Analiza

Ramiz Lushaj: Pse Sadri Mehaj i Hotit braktisi takimin zyrtar të Nju Jorkut me ministrin e Diasporës të Kosovës

Ramiz Lushaj: Pse Sadri Mehaj i Hotit braktisi takimin zyrtar të Nju Jorkut me ministrin e Diasporës të Kosovës

Ajo çka ndodhi më 5 shkurt 2018 në New York, me aq sa lexova te portali i ri “Plava e Gucia sot”, vërtet të befason, ishte në kufijtë e skandalozes, shprehi fytyrën reale të klasës së sotme politike shqiptare në siujdhesën ballkanike. Pyetjes së atdhetarit Sadri Mehaj i Hotit: Çka …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Virtyti duhet të jetë themeli i Fronit, thoshte Skënderbeu

Jakup Krasniqi

( Si e shoh ketë porosi që na vjen para 550 viteve)  Skënderbeu, siç kemi thënë edhe më lartë, nuk e kishte vetëm forcën fizike për përdorimin e shpatës, por ai, për kohën e tij jo vetëm që ishte i arsimuar dhe zotëronte mirë dijet filozofike, si të antikës e …

Më shumë...

Elife Luzha: Gruaja shqiptare dje dhe sot

Elife Luzha

Njeriu nga natyra lind me të drejtën për të jetuar i lirë dhe i barabartë me të tjerët. Këto të drejta bazë janë artikuluar edhe në Deklaratën Universale për të Drejtat e Njeriut, ku thuhet: “Të gjithë njerëzit lindin të lirë e të barabartë në dinjitet dhe në të drejta”. …

Më shumë...

Sokol Dodani: Ka ardhur koha të mendohet ndryshe, nuk është vetëm BE-ja

Sokol Dodani: Ka ardhur koha të mendohet ndryshe, nuk është vetëm BE-ja

Thuajse gjithmonë, në të kaluarën e saj, Shqipëria është parë kryesisht si një pozicion gjeostrategjik,  por asnjëherë ajo vetë si faktor. Në të njëjtën përmasë që Bashkimi Europian, në tendencën e globalizimit  në ditët tona, nuk mundet të neglizhojë vendet ballkanike, është e nënkuptueshme që në të njëjtin raport simetrik,  …

Më shumë...

Skënder S. Kapiti: Shqipëria është e shqiptarëve, jo e tradhtarëve dhe e të korruptuarve

Skënder S. Kapiti

Po filloj pjesën e parë të këtij shkrimi,  këtë hyrje të shkurtër në formë pyetjesh sepse lexuesi shqiptar nuk lexon gjatë dhe nuk studion thellë, dhe si pasojë edhe mashtrohet lehtë.  Politikës së Tiranës gjithnjë  nuk i ka interesuar interesi kombëtar por vetëm ai personal dhe pushteti. Çdo veprim e …

Më shumë...

Artan Boriçi: Nëse nuk do BE-ja Shqipëria duhet të punojë me bashkimin tregtar të BP për të joshur Mbretërinë e Bashkuar

Zgjedhjet vendore në Shqipëri u përmbyllën pa incidente të mëdha sikur ishte paralajmëruar

Aspirata e popullit shqiptar për tu bërë pjesë e Evropës i ka rrënjët historike që në periudhën veneciane kur Shkodra dhe një pjesë e qyteteve dalmate ishin pjesë e Republikës së Venedikut. Pjesë e rëndësishme e përpjekjeve historike të shqiptarëve për tu bërë pjesë e Evropës ka qenë lëvizja politike …

Më shumë...

Agim Vuniqi: Përshtypjet post simpoziumit “party” akademikësh politikë

Agim Vuniqi

Juve me siguri ju kujtohet që Karl Kings (Charles Kingsley), dijetar anglez, bashkëkohës i Marksit, edhe pse ishte klerik, asokohe pati bërë një deklaratë që më pas erdhi në të njëjtën gjatësi vale me pikëpamjet e kryeideologut të komunizmit për fenë, si opium për popullin. “Ne, – thoshte ai, – …

Më shumë...

Rexhep Qosja: HESHTJE E DËMSHME

Rexhep Qosja

Më në fund ndodhi një protestë e rëndësishme. Ishte kjo protestë jo për të marrë pushtet, por për të mënjanuar të këqijat. Ishte kjo protestë e organizuar prej një numri të rinjsh. Ishte kjo protestë e rëndësishme qoftë pse e organizuan të rinjtë, qoftë pse ishte protestë kundër ndotjes së …

Më shumë...

