me Kosovën dhe Shqipërinë, gjë që ndikoi në ...

Më shumë...

Egzon Kastrati: Roli i Bankës Qëndrore në rimëkëmbje ekonomike

Egzon Kastrati

-Banka Qëndrore si udhëheqëse e politikës monetare në vend duhet që përmes instrumenteve monetare të këtë impakt në  rimëkëmbjën ekonomike të Kosovës si prioritet kyç. Banka Qëndrore duhet të hartoj një politikë monetare ekspancioniste që ka për qëllim rritjën e ofertës monetare. Ky instrument monetar ka pert qëllim uljën e ...

Më shumë...

HYSNI GASHI: PËR 70 TESTE TË SERBISË SHUMË ZHURMË, PËR ZGJEDHJE TË SAJ NË KOSOVË HESHTJE APSULUTE. PSE?

Hysni Gashi

Viti 2020 filloj me shumë telashe në rajon dhe përtej nga një virus që me herët ishte i panjohur për të gjithë,COVID-19.Ky virus vdekjeprurës u shfaq me një shpejtësi të mëdha edhe në Kosovë ku sistemin e shëndetësisë e gjeti shumë të brishtë nga mungesa e investimeve të qeverive paraprake ...

Më shumë...

Petrit Dibrani: Sot, një muaj shkrova, apo digjet znj. Vjosa Osmani politikisht!?

Petrit Dibrani

A po digjet znj. Vjosa Osmani politikisht?   Vjosa po heshtë, ajo e din pse!? Eh politika, e vështirë të qëndroshë në krye të Parlamentit tani, mbas njoftimit të Gj.K. Të dorëhiqet, nga pozita e kryetares së Parlamentit, apo të vazhdoj të qëndroj. Nëse vazhdon të qëndroj, s’do duket e ...

Më shumë...

RKL: Emisioni i fundit gjatë luftës i Radios Kosova e Lirë i transmetuar 21 vjet më parë

RKL: Emisioni i fundit gjatë luftës i Radios Kosova e Lirë i transmetuar 20 vjet më parë

Më 21 qershor të vitit 1999, Radio-Kosova e lirë ka përmbyllur transmetimin në Malet e Berishës, ku kishte transmetuar program prej 4 janarit të atij viti. Me lajmin kryesor të ditës lidhur me dëbimin e të gjitha forcave policore e ushtarake serbe nga Kosova, ishte përmbyllur me sukses transmetimi i ...

Më shumë...

Pas shfuqizimit të reciprocitetit, Serbia eksportoi produkte në vlerë prej 8.5 milionë euro, Kosova në Serbi 1.1 milion euro

Pas shfuqizimit të reciprocitetit, Serbia eksportoi produkte në vlerë prej 8.5 milionë euro, Kosova në Serbi 1.1 milion euro

Pas shfuqizimit të masave të reciprocitetit, vetëm brenda 12 ditëve, Serbia në tregun e Kosovës ka futur produkte në vlerë prej 8.5 milionë eurosh, përderisa Kosova ka eksportuar në Serbi produkte në vlerë prej vetëm 1.1 milion euro. Këto të dhëna i bëri të ditur për Radion Evropa e Lirë, ...

Më shumë...