Ragip Shala: Këshilli i Pajtimit në Malishevë 1990

Ragip Shala: Këshilli i Pajtimit në Malishevë 1990

(Për respekt ndaj heronjve të cilët shtrinë  dorën e pajtimit) Komuna  e  Malishevës  shtrihet në rajonin e  Përkorubës , toponim i moqëm shqiptar , që shovenizmi serb  pas  okupimit  1912 e ndryshoi  në ,, Prekorupa “, kurse  tani pa të drejtë quhët Llapusha ?! Ky rajon përfshin territorin  nga fshati  …

Më shumë...

RKL: Diplomatët në Tiranë po përpiqen t’i mohojnë përfitimet e Greqisë mbi kurriz të Shqipërisë

Marrëdhëniet e Shqipërisë me Greqinë, në tërë historikun e së kaluarës, ashtu sikur edhe me shtetet sllave, kanë qenë gjithnjë armiqësore, sepse të gjitha shtet fqinje të ndihmuara nga Fuqitë e Mëdha të Evropës e veçmas të Rusisë kanë pasur dhe kanë plane armiqësore në drejtim të copëtimit të tokave …

Më shumë...

Adil Fetahu: Një deklaratë për homogjenizimin panserb

Adil Fetahu

Karakteri i Deklaratës?   Udhëheqësit politik, shtetëror, kishtar e kulturor të  Serbisë gjithnjë kanë pasur opsesion atavist, një lidhje të vazhdueshme të  ideve të vjetra në hartimin e programeve nacionale, si udhërrëfyes për aktivitetet shtetërore, politike e kulturore në “mbrojtjen e të  drejtës etnike dhe historike”, në shtrirje horizonale në …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Çka nëse është ashtu sikur ka thënë Brnabiq!?

Jakup Krasniqi: Çështjen e veteranëve Kuvendi i Kosovës duhet ta kthejë nga fillimi

Duke komentuar deklaratat e kryeministres së Serbisë, Ana Brnabiq, e cila citon kryetarin i Parlamentit Evropian, Antonio Tajani, të ketë  thënë se Serbia nuk do të ketë nevojë që të pranojë pavarësinë e Kosovës që të hyjë në BE, ish-kryekuvendari, Jakup Krasniqi ka thënë se në rend të parë kjo …

Më shumë...

Jakup Krasniqi: Skënderbeu për 550 vjet ishte dhe është simbol i bashkimit të shqiptarëve

Jakup Krasniqi

Janë katër momente të mëdha, katër periudha të historisë shqiptare që Gjergj Kastriotin – Skënderbeun e kanë ngritur në piedestalin më të lartë të Kombit, edhe pse në atë piedestal nuk duhet të qëndrojë i vetëm, pasi ka edhe personalitete të tjera të mëdha të kombit, të cilat do t’i …

Më shumë...

Frank Shkreli: Gjorgj Orvell thoshte se është një akt revolucionar të thuhet e vërteta në kohë gënjeshtrash

Frank Shkreli

Në janar të vitit 1950 vdiq Eric Arthur Blair (25 Qershor 1903 – 21 Janar 1950) ose siç njihej më mirë me emrin George Orwell, novelisti, gazetari, kritiku dhe eseisti britanik, i njohur për veprat e tija mbi padrejtsitë shoqërore, për kritikat letrare dhe si gazetar polemik, ndërkohë që është …

Më shumë...

Edmond Ekrem Krasniqi: Bie maska e BE-së për Kosovën

Ekrem Krasniqi:

 Meqë Kosova nuk mund të jetë pjesë përbërëse e BE-së, për shkak të mosnjohjes së saj nga pesë shtete anëtare, qytetarët dhe klasa politike vendore duhet që të fillojnë që të shqyrtojnë dhe ndërtojnë gradualisht modelin e Zvicrës, Norvegjisë dhe Islandës për partneritet ekonomik dhe politik me BE. U bënë …

Më shumë...

Si u prit në opinionin vendor e ndërkombëtar fillimi i punës së Radios-Kosova e Lirë dhe Agjencisë Kosovapress

Radio Kosova e Lirë

(Rrahman Paçarizi, janar 1999, AIM, Podgoricë) Javën e fundit të vitit 1998,  në një konferencë shtypi të kryeredaktorëve  të  gazetave të përditshme në gjuhën shqipe,  pastaj drejtues e redaktorë të  gazetave të  mbrëmjes “Informatori” i moderuar i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Enver Maloku ( i  cili u vra në gjysmën …

Më shumë...